sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Puutarhan heinät

Empä olisi puutarhaharrastuksen alakuvaihees uskonu koskaan ostavani taimistolta HEINIÄ ja istuttavani kukkapenkkiihi. Heiniähän oli aina piretty viheliääsinä rikkaruahoona, jokka yritettihin pitää pois penkiistä, keinolla millä hyvänsä.

Nii se ajattelutapa muuttuu. Ny oon voinu luapua siperiankurijenmiakkojen käytöstä, ku haluan johonki kohtaha heinämäästä lehtimuatua. Koristeheiniä löytyy nykyysin jo aika kattava valikooma, mutta monet on aika arkoja täälä nelosella. Oonki sekoottanu heinien kasvualustoohi salaojitukses käytettävää karkiaa hiakkaa ja istuttanu ne, jos maharollista kohopenkkiihi, ettei talavimärkyys tekisi nii palio tuhoja. Lisäksi oon leikannu suasitusten mukaasesti mättähät vasta keväällä. Osa heinistä (esim. hurmesilkkiheinä ja erilaaset elefantti/norsunheinät) on ollu yhyren kesän juttuja, mutta osasta oon saanu nauttia jo monta vuatta.


Kultatesma -Milium affusun 'Aureum' 7.7.2017 pohojoospäärys .






Pohojoospäärys kasvaa, pualivarijos - varijos viihtyvä kellertävä kultatesma. Tämon selevinny ny yhyrestä talavesta. Tähän paikkahan paistaa hetken aamuaurinko ja myähemmi ilta-aurinko.


Kultatesma -Milium affusun 'Aureum' 7.7.2017 pohojoospäärys.

Aamuauringos kultatesma oikee loistaa tummalehtisten perennojen välis. Kukintoröyhyt leikkaan useemmiten johonaki vaihees pois.


Isosiniheinä -Molinia arundinacea 'Karl Foerster',  20.10.2017  aitaukses.

Isosiniheinästä toivon pitkäaikaasta tuttavuutta. Se kasvaa länsipualella risuaitaa vaste. Viheriät leheret nousi tooosi myähän ja luulinki sen jo kuallehen. Isosiniheinä saa syksyllä keltaasen ruskafärin ja se sopiiki hianosti tummaa aitaa vaste. Röyhyt nousoo korkialle ja non nii ilimavia, että niiton vaikia havaata.


Sininata  -Festuca glauca 12.7  senänviäripenkis kinttupoluulla.

Samas kohoras, seinänviäripenkis kasvaa kuivas, hiakkaases ja aurinkooses paikas viihtyvää sininataa. Saa nähärä, kuinka non talavehtinu. Vaikka heitin havuja päälle, lunta ei oo paliokaa kerääntyny.


Kirjopuntarpää -Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus' 12.7.2017 aitaukses kinttupoluulla.

Kinttupoluun toisella pualella kasvaa kirijavalehtine, keltaviheriä kirijopuntarpää.  Se leviää hillitysti juurivesoolla. Sen kukinto näyttää iha timoteiltä ja ne pitää leikata pois ennen siämentämistä, koska maharolliset siämentaimet on täysin vihereetä.


Kirjopuntarpää ja sininataa, kinttupoluun molemmin pualin 12.7.2017.

Kirijopuntarpää ja takana, seinänviäres sininataa.


Hopeatoppo  -Koeleria glauca 29.7.2017 navetan  eruspenkis.







Hopiatoppua kasvoo ennen sininadan paikalla kinttupoluun seinänviäripenkis. Tappotalavi (2015/2016) jätti yhyren piänen tupon henkihi, jonka siirrin navetan eruspenkkihi.


Kirjopuntarpää 30.7.2017 eruspenkis.







Mutta hopiatoppo rupes näyttämähän nii färittömältä, että vaihroon sen kirijopuntarpäähän. Kellertävälehtine eroottuu tuasta palio paremmi.


Japaninsara  -Carex morrowii 'Ice Dance' 13.9.2017 kuusiympyräs.






Kuusiympyräs kasvaa happamesta maasta tykkäävää japaninsaraa, 'Ice Dance'a. Paikka on kuiva, mutta nykku on ollu sateesia kesiä, non viihtyny toistaaseksi hyvi ja levinnykki pikkuusen.


