tiistai 26. marraskuuta 2019

Taimivaihtua

Päivitin plokin sivupalakis olevihin kasvilistoohi, kesän aikana hommaamani kasvit. Soli äkkiää tehty. Aika vaisu kesä kasvihankintojen pualesta. Puutarhahan ilimestyy vaa rapiat kolomekymmentä uutta kasvia. Osasta oon teheny omat postaukset, mutta ainaki nämä alakukesän herkut o esittelemäti.

Ku Flikka ilimootti alakukesästä, että lähtöövät pariksi päiväksi Ouluhun, rupes mulla raksuttamahan. Haa, nehä menöö Särkän ohitte! Ittehän en oo sinne hetkehen päässy, enkä tiärä koska sellaane hetki olis näköpiiriskää. Ei muutaku kahalaamahan kasvilistoja läpitte.  Onnistuun rajaamahan "pakkosaara" kasvilistahan kymmene kasvia ja kysyyn flikalta, onnistuusko niiren haku. "Onnistuu, jos ei tartte poiketa kauvas tiältä ja mahtuuvat autoho." Soli sitte sillä selevä.


Nukkeakileija -Aquilegia ecalcarataKu Flikka oli tullu autolle kantaen kahta pussia, joista ei mitää näkyny, oli miäs tuumannu, että nuanko piäniä, surkeeta rääpälehiä. Nei varmasti maksanu eurua enempää kappale. Oli menny hilijaaseksi, ku Flikka oli sanonu ostosten loppusumman. Tervetulua puutarhamaailmahan!


Tällääsiä rääpälehiä pussiis sitte oli: Valkojumaltenkukka punertavan viärelle, kolomiopenkkihi. Yks hämyvuakko mulla jo onki, mutta oliskohan tämä 'Mart's Blue' tummempi. Valakokukkaasia esikoota ei oo pahemmi mihinää näkyny, siksi suikeroesikko 'Schneekissen' ja vaalian kelletävä 'John Mo'. Sitte viälä valakokukkaane viinikärhö 'Alba Luxurians'. Soli torelline rääpäle, viimmeene, eikä maksanu paliua.


Sitte tämä toine satsi, mikkoon kaikki nähäny plokiis ja ihastunu. Tääläpäi niitei kuitenkaa oo tullu vastahan. Ihanan pinkin ja siron nukkeakilleijan näin Ullan, Rannanpihassa-plokis. Söpön mätäslaukkaneilikan esitteli Saila, Saaripalsta-plokis. Samoonku valakokukkaasen ja tummalehtisen kyläkurjenpolovi 'Midnight Ghost'n.  Valakoosta 'Drake's Strain Alba' katkeroa o hehkuttanu  Unelmia Ruusuista-plokin Tita.  Sitte viälä viimmeene komeus, mitoon kualannu Suvikumpu-plokin Marjan puutarhakuvis, nimittäin komealuppio. Varmasti näiston ollu muillaki kuvia, mutta näiren plokiista nämon jääny lähtemättömästi miälehen. Kiitos esittelystä!


Kyläkurjenpolvi -Geranium pratense 'Midnight Ghost' 5.7.2019.

Ostin näitä kurijenpolovia kaks, mutta kolomaski olis sopinu. Saa nähärä kuinka niiren käy. Ainaki toine kärsii kesällä kuivuuresta, vaikka yritin kastellakki niitä. 


Komealuppio -Sanguisorba hakusanensis 12.8.2019.

Komialuppion kaivoon kaaripenkin päähän, mihinon erellisinä kesinä ollu jättiverbeenaa. Ny ei ollu ja pikkuune luppion taimi näyttiki koko kesän aika yksinääseltä. Ens kesänä kaaran siihe jonki kesäkukkasiämenpussin sisällön, jossen muuta keksi.


Katkero -Gentiana 'Drake's Strain Alba' 11.9.2019.
Aaaaah! Ja sitte tämä ihanuus, valakoone syyskatkero. Istutin kaks tainta potangerihin sinisten molemmille pualille. Siniset o viihtyny hyvi ja non levinny tosi isooksi lämpäreheksi. Toivon näiren valakoostenki kotoontuvan samalla lailla. Molemmista färiistä o tarkootus siirtää ainaki toine terassipenkkihi, sitte ku saan sen reirattua.


Suikeroesikko -Primula pruhoniciana-ryhmä 'John Mo' 27.10.2019.
Esikkojen kukinta-aika oli jo meille tulles ohitte, mutta kaaripenkin laitahan istuttamani 'Schneekissen', pinnisti ennen talavia maistiaasiksi yhyren kukan.


Ai mitä taimivaihtua täs muka oli. No Flikka toi taimet tullessansa ja vei autolastillisen puutarhasta kaivettuja jakopaloja mennessänsä. Noli sitte vähä suurempia ja iha ilimaasia, ei tartte miähen kauhistella hintoja. Saivat puutarhanlaittuaki jo pikkuusen alakuhun.

