tiistai 5. tammikuuta 2016

Pualivilli Vallihauta

Viälä on joitaki kohtia puutarhas, mitä ei oo pahemmi kuvis näkyny. Tämä vallihauta on yks. Mikä sitte on vallihauta. Son käytävä pihasta portahille.Vallihauran syksyystä pintaa.


Skannattu kuva  v.2005
Pihasta portahille johti laattarivistö, joka oli aikojen saatos painunu kuapalle. Varsinki kevääsin poloku oli osittain veren alla. Nurmikko oli  vallannu laattojen välit ja peittäny laatat melekee kokonansa. Meillä oli rippijuhulat v.2009 ja erellisenä kesänä päätin uusia käytävän. Valitettavasti käytävän teosta ei oo kuvan kuvaa, koska en silloo viälä kuvannu hetikää joka naksahrosta.

Olin tiätysti lukenu leheristä että käytävä olis parempi olla kaareva, eikä mikää viivasuara. Mutta vaikka kuinka yritin suunnitella mutkia matkaha, ei ne jotenki passannu tuaho. Käytävästä tuli sitte suaraaki suarempi. Alootin kaivamisen 2008 syksyllä. Kaivamisen olles täyres vauhris lomittaja tuli tyämaalle ja kattoo mun touhuja huuli pyäriänä. "Mitä kuule teet? Ekkö oo lomapäiville mitää muuta keksiny!".... En, teen.... VALLIHAUTAA :D Vallihauralta kaivanto vähä näyttiki, nua 40 senttiä syvä, 1,70 metriä leviä ja 8 metriä pitkä.


v. 2010 viälä näin neitseellises kuasis.
Vallihauran reunoos on kyllästetyt laurat ja pohojalla suaratinkangas. Alakupääs on viälä lisäksi juurimatto/eriste, ku viäres kasvaa orapihilajapuu, joka teköö tuhottomasti juurivesoja. Pohojalle  laitoon  styroksilevyt ja sitte täytin kaivannon täytehiaralla, ku ei siihe hätähän muuta ollu. Talaven aikana suunnittelin käytävälle pinnootusta.

Halusin käyttää vanahat laatat, mutta niitä oli liia vähä, koska olin käyttäny muutaman laatan terassityämaalla ja käytävä oli pikkuusen entistä pirempi. Avuksi tuli isännän tuama vanaha runninkansi. Laatat päätin asetella pikkuusen siksaks-kuviolla ja täyttää reunat kivillä. Siinähän tuli ny niitä mutkia.

Levitin kolomiopenkin käytävän reunahan asti ja aluuksi pirin tarkasti hualta, ettei roskan roskaa kasvanu saumoos.


17.6.2015Aikojen saatos ote on pikkuusen lipsunu. Oon yrittäny pitää voikukat ja heinät pois saumoosta mutta sammalen ja joirenki kukkien oon antanu olla. Reunimmaaset kivet on painunu ja ne pitääski nostaa, mutta en millää haluaasisi rikkua patinootunutta pintaa. Muuten käytävä on pysyny aikahyvin ryhyris. Piäni painauma on heti aluus. Siinä on kuulemma ollu vanhantuvan kellari.


17.6.2015Oon istuttanu reunoolle ainavihantiaki perennoja, jotta ne peittääs ruman lautareunuksen.


19.7.2015

Sammalleimut on hyviä peittäjiä, mutta leikkaan niitä kuitenki joka kesä, etteivät valloottaasi koko käytävää.


6.8.2015
Vahinko ostos, joka siämenti ja leves heti käytävälle, oli joku matala tärykes.


6.8.2015. Euroopanalppitähti  (Leontopodium alpinum) 'Edelweiss'
Alappitähti on saanu levetä kaikes rauhas.


6.8.2015


Sammal on pikkuhilijaa täyttäny saumat.


15.10.2015
Varsinki tänäsyksynä sammal oikee riahaantuu.


28.10.2015Kuva enne haravoontia. Etualan kivienvälit pitää kans putsata.


31.12.2015
Lunta ei valitettavasti oo montaa hiutalesta satanu, tämän kuvan ottamisen jäläkehen. Pakkaasia on kuitenki piisannu. Nykki mittari näyttää -19.6 ja kylymempää on luvas.Pian on pyhät piretty, mutta sitä enne,......Mukavaa loppiaasta!