Idänvarjosara - Carex  plantaginea 'Variegata' 13.9.2016 katajakulumas.









Vastapäätä, katajakulumas kasvaa ainaviheriää iränvarijosaraa 'Variegata'. Jaoon yhyren mättähän moneksi piäneksi taimeksi ja toivon sen peittävän pian mustan mulloksen. Tämäki tykkää happamesta maasta.


Hakoneheinä  -Hakonechloa macra  'Aureola'13.9.2017 kaaripenkis.

Hakoneheinä olis nii ihku. Toivon, että talavehtiis, mutta torennäköösesti ei. Näillä on nii kiva  pyärremääne kasvutapa ja raikas kelta-viheriä färitys. Voisin jopa kokeella seuraavaksi kellaritalavetusta, jos nua ei seleviä talavesta tai sitte täytyy alistua ostamahan joka vuasi uuret taimet.


Viiruhelpi - Phalaris arundinacea 4.6.2017, leimupenkis.






Tästei tartte olla hualisnansa. Tämon irioottivarma viiruhelepi ja kova leviämähän. Oon istuttanu sen pohojattomahan sankoohi ja ainaki toistaaseksi son pysyny ruarus. 


Viiruhelpi 15.7.2016 tuluppaanitiällä.





Täson kukkiva viiruhelepi. Alimmaaset leheret rupiaa pikkuusen ruskuamahan ja luinki, että kannattaas leikata kasvusto poikki, nii pysyys freesimmäs kunnos. 


Koristekastikka -Calamagrostis x acutiflora  'Overdam'  3.6.2016 kolomiopenkis.

Tämon eheroton lemppari. Kestävää koristekastikka 'Overdam'a on kolomiopenkis kolome kappalesta. Valakoviheriät leheret nousoovat keväällä varahi ja kasvaavat reippahasti tuuheiksi puskiksi. Tämei tee itävää siämentä, joten lisäykset pitää teherä jakamalla. 


Koristekastikka  'Overdam' 14.10.2016







Vaikka korkeutta on runsas metri, nii hyvin pysyy pystys. Vaikka niitä tuuli tuivertaa ja sare painaa  melekee maahan asti, nii kuivettuaan nousoovat uurestansa pystyhy. Non ku kynttilöötä.

Oshimansara -Carex oshimensis 'Evergold' istutin myähän purkista maahan tuluppaanitiälle, mutten muistanu kuvata.


Pehmytmesiheinä -Holcus mollis  saavis.




Kesäkukkaistutukses ollehet valakoviheriät hompsuusen näkööset pehmytmesiheinäkki istutin maaha, jos sattuusisivat talavehtimahan. Tämä leviää rönsyyllä ja tykkää aurinkoosesta ja kuivasta  kasvupaikasta.


Heiniähän on joka paikas ja niitä vois siirtää omilta mailta tai luvalla mualta puutarhahanki, mutta pelekään niiren ryästäytyvän rikkaruahooksi. Tykkääkkö koristeheinistä ja onko sulla niitä puutarhas?


Mukavaa viikonlopun jatkua!

36 kommenttia:

  1. Minä tykkään heinistä. Sopivat minun kivikkopihaani. Minulla onkin pari samaa kuin sinulla:sininata ja viiruhelpi. Olen tuonut pihaan mökiltä myös luonnonkasvina kasvavan hietakastikan. Sekin näyttää kivalta. Hyvää sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinät onki hyvä pari kiville. Heinien kaarevat muarot pääsöövät oikeuksihinsa ja pehementäävät sopivasti kivien kovaa pintaa.

      Poista
  2. Minullakin on ollut hieman ennakkoluuloja heinien suhteen. Viime kesänä istutin niitä ruukkuihin kesäkukkien kaveriksi. Sinulla onkin paljon erilaisia ihania heiniä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinistä onki hyvä tiätää leviämistapa, nii osaa suhtautua niihin oikee. Kaikki ei leviä siämentämällä, eikä niistä tuu silloo helaposti rikkaruahoja.