Pimiät päivät senku jatkuuvat, päivällä pikkuusen plussan pualella. Siksi oon saanukki lähes kaikki klasit pestyä läpitte. Jotaki hyätyä tällääsistäki keliistä. Mutta jotenki saamaton oon ollu, valojakaa en oo saanu pihalle laitetuksi. Olohuanehes o jo kuitenki paperitähäret. Kuinkas teirän pimiät päivät sujuu? Vai onko valakaaseva lumi jo maas?


Mukavia marraskuun viimmeesiä päiviä!

38 kommenttia:

 1. Hyvin taimet vaihtoi omistajaa;)
  Täällä on satanut tänään lunta, juuri sopiva sää viritellä tähtivaloja ikkunoihin. Joululaulut soi hiljalleen taustalla ja glögiä kuluu! Oikein kiva lomaviikko siis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flikalla oli iha hyvä diili, ku löin viälä eurojaki kourahan.
   Ny on tääläki pari senttiä lunta. Joten o pikkuusen valoosempaa. Ei epäälystäkää, tairat olla jouluihimine :) Ei mua viälä nuan palio jouluta. Nua rennolla ja rauhallisella asenteellahan lomat pitääski viättää. Mukavaa lomaviikon jatkua!

   Poista
 2. Oi-joi, mitä herkkuja! Ja ihana hakualvelu.♥

  VastaaPoista
 3. Mieletön tuo keskiyön kummitus, hieno väri lehdissä. Hauska tarina taas jälleen kerran kuljetuksineen kaikkineen. Kiitos tästä. Mukavaa marraskuun viimestä viikkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oli se pakko saara, ku mullon jo tummalehtine ja sinikukkaane 'Midnight Reiter'. Kiitos! Aika pitkähän tästä tuli. Seuraavasta yritän teherä lyhemmän :) Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Ihania ostoksia! Tuo valkoinen syyskatkero jäi kyllä tajuntaan! Uskon kyllä, että tytär sai kookkaammat taimet mukaansa sinun puutarhasta ;). Olen viritellyt kausivaloja pihalle, että piristäisi itseä. Havutöitä olen myös aloitellut, mutta täytyy sanoa, että aika saamatonta on tässä pimeän väsymyksessä. Hyvää marraskuun loppua sinulle, kohta ollaan joulukuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonki aiva ihana. Toivua tosiaan sopiis, että talavehtiis. Tosiaanki sai, ei olisi autohon palio mitää enää mahtunu. Mullei oo valot viäläkää lisääntyny, lisääntyykökää. Mullaki o havuja terassilla orottamas, mutta mitää ei oo tapahtunu niillekkää. Joku virtapiikki pitääs saara. Niimpä, kiitos, samoin sulle :)

   Poista
 5. Ai että mitä herkkuja siellä pussit täynnä, hinnoista viis! Mukavaa, että olet löytänyt kasvi-ideaa Saaripalstalta, blogeista juuri tuleekin niin hyviä ideoita. Nukkeakileijaan minäkin olen ihastunut blogien kautta, Ullalla oli siitä upea kuva joskus. Kun en sitä mistään löytänyt, tilasin siemeniä ulkomailta ja niiden kylvö onnistuikin ihan hyvin, sain istuttaa muutaman taimen pihaan alkusyksyllä, pieniä vain ovat vielä. Toivottavasti pärjäävät talven. Mullakin muuten tuo kyläkurjenpolvi kärsii kuivuudesta kesäisin, mutta en uskalla siirtääkään, kun niitä on vain se yksi. Moni kasvi on tullut tuhottua lopullisesti siirto-operaatioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :) Isäntä mulle joskus mötäjää, muttei sen hevoosharrastuskaa mitää ilimaasta oo, torellakaa :D Voi, Saaripalstahan o ireoota täynnä! Hyvä, että eres siämenkylyvö onnistuu. Toivottavasti jo ens kesänä saarahan ihaalla nukkeakilleijojen kukintaa tai ainaki sitä seuraavana. O kasvia mullaki tuupertunu siirtoohi, mutta yllättävän vähä, siihen nähären, että siirrän ku sille päälle tuun, enkä silloon, ku aika olis ihanteellisin.

   Poista
 6. Taimivaidossa tyttäresi taisi päästä reilusti voitolle. Ainakin jos taimien koko otetaan huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii pääsi ja sai se pikkuusen tuantipalakkaaki. Pitää pitää tyytyvääsenä, että onnistuus joskus toistekki ;)

   Poista
 7. Mukavia tuliaisia, toivotaan, että lähtevät hienosti kasvuun. Ostin toissa kesänä sinisen syyskatkeron, mutta sepä hävisikin seuraavana vuonna, ovat kyllä upeita, myös tuo valkoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän mäki toivon. Harmi! Istutikko happamehen maahan? Lisäksi viälä kevenninki istutuskohtaa, muistaakseni lecasoralla. Viimme talavi oli suatuusa, ku oli nii palio lunta. Tämä syksy on ollu jo tosi vaihteleva. Saa nähärä, ovakko ens kesänä hengis.