35 kommenttia:

 1. Upea käytävä! Todella kaunis, riittävän leveä, kivasti vaihteleva ja kumminkin yhtenäinen laatoitus ja ihanat reunakasvit! Jos lomittaja näkisi sen nyt, niin ei yhtään ihmettelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusinki teherä siitä nii leviän ku paikkahan luantevasti sopii. Kasviilla on pikkuusen tilaa röyhytä käytävälle pehementämähän ilimettä. Mahtuu kuitenki viälä kulukemahan. Tämä lomittaja jatkoo opiskeluja, eikä oo tainnu meillä sen jäläkehen käyräkkää.

   Poista
 2. Hienohan tuosta tuli! Kaunis kerrassaan. Tääläki pitelee pakkasia, yritetään tareta. Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuasien saatos, kivetys onki hyvin pehemenny. Just ny -21.4 Teillä taitaa olla kuitenki palio kovemmat lukemat.

   Poista
 3. Hieno käytävä ja taas kerran oiva esimerkki, miten taitava ja monipuolinen olet pihan rakentamisessa. Kaarevat reunat ovat kauniita, mutta ihmisellä on tapana oikoa mutkat. Meillä yläpihan käytävät on kaikki suoria (pikkupuutarhaa lukuunottamatta), koska hiekkakäytäviä on etenkin talviaikaan helpompi pitää auki ja hoitaa suorakulmaisina. Ja kun ne aikanaan tuli sellaisiksi rakennettua. Mielessä tosin silloin tällöin käy ajatus käytävien mutkistamisesta, mutta kun on niin paljon muutakin...
  Sammalten ja rikkaruohojen poistaminen laatoilta ja hiekkapinnoilta on ikuisuusprojekti. Ehkä helpommalla pääsee, kun toteaa sen olevan "luonnonmukaista" ja tarkoituksellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Yleensä ihimine laittaaki mutkat suariksi, ainaki kulukureitiillä. Aluuksi tein kaikki istutusten reunat suariksi, mutta kummasti non päinvastoon mutkistunu... Täskohtaa nostin käret pystyhy ja annoon luannon hoitaa, ainaki osan hoitotöistä.

   Poista
 4. Ihana vallihauta, sammalineen kaikkineen!

  VastaaPoista
 5. Todella hieno käytävä(vallihauta) ja varsin omaperäisen näköinen, niin kuin kuuluukin. Tykkään todella paljon siitä, että kivien väleihin on kasvanut vähän sammalta ja kasveja, eikä käytävä näytä liian askeettiselta steriililtä.
  Laattojen sikinsokin settelukin näyttää hauskalta ja sopii käytävään tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytävähän piti saara sitä "jotaki" ettei näyttääsi liian ykstotiselta ja jäykältä. Sammalhan on nykyysi nii in.

   Poista
 6. Todella kaunis käytävä. Tykkään tollasest rennon olosest käytäväst. Luonnonkivet pehmentää kauniisti vaikutelmaa. Kukat saavat hieman rehottaa käytävälle. Taitavaa rakentamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin laittaa nua laatat keskelle, on tasaasempi astella.Tämä voi olla jonku miälestä sotkuusen ja hoitamattoman näkööne. Mutta on täälä sitte vastapainona niitä nypittyjäki alueeta.

   Poista
 7. Kyllä ne lomittajapoloiset joutuvat kaikenlaista todistamaan. Ruusunmekko sai alkunsa kivikosta, jonka "työnjohtajana" toimi tupakkatauoilla käynyt lomittajamies. Kyllä hän siinä päätä puisteli, kun päivästä toiseen heitin kivikosta pienimpiä kiviä pois, putsasin rikkakasvit ja kasasin kivet takaisin. Samaan hetkeen neljä ihmistainta pyöri jaloissa. Mutta mitä me muiden puheista välitetään, kun on tämä blogimaailman vertaistuki. Sinun vallihautasi on upea, vuosien saatossa hienosti röyhistynyt. Ollaan työstämme ylpeitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mua moni hulluksi haukkunu :D Ei tuallaasta kivienpyäritysrumpaakaa moni ymmärrä, sehän on "hullunhommaa", nii onki.... puutarhahullun :) Oonki aina sanonu, että kaikilla on omat juttunsa. Mä oon tärähtäny tällälailla, joku muu muullalailla.

