sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Paviljonki harjateräksestä

 Kyllä se nurmikolla lojunu katekankahasta tehty musta ympyrä paviljongin/minkä liä härpäkkehen paikkaa merkkas. Niinku teistä jokku uumooliki, vaikka mitää suurempaa ei ollu enää tarkootus teherä. Niitä pikkuhommiahan riittää aina lumentulohon asti.

Tämä ratkaasi monta ongelmaa. Ensinnäki, mähän en tykkää ruahonleikkuusta, enkä varsinkaa mistää kiärrettävistä jutuusta, niinku esimerkiksi lipputangosta. Oon useen suunnitellu laajentavani kaaripenkin
sisäreunaa nii palio, että lipputanko jäis istutusten sisälle. 

Toiseksi, etupihalleioo mitää istumapaikkaa, mihinä vois rauhas tuumata seuraavaa siirtua. Kolomanneksi, oon taas löytäny vaikka kuinka monta kärhyä, mikkä haluaasisin, mutta mihinkä ne tuuppaasisin!?! Osa vanhoosta istutuksistaki o nii umpehen kasvanu, että tarvittaas pelastavia siirtoja, mutta mihinkä. Nii ja uusia miälenkiitoosia kasviaki olis vaikka kuinka palio ja...........

......ja netin syäveriis seikkaalles, törmäsin joitaki vuasia sitte La Vie en Roses-plokin ruusupaviljonkihin. Ihastuun siihe ja hilijan törmäsin samahan ireahan Neljä Kättä-plokin toteuttamana. Se  antoo viimmeesen sysäyksen toteutukselle. Ja olinhan tänä kesänä Avoomis puutarhoos viaraalulla puutarhas, mihinä oli paviljonki poikineen..... Joko tuli tarpeheksi perusteluja?

Ireahan piti "myyrä" viälä Isännällekki, ku meinasin, että tois harijateräkset paalikuarman päällä. Suuri valttikortti oli toteutuksen halapuus....... nii tiätysti.....halavemmaksihan tulis olla iliman!!! 

Kyllästyyn orottamahan paalienhakureissua, joten hain 12kpl, 10mm paksuja ja  6m pitkiä  harijateräksiä hevoostrailerilla. Takaa yläluukku auki ja harijaterästangot sirottuna kaharen lauran välihi, niinku kerrosvoileipä. Pysyyvät hyvin suarina. Alakuperääsen mallin mukahan tarvittin 3+6=9kpl, mutta otin muutaman ylimäärääsenki samahan kuarmahan. 

Tua ympyrä oli hyvä. (halakaasialtansa 2.10m) Sillä sai mallata sopivaa paikkaa. Tankojen paikat merkkasin reunahan verhoklipsiillä.  Tein ennakkohon reijät valamihiksi, että sai Isännän kans äkkiää väännettyä tangot oikeelle paikoolle, n.30cm syvähän ja sai tarkistettua samalla, ettei tulisi kiviä vastahan. 

Ensin laitettihin kolome runkotankua. Hitsasin niihin molempihin päihin lisää pituutta 30cm, koska halusin vähä korkiemman. Jos sattuus köynnökset kasvaa, nii ei het päälakia kutittelisi. Ja jourun jokatapaukses nostamahan pohojaa.

Harijateräkset kiinnitetähän keskeltä rautalangalla. 

Toisehen kiarroksehen menöö 6kpl, 5.5m tankua. Ja taas tangot risteyskohorasta yhtehen rautalangalla.  Sävellin pikkuusen tankojen pituuksia ja tämän vaiheen jäläkihin jatko onki viälä enemmä mun näkööstä. Siksi seuraavahan vaiheehi voi mennä aikaa, jopa ens kevääsehen. Ny näköö jo suurinpiirteen mitä tuleman pitää, eikä tällääne ruastunu hässäkkä taaskaa viä liikaa huamiota kasviilta. Nii, ny on myännettävä, että lipputankuaki o pakko pikkuusen puleerata, sevverran rispaantunu taas. Onko sulla viälä tälle kesälle tekemättömiä rojektia?

Hyvää syyskuun jatkua!