      Poista
  3. Komeita koristeheiniä! Tykkäsin niistä omassakin pihassa, mutta mies on allerginen heinille, niin en ole uskaltanu istuttaa, kun hän leikkaa ruohon ja liikkuu kasvustojen vieressä ja saisi heinänpölyä nenäänsä. Mukavaa palmusunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka monien heinien kukinnot onki komeeta, on monen heinän parahin ominaasuus leheris. Silloon voi leikata kukinnot pois, ennenku ne kunnolla kukkii. Varsinki jos on yks tai vaa muutama mätäs.

      Poista
  4. Onpa sulla paljon erilaisia heiniä. Tykkään noista isoimmista eniten. Meillä on viiruhelpeä ja jossakin kohtaa se meinaakin karata. Täällä kasvaa merenrannalla jotakin sinertävän vihreää, upeen näköistä heinää, mutta en tiedä miten se leviäisi. Arvaa mitä, meillä sataa taas lunta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohan niitä kertyny. Kastikat onki komeeta, kestäviä, tosi helappoja. Viiruhelepi valtaa helaposti koko penkin, jos se pääsöö kunnolla karkuhun. Moon nähäny sitä samaa heinää, komiaa oli ja heti rupes sormet syyhyämähän.........Nii meilläki. Ihan sakiana, plääh.

      Poista
  5. Ihania heiniä! <3 Olen pitkään miettinyt ihan sellaisen heinäpenkin tekoa. Paikkakin olisi mielessä, mutta kun noita projekteja tuppaa olemaan jonoksi asti. Mutta onhan se hyvä, että on suunnitelmia! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinäpenkki oliski hiano ja seas siälä täälä joku perenna. Nam :) Jos olis enemmä tilaa, olis mullaki heiniä suuremmat alat. Onneksi on rojektia, ei oo tekemisen puutetta.

      Poista
  6. Tappotalvi vei minun heinäkokeilut. Viime vuonna istutin kahta heinää, lajikkeita en muista ja nyt sitten jännitän ovatko selvinneet. Viiruhelpi on, leviää mutta paikka on sellainen että saakin levitä. Yhden viiruhelven sain kuolemaan, eikä se levinnyt edes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täälä, samaane talavi vei multaki monta, mutta uutta yritystä kehiin. Viiruhelepi onki ihanteelline paikkahan, johona on tilaa levitä.

      Poista
  7. Tämäpä hyvä postaus. Muutamaa heinäkasvia olen istuttanut, mutta huonoin tuloksin. Toppojen kuoleman ymmärrän, mutta sitä ihmettelin, että ärhäkkäästi leviäväksi sanotun viiruhelpinkin sain häviämään. Tuo koristekastikka olisi aika hieno. Pitääpä laittaa postaus muistiin ja palata siihen ennen heinähankintoja. Kiitos Navettapiika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihimeellisiä viiruhelepiä. Oon luullu, ettei sitä saisi hengiltä millää. Ny on ollu nii kosteeta kesiä ja syksyjä. Torennäköösesti märkyys on koitunu kohtaloksi. Ole hyvä, kiva, että oli hyärylline postaus :)

      Poista
  8. Heiniä olen kovasti miettinyt, no viiruhelpiä kasvaa ja kasvoi ennen isännän Rontuppi-suihkaisuja transsilvanian helmikkää - sitä ei siis kasva enää valitettavasti, mutta tulee kasvuun jos vielä siementä löydän.

    Heinät elävöittävät mukavasti kukkamaita ja nuo isot heinät ovat aika uhkeita yksinkin!

    Mukavaa Palmusunnuntain iltaa ja alkavaa piinaviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sitä isäntää!!! Toivottavasti löyrät jostaki viälä siämeniä. Heinät tuaa tosiaan mukavasti vaihtelua. Kiitos samoon!

      Poista
  9. Heinät on kivoja, jos pysyvät hallinnassa. Nuo koristeheinät on todennäköisesti helppokin hallita, kun enemmin ovat vaarassa paleltua. Tuovat kyllä mukavaa ilmavuutta penkkiin ja asetelmiin. Minulla niitä on tosi niukasti, kiva, kun laitoit kuvia, noita voisikin lisätä omaan puutarhaan:) Mukavaa pääisäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nei leviä nii ärhäkästi, ku perus/villit heinät. Talavenkesto tuntuu tosiaanki olevan suurempi ongeĺma. Heinis on aika palio värivaihtoehtojaki, joten niistä saa mukavaa vaihtelua penkkiihi. Kiitos samoon!

