lauantai 19. syyskuuta 2020

Ailan tihutyät

Onneksi soli täälä pelijättyä heikompi, mutta kyllä se ny jotaki sai aikaaseksi. Ennakoottin sevverran, että pönkäsin puarin oven, keräsin kaikki muaviruukut ja muut köykääset tavarat pois näkyvistä ja siirrin osan terassin lairalla ollehista kesäkukkaruukuusta terassin katon alle. Mitä se Aila sitte huseeras......

.....siirti kaikki kärhökasvustot tukien eteläpualelle. Aika hyvin selevisivät, mitäny kaikki loppuvaihees olevat kukat varisi. Tiänviäres, katajakulumas olevat kärsiivät enite. Niistä katkes joitaki versoja, mutta onneksi tuet pysyyvät pystys. Kaikki muut tuet, paitsi.......

                           
.....pohojoospääryn pyäriä kehikko. Se meni nuri jo toistamisehen. Ensimmääsen kerran viimme kesänä ja muistin, että olisin sille jotaki tehenykki, mutten ollu. Meinaamiseksi oli jääny. Ny siinon maahan hakattuja koukkuja, joilla ankkuroon sen pystyhyn.....toivottavasti. Ny käy parempi tuuri, ku vuasi sitte. Täs kasvava kärhö 'Inspiration Zoin' ei saanu yhtää vaurioota ja toisesta, kruunukärhöstä katkes vaan muutama varsi. Vuasi sitte molemmista meni poikki joka ainut. Siksi oliki keväällä jännää, nousooko mitää.

Toisen, minkä tuuli kaatoo nurin, oli aitauksen ötökkähotelli. Siitä katkes puukeppi, millä soli pystys. Tiätysti kaikki sisuskalukki meni mäkehen. Uutta sisustusta orotelles....Varauksia ei toistaaseksi oteta vastahan.

                            
Tätä tuluppaanitiän köynnösporttiaki Aila yritti kaataa, muttei iha onnistunu. Vinoshan soli alakaapäältä, mutta ny siitei oo päälystäkää.......Tarttis teherä jotaki.

                           
Terijoensalavojen alustat on aina roskaaset, mutta nyssiinon nii palio oksanpätkiä, etton pakko kerätä pois enne nurmikon leikkuuta. Ojanpohojaki roskittuu.

Semprastaki tippuu vanhat neulaset. Tämoli kyllä hyvä uutine. Ei tartte haravoora ku kerran. Non ny jo kasalla.

                          
Kaaripenkin orapihilajapuus oli ennätysmäärä marijoja. O viäläki, vaikka Aila varistiki osan maaha. Kuva on "ennen" kuva.  Aiheuttiko Aila teillä mitää tihutöitä? Meillä pysyy sähkökki, vaikka ne aika-ajoon räpsyyväkki. 

Mukavaa viikonlopun jatkua!

26 kommenttia:

 1. Myrskyt on aina tympeitä, kun tulee menetyksiä ja varsinkin siivottavaa!
  Mitään katastrofaalista ei tapahtunut, Terijoen salavan kimpussa se oli hyöriny kunnolla. Huokaus.
  Amppeleita ja ruukkuja körmyytti aikalailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei mitää peruuttamatonta tapahtunu. Siivottavaa riittää. Onneksi kausi on nii loppupualella, että kesäkukat voi laittaa vaikka kompostihin, jos oikee kärsiivät.

   Poista
 2. Kyllä se Aila meilläkin hääräsi, muttei roskia enempää saanut aikaiseksi. Kun uutisia katsoi, oli monin paikoin pahojakin tuhoja. Ei kovin pahoja lienee ollut sinullakaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hyvä. Valitettavasti useen joku saa kärsiä myrskyystä. Ei torellakaa.

