keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Syyskuun lopun ilonaiheet

 Syyskuus on ollu ihania puutarhapäiviä, aurinko on paistanu, sopivasti on satanu ja lämminton riittäny. No,  mitä ny Aila kävi pikkuusen riahumas. Mutta sehän meni ohitte vähin äänin. Syyskuus tuloo vääjäämättömästi syksy, mutta viälä löytyy piäniä ilonaiheeta......

......kuten kelloköynnöksen kukka......tasan yks.

Mulloli keväällä ongelmia kelloköynnöksen kylyvöjen kans, enkä saanu pihalle ku kaks tainta.  Toinen on perinteesesti terassilla ja tämä toine puises köynnösportis. Kylyvöt menivät nii myähällekki, etten uskonu kukkaakaa näkeväni, mutta näimpäs!

                         
Katajakuluman syyskimikkienkää 'Brunette'n kukinta ei oo joka syksy nii varmaa, mutta ny o jo ensimmääne vana aukiamas. Ny ei viälä näy ennusteis kylymiä öitä, joten eiköhän nämä kerkiä kukkia kunnolla, toivottavasti lämmöt piisaas.

Syyskimikkien eres, tämänkevääne maitokauppaesikko teki viälä yhyren kukan.

Siirrin siihe keväällä tiänviärestä, paloja vanhemmista maitokauppaesikoosta. Ja neki kukkiivat. Oranssi ny jopa paremmin ku koko kesänä.

                         
Tämä vanha, daaliaharrastajalta saamani 'Turkulaane pompon' -joriinikaa ei oo keriinny joka kesä kukkia, mutta ny se kukkii hanhikkipenkis.

                         
Tämei kuki, mutta löyrin piänen Haaga-alappiruusun siämentaimen, pohojoospääryn seinänviären kiveykseltä, ku haravoon Ailan tiputtamia neulasia. Koskahan tua kukkii!?

Nämä kukkiivat onneksi ennemmi. Aah, syyskrookuksia!!! Hoksasin leimupenkin pääs piäniä vaaleeta piippoja, ku kävin kyttäämäs, josko syysmyrkkylilijoosta jotaki näkyys....... ei näkyny. Oon paria paikkaa kytänny, tänään muistin kolomannenki kolomiopenkis.........

                         
.......ja eikös nämä näytä 'Waterlily'ltä! Oli jo nii hämärää, että piti salamalla kuvata. Ihanaa, että son selevinny ainaki ny yhyren vuaren. Onko syyspuutarha tarijonnu sulle yllättäviä ilonaiheeta?

Ihanaa syksyn jatkua!

14 kommenttia:

 1. Alppiruusulla taitaa mennä useampi vuosi ennen kuin kukkii. Ostin syksyllä pienen siementaimen ja kasvattaja sanoi että voi varautua viiteen vuoteen ennen kukintaa. Upeat nuo esikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outs! Pitääpäs kauvan orottaa. No, jos se hengis pysyy, nii Flikallehan se menöö. Eiköhän soo siihe mennes saanu sille paikan katteltua. Esikooollon kukinnan loppuhuipennus :)

   Poista
 2. Esikkosi on ihania minullakin valkoinen tekee uusia kukkia. Konnanyrtti kukkii edelleen mukavasti mutta kyllä ne vähissä on nyt kukinta. Kiva pikku alppiruusun siementaimi ja antaa ajan kulua kyllä se jossain vaiheessa kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki keväällä kukkivis o kukka tai pari, mutta non ollu keskikesän kukkimattomina. Näis maitokauppaesikoos on ollu kukkia enemmäm tai vähemmän koko kesän. Kukinnat o ny vähenemähän päi. Kyllä se joskus kukkii, jos hengis pysyy. Pitää keväällä siirtää parempahan alustahan.

