lauantai 28. maaliskuuta 2020

Puutarhapuuhien aloottelua

Vihiroonki tuli viikolla sellaasia päiviä, että viittii mennä pihalle. Ja kyllä siäloon ollukki. En ny nii maharottomia oo teheny, mutta on nua pihapuuhat nii nautittavaa tekemistä ja välillä voi seuraalla lintujen kevätmuuttua. Mustarastaspariskuntaki ilimestyy ruakintapaikalle ja töyhtöhyypät pellolle.

Pongasin kevään ensimmääsen leppiksenki! Perhosta enoo viälä rookannu.


Varsinaaset puutarhapuuhat alootin rajaojan perkuulla. Tämon meirän terassin kohoralla. Enkä oo sitä viimme kesänä yhtää peraannu ja se näkyy. Täs on ongelmana viheliääne karhunköynnös, mikä hiipii salakavalasti meikälääsen reviirille. Vasemmalla pualella ojaa, naapurin pualella, kasvaa pajuangervua, minkä seasta sitä nousoo ja kesän aikana niiton kiatoontunehena meikälääsen jasmikkehes ja aronias.


Katkoon risukkoa ja haravoon moskat. Isäntä vei ne polttopaikalle. 


Ny näyttää nii siistiltä, mutta tilanne on kohta ihan toine.......


.......koska siälä niitä köynnöksen versoja jo pilikistää. Moon kaharesta kohtaa jo saanu sen aisoohi, mutta tämon pikkuusen vaikiempi rasti. Pitää ottaa kovat keinot käyttöhön ja olla kärppänä koko kesä.


Onneksi on eres näitä lumikelloja, mitä ihaalla. Nämä yllärilumikellot osoottautuuvat......


.......kerrotuuksi puistolumikellooksi. Täs näyttää olevan tosi hyvä paikka, ku vanhemmasta kasvustosta näkyy vasta yks piippa. 


Yksinkertaasia o kahares kohtaa. Nämä tuli pintahan yks kaks, roippeeren alta....

....ku nämä aroniapuskan alla olevat, on ollu vaihees jo vaikka kuinka kauvan.

Leimupenkki 28.3.2020.
Täs ne näkyy kaikki, ku osaa kattua oikiasta kohtaa. Ompa harmaata, ku aurinko ei paista. Sain  siistittyä pikkuusen penkkiäki, länsireunan leimupenkistä aitauksehen asti. Loput jäi orottamahan pakkaasjakson jäläkeestä aikaa.


Seuraavaa lämpöjaksua on muutenki mukava orottaa, ku ainaki viires kohtaa näkyy jo krookuksen nuppuja. Siältä  ne kohta puhkee kukkahan. Ny on tyytyvääne miäli, ku o jo jotaki saanu teheryksi. Ihanaa ku o puutarha! Vai mitä ootta miältä?

Mukavaa maaliskuun loppua! 

32 kommenttia:

 1. Eikö olekin löytää elämisen merkkejä puutarhasta! Meillä tunkee pensasaitaan naapurin puolelta elämänlankaa. Viheliäinen kasvi! Kyllä se naapurikin on yrittänyt sitä häätää ja minä revin armotta kaiken, minkä meidän pensaaseen kiipeää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Kohtalotoveri :( Tosi viheliääne. Meikälääne yrittää yksin pitää karhunköynnöstä kuris. Mulla meni aikansa ennenku sen hoksasin ja sitte oliki jo myähäästä.

   Poista
 2. Karhunkierto on vitsaus, minkä poiskitkeminen on mahdotonta, mutta onneksi ahkeralla repimisellä sen kasvun saa jotenkin hallintaan. Sait siistiä aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kaharesta kohtaa saanu sen pois, alat oli piänempiä. Käännin maata monta kertaa kesäs ja nypiin aina kaikki pätkät mitä näin. Myrkkyäki oon käyttäny. Täs oon käyttäny tuata repimistaktiikkaa. Kyllä se sitä tosiaan vähä hillittöö.

   Poista
 3. Puutarha on yksi maailman ihanimmista asioista. Kevät puutarhassa vielä parempi! Tehokkaan näköistä jälkeä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Siinä pääsöö ny ainaki helaposti liikkumahan.

   Poista
 4. Aikamoisen urakan sait jo tehtyä. Viime päivät ovat houkutelleet pihalle, eikä raskaatkaan hommat tunnu nyt ikäviltä. Ennen tieremppaa karhunkiertoa oli hiukan naapurimme rajalla, kunnan puolella. Kitkin sitä ahkerasti, jotta ei pääsisi meidän puolelle. Tierempan yhteydessä alueen viemäröinti uudistettiin ja siinä yhteydessä kaivoivat koneella karhunkiertopaikan täysin auki. Vielä ei karhunkiertoa ole näkynyt ja toivon, ettei näykään. Tarkkailen kuitenkin tilannetta siltä varalta, että juuria olisi jäänyt paikalle. Kävelylenkin varrella on pihapiiri, jossa karhunkierto on päässyt leviämään. Kasvissa on valtavasti energiaa ja sen lonkerot ulottuvat todella pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä alootus tälle puutarhakaurelle. Tiärempasta oli teille palio hyätyä, puutarhanki näkökulumasta. Karhunkiartua ei tartte jäärä ku pualensentin pala, nii siitä jo pukkaa uutta tainta. Toivottavasti kaikki hävis. Kivan näkööstähän son, mutta nii järkky leviämähän ja valtaamahan alaa.