      Poista
  10. Sinulla on paljon kauniita heiniä! Upeasti tulee valo tuohon kultatesmaan ekassa kuvassa. Minä olen hankkinut heiniä vasta parina viime vuonna, mutta aion ehdottomasti aion lisätä niitä pihaamme jatkossakin. Hyvää pääsiäisen odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultatesma oli nii häikääsevä, että pakko oli hakia kamera. Heiniä löytyy taimistoolta jo kivasti. Kiitos, samoon!

      Poista
  11. Onpas sulla paljon erilaisia heiniä! Niillä sais mukavasti ilmettä tuonne kukkivien väliin, mutta jotenkin en oo osannut niitä siltikään hankkia. Viiruhelpiä mulla oli yhdessä vaiheessa, mutta kun se on niin kova leviämään niin nykin sen pois...Nuo sarat on kauniita ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niitä kertyny. Heinät kyllä vaatii jonkunverran asennemuakkausta, ainaki mulla. Viiruhelepi leviääki aika ärhäkästi iliman rajausta, ainaki yleensä. Saroosta mäki tykkään. Jos sais joskus viälä pronssi- tai kuparisaran viihtymähän.

      Poista
  12. Minäkin keksin koristeheinät viime vuonna. Silloin en ehtinyt istuttamaan muuta kuin sininataa ja yhden pampaheinän, mutta tänä vuonna on tulossa lisää. Heinillä saa mukavasti vaihtelua kukkapenkkeihin ja kontrastia lehtimuotoihin. Ja osa on vielä ivaikka han yksinäänkin niin upean näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullon hyvä alaku. Pampaheinä oliski hiano, mutta..... Vois kyllä laittaa johonki jotaki plaatua enemmä ku yhyren.

      Poista
  13. Hienoja heiniä sinulla :) Tuon pohjattoman ämpärin olen itsekkin havainnut hyväksi keinoksi pitää viiruhelpin aisoissa. :)

    VastaaPoista
  14. Justiin samoin olen ajatellut heinistä kuin sinäkin :) Kunnes tulin toisiin ajatuksiin, ja aloin istutella erilaisia heiniä vähän kuin maistellen niiden sopivuutta puutarhaan. Sulla on jo rutkasti lajeja, joita minäkin aijon kokeilla. Vaan rantavehnä sulta puuttuu vielä. Se on tosi hieno esim. havujen kanssa. Hauskaa pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asennemuakkausta piti harrastaa :) Rantavehenää taitaaki olla Piatarsaares yhyres liikenneympyräs. Jos soli sitä, soli tosi hianua ja oonki suunnitellu sille paikkaa. Kiitos samoon!

      Poista
  15. Sinulla onki paljon kauniita heinäkasveja puutarhassasi. Minulta ne puuttuvat lähes täysin. Viiruhelpi on ja se kasvaa pohjattomassa ämpärissä, kun pelkään sen leviävän liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika palio. Viiruheleven onki leviämisen estämiseksi, yksinkertaasinta istuttaa pohojattomahan sankoohi.

      Poista
  16. Sullahan on jo ihan komea määrä heiniä! Minäkin niistä tykkään, mutta en osaa oikein sijoitella. Hakone -heinä on kaunis ja nyt kokeilin talvettaa varastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakoneheinä on ku aurinko. Toivottavasti talavetus onnistuu.

      Poista
  17. Kyllä minullakin on viiruhelpiä ja sininataa. Tekisi mieli jotain muutakin ostaa. Sinulla on paljon ja kauniita kaikki. Saa nähdä mitä kerkiää penkkien uusimis operaation jälkeen. Sininata ainakin kylväytyy hyvin. Minä en ole leikannut sitä koskaan .Miksi sitä yleensä pitää leikata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai sitä pakko ookkaa leikata, jos son pysyny talaven jäliiltä hyvänä. Taisin keväällä haroa sormin irti kaikki ruskettunehet osat, enkä varsinaasesti leikannu ollenkaa.

      Poista
  18. Tää oli tosi kiva ja hyödyllinen postaus, kiitos!
    Olen innostunut heinistä ja on mukava lukea toisten kokemuksia niistä.

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...