   Poista
 3. Onneksi ei tuon enempää vaurioita, vaikka noissakin riittää siivoamista. Täällä myrsky oli odotettua maltillisempi. Lisäksi pohjoistuuli ei muutenkaan osu meidän pihaan, vaan vaimenee naapurien takana olevaan metsään. Puunlehtiä ja neulasia piha on kyllä täpösen täynnä, mutta tässähän on muutenkin syyssiivoukset edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ja siivouksekki o likimain tehty. Meille tuulet osuuvat kummasti, tuuli sitte mistäpäi hyvänsä. Vaimentavat mettät ku o kauempana. Neulassiivous tais mennä täs, mutta terijoensalavan risku/lehtimoskaa saa viälä siivota kerran jos toisenki.

   Poista
 4. Täälläkin päästiin Aila- myrskystä vaurioitta. Puista irronnutta lehtiroskaa, käpyjä ja oksanpätkiä kyllä riitti myrskyn jäljiltä.
  Onneksi kärhösi eivät sentään kärsineet kovin pahasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Puut saivat ny kyllä oikee kunnon syväpuhuristuksen. Kärhöt selevis yllättävän hyvi, onneksi.

   Poista
 5. Hyvä, ettei tullut isompia tuhoja. Tuon tulppaanitien portin kanssa saat kyllä askaroida tovin jo toisenkin ennen suoristamista. Aikamoinen homma varmasti näprätä kärhöt irti portista. Sembranneulaskuvasta tuli mieleen, että karistihan se Aila täälläkin etupihan siperianpihdasta vanhat neulaset. Sen vieressä ollut auto oli muuttunut harmaasta oranssiksi vuorokauden aikana :D Tuli lumiharjalle ensimmäisen kerran käyttöä. Saa taas mustikat ja muut happaman maan kasvit kunnolla katetta juurelleen. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi päästihin aika vähällä. Tua portti on uuristuslistalla, ollu jo monta vuatta. Ens kesänä viimmeestään on sen vuaro ja valitettavasti son sitte alappikärhön menua. Sitähän ei tuasta irti saa ehejänä, joten, saksillon töitä. Ai, teillon färiävaihtava auto :) Näppärää. Pihiran neulaset ovakki sopivan lyhyttä, niiton mukava levitellä. Kiitos, samoon :)

   Poista
 6. Siellä seudulla puhuri oli kovempi kuin täällä ja tulihan sinulle korjattavaakin. Onneksi ei kuitenkaan enempää kuin nuo, saahan aikaa menemään noihinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinki likempänä rannikkua. Aika vähällä loppujen lopuksi pääsin. Ötökkähotelli viälä orottaa remppaa.

   Poista
 7. Meillä oli sähköt poikki pitkän aikaa keskiviikkona, vaikka silloin ei tuullut yhtään. Mietin vähän että mitäköhän tulee kun Aila iskee päälle. Eipä se kuitenkaan mitään tuhoja miellä aiheuttanut. Perjantaina ei päästy yhteen omakotitalon pihaan töihin kun siellä tontilla oli kaatunut useampi suuri mänty ja joka paikka täynnä oksaa ja rungon pätkää. Yksi mänty oli kaatunut niiden auton päälle, auto näytti olevan ihan rusinana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtoo tosiaan keskiviikon sähkökatkos säikähyttää. Pääsittä onneksi pelekällä säikähryksellä. Ai, jestas! Vahinko, että joillekki osuu huano tuuri.

   Poista
 8. Ompa teillä Aila riehunu. Hyvä kun ei katot lennelly ja tullu isompoo vahinkuu! Ötökkähotelli män nyt remonttiin ja tuetkin suap korjattuu. Harmi on aina nuo myrskyt! Meillä riehu vähän, tuuli ol puuskittainen ja puistel puita. Ei onneks kuatanu mehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ulukorakennusten pellikatot paukkuuvat, mutta onneksi pysyyvät kiinni. Ku alakaa remonttihommihin, vois samalla kehitellä suuremmanki version, vaikka looratarhahan. Hyvä että pääsittä vähällä. Meillon Ailan jäläkihin tuullu reippahasti kaiken aikaa. Tuuliset säät o muutenki lisääntyny. En tiärä onko, mutta ainaki tuntuu siltä, että aina tuuloo.

