torstai 6. heinäkuuta 2017

Looratarha

Tämän kevään suurin rojekti oli kasvilavojen teko. Puutarhan eteläpäärys ei oikee ollu mitää. Ennen nii siisti hyätytarha oli päässy pahasti rappiolle. Olin säästelly alueen viimmeestä nurkkaa kasvihuanehelle, mutta totesin sen olevan liian aharas. Ajattelin teherä siihe ny nii muaris olevia kasvilavoja. Siinä oliki aikamoone urakka ja kesken olis jääny pahastikki, ellei olisi ollu tuata Avoomet puutarhat -päivämäärää tähtäämes. Ulukorakennukses oli kylymäilimakuivaajan laattiakasettia pinos, jois oli hyvää viiren tuuman lautaa. Arvasin, ettei isäntä niitä itte koskaa purkaa, joten sain luvan käyttää ne omihi juttuuhi. Sitte vaa purkuhommihi ja sahaus määrämittoohi.Tiärän, että olis ollu paras jättää puu käsittelemättä ja antaa harmaantua kaikes rauhas. Mutten millää halunnu kattella puunfärisiä looria. Nolis pomppinu silimille koko kesän. Tutkaalinki netistä millä niiton muut käsitelly ja pääryyn käsittelemähän laurat sävytetyllä Valtti puuölijyllä. Mitää erikoosia ainehia tääläpäi oo.


Ensi olin tiätenki mittoollu alueen ja päättäny loorien koot. Piänemmät loorat on 80cm x 150cm ja takareunan isoo 80cm x 4m. Välit on mitootettu nii, että piänten loorien väliihi ei kottari maharu, mualle kyllä. Myrkytin ensin koko alueen ja päälle verin kaksinkertaasen katekankahan. Olisin laittanu jotaki paksumpaa, jos olisin löytäny. Mansikkakankahasta en kuitenkaa tykkää. Tarkootus olis peittää kangas jollaki.


Looris on kymmenen sentin jalaat, joita varte tein kankaasehe viillot ja hakkasin loorat paikoollensa. Pohojasta kangas pois ja kevyt muakkaus........


..........päälle märkiä sanomalehtiä, reunoolle patolevyä......ja sitte paskaa pari kottarillista. Kasas on sekä hevoosten että vasikooren laatikkopaskaa, kumpaaki oli sekaasi. Päälle kaupan pussimultaa. Sain täytetyksi ny vaa kaks looraa ja miätin myähemmi, mitä mihinkäki laitan.


Toisehe looraha istutin avomaakurkun ostotaimen. Suajaksi nostin lavakauluksen. Muutamana yänä oli harsoki käytös.


Ny näkyy jo muutama kurkunalakuki.


Looran päähä istutin esikasvatetut pensaskrassin taimet. Pinnan peitin paalausrehulla, ku mulla ei oo enää keräävää leikkuria. 


Toises looras on keskellä itte kasvatetut Vanilla -samettikukat ja reunoolla salaattituppahat, jokka esikasvatin piänkennoos. Sais ny joskus muukki loorat täytöhö kasvualustaa, ettei noo kohta täynnä kaikellaasta romua.Aikaa paloo nuahi aiva tuhottomasti ja toivonki että ne kestääs eres viis vuatta. Heti en rupia uusia tekemähä. Ny sitte toivotahan lämpöösiä keliä, että kaikki kasvaas.


On ollu aiva järkyttävän kylymää ja sateesta, mutta onneksi on luvas eres muutama lämpööne ja sateeton päivä. Hyvää viikonloppua!

27 kommenttia:

 1. Olet sinä aika näppärä naisihminen! Tuollaiset laatikotkin teit itse. Hyvää viikonloppua! Toivottavasti olisi vähän lämpimämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iliman olisin jääny, jos en olisi itte teheny. Tänää oliki jo lämpöösempi päivä.

   Poista
 2. No on kyllä jämäkän näkööset loorat, nuashan voi kasvattaa vaikka mitä!
  Ja aikamoonen tyärupiama noitten loorien suunnittelus ja kasaamises. Onnea ja mukavaa viikonvaihretta:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii voiki. Veikkaan, että niihi hiipii kuitenki jotaki koristetainta vaikka kuinka hyätykäyttöhö suunnittelinki.
   Niihi uppos aikaa palio, palio enemmä ku oli tarkootus. Hirasta ku yksin teki.

