perjantai 14. syyskuuta 2018

Häpiäpilikkuja

Sain Betweeniltä, Rikkaruohoelämää, -plokista jo aijat sitte haastehen, jonka on laittanu liikkeellle Hiidenkiven puutarhassa -plokin Minna. Haastehes on tarkootus esitellä pihan ongelmakohtia.


Preeriamesiangervo -Filipendula rubra 'Venusta Magnifica' 11.8.2015.Ja niitähän multa löytyy, montaki, vaikka yritänki kokoaijan päästä niistä eroho. Se tuskin koskaa onnistuu, aina tuloo uusia. Osaa ongelmakohorista ei toiset hoksaa, ku non kuitenki tyästetyn näköösiä, eikä muut tiärä, miltä niiren kohtien pitääs mummiälestä näyttää. Nämä kolome kohtaa kyllä jokaane huamaa ja ovat oikee puutarhan häpiäpilikkuja.Ensimmääsenä on tiänviäres, tuluppaanitiän köynnösportti. Sehän on kasattu rautalangalla jo monta vuatta sitte 10mm vahavuusesta petooniverkosta, mutta son ainavaa keske. Täshän sitei hoksaa, ku kameraa pikkuusen kääntää................mutta täs näkyy koko totuus. Vino mikä vino! Ja sitäpaitsi liian kapia. Siitä puuttuu ainavaa kunnon tuet. Voishan sitä pöngätä, mutta aattelin,  ettei sitä saara muuten koskaa tehtyä kuntoho ja son tekohengityksen varas hamahan tulevaasuutehen asti.

Asianmukaaset tuki/raamitykötarpehekki rupiaa olemahan kasalla.
Toisena on postipoloku. Puutarhasta kattottuna son vaa kasvanu vähä umpehe...............mutta pihasta kattottuna näky on huamattavasti surkiempi. Vaikka siivuan molemmilla pualilla olevat penkit ja kanttaan reunat,  nii tämä kohta usee jää siivuamata. Penkki on leventyny ulukoreunasta ja poluusta on jääny uupumahan litteetä kiviä. Munon ollu tarkootus nostaa kivet pois jo aikapäiviä sitte, lisätä kivituhkaa alle ja latua kivet takaasi paikallensa. Hah, ei mikää suuren suuri homma, mutta........


Ensimmääne kuva näytti jo viitteetä siitä, mikä on kaikkista karmein kohta......


Kolomas ja karmein näky iskeytyy vasten silimiä, ku parkkeeraa auton pihahan.  Onneksi kaikkien viarahien autot jää kauemmas ja oma auto on näköestehenä,  nii eivät heti tuata ryteikkyä näe. Takimmaases reunas on joskus ollu vaalianpunaane hattarapilivi.Täs on se, mitä siiton jälijellä. Tänä kesänä yks vaivaane kulahtanehen färine kukinto. Kohoras on  kuitenki oltava jotaki perennamaista, ku siihe tyännetähän talavella pihasta lumet.


Puarinpäätyä, lupaan siistiä.......
Oikiastansa koko puarinpääty on yhtä ongelmakohtaa. Puarin nurkalla kasvava pajuangervo onneksi peittää pihahan tulles tämän näyn. Tua vanaha tiskipöyränkansi antaa vihijeetä siitä, mitä tuaho nurkkahan on tarkootus tulla. Teirän silimiä säästääkseni, pönkäsin puarin oven kiinni. Olis pikkuusen konmaritettavaa :D Ovien välis kasvaa anopin istuttamaa varelmaa. Se pitääs siivota, mutta varelma saa jäärä muute paikallensa.Tällääne näkymä on terassilta kattottuna. Onneksi kuusiympyrän virpiangervo peittää nurkan rojut ja terassin pöyräs istues, omenapuu koiratarhan eres olevan ryteikön. Mesiangervopenkin etehe on kasvanu kauhia piikkine karriaaskasvusto, entisen hiakkakasan paikalle. Alue meni pilalle koiratarhan uusimisen takia ja koriaamata son ainavaa. Ei tua nurkka mikää loistelias ollu ennenkää, mutta kuitenki siistimpi.

Että tällääsiä ongelmakohtia mulla :D Ei oo täyrelline puutarha, ei. Ja viälä lisäksi on liuta keskenerääsiä rojektia. Joka kohtahan on jonkullaane toimintasuunnitelma, mutta toteutusaijankohorasta ei oo mitää hajua. Vois olettaa, että nykku moon ne oikee julukistanu, nii tulis korijattuaki nopiempaa. Saa nähärä, mitä toivottavasti pitkän syksyn aikana saan äntihi.