   Poista
 8. Ihan sama mitä kohtaa meille pihaltas esittelet, niin komiaa on!
  Tykkään sammaleesta ja sitä saisi tulla meillekin joka polulle. Jotku vihaa sitä ja yrittää kaikin keinoin poistaa...
  Oikein hyvää loppiaista sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö,höpö, ei ny sentäs. En mäkää oo enne sammalta oikee hyvällä kattonu, mutta kummasti miäli on muuttunu. Sammal on hianua, melekee paikas ku paikas.

   Poista
 9. Kyä nää meijän pihat on ikuisia puuhamaita! Leppoisaa loppiaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku on joskus kysynykki, että mitä teet ku puutarha on valamis. Häh? Valamis? Eihän soo koskaa valamis.

   Poista
 10. Polku on ajan myötä muokkaantunut todella kauniiksi. Hieno kuvasarja. Jotain samanlaista olen haaveillut kiviympyräni ja aitaorapihlajan väliin. Ja taas on olo, ettei malttaisi odottaa kevättä.
  Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin son maastoontunu :) Mullaki on jo valamihit sotasuunnitelmat ens kesälle. Eriasia on, mikkä niistä toteutuu.

   Poista
 11. Olet kyllä huipputaitava käytävien tekijä! Tuokin on hyvin suunniteltu, kun on mukavan vaihteleva, luonnollinen, mutta silti ryhdikäs. Nyt pakkasta piisaa, meillä on kaupungissa -25 tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkillaane oma jäläki, pitää yrittää saara näkyvihin. Tääläki pakkaane vaa kiristyy, -27 on tämän hetkine lukema.

   Poista
 12. TOdella todella kivan näköinen! Ihana kun olet antanut kukkien hyppelehtiä vähän luonnonmukaisuutta tuomaan. Olet taitava! Mitäs projekteja sinulla on ensi kesälle tulossa, utelen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin niitä aluuksi nyppiä, mutta sitte annoon olla.... Ens kesänä tairan pyäriä eteläpäärys. Navettajuntu pitääs päällystää, koiratarhan ympäristö on viälä aiva leviällänsä, mariapuskat pitääs uusia, kasvimaa teherä tai joku laatikkovilijelmä ja se ikuusuusprojekti kasvihuanes ja.....

   Poista
 13. Sinulla on ollut kivoja ja onnistuneita projekteja. Tämä on yksi niistä. Todella kaunis kokonaisuus. Nyt pakkassäällä ennättää taas suunnittelemaan uusia projekteja ensi kesälle, vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäät. Suunnitelmia muhii kaiken aikaa, suuria ja piäniä.

   Poista
 14. Sanoisin näin: täydellisen ihan, siis kaikkinensa ja se, että myös luonto on saanut olla vuosien saatossa mukana rakentamassa tätä vallihautaasi on hieno asia ja yhteistulos on minun mielestäni juuri sellainen kuin se nyt on. Tuo tädykekin on osa luonnon sinnikkyyttä ja se on pieni lisä ja väripilkku minun mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!... Täryke on tosi sinnikkäs. Kasvaa pelekäs hiaras ja kuivaaki on kesällä.... yleensä. Lewisian orotan viälä leviävän käyätävälle. Saa nähärä leviääkö.

   Poista
 15. Hieno kuvasarja "vallihaudasta kauniiksi käytäväksi"! Nämä ovat ainutkertaisia tarinoita ja lopputulos on kauniisti ympäristöön sulautuva. Hyvää jatkoa näille mahtaville hankkeillesi!

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Kylläpä on komea vallihauta! Se on vuosien myötä kaunistunut, koska olet istuttanut reunoille perennoja pehmentämään vallihaudan suoraa linjaa ja antanut perennojen levitä luonnonkivien väliin. Ihana Edelweiss kiinnitti heti huomioni, samoin kuin kaunis levisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se aijankans parantunu. Soli aluus turhan steriili. Alakuperääset levisiat on kualeentunu. Jäliellä on rypäs siämentaimia.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...