perjantai 4. syyskuuta 2020

Potangerin kukintaa

Potangeris kasvaa kyllä nelijä mustikkapuskaa ja mansikootaki, mutta loput onki kukkia. Pitäähän silimänruakaaki olla.

Katkero -Gentiana 'Drake's Strain Alba'
Tämä valakoone ihana katkero kasvaa happames maas mustikkapuskien pualella ja kukkii aina ennen sinistä, minkä nuppuja näkyy etualalla.

Anis/yrtti-iiso -Agastache 'Blue Fortune'
Viimme syksyn viimmeesiä hankintoja oli tämä sinine anis/yrtti-iiso ja yllätyksekseni talavehtii hyvi. Ny kukkiiki näi mukavasti. Tämä kasvaa mansikooren takana kulumas.

Yrtti-iiso -Agastaghe 'Rosie Posie'
Ihastuun nii iisoohin, että pinkkiki oli saatava. Saa nähärä talavehtiiko tämäki yhtä hyvi. Tästä tuloo matalampi, pallomaane, jos seleviää talavesta. Son toises kulumas. 

             
Iisojen välis o jo monena vuatena ollu kruunuvuakkoja/anemooneja sekootuspussista. Syksyllä jätin ne kokeelumiäles maahan ja keväällä muutama nousiki, mutta kaivoon kuitenki pari pussillista lisää. Muutaman kerran ovat saanehet vettä, ei muuta ja kukinta onki ny aika vaisua.

                 
Jännästi pinkkiä kruunuvuakkoja kukkii pinkin iison pualella.........

                 
.........ja sinisiä kruunuvuakkoja sinisen iison viäres. Keskellä kukkii näiren färien lisäksi punaasia ja muutama valakoonenki o jo kukkinu.

Ruusunätkelmä -Lathyrus latifolius 'White Pearl' ja tuoksuherne -Lathyrus odoratus 'Matucana'
Keskimmääne köynnöskaari o potagerin kohoralla ja siinä rupiaa ny vasta kukkimahan valakoone ruusunätkelmä, siis vasta syyskuus! Ny täytyy toivua, ettei tulisi kovin kylymiä öitä, ku koko kesän oon tämän kukintaa orottanu. Onneksi siinon kukkinu plokiarvonnasta saatu (Päivänpesän elämää) hajuhernes jo piremmän aikaa.

Tuoksumiekkalilja -Gladiolus murielae
Enoo parihin vuasikymmenehen laittanu tuaksumiakkalilijaa multihin ja ny taas kokeelin. Neki rupiaa kukkimahan, ennemminki olis voinu. Nämä ny sentäs voi nostaa terassille, pötis ku kasvaavat ja jos oikee hätä tuloo, nii sisälle asti.

Voi hiivatti tämän plokkerin kans. Oon kyllä usiemmasta plokista lukenu, että temppuuloo, nii mullaki, vaikka pelittiki välis iha hyvi. Heitti kuvat  ny yhtäkkiää vasempahan laitahan. Sain ne kuitenki siirrettyä keskelle. Mihinä liä julukaasemisen jäläkihi. Tunnisteetakaa ei saanu lisättyä. Niitei näy itte asias ollenkaa. Piti käyrä lisäämäs vanhalla pualella.

.....ja sitte viälä toine vinkkikuva mun viimmeesimmästä rojektista. Erellises postaukses oli ensimmääne.

                                                             Mukavaa viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Potagerisi on kaunis kaikkine kukkasineen. Katkeroa olen aina ihastellut. Ehkä pitäisi taas kokeilla sitä. Vuosia sitten testasin, mutta silloin se ei menestynyt.
  Tuoksumiekkalilja on kaunis. Täytyykin tsekata omasta, onko kukkavanoja jo näkyvissä.
  Mitähän jännää olet nyt väsäämässä? Teetkö pyöreän köynnöshuvimajan?
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kokeele vaan uurestansa, on se nii hiano. En hoksannu yhtää tuaksumiakkalilijan kukkavanoja ennen kukan aukiamista, vaikka sonki nii keskeesellä paikalla.
   Jaa-a. En kommentoi :) Kiitos, mukavaa pyhäiltaa!

   Poista
 2. On oikein kaunis potager!! Iisot ovat kauniita kukkijoita ja houkuttavat pörriäisiä. Hieno kuva kauniista tuoksumiekkaliljasta.
  Nyt uteliaisuus vain lisääntyy tästä projektistasi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mustikkapuskat viää potangerista liki pualet. Toine pualiska onki sitte mansikooren lisäksi pelekkää kukkaa.

