perjantai 8. tammikuuta 2016

Tuluppaanitiä

Täson ny toinenki käytävä, tällääne parinmetrin  poluunpätkä. Sitä pitki pääsöö puutarhanpualelta tiänviärehen. 

24.5.2014
Tiänreunas ku on koko matkalta istutuksia, nii pakko se oli jostaki kohorasta katkaasta. Muutenhan olis hypitty yli mistäsattuu. Poluun vasemmalla pualella on mäntykuluma ja oikialla on katajakuluma. 


 Myrsky  kaatoo toisen koivun katajan toiseltapualta... Skannattu kuva v.2004.
Lähtötilanne oli kutakuinki tällääne. Tuas laakian kallion päällä oli alunperin muurahaaspesää muistuttava keko, johona oli ruahottunu maksaruahoistutus. Pyyrin isäntää tasaamahan sen raktorin kauhalla.... Haa, haa! Riamu oli rajaton, ku alta paliastuu kalliota, oikee parin neliön verran. Putsasin sen tiätysti heti paliahaksi. Kallion muarosta tuli heti miälehen.... tuluppaani.


Toine koivu kaarettihin ja kaivettihin pois ihan itte. Skannattu kuva v.2007.
Tiänviären istutusalueen teon alootin mäntykulumasta, joka ulettuu piänehen kalliohon asti. Isoon koivun kaatamisen jäläkihin, jatkoon istutusalueen kaivamista katajakuluman pualelle. Välihin jäi ylityspaikka, jonka ristiin tuluppaanitiäksi. Tiähän piti tiätysti pohojustaa kunnolla, alle kangas ja päälle soraa n. 40 senttiä, ettei vaa rouri.


v.2012 ruahottunu tuluppaanitiä.
Määrärahat tais loppua, ku tyämaa pysähtyy siihen paikkahan moneksi vuareksi. Tiänpaikka ruahottuu, eikä sorasta ollu enää tiatuakaa. Penkiistä noussehia kiviä nakkelin kalliolle. Siinähän niitä oli hyvä säilyttää.


v.2012Välillä innostuun putsaamahan kalliota ja tuaho syvennyksehen rupesin keräämähän pyäreetä kiviä.


Toukokuus 2013 käytävä oli viälä aikasiisti.Kiviistä suunnittelin tuluppaanin heteetä.... Sitte sain herätyksen..... Puutarhakaveri tuli käymähän ja tapojen mukaasesti kiärrettihin tiätysti puutarhaa. Kamu pysähtyy tuluppaanitiän kohtaha, kattoo hetken kukkivaa sualaheinä- yms. roskakasvustua ja piti mulle piänen, neuvua antavan puhuttelun. "Kuinka pirät täs ihimisten silimis tälläästä roska-aluetta ......." iiik! Se vaa jämähti tuahon pisteesehen ja sitte oma silimä tottuu. Aina oli muka jotaki tärkiempää..... Hm.... päätin että seuraavalla viaraalukerralla son siisti!


24.6.2013
Taisin ruveta heti töihin ku perävalot lakkas näkymästä. Kuariin roskakerroksen pois, pikkuusen uutta soraa ja reunahan tueksi muavimatonkaitaleet.


28.6.2013
.....nii ja vahavikkeheksi piänisilimäästä verkkua. Suunnittelin käytävän tuluppaanin varreksi ja sitte töihi. Tais mennä viis pussia valamipetoonia ja erinäänen määrä nyrkinkokoosia kiviä ja kuustuntia aikaa pinnan tekohon. Luulin että piankos sen teen. Alootin petoonityät kahareksalta illalla. Isäntä huhuuli pualiltaöin nukkumahan, mutta ei se silloo viälä ollu läheskää valamis.Päälle vanha vakstuuki väärinpäin, estämähän liian nopian kuivamisen. 


9.7.2013

Sitte valoon heteet. Petoonia alle ja kiviä päälle pikkuusehen luiskahan, ettei vesi jää seisomaha ja riko koko helahoitua.