   Poista
 3. Upea kasvimaa tuli! On siinä hommaa. Komea kukkapenkkikin näyttää olevan kasvimaan takana.

  VastaaPoista
 4. Nyt nostan kyllä hattua sinulle ja korkealle nostankin. Kerrassaan hienot laatikot teit. Kyllä noissa passaa kasveja ja miksei myös kukkia kasvatella. Meillä siirryttiin myös jo monta vuotta sitten kasvimaalla laatikkokasvatukseen. Sitä ennen kasvimaa oli kuin viidakko, jossa kasvoi etupäässä hyvin vain rikkaruohot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se vaikiaa ollu, mutta hirasta. Pitääs niiren ny eres hetki kestää. Selekeyttä ja ryhtiä yritin tavootella ja eiköhän ne toteutunu.

   Poista
 5. No siitä tuli heti kerralla hyvä ja komea!!

  VastaaPoista
 6. On todella hienot laatikot! Varmasti tulee hyvä sato noissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuloo. Paskapatteri ainaki lämmittää :)

   Poista
 7. Teitpä näppärät ja näyttävät loorat. Kyl nois kelpaa viljellä!

  VastaaPoista
 8. Mahtavat laatikot teit. Nuin näppärästi se käy, ku osaa ja viihtii!
  Arvaan että keksit noihin jatkossa vaikka mitä istutettavaa. Toki hyötypuolelle ne varmaan pääasiassa teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä viittimistä tarvittihi kait enite. Ei siinä kovin vaikeeta kohtia ollu, mutta tekemine kesti nii kauvan, että oli kyllä johonaki vaihees aikamoosta pakkopullaa. Aika näyttää, mitä niis kasvaa :)

   Poista
 9. Hienot! Ja luulisin että kestää vähintään viisi vuotta, jopa kymmenen kun suojasit patolevyllä. Ei olis onnistunut laatikoiden teko minulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kestääs pirempähä ku viis vuatta. Sitä osaa teherä yllättäviäki asioota ku vaa pääsöö alakuhu.

   Poista
 10. Hienon näkönen kasvimaa! Mä olin laiska enkä viittiny laittaa noita patolevyjä, mut kestää sen minkä kestää. Sain lavakaulukset ilmaneestä nii eipä siinä kauheita menetä vaikka lahoaaki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että nua patolevyt torella pirentääs loorien ikää.

   Poista
 11. Se oli "Minä Itte" kun teki! Respektiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukas muu :) Isäntä on irtisanoutunu puutarhatöistä. Sillä riittää peltotöitä koko kesäksi, joten ymmärrän. Olishan nuaren teko ollu palio nopiempaa, jos toine olis ollu toisespääs pitämäs kiinni. Nii, että vaihtoeherot oli vähis..... Oli pyhänä ollu muutama, jokka ei ollu meinannu millää uskua, että molin ne teheny :)

   Poista
 12. Hieno tuli, ihailen, olet kyllä taitava puuseppäkin! Laatikotarhasta haaveilen ja sen saan kun on luvattu, toimitusajasta ei sitten puhuttukaan mitään! Laatikkotarhassa saa sadon kyllä helpommin ja laitoja voi nostaa jos paikat alkavat kremppaamaan, perkaaminenkin varmasti paljonkin helpompaa ja harsottaminenkin ilman muuta! Upea kasvimaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuasi sitte mulla oli ensimmäästä kertaa pari lavakaulusta, kahares kerrokses. Niis kasvoo porkkanaa, hernehiä ja salaattia. Ihastuun heleppoutehen, ei ollu rikkaruahoja, eikä tarvinnu kyykistellä. Päätinki, etten mitää peruskasvimaata tee.

   Poista
 13. Aivan upea lopputulos. Oletpa todella taitava kun hallitset puusepän taidotkin. Laatikkotarha on niin siistin näköinen. - Aurinkoista viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 14. Mahtavaa kädentaitoa, kauniita laatikoita ja niin taidolla tehtyjä, että kaupan lavat vihreinä kateellisesti katselevat (meillä nimittäin sellaiset). Varmasti myös tuolla sekoituksella kasvavat hyvin!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...