34 kommenttia:

 1. Tähän suuntaan ajatus lähtikin, kun vihjekuvassa oli harjateräksiä sen ympyrän jälkeen. Tuo toteutus tässä vaiheessa näyttää tosi onnistuneelta eli kaunis ja ilmava. Mitähän siihen vielä seuraakaan jatkoksi? Kuolaisin myös taustalla näkyviä penkkeja, pidän todella paljon tyylitajustasi ja tavastasi toteuttaa eri lajien yhdistelmiä. Niin kaunista ja siistiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että moni arvaa vihijeistä, mitä tuleman pitää.
   Kiitos, ohan penkkien sisältyä rukattu monehen kertahan ja ny taas osa vaihtaa paikkaa. Ei tiätenkää mikkää isoot, vaan osa täytekasviista.

   Poista
 2. Johan tulee upea paviljonki. Hienompi, kuin mistään kaupasta ostettuna. Jotain tällaista ensikuvien perusteella epäilinkin. Kaikki perustelusi menevät läpi ja vähemmälläkin olisi pärjännyt.
  Yhdyn myös täydellä ihastuksella Päivin kommenttiin kauniista istutusalueistasi.
  Yhden suunnitellun projektin sain eilen viittä vaille valmiiksi. Kaatosateessa. Vaan sepä lähti poikimaan uusia projekteja eli hommat eivät lopu. Onneksi niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupasta ostetut olis ollu tänne liian hianoja. Tämä ruastunu hässäkkä sopii paremmi. Kiitos :)
   Niihän siinä useen tuppaa käyrä. Onneksi puutarha eioo koskaa valamis :)

   Poista
 3. Siis todella hieno toteutus ja lisäksi siistiä ja tarkkaa työtä. Ja totta, itutusalueesi näyttävät upeilta ja niissä näkyy paljon myös rakastamiani havuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattoo ny kuinka jatko hoituu. Kiitos :) Havujaki olla pitää.

   Poista
 4. Samoihin kohtiin meillä lukijoilla menevät katseet, hienolta ja siistiltä näyttävät kukkapenkkisi ja istutusalueesi, kauniisti vaihtelevat havukasvit ja perennat, pensaat ja eri korkeudella kasvavat! Ja projekti toteutuksineen näyttää jo nyt upealta, maltatkohan odottaa ensi kevääseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä meinaan jatkaa ny nii pitkälle ku maharollista, josei talavi ny justihin tuu. Värkit vaa voi loppua keske.

   Poista
 5. Hauskalta näyttää alku! Olet sinä projektin taas itsellesi ottanut!

  VastaaPoista
 6. No jopa oot taas ihanaa keksiny 😍 Todellaki nätimpi mitä kaupasta ostettu, ja parasta tuo että saa tehtyä ittensä näköstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kerran nähäny valamihin, ruasteesen paviljongin. Soli ihana, mutta hintalappo ei ollu :) Oon ollu pikkuusen "erilaane nuari....ny muari" Siksi tykkään teherä itte.

   Poista
 7. Täydet kympit tälle jo nyt, vaikkei olekaan vielä valmis! Paviljongin ympärille saa upotettua kärhöjä vaikka miten monta ja tilaa jää vielä runsaasti uusille perennahankinnoillekin. Nurmikosta lohkeaa sinultakin aikamoinen suikale. Tekemättömiä projekteja on vielä vaikka miten monta. Muut joutuivat odottamaan, kun saimme isännän kanssa inspiraation aloittaa nuotiopaikan tekeminen jo tänä kesänä. No, jos talvi tulee ennen kuin kaikki on saatu valmiiksi, niin jatketaan sitten uudella innolla ensi keväänä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niin saa. lopusta tilasta taisteloovat uuret ja vanhat pelastusta orottavat kasvit. Ihana siivu nurmikkua katuaa taas kasvien alle. Te saattaki teherä ihan oikiasti töitä rojektinna etehe. Joka kesä saa osan suunnitelluusta töistä siirtää seuraavalle puutarhakaurelle. Kiitos, samoon!

