torstai 28. tammikuuta 2016

Kivine lilija

Mulloli ongelma. Vuarenkilipiä kasvaa pohojoospäärys, tuvan nurkalla. Ja ne rumaaset levitti lehtensä nurmikolle. Ei siinä mitää, hyvähän son että kasvit kasvaa, mutta ei tarttis nurmikoleikkuuta häiritä, ku emmä muutenkaa siitä tykkää. Siinä on kaks vaitoehtua:  A. Leikkaat nii likeltä, että heinät katkee ja samas menöö leheristä paloja. B. Kiärrät nii kaukaa että leheret säästyy, mutta sitte jää niitä pitkiä heinätupsuja, joita mä inhuan. Kumpiki vaihtoehto oli yhtä huano. Mulla oli jo miätinnäs kinttupoluun kiviämine ja tuumasin teherä vuarenkilipien etehe piänen kiveyksen, niinku, hariootusmiäles.


19.7.2014
Ei muutaku töihi. Ensi tein kaaren vuarenkilipien etehe ja kaaviin ruahokerroksen pois. Hm.... se näytti jotenki yksinääseltä. Tein sitte toisenki sakaran, joka helapottaa pöllipenkin erustan hoitamista. Samalla  tiätysti levitin reunapenkkiä :) 


Kaivoon maata pois vaa kymmenisen senttiä. Pohojalle ja reunoolle, sitte sitä mitä ny sattuu löytymähä. Reunoolla on tukena osaksi oikiaa reunanauhaa, mutta ku se loppuu, leikkasin vanahasta muavimattorullasta sopivia kaitalehia. Pohojalla on mansikkakankahan rippeetä, mutta ihan nurkalla, on juurimattua juhannusruusun takia.


Täytin kuvion kivituhkalla ja sitte piänet tiputanssit päälle.

....ja taas niitä kiviä, uurismaan kivikasoosta. Pesin pesurilla enimmät ravat ja kannoon ne sangoolla tyämaalle.Sitte laroon kivet, viäri viärehen, tasaasempi puali ylähäppäi ja naputtelin ne kummivasaralla samalle tasolle ja kivituhkaa saumoohi.


Kattelin tyäni tuloksia yläkerran parvekkehelta. Jotenki kiveys rupes näyttämähän kalalta tai suu auki olevalta hailta. En mä mitää haita halunnu.


Jatkokehittelyn tuloksena, kaivoon maahan kolomion mallisen kolon, johonka kaaroon valamispetoonia......ja sitte jatkoksi, itte valettuja astinkiviä, joiren pintahan painoon valuvaihees piäniä, pyäreetä kiviä.


30.6.2015Kiveyksen reunahan siirretyn pöllipenkin viärehen, järiestelin perennat uurestansa ja kuvioonnistahan muarostuuki sitte tilikkutäkki.

Kivililija 30.6.2015
Ny en enää näe haita, vaan piänellä miälikuvituksella, kivisen lilijan kukan. Tuluppaanihan mulla jo oliki......ja taas sain piänennettyä nurmikkua.


Ny on ollu muutamanpäivän plussalla, muttei maata sentäs viälä näy.
Koko päivän on satanu vaakasuarahan jotaki lumi/räpäskää.

Jonku uskomuksen mukahan, vuaren ensimmääsestä suajakelistä on yhyreksän viikkua,
 ku ojas virtaa sula vesi. Ei taira pitää enää paikkaansa?

26 kommenttia:

 1. Teit sen jälleen. Viimeisen päälle hienosti toteutettu. Ja totta tosiaan, se on lilja.
  Oletko ostanut noita kivenmurikoita vai onko teillä ihan oma ja tuottoisa hiekkakuoppa? Ovat niin tasakokoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitihän tuallekki kuviolle joku nimi antaa :) Meillä on ihan ikiomat kiviröykkiöt. Raivatulta pellolta kerättyjä kiviä, monia satoja kuarmallisia. Siältä käyn niitä valikoomas, aina ku tartten.

