torstai 27. syyskuuta 2018

Siivoustalakoot

Pyhänä kolomiopenkkin kukkivia kuvates, käännin kameraa vallihauran, käytävän, toisellekki pualelle. 


Kaaripenkkiä 23.9.2018.
Tästä kohorasta tykkään. .......ja sitte toisesta suunnasta.


Kiviympyrä 23.9.2018.

Viäres, kaaripenkin kulumas on kiviympyrä, johona kasvaa ohotanmarunaa. Vaikka nua punaaset orapihilajapuun marijat sopii färiltänsä hyvi tuaho, manasin ittekseni, ku puu oli viälä iha punaasena marijoja. Tilhiä, eikä mitää muitakaa lintuja  ollu näkyny niitä syämäs ja jo näin keväällä lumen alta paliastuvan sotkun.
Mutta kuinka ollakkaa räkätit pyrähti, ku tilauksesta paikalle. Räkätit, joita on tänä kesänä ollu ennätysmäärä, ilimoottautuuvat siivoustalakoohi. Yritin ottaa niistä klasin läpitte kuvia, mutta kyllä ne nii hyvi hävis lehtie joukkoho, etten häävisiä otoksia saanu.
Noli koko aijan  menos.......tai tulos, vaikka tuuli ihan maharottomasti.Siivottavaa riittää.


NAM!


ö...
.......ja niiton palio........ahkeria talakoolaasia.


Kaaripenkin kärki 27.9.2018


Joten, saan kaikes rauhas kattella klasista pihalle ja suunnitella seuraavia siirtoja. Onko muuten kukaa kokeellu jättää jättiverbeenaa maaha? Jos suajaas, nii menisköhän talaven yli vai onko tuhohontuamittu ajatus? Mitäs luulet?


Tämä päivä taitaa saara hianon päätöksen, aurinko paistaa ja tuuliki o laantunu. 

Viikko on taas loppusuaralla, joten  mukavaa torstai-iltaa :)

24 kommenttia:

 1. Mainiota, että suuri joukko lentäviä apulaisia riensi juuri sopivasti siivoustalkoisiin.
  Hopeisena hohtava havu, syysmaksaruoho ja jättiverbena näyttävät tosi kivalta yhdistelmältä. Jättiverbena kait siementää itse herkästi kasvualueelleen ja kukkii jo samana vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerranki noli oikias paikas, oikiahan aikahan. Tuas on jättiverbeenoolle hyvä paikka. Maksaruahon jourun sitomahan joka vuasi, muuten kaatuu joka suuntahan. Ai siämentää, soli mulle uutta.

   Poista
 2. Näitä talkoolaisia on meilläkin pyrähdellyt. Yleensä koskan ei koristearonian marjoja syödä, mutta nyt nekin ovat kadonneet. Samoin puoliraakoina kriikunat katosivat puusta ihan hetkessä. Sitä minä ihmettelin, että kuinka ne löysivätkään sieltä lehtien kätköistä ne kriikunat?! Itekin vasta pari viikkoa sitten hoksasin, että puuhan tekee hedelmää.

  Jättiverbenasta ei ole mitään kokemuksia. Vaikea uskoa sen talvehtivan edes suojattuna. Mutta ehkä kellarissa onnistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin pihilajis ei oo marijoja palio ollu, nii tänä syksynä näköjään kaikki kelepaa. Räkätithän hoksaa kaikki.
   Kellarihin meinaan ainaki osan nostaa.

   Poista
 3. Oho, onpa melkoinen räkättiporukka. Sana hyvästä marja-apajasta on näköjään kiirinyt tehokkaasti. Meillä räkötut ja mustarastaat napsivat marjakuusesta hetkessä kaikki punaiset marjat. Tosin ei niitä mitenkään valtavia määriä ollutkaan.
  Kaaripenkki on todellakin kaunis ja tasapainoinen. Miellyttää silmää ja sielua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuasi sitte ei ollu ku muutama. Tänä kesänä onki ollu sitte senki erestä. Kuiva kesä varmasti verotti luannon omaa marijatuatantua. Kiitos!