   Poista
 5. Jep! On ihanaa kun on puutarha :)

  VastaaPoista
 6. Karhunkierrosta on aika mahdotonta päästä eroon, mutta kyllä se tuolla tekemisen meiningillä pysyy kurissa. Hyvä sinä! Puutarha ja kevät, onhan tämä ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä erohon pääsöö, mutta on se kovan tyän takana ja jos ala on piäni ja voi kaivaa kaikki ylähä. Yritän ainaki hillitä sitä. Puutarha ja kevät o paras yhyristelmä.

   Poista
 7. On varmasti hyvä mieli, kun on tuommoisen ojankohdan saanut siistittyä! Siihen vielä päälle lumikellomättäiden ihailu, niin kevätmieli on jo korkealla. Täälläkin vierähti eilen mukava tovi puutarhapuuhissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On. Sen olis voinu teherä jo syksyllä, muttei huvittanu. Mutta ny son tehty. Lumikelloja istutin monena vuatena ja meni aikansa ennenku ne suastuu kotoontumahan tänne. Siksi nonki nii ihania ja ohan ne ensimmääsiä kukkijootaki. On se niin kivaa!

   Poista
 8. Todellakin on ollut hieno viikko viettää pihapiirissä monenlaisten touhujen kanssa. Mieli on hyvä, kun saa jotain konkreettista aikaiseksi ja aika menee kuin siivillä. Tosi kiva oli nähdä ottamasi kauniit kuvat. Nyt saattaa vähän ilma jäähtyä, mutta kevättä päin mennään joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkästä aikaa oli sateetonta ja nii lämmintä, että tarkeni hyvi. Aurinkoki paistoo suurimmaksi osaksi. Kättensä tyät näköö hyvi puutarhatöis. Joo, harmi. Pakkaasta pukkaa ja taitaa tulla luntaki, ehkä. Onneksi päivä o jo pirenny.

   Poista
 9. Sielläpä on ahkeroitu! Onneksi on piha ja onneksi tämä eristysaika ei tullut keskelle synkintä syksyä. Hyvää ja tervettä huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikee kunnon alootus, yks surkia homma vähemmä. Niimpä, toivottavasti valoosuus pitää puutarhattomienki miälen virkiempänä. Kiitos, samoon!

   Poista
 10. Tuli todella siistiä rajaojasta. Inhottava vieras tuo karhunköynnös, toivottavasti pysyy nyt loitolla. Suloiset lumikellot ja ensimmäinen leppäkerttu!
  Puutarha on todellakin ilon aihe ja vielä erityisesti tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pysyy loitolla, tai ainaki vähä kauempana, jos sitä jaksaa kurittaa koko kesän. Puutarhan arvo nousi ainavaa korkiemmalle.

   Poista
 11. Siistiltä näyttää ja kukkaakin pukkaa! Kivaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 12. Kyllä, on tosi ihanaa kun on oma puutarha, jossa voi rauhassa vaeltaa tuntikausia 💚

  VastaaPoista
 13. Karhunköynnös onkin hankala tapaus. Onnea sen nitistämiseen.

  VastaaPoista
 14. Onnea ja pitkää pinnaa taistoon elämänlangan kanssa! Se on niin viheliäinen roikale, jotta! Suloisia lumikellomättäiden alkuja. Muutaman vuoden päästä ne ovat varmasti laajentuneet eikä tarvitse etsiä yksittäisiä kukkia. Krookuksissakin jo noin isot nuput. Meillä ei ole vielä leppäkerttuja tai mustarastaita näkynyt, mutta ensimmäinen perhonen ja joutsen näkyivät toissapäivänä. Korvat höröllä kuljen nykyään ulkona, sillä mustarastaat ovat täällä hetkellä minä hyvänsä. Yleensä ovat tulleet maaliskuun lopussa. Oma puutarha on paras paikka keväästä syksyyn. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!On se surkia seuralaane. Piäntä runsastumista on ehkä havaattavis. Toivottavasti olis jokupäivä kunnon mättähiä. Ruakintapaikan alla pyärii aamulla nelijä mustarastasta. Perhosen oon yleensä nähäny enne leppistä, mutta ny leppis sattuu olemahan lumikellojen viäres nii hoksasin sen. Nii munki miälestä :) Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Siistii oot rajaojasta tehny. Karhunköynnös onkin hankala tappaus! Kauniita on nuo lumikellot, muatilalla kukkii jo runsaasti, meillä ei tiällä rannalla vielä. Lintujen iäntä on runsaasti kulltavana ja lissääntyy vuan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhunköynnös o yks surkeemmista. Teillon pitkä lumikelloaika, ensi maatilalla ja sitte rannalla. Muuttolintuja o jo palio. Sääli, jos saavat lumimyrskyn niskahansa.

   Poista
 16. Meillä on myös naapurissa karhunköynnöstä, toivottavasti ei leviä meille, on onneksi tie välissä. Se on viheliäinen poistaa, en tiedä tehoaako edes myrkyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei. Tiä estää varmasti juuriston leviämisen, mutta linnut voi levittää siämeniä. Syksyt o nykyysin ollu nii lämpöösiä, että siämeniä o keriinny kypsyä. Myrkkyki tehuaa, ainaki piänellä alueella.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...