   Poista
 2. Tjaa, saas nähdä. Mulla virtaa ojissa jään päällä vettä, mutta sitä ei varmaan lasketa, kun on se jää :-D
  Ai kun ihana kiveys, siisti ja kaunis ja just hyvä istutusten edessä, niin saa lehdet kasvaa kauniisti. Jossain pihassa kans näin tuollaisia ja mietin, miten nerokasta. Ja kaunista. Ihana tuo pöllipenkin ympärillä oleva istutus, kauniita keveitä kukintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lasketa, ei. Luulen ettei nämä vanahat jutut enää päre, ainakaa eteläs. Kiveys istutusten eres on kyllä kätevä, mutten halua sitä jokapaikkahan. Pitää säilyttää laajennusmaharollisuus. Pöllin eres kasvaa variorikkua.

   Poista
 3. Mahtava kivililja, taas upea omaperäinen puutarhaidea sinulta, tykkään.
  Täällä yhdestä ojasta oli jo jää sulanut pois ja pieni virtaus siinä kyllä mielestäni kävi. Huomasin sen kun kävelin ohi, tiedä siitä sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit. On maailma muuttunu, ei enää mikkää vanahat sanonnat päre.

   Poista
 4. Olet kehittänyt uuden ja hienon tavan tehdä siisti perennapenkin reunus. Kolmio ja astinkivet viimeistelevät kiveyksen upeasti - kaunis liljahan siitä tuli.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, einy sentäs ihan uutta, mutta yhyren version kuitenki. Kolomio suajaa pikkuusen nurmikkuaki (tai leikattua rikkaruahokasvustua). Tuahon kohtahan tuloo helaposti kuappa, jos askel osuu aina samahan kohtahan.

   Poista
 5. Tämäpäs oli mukava postaus. Kiva kun olit kuvannut työn vaiheet ja pohtinut syitä, miksi minkin työvaiheen suoritit. Hieno lopputulos! Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Jälleen upea toteutus, kyllä sinä jaksat tehdä viimisen päälle!
  Ja mikä ihana ruusupensas, noin täynnä kukkia. Meillä ei virtaa mitään, on sen verran lunta joen jäälläkin vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteella, etten tee ku kerran. Eihän se hetikää aina onnistu. Taitaa olla juhannusruusun paras kukinta meneellänsä. Ei tartte viälä virratakkaa, yhyreksän viikon päästä vasta :)

   Poista
 7. Todella kauniin, siistin ja kerrassaan loppuunasti mietityn toteutuksen saitkin aikaan. Jaloangervosi näyttävät upeilta suurena kasvustona. Hieno postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvio ei nii hyvi hahamotukkaa itte puutarhas, ku parvekkehelta kattottuna. Aluuksi kaikkia kasvia oli palio, mutta ny on jostaki kumman syystä pinta-alat piänenny. Sitä se uusien lajien ahanehtimine teettää.

   Poista
 8. Sulla on totisesti homma hanskassa :) Tykkään mahottomasti kahtua kuvia ja lukea näitä kertomuksia miten joku paikka on laitettu. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanskat on vaa valitettavan usee hukas :) Nämä on monien vuasien tulosta. Ole hyvä!

   Poista
 9. Onpa hieno! Oli siinä hommaa, mutta upea on!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän palio tuahonki sai aikaa kulumahan. Kiitos.

   Poista
 10. Siitä tulikin tosi kivannäköinen. Ja mikä parasta, nurmialue pieneni ja puutarhanhoito helpottui:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki keinot nurmialuehen piänentämiseksi on sallittu :)

   Poista
 11. Onnea on olla oma kivikasa tai soramonttu mistä voi kiviä hakea näihin hienoihin polkuihin ja kivireunuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Jos ei olisi omia kiviä, en varmasti voisi teherä näin palio kivitöitä.

   Poista
 12. Hauska postaus. Ihan silleen pienesti aloitan, no homma vähän paisuu ja paisuu. Onneksi se kaikki kannattaa, lopputulos on upea ja viimeistelty <3

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...