   Poista
 9. Meillä meni rauhallisesti tämä myrsky. Mökillä ei juurikaan ollut tapahtunut mitään, onneksi koska pelättiin että olisi kaatanut taas jotain kuusia. Kotona oli takapihalla vaikka mitä roskaa etenkin männyn neulasia oli oikein matto.
  Onneksi myös teillä oli suurinpiirtein kaikki kunnossa, ötökkähötellin menetys on monille varanneille suuri menetys. Ja tämä pyöreä tukihan piti muutenkin korjata 🤗😁
  Orapihlajan marjat on kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aila oli tehokas havujen siivooja. Mäki olin yllättävän tehokas ja oon jo siivonnu pois kaikki havut ja muut moskat.
   Remontti ei oo valitettavasti viälä alakanu. Voi olla, ettei kerkiä valamistua tälle sesongille. Olisin voinu vaikka vannua, että olin sen jo tukenu......

   Poista
 10. Eipä meilläkään Aila tehnyt suuria tuhoja. Työpaikalla kaatoi pari puuta, mutta kotona ei mitään. Pelkäsin turhaan. Tuolla meren rannassa se oli kaatanut puita aika paljonkin.
  Meidän tuholaiset ovat tällä hetkellä Hulina ja Late eli lauri... Lammas-äiti opettaa Lauri-pojalleen pahoja tapoja ja karkailevat jatkuvasti aitauksestaan. Hilja on sen varran aikuisempi ja kiltimpi, että pysyy aitauksessaan. Toistaiseksi on vielä riittänyt oman pihan puut ja pensaat ja sportit pihatiellä naapuriin saakka. Toivottavasti jättävät naapurin ohrapellon rauhaan! Jalkavaivaisen on vaan klinkattava karkulaisten perässä, tulee väkisinkin ulkoiltua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei mitää pahempaa. Vai on sulla tuallaaset lenkittäjät ja tuholaaset. Toivottavasti nekään eivät saa mitää korvaamatonta aikaaseksi.

   Poista
 11. Kylläpäs Ailan jäljet näkyvät teillä. Meillä oli vain kova tuuli ja kova sade, mutta ei tuhoja. Sähköjä oli poikki maakunnassa. Aikamoisia luonnonilmiöitä nämä myrskyt ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se pikkuusen rajumpi ku normituulet. Kaupungis ei taira helaposti sähkökatkoksia tullakkaa. On ne, vaikka täälä yleensä päästähänki aika vähällä.

   Poista
 12. Minulla on vielä lakaisematta ne pari kottikärryllistä männynneulasia, jotka Aila toi alas. Mutta tuo on hyvä huomio, että nyt siitä lakaisemisesta voisi kerrankin olla oikeasti hyötyä: ei siellä VOI olla jäljellä kovin montaa ruskeaa neulasta. Saattaisi siis jopa kiveys pysyä hetken puhtaana. Onneksi teilläkään ei tullut kuitenkaan tuon suurempia vahinkoja, meille ei tuuli juuri muuten osunut kuin ilmeisesti niihin puiden latvoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moon jo haravoonu kaikki pois, siitä riamusta, ettei toistakertaa tartte. En ainakaa ruskeeta enää nähäny. Terijoensalavojen alustoota saa kyllä siivota viälä monta kertaa tänä syksynä. Onneksi ei mitää oikiaa vahinkua tullu. Teillä Aila oli sitte jo aika hengetön.

   Poista
 13. Meillä onneksi vältyttiin kokonaan Ailan tihutöiltä. Vietiin varuilta kaikki irtonainen tavara suojaan. Vähän pelotti, että kaatuuko pihakoivu. Oli välillä aika hurjan näköistä. Hauskaa tämä sinun murteesi. Sitä on ilo lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei mitää sattunu. Varsinki vanhat koivut voivat katketa, vaikka näyttääsiväkki viälä ihan hyviltä. Mukavaa, että tykkäät :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...