   Poista
 3. Hyvä, että edes yksi kelloköynnöksen kukka :). Onko samassa tuessa toisella puolella kukkimassa kärhö purpurea plena elegans? Näyttää tosi kivalta tuossa. Minun Brunette on kasvanut hyvin ja kukkii myös, pitääkin käydä sitä taas katsomassa, sen paikka pitäisi vaihtaa, jotta näkyisi vähän paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niino. On se. Nua 'Brunettet' (3kpl) kasvaavat pikkuusen turhan varijooses paikas, muttaku niiren lehtien färi passaa siihen kohtahan nii hyvi, etten halua vaihtaa.

   Poista
 4. On kiva, kun vielä näin myöhään syksylläkin saa nauttia kukinnasta. Ihanat esikot. Minä en saa niitä millään menestymään. Pari olen saanut jopa alkukeväällä kauppoihin myyntiin tulleista säilymään siihen saakka, että ne on saanut istutetuksi ulos penkkiin. Sitten ne vuoden parin jälkeen menehtyvät. 😢
  Oletko saanut tuon daaliakaunottaren Pasilta? Tosi kaunis. Minä sain häneltä Brunäsin juurakon toissa kesänä. Se on kukkinut upeasti ja kukkii edelleen pidettyään välillä pienen tuumaus tauon.
  Mukavaa alkanutta lokakuuta. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn viimmeeset kukkijat o yhtä ihania, ku kevään ensimmääset. Saa nähärä kuinka nuaren käy ens talavena. Oon heittäny niiren päälle talaveksi pari havua.
   Oon. Sain 'Turun Torin'ki, mutta se valitettavasti meni viimme talavena. Kiitos, samoon!

   Poista
 5. Puutarhasi tarjoaa ilon aiheita nyt oikein roppakaupalla. Esikotkin ovat heränneet "uuteen kevääseen". Luulin, ettei omat kelloköynnökseni kuki tänä vuonna ollenkaan, vaan toisin kävi. Lämpimät syyssäät ovat saaneet sen pukkaamaan nuppuja ja kukkia tiheään tahtiin.
  Waterlilysikin on päättänyt näyttäytyä. Kerrassaan mukavia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja muitaki viälä kukkii, onneksi. Tua oranssi o tavannu kukkia lumehen asti ja het keväällä siinon nuppuja näkyvis, oikia kukintakone. Hyvä, että kelloköynnökses kukkiivat. Sullahan oli niitä vaikka kuinka monta. Oon nii iloone tuasta 'Waterlily'stä. En ostanukkaa niitä ny yhtäkää, ku en uskonu yhyrenkää kukkivan tänä syksynä.

   Poista
 6. Onhan se jotain, se yks kukkakin, mulla ei yhtään, tosin en kasvattanutkaan :D
  Hieno väri daaliassa. Syyssyrikkä olis upea kans, siinä on tummat lehdet, vai kuinka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onse. Asennooruun het keväällä, ku alaku oli nii takkuusta, ettei kukkia tänä kesänä näy. Sullon kyllä ny ihan maharoton nähärä kukkia :) Syyskimikis o tummat leheret.

   Poista
 7. Voi miten söpö alppiruusuvauveli! Tuo vaaleanpunainen kerrottu esikko on myös ihana. Meillä kukkii myös esikot. Kesällä jaetut yksilöt ehkä innokkaimmin. Mikäs siinä, kyllä syksyyn kukkia mahtuu. Mukavaa lokakuuta! Toivottavasti kelit jatkuisivat tällaisina sopivan leppeinä mahdollisimman pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maitokauppaesikot on siitä kivoja, että ne tuntuuvat kukkivan läpi kesän, enemmä tai vähemmä. Muut esikot kukkiivat kevään jäläkihin ny ....ehkä yhyrellä kukalla. Mitä enemmä kukkia, sitä parempi. Ens viikosta voi tulla jo aika sateene, mutta lämmöt näyttääs pysyvän plussan pualella vuarokauren läpi.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...