Takana komeamaksaruoho 'Herbstfreude', eres 'Carl' ja punalehtine 'Xenox' kuusikolomios 13.9.2018.


Loppuhun viälä lähikuvaa nuasta kuusikolomiopenkin maksaruahoosta, nii jää siistimpi vaikutelma  😇


Haasteen säännöt:
1. Kerro postauksessasi haasteen aloittaja (Minna / Hiidenkiven puutarhassa)
2. Tässä haasteessa on oltava joku pihasuunnitteluun liittyvä asia. Ongelmakohdan koolla ei ole väliä, mutta mitä kamalampi sitä parempi ;)
3. Haasta 1-3 täydellisen pihan omistavaa bloggaajaa.
Nonii, tämon kiärtäny jo kauvan, että löyränköhän viälä  haastamattomia plokia. En tiärä onko nämä jo saanu haastehen, mutten ainakaa vastauksia löytäny, joten haasteen saa.........

......jos ny joku kohennusta kaipaava nurkka löytyy.


Reipasta viikonloppua!

30 kommenttia:

 1. Jokaisessa puutarhassa on varmasti omat ongelmakohtansa ja ne omat ongelmakohdat näyttävät aina pahimmilta lähinnä omissa silmissä.
  Oletko miettinyt postipolun pohjalle pohjimmaiseksi suodatinkangasta? Se pitää aika hyvin pohjamaasta tunkevat rikat kurissa.

  Mukavaa alkavaa viikonloppua. Nautitaan syksystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son tosi. Joskus ku kiärtää puutarhaa jonku kans ja valittaa jostaki kohorasta, nii toinen tuumaa, "etten mä mitää huamannu".
   Nii varmasti pitääki. Kaivoon aikoonani (v.2010) poluun kohoralta 30-40cm maata pois ja laitoon tilalle hiataa, ku muuta ei ollu. Vuarasin kuapan ensi katekankahalla. Nua roskat on pääasias voikukkaa, jota pakkaa kasvaa siämenistä jokapaikas.
   Kiitos, samoon! Täälon ny aika sateesta, vaihteeksi.

   Poista
 2. Onpa muuten mukavaa nähdä kuvia eri kuvakulmista ja paikoista kuin niistä, jotka ovat tulleet jo tutuiksi! Näitä harvemmin tulee esiteltyä. Näin ulkopuolisen silmiin nuo eivät mitenkään kauheilta näytä, ihan tavallisilta projektityömailta. Joka pihassa on kumminkin rytöpaikkansa.
  Ihana tuo portti :-D Ja se on muuten niin totta, että visiot kyllä löytyvät, mutta toteutus vie usein kauan aikaa, vaikka homma olisi ihan pienikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo tainnu montaa kertaa tua nurkka kuvis vilahtaa, sattunehesta syystä :) Portti olis varmasti menny kasahan jo monta kertaa, mutta aavistin loppusilauksen venymisen ja laitoon nurkkihi verkosta leikatut neliöt, pysyy eres jotenki pystys.
   Aloottamine on useen kaikkista vaikeenta.

   Poista
 3. Voi tottatosiaan Navettapiika, eipä ole kovinkaan pahoja. Muistan omasta entisestä elämästä pihan, joka oli todellinen ongelmakohta. Tottahan nuo omaan silmään pistävät, mutta Sinulla on kauniita istuksia.
  Terveiset täältä Maalaiskaupungin pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne ainaki omaa miälenrauhaa häirittöö, mutton nii palio muuta miälenkiintoosempaa tekemistä. Jospa ne siitä, pikkuhilijaa siistiytyys. Kukkapenkit voi pikkuusen jotaki hämätä :)

   Poista
 4. Jes! Taas löytyi yksi rohkea, joka uskalsi tarttua tähän haasteeseen :) Minusta tuo kaariporttisi näyttää oikein hyväntuuliselta. Onhan se vino, mutta parin vuoden päästä varmaan kärhöt peittävät sen niin tehokkaasti, ettei portista näy sentinkään pätkää. Kaunis kivipolku sitä paitsi kiinnittää huomion ja johdattaa katsetta portin läpi. Vanhempani ratkaisivat taistelun kiveyksen väleistä puskevia rikkaruohoja vastaan täyttämällä saumat kuivabetonilla. Hävisi muurahaisongelmatkin samalla. Alkuun se näytti aika tylyltä, mutta parissa vuodessa sammal oli kasvanut kauniisti saumoihin. Mielenkiinnolla odotan, millaisen muodonmuutoksen saat esittelemiisi kohtiin sitten kun inspiraation pyörremyrsky iskee :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tua portti on johonaki vaihees laittaa kuntoho, rupiaa rautalangat ruastumahan ja sitte se rysähtää oikee kunnolla. Varsinki jos kärhöt kasvaa ja tuuli repii oikee pontevasti. Kuivapetooni on ollu postipoluulle harkinnas, mutta oon tiänny, että penkki viälä leviää, ehkei enää. Nua kärhöportin kivipoluun (tuluppaanitiän) kivet oon upottanu petoonikerroksehen ja non kestäny tosi hyvi. Kiitos, samoon.

