tiistai 12. marraskuuta 2019

Lintularon yllätykset

Lintularolla alakoo het täys tohina, ku sain sen pystyhy. Siinä se taas nököttää keittiön klasin eres, hyvällä hollilla, vaikka jo keväällä alustaa siivotes uhkaalinki ruakinnan lopettamisella. O nii sotkuusta hommaa. Alla o kuitenki katekangas, joten, senku käärääsöö aikanansa pois, siistiä tuloo hetkes.

Seuraalin syäjiä, niitä normilintuja; varpuusia, pikkuvarpuusia, talitinttiä, sinitiaasia ja vilahti joukos yks viherpeippoki. Tuumasin, että tulookahan tänä talavena mitää uusia ilimestyksiä........ja tulihan niitä, eikä tarvinnu eres montaa päivää orottaakkaa.


Angry Bird.
Vilaasin klasista ja näin jotaki punaasta. Luulin niitä ensi urpiaasiksi, mutta punaasta färiä oli enemmä. Ei muutaku kamera soimahan ja sitte kuuklettamahan. Muistin kyllä tuallaasen linnun nähäneheni toisten plokikuvis, mutten täälä ikinä enne.


Tiklihän se! Selekäkuviot o hyvi näkyvis.Kivan färikäs ilimestys.


Yks pariskunta täs pyärii. Ei taira tääläpäi muutenkaa olla kovi yleene. Taitaa paremmi kortteerata etelän mettis.


Eikä siinä viälä kaikki. Toinenki outolintu ilimestyy het seuraavana päivänä.

On sitä silimä jo harijaantunu huamaamahan normaalista poikkiavat viaraalijat. Enne en eroottanu ku varpuuset, keltasirkut ja talitintit. Tämän musta-harmaa-valakoosen tunnistin  hömötiaaseksi, vaikken näitäkää oo luannos enne nähäny. 


Vauhrikas pätikkä.


Luin BirdLifen sivuulta, että hömötiaaskanta o piänentyny huamattavasti ja solis julistettu uhanalaaseksi. Molemmat outolinnut o käyny syämäs joka päivä. Tarijolla o kuarittuja auringonkukan siämeniä. Talipalloolla en oo nähäny näiren käyvän. Onko teirän lintulauroolla tikli tai/ja hömis tuttu viaras?

Linturikasta viikkua!

22 kommenttia:

 1. Vau, hienot bongaukset! Tikli on niin komean värinen. En ole niitä juuri lintulaudalla huomannut, mutta pari kertaa muutaman ryppäässä syömässä ohdakkeiden ja keltakaunokkien siemeniä. Alkukesällä taisin kuvata muutamaa nuorta tikliä tienvarren heinikossa, niillä oli vielä vähemmän värejä.
  Hömis on niin söpis! Täällä tosi harvoin näkyy, kuusitiainen on jokatalvinen vieras lintulaudalla, mutta vain yksi kappale, liekö aina sama tyyppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, pitääs kesälläki pitää paremmi silimänsä auki, jos joku silloonki tänne eksyys. Meillon mettä n. 300m pääs, siksen oo mitää mettäs asuvia lintuja talaviruakinnalle oikee orottanukkaa. Täälon ny kyllä hakattu mettiä, joten tiklien ja hömöjen reviirit on tainnu hävitä. Hömis on tosiaanki aika söpö :) Kuusitiaanenki piti het kuuklettaa. Sonki pahoo hömiksen näkööne.

   Poista
 2. Oi että! Eipä ole käynyt nämä harvinaisuuden lintulaudoillamme. Olet onnekas.

  VastaaPoista
 3. Hyvällä paikalla on lintulautasi! Minulla sellaisella paikalla, etten juuri koskaan pysty niistä ottamaan kuvaa. Tikli on pyörähtänyt muutaman kerran mökkipihassa. Värikäs se on, mutta enpä nyt tiedä onko kovin kaunis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka onki valittu kuvaamista silimällä pitäen ja muistaa paremmi käyrä laittamas lisää sapuskaa, ku son silimis kaiken aikaa. Mettän keskellä tiklin näkemine onki torennäköösempää, vaikkei taira kovin yleene lintu ollakkaa.

   Poista
 4. No, kannatti ruokinta laittaa! Hömppä käy meilläkin, vaan tikli on kyllä harvinainen ollut, joskus monta vuotta sitten käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kannatti, tyytyväänen oon ittekki. On lintuja nii mukava seurata ja oppii siinä sivus tunnistamahan uusia lintujaki. Toivottavasti tikliki taas ilimestyy pian kuvattavaksi.

   Poista
 5. Ihania lintusia! Hömötiainen on jotenkin hellyttävä kaikessa pörröisyydessään ja tikli on todellinen Angry Bird. Hienoja bongauksia!