   Poista
 8. Vain 30 taimee? Just. :)
  Hämärää on, ja lisäks sataa vettä tai jotain jäähileitä, ai niin, ja niin liukasta, että meinää jatkuvasti pyllähtää nurin niin tiellä kuin omissa portaissa. Kohti joulukuuta, reippain mielin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan. Sen tappotalaven jäläkihi, onki saanu teherä reippahasti hankintoja, ettoon saanu penkit taas täytöhön. Oon nähäny nii palio miälenkiintoosia uusia kasvia, etten oo halunnu omista jakamalla aukkopaikkoja täyttää. Ny onki penkit liki täynnä ja saa orottaa kasvien kasvua, JOS ei tuu taas ongelmatalavia.
   Mä jo otin perstuntumaa vaikka kävelin nurmen pualella. Onneksi rannekki säilyy ehejänä. Reippauresten tiärä, mutta marraskuu o tosiaanki kohta lusittu :)

   Poista
 9. Kyllä blogimaailmasta hyötyä on! Sen sinäkin sait havaita, kun monta hyvää kasvi-ideaa blogeista löysit! Täällä eilen tuli hentoinen lumipeite maahan. Tänään pitäisi sataa jotain lisää. Missä olomuodossa sitten tulee, kun lämpötila nollan pinnassa. Meillä palaa pihalla pihavalot, jotka tuovat helpotusta pimeyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plokiista oon lukenu monta hyäryllistä asiaa ja löytäny monta ihanaa kasvia. Meillon tullu muutama sentti lunta. Aluuksi tuli jotaki jäätävää ja oli tosi liukasta. Ny ollahan pari astetta miinuksella. Valot piristäävät aina :)

   Poista
 10. Upeita ostoksia. Ihastuin valkoiseen katkeroon. Minä kylvin myös jonkun katkeron siemeniä ja taimia on kyllä runsaasti, toivottavasti selviävät talvesta. Minulla on kahta lajia valkoista esikkoa. Toista on jopa runsaastikin, vaikka jopa lähettää sinulle.... jaoin ne syksyllä. Lajiketta en tiedä, olen ostanut sen Türistä ja kestävää lajiketta tuntuu olevan. Toisen olen ostanut myös sieltä mutta sitä on vain yksi pehko mutta toivon sen myös leviävän. Minä en nyt ole kovinkaan paljon uusia perennoja hankkinut. Tämä valkoinen katkero pitää minunkin katsella jostain. Minä pidän valkoisista perennoista ja niistä minulla on tulossa myös postaus tässä kun päästään ensivuoteen. Se on jo alustavasti tehty. Silloin on myös se esikko esittelyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valakoone katkero oli mulla ensimmääsenä listalla. Soitinki taimistolle etukätehen ja varmistin listani kasvien saatavuuren. Kaikkia onneksi oli ja ne keräski kasvit jo valamihiksi, nii niiren haku oli maharollisimman näppärää. Toivottavasti sunki taimet seleviytyyvät talavesta. Katkeroos o, palio toooosi sinisiä lajikkeeta ja non komeeta, oli sitte mitä tahansa.
   Voi kiitos, soliski mukavaa :) Muistanki sun karehrittavan hianon esikkopostauksen. Mullon ollu kans Virosta ostettuja valakoosia esikoota, mutta se tappotalavi vei ne. Mullaki rupiaa olemahan penkit liki täynnä. Orotan valakoosta perennapostausta :)

   Poista
 11. Jos haluat voin keväällä postittaa, mitään taimivaihtoa en tässä nyt aja takaa. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan tottakai, jos se sulle passaa. No eikös se olisi oikeus ja kohtuus, jos jotaki löytyys vaihtariksi. Niihän sitä pruukatahan teherä tai sitte euroja.

   Poista
 12. Oi joi miten hieno on tuo katkero! Taitaa olla pakko laittaa se saatavien kasvien listalle joka on jo muutenkin pitkä kuin nälkävuosi.
  Täällä tuli eilen ja tänään lunta maahan, eiköhän vesisade vie ne vielä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son hiano. Nuppuja tuli palio varemmi ku sinisihi ja nuput aukes jotenkuten aina, ku oli lämpöösempi ja aurinkoosempi päivä. Mutta syksy oli valitettavasti aika surkia. Sun puutarhahan mahtuuki viälä monta kasvia. Vettä taitaa tääläki viälä tulla ja silloon nämä vähääset lumet häviäävät aika varmasti.