   Poista
 8. Tyylikkään näköinen paviljonki. Voisiko tuon teräksen pinnoittaa sähkösinkitystä hyväksi käyttäen? Meillä on puutarhassa vanha puinen rakennelma jonka toivoisin voivani korvata jollakin uudella, mutta kestävällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vois varmaan. Tällääne o hyvä vaihtoehto.

   Poista
 9. No joo, nythän on mahtava rojekti käsillä! Tuosta tulee huikea ja kyllä kärhöillä on taas tilaa! Nurmikon vähennys osui just oikiaan kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Nurmikon vähennys o aina oikias kohoras :D

   Poista
 10. Hieno tulloo paviljongista! Kuhan siinä kärhöt kukoistaa niin ompa kaunis kokonaisuus ja istutusalakin laajenoo. Monta uutta tainta suapi kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti joskus kukoostaa. Siihe menöö viälä monta vuatta. Taimia mahtuu, muttei tiätenkää nii palio ku haluaasisin.

   Poista
 11. Onpas tulossa hieno kaari kärhöille siis paviljonki. Vielä on minullakin projektit levällään ,pitäis saada puinnit tehtyä ,että pääsis kaivelu hommiin pihamaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onneksi meillon ny nii vähä puimista, ettei ne taira haitata meikälääsen puutarhahommia nimeksikää.

   Poista
 12. No ompahan taas hieno paviljonki. Ja mikä kukkapenkin laajennus siihen uppoaa taimi poikineen vaikka jakopaloja saisi itseltäkin. Minulla on kaikki istutukset melkein tekemättä, mansikkamaan kimpussa olen ollut ja sitten sataa koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Aika palio siihe mahtuu, vaikka enemmänki vois. Viälä onneksi kerkiää. Siälonki tainnu sataa palio enemmä ku meillä.

   Poista
 13. Se on nyt jo ihana!
  Meillä on ollut aika hiljaista puutarharintamalla tänä vuonna, etupihan polku on uudistettu ja samoin metsäpuutarhan, mutta siinä ne isoimmat taiskin olla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos :) Ohan siinäki jo tekemistä. Mulloli viimme kesänä puutarhas aikamoosta hilijaaselua. Ny oonki touhannu senki erestä.

   Poista
 14. Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen etsiskellyt ideoita puutarhaani ja tälläinen maja harjateräksestä köynnöksillä kuorrutettuna on nyt pakko saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kiva, jos inspirooruut. Ei muutaku kohti rautakauppaa :)

   Poista
 15. Voi ku komee ja sopii varmasti tuohon kohtaan, kun nenä päähän! Nyt saat kärhöille kasvupaikkoja vaikka huru mykket :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niimpä :) Voi ku osaas teherä oikiat valinnat, ku o nii näkyvällä paikalla.

   Poista
 16. Ihana näköinen paviljonki, tuo harjateräs tuo kivaa rustiikkisuutta puutarhaan. Itsekin pitäisi hieman kunnostaa puutarhaa ensi keväänä ja erilaiset köynnökset olisivat ihania. Kannattaakohan tuollainen rakenne jotenkin suojata, että kestää Suomen vaativat sääolosuhteet, esimerkiksi kumioinnilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sais vaan valamihiksi. Ens kesänä, jossei ennen. Tykkään ruasteesta ja täshän sitä tuloo lisää. Mullon vanhimmat petooniverkkoviritelmät yli kymmenvuatiaita ja ovat ihan hyviä viälä. Ei mitää hajua kuminoinnista, mutta voihan sitä koittaa, jos siihe on maharollisuus.

   Poista
 17. Kiitos inspiraatiosta. Meillä kyllä on jo paviljonki teräsrunkorakenteilla mutta harjateräksestä voisi mielenkiinnosta kokeilla tehdä jotain meidän pihalle. Todella upean työn olet tehnyt, että sait harjateräkset taivutettua sekä sidottua yhteen näin kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon saanu tehtyä paviljongin liki valamihiksi, joten kuvia jatkojalostuksesta on tiaros. Harijateräs on mainio materiaali, sikäli mikäli se ympäristöhön sopii.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...