sunnuntai 23. elokuuta 2020

Nyyh, mun pallot!

 Oon nii ihaallu mun 'Annabelle' pallohortessaa.

Son kukkinu tänä vuanna ennennäkemättömin kukin.

Son leimupenkin pääs, lähes täyres auringonpaistees, eikä oo saanu mitää erikooskohtelua, kasteluakaa. Leheret joskus päivällä lurpottaa, mutta illalla son taas ku ei mitää. 

Suurimmat pallot o halakaasijaltansa yli parikymmensenttisiä.

Seurana sillon siävästi kukkiva viinikärhö 'Krakowiak'. 

Eilee illalla oli kunno myrsky. Taivas oli valakoosena elosalamoosta, tuuli rajusti ja satoo rankasti. Sen tiäsi, että  aamulla näky o surkia. Pallot makas pitkin maata ja kärhöki oli muuttunu kellokärhöksi. 

Ai jai! Osa varsista oli jopa poikki. Vettä puutarha jo kyllä kaipaski, muttei olisi näi voimalla tarvinnu sataa. Onneksi taas aurinko paistaa. Onko sateet aihettanu mitää vahinkua sun puutarhas, vai onko sateet kiärtäny puutarhan sopivan matkan päästä?

Aurinkoosta viikkua!

22 kommenttia:

 1. Olis saanut tulla meille osa teidän sateista. Tännekin niin piti tulla kovaa sadetta, mutta 4mm on viikonlopun jäljiltä mittarissa, pöh. Toivottavasti osa palloistasi vielä elpyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuastakaa ryäpystä tullu lopuksi ku 9mm. On niistä osa onneksi noussu.

   Poista
 2. Voi harmi, myrskyt ovat aina ikäviä - yleensä jotain harmia aina tulee. Meillä satoi eilen päivän ja yön aikana yhteensä 14,4 mm, mutta se tuli nätisti. Toivottavasti katkeamisesta välttyneet oksat vielä nousisivat.
  Tänään on paistanut aurinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä salamoo ja jyrisi viimme yänäki, mutta saret tuli onneksi vähemmällä voimalla. Tihkusaret olis kaikkista paras vaihtoehto. Osa o noussu, ku kävin karistamas vesiä pois. Täälon sarellu tänäänki, illalla tääläki paistoo aurinko.

   Poista
 3. Ihanat pallot, onneksi olit ottanut kuvia! Kyllä varmasti harmittaa moinen! Täällä kyllä tuli vettä ja kaksi uutta siemenkylvöistä kasvanutta ja ainokaista ritarinkannusta menivät poikki - kuten kesällä kaikki vanhatkin taittuivat rankkasateissa. Sade on niin tarpeen, mutta eipä sitä kaunottaret oikein kestä, Harmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Olis harmittanu viälä enemmä, josei olisi eres kuvia valtavista palloosta. Voi jestas! Ritarit taitaavat ollakki korkeutensa takia aika rapeeta. Niin komeeta kuitenki ovat. Voi ku sitä hianoosta saretta vaan sais, eikä mitää rajuilimoja.

   Poista
 4. Komeat on pallot, harmi kun myrsky pääsi niitä tuhoamaan. Minulla sade piiskasi muutaman syyshortensian kukan maahan mutta tällä kertaa ei mennyt oksia poikki, sitäkin on tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kukat säästyyvät. Kaikki syksyn suurikukkaaset o aina vaaras.

   Poista
 5. Voi itku! Toivottavasti osa kukinnoista tokenee vielä.
  Täällä on kuivuus tehnyt tuhojaan sillä aikaa, kun en ole ollut kastelemassa. Nurmikko on keltainen, kasvit lurpottavat ja samettihortensian kukkanuput näivettyneet, niin kun niitä kukkaan odotin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkia en onneksi menettäny. Sullonki joka kesä päivastaaset ongelmat. Ohan tääläki ollu kuivia jaksoja ja osas kuivuus näkyyki, muttei kovin pahoo.

   Poista
 6. Harmin paikka. Hortensian valtava kukinto painaa varmasti kastuessaan paljon. En ole ehtinyt koko puutarhaa eilisen jälkeen kiertää. Etupihan syyshortensia nuokkui aamulla päät maata kohti. Päivällä osa oksista on noussut, mutta hennoimmista osa katkennut. Käyn aamulla poimimassa vaurioituneet maljakkoon.
  Sade sinänsä tuli kyllä tarpeeseen. Toivottavasti puutarhaasi ei enempää vahinkoja tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinnot on kyllä painavia kastuessaan. Oon jättäny osan kuivista oksista leikkaamata, muttei ne ny tukenu tarpeheksi. Hortessan kukat onki komeeta malijakkokukkia, vaikka kyllä ennemmi saisivat pysyä ehejinä pihalla. Muutama pelargooniapurkki oli kaatunu ja muutama oksa oli poikki.

   Poista
 7. Kyllä on valtavat pallot ollu hortenssiassa! Harmi kun sai pilas kukinnan. Meille sato pyhhee vasten yöllä 10mm. ja ei suuria vahinkoja tehny. Nuor syyshortenssia tuolla mehtäalalla piti eilen tukkii, onneks ei katkennu oksia. Jänönhännät preeriapenkissä nojailee tanakampia vasten. Tännekkin on tällepäivälle rajuja ukkosia luvattu, toivottavasti ei totteuvu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei oo tullu tuhoja ja toivottavasti ei tuukkaa. Sataa sais, mutta maltilla.

   Poista
 8. Komeat!
  Meillä syyshortensia retkotti. Kävin hieman ravistelemassa enimpiä vesiä pois kukkinnoista ;)

  VastaaPoista
 9. Komeat kukinnot ja samalla lailla on minun retkottanut jo useamman kerran. Osa oksista toipuu osa ei. Pitää kehittää niille joku kehikko mutta minkälainen se on vielä hakusessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon ollu aika sateetonta tai sitte o tullu nii lyhkääsiä pyrähröksiä, ettei vahinkoja oo ennemmi tullu. Piooniilta vois lainata tukia :)

   Poista
 10. Todella harmillista. Minullakin sama näky odotti tänään perennapenkissä. 'Annabellen' varret kumartelivat maata kohti yöllisen kovan sateen johdosta, vaikka suojana on muitakin kasveja. Annabellan kukat ovat ollet minullakin tosi isoja ja välillä olen käynyt sateen jälkeen varistelemassa enimpiä vesiä pois kukista. Aivan ihanasti ja runsaasti kukkiva viinikärhö. Sen väri on myös mielestäni hyvin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino. Sateella o tyällistävä vaikutus ja teillon tainnu muutenki sataa tänä kesänä enemmä. Tykkään tuasta kärhöstä ittekki.

   Poista
 11. Onpa sulla upea hortensia! Samannäköisiä isoja palleroita näin Lapualla, Jokilaaksossa. Ei tainnut nuo rankat sateet vielä silloin moukaroida tienoota.
  Meilläkin on nyt satanut tosi hurjasti muutamana päivänä ja kukat kärsii. Toki ne saa kastetta samalla. Kärhökin on upea. Mulla kärhöt on hengissä, mutta eivät kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämon, toine o ihan surkia tähän verrattuna. Voi vitsi, enoo taaskaa käyny Jokilaaksos, vaikkoon meinannu. Vettä sais tulla, muttei kaatamalla. Jos ens kesänä sunki kärhöt kukkiisivat.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...