   Poista
 13. Hyviä ostoksia on tytär suanukkin. Kyllä pitäs miunkin sinne Särkälle piästä käymään, postin kautta oon aina tillaillu sieltä. Näisää blogeissa on niin paljon kaikkia ihania, jotka pitäs suaha! Kaunis on tuo valakonen katkero, miullakin on ostettuna tiibetinkatkero, ei noin puhtaan valakonen oo ja ei vielä miulla oo kukkiaan näyttäny. Jos muistan, kahon ens kesänä onko siinä nukkeakileijassa siemeniä! Posti kulettaa niitä sitten. Meille sato viimeyönä runsaasti lunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon haikaallu Särkälle menua jo monta vuatta. Kerran oon siälä käyny, mahtaa olla kymmenisen vuatta sitte. Oon valaveutunu huamattavasti sen käynnin jäläkihin. Plokit o kaikkia ihania houkutuksia täynnä. Jos tiipetinkatkero kukkiis ens vuanna. Meille tuli illalla jotaki jää/lumitihkua. Ny tuloo puhurasta vettä.

   Poista
 14. Aivan ihania ostoksia, nappasin niistä pari myös omalle toivelistalleni. Meillä on toissapäivänä sataneet lumet vielä maassa, mutta saa nähdä kuinka kauan. Nyt on jo plussaa ja vesisadetta luvattu. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löyrit mialuusia kasvia. Meillon satanu vettä koko päivän. Viälon maa valakoone ja kohta pitääs jo pakastaakki. Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Se on ihmeellinen tämä puutarhablogien ideoiden ihmemaa, kun ostoslistalle ilmestyy vaikka mitä ihanuuksia. Kivat kasvit sait täydentämään omaa puutarhaasi. Tuo kurjenpolvi on nimeä myöten aika herkku, ja valkoinen katkerokin on kaunis. Täällä tulee rukkasenkokoisia räntähiutaleita, mutta eipähän ole musta maa! Kymmenisen senttiä ehti sataa eilisen päivän ja viime yön aikana ihan lunta. Katsotaan, kasvavatko kinokset vai painuvatko kasaan vettyessään. Mukavaa marraskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plokit o avannu silimät kasvien ihimeellisehen maailmahan. Palio on tullu vastahan ennestänsä tuntemattomia kasvia. Molemmat kasvit o mun suasikkia. Meillä satoo päivän jotaki räpäskää, mikä johonaki vaihees muuttuu lumeksi. Ny ei taira tulla mitää. Teillon taas talaviset maisemat. Kiitos, samoon!

   Poista
 16. Oi, mitä herkkuja! Valkoinen katkero on upea, se meni hankintalistalle. Kuinkahan monta kasvia olen toisten blogeista löytänyt ja itselleni hankkinut. Ideoiden ammentaminen on yksi blogien parhaita puolia.
  Miehille ei kannata kasvien hinnoista sanoa mitään, eivät ymmärrä kuitenkaan. Maksaa ne miestenkin harrastukset. Kuten totesit, hevosharrastus on varsinainen rahaimuri, jonka rinnalla muutaman kasvi kesässä ei tunnu missään.
  Täällä on harmaata ja sataa, sataa, sataa - vettä. Ikkunoita on turha pestä, kun sadevesi valuu pitkin pintoja. Sen sijaan olen siivonnut keittiön kaappeja, kun sateessa ei viitsi ulkoillakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyysin tuntuuki uuret kasvit löytyvän pääsääntöösesti plokien kautta. En periaattees koskaa esittele isännälle kasviostoksia, enkä niiren hintoja. Parempi o kaivaa vaan sopivan tilaasuuren tullen, vähin äänin maaha.
   Kerran tulin kotia muutamien kasvien kans -50% - 70% alesta. Silloon esittelin ne onnellisena isännälle, joka totes yksoikoosesti että, "viälä enemmä olisit säästäny, jos olisit jättäny nuaki ostamata.".....että se siitä. Nii muttaku hevoosilla voi tianata.....teorias - käytäntö o iha jotaki muuta :D
   Saretta tääläki o vihimonu kaikis olomuaroos. Kävin navetan jäläkihin kävelylenkillä, lumisatees. Just ny, ei sara yhtää mitää. Kaappiihin en oo koskenukkaa, aihetta kyllä olis.

   Poista
 17. Halpaa ei taimien hankkiminen ole mutta on niiden kasvatuskin työlästä puutarhoille. Toivottavasti uutuudet lähtevät kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ookkaa, varsinki jos haluaa jotaki harvinaasempaa. Niimpä, mutta peruskasviahan löytyy halavemmalla, ku niitä myyrähän nykyysi melekee joka paikas. Toivottavasti talavehtiisivat. Aika huano syksy o kylläki ollu vaihtelevine säineen.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...