keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Viälä kuvia kärhööstä

Täs on ollu muutama ihan mahtava syyskesän päivä, siksi onki tullu viätettyä aikaa pihalla nii palio ku maharollista. Mutta tänään, pihallon ollu sateene ja tuuline päivä. Aila -myrsky siälä kerää voimiansa. No, jos ennusteet paikkansa pitää, pahempaaki o nähty. Oon kyllä pöngänny ovet kiinni ja keränny kaikki tyhyjät, muaviset pötit pois tuulen tuiverruksesta. 

Ny voiski viälä palata kärhöjen kukintahan. Nämä eivät oo saanu viälä tänä kesänä yhtää palstatilaa.

Tämä ihana vaalianvioletti tarhaviinikärhö 'Blue Angel' o kyllä vilahrellu muutamas kuvas taustalla ja sonki kukkinu alappiruusupenkis jo monta vuatta suht hyvin. Tänä keväänä se lähti topakasti kasvuhun ja kukkii hianosti. Seurana sillon......

......samoon tarhaviinikärhö, tummanviininpunaane 'Södertelje'. Son ollu huamattavasti vaatimattomampi, eikoo eres joka vuasi kukkinukkaa. Ny son kasvattanu muutaman verson ja kukkiiki parinkymmenen kukan voimin.

Nämä kolomiopenkin isoommas kärhötornis kasvavat tarhaviinikärhöt 'Polish Spirit' ja 'Jubileinoi 70' sensijaan täyttäävät kehikon joka vuasi.  Aiemmista vuasista poiketen 'Polis Spirit' oli ny palio nopiempi. Kerkesin jo peliätä, että olisko tämän kehikon ainut kärhö, ku muita ei näkyny, muttei onneksi ollu. 

Nämä navetan nurkkapenkis kasvavat sinikukkaane kruunukärhö 'Georg' ja keltakukkaane tarhakeltakärhö 'Golden Tiara/'Kugotia' rehottaavat monen kärhön erestä. Keltaasesta leikkaan joka kevät pahimmin roikkuvat pois. 

Kaaripenkis on ollu monta vuatta liki tyhyjänä nököttävä kehikko. Kaivoon siihe Virosta ostetun tarhaviinikärhön vuanna 2015. Son ollu tosi onneton ja siksi kaivoonki siihe kaveriksi ny keväällä jalokärhö 'Hagley Hybrid'n. Arvelin, että voisivat färit sopia toisihinsa, jos sattuus tua toine joskus kukkia ja........

......sattuuhan se. Het ku sai kaverin. Ensimmääsinä vuasina sitei eres näkyny. Parina kesänä tarhaviinikärhö 'Kommerei' kasvatti pualenmetrin pituusen varren ja katos melekee samantiä. Ny son intaantunu oikee kukkimahanki.

Ihan hyvinhän ne yhtehen sopii.

Kellokärhö 'Alba' kans viäreeses kehikos kasvava jalokärhö 'Margaret Hunt' o noussu tapojensa mukahan kiärtämähän kehikon yläreunaa. 

                            
Tuvan länsireunalla, kinttupoluun pohojoospääs olevas köynnösportis, kukkii parhaiten ikinä, tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elegans'. Kiva sykkyrä. 

                            
Viimme kesän ja ainavaan purkis kasvava valakoone kärhö 'Forever Friends' kukkii söpösti köynnöskujan ensimmääses köynnösportis yhyres 'Pernille'n kans.

                          
Terassipenkin kärhöt o surkeeta. Petooniverkko on ollu joskus lähes täysin kärhöjen peitos. Se talavi kuritti niitä kovalla kärellä, eikä noo entisellensä tullu. Sitkeemmin siinon kasvanu tarhalyhtykärhö 'Diana'. Oon siihe kaivanu monta kärhyä, mutta täytyy osittain syyttää nöyrästi ittiä. Non jääny huanolle hoirolle ja tulos on sen mukaane. Kaivoon siihe taas uuren......

                       
.......valakoosen tarhaviinikärhö 'Alba Luxurians'n. Oon yrittäny kastella sitä. Toivottavasti viihtyys.

Tämän kesän kolomas kärhökaivaus o leimupenkis. Sinne pääsi tarhaviinikärhö 'Justa'. Reppana ja viälä joutuu olla väliaikaases kärhötueski. Toivottavasti joskus kukkiis yhtä pontevasti ku samas penkis kasvava 'Krakowiak'.