   Poista
 5. Olen koko ajan jännännyt milloinka tämä haaste omalle kohdalle kolahtaa ja nythän se tuli, kiitos Navettapiika!
  Teillä taitaa olla vanhan maalaistalon pihapiiri, jossa kunnostettavaa varmaan riittää. Minusta tämmöiset pihat latoineen ja navettoineen eivät tarvitsekaan olla prikulleen jämptissä kunnossa vaan se tunnelma siellä riittää. Itse sitä katsoo turhankin kriittisellä mielellä, ja varmasti kaikki eivät noitakaan omasta mielestäsi häpeäpilkkuja edes huomaa, ennen kuin sinä itse mainitset. Jotkut kohdat itselläkin hermostuttaa, varsinkin ne ikuisuusprojektit mitkä eivät tahdo millään ilveellä valmistua.
  Enköhän minäkin saa jonkinlaisen postauksen aiheesta, pari kohdetta tuli heti mieleen jos niitä nyt kehtaa esitellä.. mutta niinhän ovat kehdanneet vaan kaikki muutkin haasteeseen osallistuneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että oli orotettu haaste :)
   On joo. Ei oo pelekua, että täälä olis liian jämptiä. Suaraa paikkaa ei taira löytyä koko pihapiiristä, rakennuksista puhumattakaa. Kaikki on vinksallansa johonku suuntaha. Aika hyvin nua istutusalueet toimii hämääjinä, onneksi. Ikuusuusrojektit on nii tuttuja :D
   Tottamaar kehtaat, kaikki pelihi vaa :)

   Poista
 6. Taitaa olla niin, että omin silmin katsottuna ongelmapaikkoja on monin verroin enemmän, kuin kukaan ulkopuolinen edes ymmärtää. Minusta tämä(kin) haaste oli mukava siinä mielessä, että vaikka mitään vinkkejä muilta ei tulisikaan, ongelmapaikkoja tulee taas nostettua esille ja ehkä se lykkää niiden korjaamisen liikkeelle. Kun arjen pyörittämisen lisäksi pihassa on niin paljon tekemistä ja uuttakin on välillä kiva laittaa, ei vain riitä puhtia ongelmapaikkojen korjaamiseen. Itse ainakin saatan kiertää niitä pitkiäkin aikoja, kunnes yhtäkkiä saan itseni toimimaan. Ja sitten jälkeä syntyy ja sitä ihmettelee, miksen tehnyt tätä jo aiemmin.

  Minusta pihasi on todella siisti ja esittelykelpoinen, eikä noihin mainitsemiisi paikkoihin ulkopuolinen edes kiinnittäisi huomiota. Kuten Saila tuolla aiemmin totesi, on kiva katsella uusia kuvakulmia pihastasi.

  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torennäköösesti :) Kiältämätä, nuataki kohtia rupes taas tyästämähän, eres ajatusten tasolla. Uutta teköö nii palio ennemmi ku koriaa vanahaa.
   Muut istutusalueet on onneksi suurinpiirteen kunnos. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Olipa mukava nähdä pihasta uusia kuvakulmia. Puutarhan kanssa ei taida olla sellaista tilaa koskaan että olis täysin tyytyväinen, tai sitten pitäisi olla palkattu puutarhuri jolle antaisi tehtävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taira. Joku "ei nii innokas puutarhuri" ihimettelöö, että tämähän on jo valamis, ku sanon suunnittelevani viälä tätä ja tuata ja.....Totta, puutarha EI oo koskaa valamis, onneksi. Vaikka saisin sen kuuluusan lottovoiton, en haluaasisi palakata puutarhuria, siinähän menis suunnittelun ja tekemisen ilo. No, on tiätysti joitaki asioota jokka vois ulukoostaa.