   Poista
 4. Siivekkäät apulaiset osasivat ajoittaa aikataulun sopivasti. Ohotanmaruuna on yksi minun lempparini ja tuosta jättiverbenan talvetuksesta on minulla parin talven kokemus, se on talvehtinut kellarissa juuripaakkuna ja myös ruukussa olen sitä kasvattanut ja sitten vienyt talveksi kellariin.
  Kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parina vuanna on pihilajat notkunu marijoosta, eikä nämä orapihilajan marijat oo kelevannu kellekkää. Keväällä non sitte ollu vasten silimiä, het ku lumet on sulanu.
   Mullaki oli kellaris ja siälä muutama selevis hengis ja sinne aion suurimman osan viärä nykki.

   Poista
 5. Näin syksyllä kaikki apulaiset, varsinkin siivekkäät ovat tervetulleita. Mutta toisaalta kauniit punaiset marjat puissa saisivat olla vielä syksyyn väriä antamassa. Jättiverbenasi on niin komea, että yritä ainakin talvettamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Hianon näköösiä marijat onki kellertäväksi muuttuvas puus, mutta se kevään sotku, parempi näipäi.
   Tuas on monta tainta, joista osan meinaan ottaa kellarihin.

   Poista
 6. On noistä räkättirastaista sitten jotain hyötyäkin! En oikein tykkää noista, vaikka linnuista yleensä tykkäänkin. Niitä oli mökkipihassa ihan tarpeeksi viime kesänä. Täälläkin on tuullut oikein reippaasti. Äsken koiralenkiltä palattuani totesin tuulen tyyntyneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :) Tänä kesänä oli pakko suajata mustikkapuskat. Sellaane parvi nuata räkättiä oli, ettei olisi ittelle montaa mustikkaa jääny.

   Poista
 7. Täällä ei ole räkättejä näkynyt kevään jälkeen. Marjojakaan ei kyllä paljoa ole siivottavaksi. Neulasia olisi paikat täynnä, mutta niihin siivoustalkoisiin eivät taida linnut ryhtyä 😊. Sinulla on tosi kaunista siellä. Hienot värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Räkättiparvi teki tehokasta jäläkiä. Äsköö navetasta tulles kattelin puuhu, enkä nähäny yhtäkää punaasta marijaa, en puusta enkä maasta. Eipä näy räkättiäkää, muutama musta viälä yrittää jotaki löytää. Eipä taira. Muutamia säkillisiä oon neulasia jo haravoonu. Kiitos :)

   Poista
 8. Ahkera siivouspartio sinulla siellä :) Meidän pihassa ei ole nyt paljoa lintuja näkynyt, kun pihlajissakaan ei ole marjan marjaa tänä vuonna. Tilhiä näin toissa päivänä ison parven parin kilometrin päässä. Saavatpahan madot möyriä kukkapenkeissäni ihan rauhassa, kun ei ole linnut niitä kaivelemassa. Kaaripenkki on hienon näköinen, mutta niin on kyllä kiviympyräkin. Ohotanmaruna näyttää hyvälle tummaa havua vasten. Aurinkoista perjantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilhiä olinki orotellu, muttei niitä näkyny. Onneksi eres räkätit oli asialla. Kukkapenkiis näkyyki palio kuapimajäläkiä. Arvatenki matokantaa o verotettu. Kiitos, mukavaa lauvantaita!

   Poista
 9. Siivoojat ovat hyviä! Meillä on joku asuinalueella heitellyt pihlajanmarjoja pitkin kävelyteitä. Harmittaa kun ei niin paljon tullut marjoja ja linnuille tärkeää evästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne! Klopit on tiätysti ollu asialla. Toivottavasti linnut löytääs marijat maastaki.

   Poista
 10. Ahkeria apulaisia sulla, meilläkin näkyy mustarastaita syömässä koristeomenapuun omenia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niis onki enemmä syämistä. Mustarastahia tääläki viälä pyärii, muut o jo vaihtanu maisemia.

   Poista
 11. Olen käsittänyt, että jättiverbena ei talvea ulkona kestä. Talvettaisin sen sisällä.
  Hyvät apulaiset sait.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii mäki oletan, mutta meinaan muutaman jättää pihalle ja suajata sen. Torennäköösesti ei onnistu. Tosi tehokkahat :)

   Poista
 12. Kaunis penkki, kasvit ja sävyt sointuvat hyvin yhteen toistensa kanssa. Ihanat räkättikuvat, ahkerat talkoolaiset tosiaan :) Toivottavasti siellä on nyt jo siistiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Siistiä o. Maas, eikä puuskaa, oo enää marian mariaa.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...