2.9.2013.
Kiitos Puutarhakaverin, siisti ja valamis tuluppaanitiä, puutarhastapäi.


2.9.2013

Valamis tuluppaani heteineen, tiältä kuvattuna.


3.9.2014
Kalliolla on mukava pitää kesäkukkapurkkia. Ei tartte siirrellä ruahua leikates.


12.11.2014
Tuluppaanitiällä oli selevä köynnösportin paikka. Ku sain paksua 10mm rautaverkkua, leikkasin rälläkällä kaaren osat ja kasasin ne väliaikaasesti rautalangalla. Olin jo ennemmi syksyllä istuttanu katajakuluman pualelle pari kärhöä.


23.6.2015

Viimme keväänä istutin mäntykuluman pualelle 'Pink Flamingo' alappikärhön. Se kukkii ihan söpösti. Son kyllä nii tuulises paikas, että saa nähärä onko enää keväällä hengis.


4.9.2015.

Lumikärhö kukkii toisella pualella ja kiipes jo "katolle" asti. Köynnösportti on viäläki rautalangoolla kasas. Isäntä käveli kesänaikana peräti kerran portista läpi ja totes "tämähä heiluu".  Nii-i ja heiluu nii kauvan, kunnes innokas isäntä sen hitsaa :)


Voi ie, ku oli kylymiä päiviä! Parahimmillansa mittari kävi -29.9 astees. 
Ny on ilima jo ku linnunmaitua, päivällä -17 astetta ei tuntunu enää miltää.

Mukavaa viikonloppua!

36 kommenttia:

 1. Kylläpä on upea tuluppaanitiä! Ja koko tuluppaani heteineen. Ja sinä niin hauska murtees kans. Sitä on lystikäs lukea! Ihanaa. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Mä niin nautin tällaisista postauksista, missä on kuvattu vähän niinkuin "ennen ja jälkeen", niin näkee parhaiten miten jokin asia muuttuu ja miten muutosta toteutetaan..on kyllä upea, ja tuo kaari on ihan mahtava loppusilaus..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki tykkään kattella muutospostauksia... Sais tua kaari vaan sen lopullisen silauksen :)

   Poista
 3. Todella upea ja kaunis lopputulos tulppaanitielle. Todella nautittava postaus.

  VastaaPoista
 4. Tuohan on hauska ja hieno! Välissä näyttää sydämeltä tuo kivi, yhdessä kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä taharo muut hahamottaa tuluppaaniksi. Kyllä se vaatii aina jonkinverran seliitystä ja mähän seliitän ;D

   Poista
 5. Tosi hienoja nämä molemmat polut, persoonallisia ja taiten tehtyjä! Ja kaikki kasvustot puutarhassasi ovat niin siistejä ja reheviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrinki aina, pikkuusen normaalista poikkeavahan lopputuloksehen. Oon tällääne erilaane "nuari"..... eiku muari.

   Poista
 6. Näitä sinun puutarharemppapostauksiasi on aina todella ilo lukea. Olet niin äärimmäisen huolellinen ja perusteellinen. Poissa kaikki "sinne päin -meininki", joka on meikäläisen toimissa läsnä. Hieno tulppaanitie, kerrassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myäntää että meen aika harvoon, "mistä aita on matalin". Täs kyllä taisin pikkuusen ylireakoora "tiän" perustukset :D Jos se kestää tämän talaven murtumatta, nii se kestää mitä vaa.

   Poista
 7. Kyllä on mahtavaa, kun vertaistuki tulee ja potkasee pehvaan. Ja sinä näytät pitkän nenän tekemällä noin upean työn. Ihanata <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvittaes, suarat sanat sinkooloo, pualelta toiselle, rakentavas henges.

   Poista
 8. Hieno, siistinnäköinen ja paikkaansa hyvin sopiva tulppaanitie sinulla. Mukava oli myös nähdä sen valmistuminen kuvina alusta valmiiksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Ajattelin, että jaksaako tätä kukaan eres lukiakkaa.