   Poista
 8. Löytyy niitä ongelmakohtia kaikkien puutarhoista. Miullakin on vaikka miten monta. Vähänkerrassaan suap niitä kunnostaneeks. Onko tuo preeriamesiangervo arka ylleensä vai kasatut lumetko on hävviimisen syy. Miekin sitä muutama vuos sitten istutin ja toivottavasti ois pitkäikänen. Siistit on nuo maksaruohot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii varmasti löytyy, keltä piänempiä, keltä suurempia kohtia.
   Ei pitääsisi olla arka. Mullaki viälä lehtiä löytyy kaiken roskan keskeltä. Pitää siivota ja yrittää pelastaa, mitä pelastettavis on, lannoottaa ja sillai. Vuasi sitte näin näitä yhyrellä pihalla, mihinä noli siirretty kunnostettuhun penkkihi ja voi maharotonta, kuinka hianosti ne taas oli ruvennu kukkimahan.

   Poista
 9. Tämä haaste havainnoillistaa hyvin sitä, kuinka jokainen näkee omissa nurkissaan ne huonot jutut, joita muut eivät edes huomaa. Minusta teidän puutarhassa näyttää viihtyisältä ja ihanalta <3

  VastaaPoista
 10. Kiitos haasteesta, ei ollut vielä mulle tullut :) Mua niin huvittaa tuo 'haasta mukaan 1-3 täydellisen pihan omistajaa' :D Meidän pihas on niin monta kolkkaa ihan luonnon armoilla, odottamassa omaa aikaansa. Blogiin laittaa aina vaan niitä ennen ja jälkeen kuvia. Eli matskua tähän haasteeseen kyllä löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Harvoon sitä vapaaehtoosesti kukaa rytö- tai muuten "ei kunnos" paikkojansa esittelöö. Aina tuloo esiteltyä niitä onnistumisia. No nii, ei muutaku valakkaamahan sopiva kohores :)

   Poista
 11. Hauska haaste! Esittelemäsi häpeäpilkut eivät näytä omiin silmiini lainkaan pahalta, enemmänkin siltä, että noitahan löytyy aina kaikilta :) Mutta ymmärrän kyllä esimerkiksi ahdistuksen tuon kivipolun kanssa, itselläni on muutamia hieman samantapaisia kohtia, johon ei tule ikinä tartuttua riittävällä innolla.
  Blogissani on sinulle vielä toinen haaste, teemalla "millainen puutarhuri olet" -ehkäpä oletkin jo saanut sen muilta bloggaajilta :) Olisi mielenkiintoista kuulla vastauksiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että aina joku kohta pääsöö hunningolle, ku touhaa jonku toisen paikan kans, aika ei vaa riitä.
   Kiitos haasteesta! Oon kyllä saanu sen jo ennemminki ja on tarkootus vastata siihenki :)

   Poista
 12. Voi, kun meidänkin puutarhan ongelmakohdat olisi tuota tasoa :) Siis sellaisia, että ne pitää oikein näyttää että vieras ne huomaisi. Täytyy vaan olla iloinen, ettei hommat lopu kesken ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset o vaa kohteliahia :) Hommat ei tosiaankaa lopu, onneksi.

   Poista
 13. Ei pahoja ollenkaan!

  VastaaPoista
 14. Mukavan haasteen olet saanut mutta vaikka kuinka yritin katsoa kuvaa ja lukea ongelmasta en ymmärtänyt mistä oli kysymys sen ongelman suhteen. Minusta sinulla on kaikki hyvin ihana maalaistalon vanha pihamiljöö mikä on täydellinen juuri kun se ei ole täydellinen . Olet oikea onnen sirkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämei tosiaankaa oo täyrelline, paikkapaikoon vaa vähä siistimpi :) Rappioromantiikka löytyy kyllä, joistaki kohtaa liianki kans.

   Poista
 15. Ois se kauheeta, jos pihasta ei löytyis mitään korjattavaa.... Niin kliinisessa ympäristössä ei vois elää, en ainakaan minä. Sinunkin "pahat paikat" on tosiaan aika norminäkymiä maalaistalon pihapiirissä. Toki ne omaan silmään osuu, mutta muut ei niinkään huomaa.
  Kaikki muu pihallasi onkin kaunista ja siistiä. Oman mielenrauhan vuoksi tulet ongelmapaikkasi kuitenkin korjaamaan jossain vaiheessa. Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olis ihan katastrofaalista :) Pitäähän sitä jotaki puuhaa olla.
   Oi kiitos! Kyllä nua kohorat johonaki vaihees otan tyän alle.
   Kiitos, samoon sinne!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...