   Poista
 3. Noita katkeroita minunkin pitää jossain vaiheessa hommata ja tuoksumiekkalilja on kyllä ihana. Pitääkö se ottaa talveksi kellariin ❓
  Nyt ei voi kun odottaa, mitä sieltä on tulossa uutta ja jännää 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katkerootaki o yllättävän monen sorttisia ja niiren sini o oikiaa sinistä, ei mitää violetinsinistä. Ohan niitä valakoosia ja keltaasiaki. Pitåå viärä kellarihin talaveksi. :)

   Poista
 4. Katkerot on kauniita! Ostin juuri sinisen Mustilan taimipäiviltä, mutta paikka ei oo kovin hapan, täytynee siirtää parempaan paikkaan tai muokata vähän maaperää. Kauniit värit potagerin kukkasissa, yrtti-iiso pääsi minunkin penkkiini ja saman tien oli pörriäiset kimpussa:) Kiva, kun laitat pieniä paloja tulevasta, pysyy jännitystä ilmassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon ainaki nämä kasvanu hyvin happames maas ja taisin viälä sekoottaa alustahan kaarnanpalojaki. Iisos pörisöö lähes aina joku pörriääne. :)

   Poista
 5. Onpa hyvä tietää, että olet saanut osan kruunuvuokoista talvehtimaan penkissä. Mukuloita, kun ei tahdo löytää kukkapenkistä syksyllä kukinnan jälkeen. Tuoksumiekkaliljat ovat ihania ja pidän niiden miellyttävästä tuoksusta. Minulla ovat kasvaneet pienessä ruukussa ilman lannoitusta ja kukintakin on sen mukainen, eli heikko.
  Potagerisi kukkii kauniisti ja väriyhdistelmät natsaavat kivasti toisiinsa.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä nousi keväällä nelijä-viis ja niistä ainaki yks punaane kukkii aika varahin. Mun omattuaksumiakkalilijat o suures ruastunehes pellisangoos ja multahan oon lisänny biohiiltä. Yllättävän vähällä hoirolla ovat selevinnehet. Nuata peruspunaasia kruunuvuakkoja en siihen kyllä kaipaasisi, muttaku sekootusesta ei tiärä. Kiitos, mukavaa pyhäiltaa :)

   Poista
 6. Ihana tuo valakonen katkero! Miullakin muutama kruunuvuokko talavehti ja piäs kukkimaan ihan huomoomatta. Hieno kasvi on tuo tuoksumiekkalilja. Hankkijan pihassa on isossa ruukuissa ja tuoksu leijuu kauas. Ens kesänä on laitettava miunkin tuota. Kauniita nuo iisot, pinkki vallankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onse. Tairan kokeella talavettaa nämä, jos suastuusisivat kukkimahan enski kesänä. Pinkki iiso oli ihan pakko ostaa ku tuli vastahan.

   Poista
 7. Kukkaisa potager! Pinkki iiso onkin söpö ja hauskasti sattui nuo kruunuvuokkojen värit. Minä luulin, että minulla olisi tuoksumiekkaliljaa kasvamassa, mutta kaikki kukkimaan ehtineet ovatkin olleet vuosikausia vanhaa violettia gladiolusta, josta on jäänyt ilmeisesti muutama pieni sipuli kasvamaan kokoa tuoksumiekkaliljojen sipuleiden seassa. No, väliäpä hällä, näyttävämpihän tuo perinteinen gladiolus on. Mitähän sinulla on työn alla? Teetkö kenties pienen paviljongin/huvimajan tms? Joko salaisuus paljastuu seuraavassa postauksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulis mulle iliman kukkia, liian tylysä hyätykasvialue. Tuallaaset kukkivat glariolusyllätykset o positiivisia. Mullei viälä glariolukset kuki. Muutama kellaris talavehtinu näyttääs kyllä kukkivanki, josei kylymät tuu enne. Laitoon ne suaraa penkkihin, iliman esikasvatusta. Jaa-a. En kommentoi :)

   Poista
 8. Jos olisin lukenut tämän ennen eilistä niin olisin napannut Lidlistä kruunuvuokkopussinkin mukaan, hypistelin ;) Minulla ei ole niitä koskaan ollut (paitsi hääkimpussa, heh). Kiva valkoinen katkero, minulla on vain sinistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuule hätää, paree ku ostat keväällä vasta, nii varmuurella kukkiivat, nii mäki oon teheny. Sinine mullaki oli ensin.

   Poista
 9. Tuoksumiekkalilja on kaunis, samoin kruunuvuokot. En ole uskaltanut laittaa kruunuvuokkoja omaan puutarhaan mutta nyt taidan uskaltaa kokeilla, jos eivät menesty niin sitten eivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuaksumiakkalilija rupiaa näyttämähän oikee hyvältä, ku siinon ny jo enemmän kukkia auki. Suasittelen laittamahan kruunuvuakkojen mukulat maahan vasta keväällä. Talavehtimine ei oo läheskää varmaa.

   Poista
 10. Mistäs olet saanut ostettua tuon 'Drake's Strain Alba'n? Harvinainen on... omani on Särkältä, ja se todella on hieno syksyn kukkija!

  Kukkaisaa on siellä todellakin vielä näin syksyn saadessa! Toivottavasti hallat pysyvät loitolla vielä pitkään, sillä mullakin on tuhannesti nuppuja vielä pihalla aukeamati.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samasta paikasta :) Tuatin tuan ja muutaman muun kasvin Flikalla, ku soli vuasi sitte Oulus käymäs.
   Osa o tiätysti jo pikkuusen ränsistyny, mutta osa o vasta kukoostusvaihees. Muutama mullaki vasta nupulla, joten lämmintä sais piisata viälä pitkälti.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...