   Poista
 9. Kerrassaan upea tuluppaanitie ja niin komiat istutukset, että kyllä niitä kelepaa ihhailla :)
  (Kirjoitin kommentin synnyinseutuni Koillismaan murteella, mutta se näyttää paljon hassummalta kirjoitettuna kuin puhuttuna.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lisää murretta kehiin! Ittestä tuntuu varmasti hassulta, jos harvoon murretta kirioottaa.

   Poista
 10. Tuohan on ihan taidetta! Upeat istutukset.

  VastaaPoista
 11. Hieno lopputulos, myös istutukset ympärillä näyttää hyvältä. Kiva, kun esittelet myös työvaiheet, näistä voi saada ideoita lukijatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaahan olis, että näistä olis jollekki hyätyäki.

   Poista
 12. Kyllä näyttää kauniilta. Ja lisäksi kauniit istutukset. Kiva kun olit laittanut valmistumisvaiheet mukaan. Mukavaa viikonloppua, meilläkin nyt "vain" 18 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvista näköö ittekki, kuinka kasvit on kasvanu alakuajoosta. Alaku on useen jo unohtunu. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 13. Todella siistiä ja kaunista jälkeä jälleen. Minä olen semmonen "vähän sinnepäin" puutarhailija, joka haluaa nopeesti valmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaasin mäki nopiaa valamista, mutta useen teen asiat turhan vaikiasti.

   Poista
 14. Kyllä tekevä ja kätevä saa aikaiseksi vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos täälä haluaa jotaki, nii on pakko teherä itte. Kesällä isännällä on käret täynnä peltotöitä ja sitte ku on vapaata, son selevästi ilimoottanu harrastavansa ihan jotaki muuta ku puutarhaa. Hyvä nii, saan itte suunnitella ja teherä melekee mitä haluan, jos ei se ny oo aivan mälytöntä.

   Poista
 15. Perusteellista työtä ja upea lopputulos. Taattua Navettapiika laatua :) Ilolla katselee hyvin viimeisteltyjä töitäsi ja työvaiheista on hyvä olla kuvia matkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi,oi, vai laatua, kiitos! Tuloo sitä välillä sutta ja sekunraaki.

   Poista
 16. Alue rakentuu vähitellen. Rohkaisevaa, ettei kaikkea tarvitse haalia kerralla valmiiksi. Siitä tuli/vai yhä tulee hieno? Nyt jo upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on joskus nua rojektit vähä pitkis kantuumis. On miälikuva mitä haluaa, mutta toteutustapa voi olla kauvanki hämärän peitos. Ny kattothan ensi, josko köynnökset kasvaas kunnolla, ennenku miätin mitää muuta.......tai on mulla jo miätittynä seuraava siirto, mutta se voi taas vähä kestää :D

   Poista
 17. Kyllä tulikin upea lopputulos. Monien vaiheiden kautta asiat menevät eteenpäin pikkuhiljaa. Mutta tarttumista ja tahtomista se vaatii. Sinullakin kun näitä kohteita on isolla pihalla paljon. Jälleen kerran perusteellista ja kaunista jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yleensä kun alootan jonku rojktin, on kauhia vauhti päällä. Jos en saa sitä tehtyä heti valamihiksi, se voi retaata vaikka kuinka kauvan. Ja useen keskenerääsiä tyämaita on moneski kohoras. Aina ku tuloo joku tenkkapoo, voi laittaa miätintämyssyn päähän ja siirtyä toisehen kohtahan.

   Poista
 18. Tuli oikein sievä. Ihailen sinua kun olet niin ahkera ja siisti kaikessa. Joko sinulla on ensi kesän projektit tiedossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai sitä on jotenki vinksahtanu. Siisteys ei valitettavasti oo ikuusta. Suurimman osan ens kesän töistä oon ajatellu jo valamihiksi, mutta eihän sitä tiärä, mitä taas tuloo etehe.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...