  VastaaPoista
 6. Hömötiainen on meillä jokavuotinen vieras, mutta tikliä en ole nähnyt.
  Tuo tikli taitaa kuulua varpuslintujen lahkoon ja on kyllä hauskan näköinen. Minä olen iloinnut punatulkkujen tämän syksyisistä, runsaista vierailusta pihamme ruokintapaikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, ku hömpät kuuluuvat teirän lintulauran viaraalijoohin. Tikli kuuluu peippoohi. Opiin senki kuukletuksen yhteyres. Punatulukut on kans sellaasia harvinaasuuksia meirän lintularolla, että niiren näkemine aina ilahruttaa. Aikaasemmin syksyllä näin yhyren pariskunnan istuvan airalla, mutten oo senkoomin niitä nähäny.

   Poista
 7. Hienot kuvat lintulaudan vieraista! Meilläpäin hömötiainen tuntuu olevan aika yleinen, mutta tikliä en ole koskaan ennen nähnyt. Meillä ei myyrien takia ole tänä vuonna minkäänlaista linturuokintaa, mutta naapurin lintulaudan vieraita olen tiiraillut aina välillä. Tänä vuonna ei ole näkynyt mitään erikoisuuksia; punatulkkuja, tali-, sini- ja hömötiaisia sekä viherpeippoja pääasiassa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hömpät kait tykkää ku mettä o het viäres. Punatulukut kuuluuvat meillä erikoosuuksiihi, mutta mihinäs teirän varpuuset o? Meillon niitä pilivin pimeen. Kiitos, samoon :)

   Poista
 8. Meillä ei täällä rivarinpihalla saisi ruokkia, mutta ruokkivat kuitenkin. Joten en voi niitä tarkemmin seurata. Pitäisi mökille laittaa iso sellainen mihin riittäisi ruokaa muutamaksi päiväksi. Olisi niitä mukava seurata siellä ollessa. Käymme siellä joka viikko viikonloppuna ainakin. Olen vähän huono näissä tunnistus hommissa. Mutta ihanaa oli näitä sinun kuviasi katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika suuria säiliöötä o joiski malliis, että varmasti piisaas moneksi päiväksi. E mäkää tunnistanu montaakaa lintua alootettuani ruakinnan muutama vuasi sitte. Aluuksi en eroottanu eres talitinttiä sinitiaasesta. Joka talavi oon oppinu tunnistamahan muutaman uuren.

   Poista
 9. Hienoja vieraita. En ole meidän nurkissa tikliä nähnyt. Hömppiksestäkin on jo aikaa. Lintujen ruokkiminen on kyllä hiukan sotkuista puuhaa, vaan pian ne on siivottu. Tinttibuffetin seuraaminen on mukavaa ja koukuttavaakin, joten plussia on enemmän kuin jälkien siivoaminen. Aina olen jonkun verran lintuja ruokkinut, mutta joitakin vuosia sitten aloitettuani aktiivisen ruokinnan, lintujen määrä ja lajikirjo on lisääntynyt. On se vaan jännää nähdä uusia lajeja omassa buffetissa. Kesällä bongataan kasveja ja talvella lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuas klasin eres monta hetkiä tuloo viätettyä. Syäjien määrä tuntuu olevan tänä vuanna runsahampi ku muina vuasina. Peruslajisto pysyy samana, mutta kiva ku nuata erikoosempiaki joskus käy. Enoo nuata tiänny tääläpäi olevankaa. Jos vaihtaa auringonkukan siämenet kauroohi, lintularon valtaavat keltasirkut, mutta niille riittää takatarhalla varissutta ruakaa iha tarpeheksi.

   Poista
 10. Oih, tiklit on hurjan kauniita. :) Muutaman kerran oon kesäisin nähnyt, tällai talviaikaan en koskaan. Hömötiaisia oon nähny paljonkin, suloisia nekin. Lintulaudan vierailijoita on kyllä hauska seurata. Nyt vaan ei oo mitä seurailla, kun ihan kerrostalossa elellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne harmaanruskiasta massasta eroottuuvat. Hömppiä tuntuu esiintyvän palio yleesemmin.....mualla ku meillä. Lintujen seuraamine o kyllä hyvää aijankulua.

   Poista
 11. Ompa ollut monta eri lajien lintua lintularolla :) Hienoja kuvia olet saanut linnuista! Meillä lintulaudalla käy oravat vohkimassa siemenet. Sitten mokomat söpöt pörröt piilottelevat siemeniä myöhemmin syötäväksi. Mahtavatkohan löytää niitä enää myöhemmin, kun sen verran hassulta oravien puuha näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä niin tykkääsisin oravistaki, mutta ku ei, nii ei. Ehkä kerran vuares näen. Nykki viikko sitte hyppii tuas naapurin kuuses, muttei oo sen koomin näkyny. Vaikka useen oravia piretähän oikeena maanvaivoona, just tuan hamstrauksen ja ahanehtimisen takia. Söpöjä ovat kumminki :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...