                      
Sitte lisää reppanoota. Pohojoospäärys o kasvanu jo vuasia pinkki tiukukärhö 'Inspiration Zoin'. Ny son kukkinu parina kesänä muutamalla kukalla.

                           
Samoon pohojoospäärys, tämän kesän yllätys, tiukukärhö 'Juuli' nousi yllättäen ja teki jopa yhyren kukan. Seki on ollu istuttamisen jäläkihin hukas usiemman vuaren. 'Violaa' ei näy. Pohojoospääty on kärhöölle kyllä auttamattomasti liian pimiä paikka ja kylymäki. Hamstrasin yhtenä vuatena parikymmentä kärhyä, enkä silloon keksiny niille muka hyviä paikkoja. Turnausväsymystäki oli.

                            
Reppana osastua tämäki, potangerin keskellä kasvava mantsuriankärhö. Luulin, että sen olis talavi korijannu, mutta sitte näkyy jotaki elonmerkkiä.  Kasvua pualimetriä ja muutama nuppu. Soli vuasi sitte metrine, ihanan valakoosena kukkiva pilivi.

                           
Heitethän ny kehihin kaikki surkimuksekki. Oikiaa lilliputti osastua erustaa kymmensenttine  jalokärhö 'Jacmannii' terassipenkis. Son alakuperääsasukas hmm.....vuarelta 2012? Huamasin sen vasta viikko sitte, ku reviin tuata apilaa pois. 

                          
Jätin viimmeeseksi kaaripenkis, vallihauran viäres kasvavan jalokärhö 'Apollonia'n. Aivan ihana, vaikka seki ronuu aluus monta vuatta. Onneksi en keriinny kaivaa siihe uutta.

Toivottavasti ens yän myrsky ei repiisi näitä iha riakalehiksi. Mones kärhös o viälä aukiamattomia nuppuja. Ja senoon päättäny, tiäs kuinka monennen kerran, että ens kesänä lannootan kärhöjä kunnolla ja kastelen enemmä. On ne vaan niiiiin komeeta syksyn kukkijoota, silloon ku ne kasvaa kunnolla, ei niitä mikää voita.

Mukavaa viikon jatkua! Paistaa se aurinkoki viälä.

16 kommenttia:

 1. On sinulla monen monta kärhöä. Forever Friends on tosi söpöläinen. Purpurea Plena Elegans on tänä vuonna kukkinut runsaasti, samoin jokavuotiseen tapaansa Polish Spirit. Tukia pystyttäessä on vaikea ennustaa, täyttääkö kärhö ne ja minä vuonna. Siinä mielessä kaksi erilaista kärhöä vierekkäin on turvallinen ratkaisu.
  10 senttisessä Jackmanniissa on selvästi sisua. Anna sille mahdollisuus, se voi vielä yllättää.
  Toivottavasti Aila ei ole runnellut kovin käsin puutarhaasi. Meillä ei ainakaan vielä ole kovin myrskyisää, mutta onhan tässä päivä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä kertyny. Voi ku näkis sen päivän, että kaikki kukkiis kunnolla, samana kesänä. Taitaa olla toiveajattelua. Kärhöjen vaatiman kuapan kaivuu o siksi kovatöine urakka, että samalla vaivalla sinne uppoo usiempiki kärhö. Ravinteeta ja vettähän pitää sitte olla enemmä. Useemmite niistä eres joku/toine kasvaa paremmi. Valitettavasti Aila o jotaki merkkiä jo jättäny puutarhahan. On ny aika riahuvalla tuulella.

   Poista
 2. Hieno esittely kärhöistäsi; onhan niitä vaikka kuinka monta! Kärhöjen tyyli pitää noita välivuosia on kyllä vähän harmillinen, ainakin jos tuessa ei kasva mitään muuta. Mistähän johtuu, että minun ekat kärhöni keskipenkissä ovat nousseet joka ikinen vuosi, vaikka ne vain iskin maahan tietämättä mitään oikeista istutusohjeista. Olen kyllä myöhemmin lisännyt multaa niiden päälle, että olisivat syvemmässä. Ehkä jackmanii ja Hagley Hybrid ovat sieltä helposta päästä kärhöjä. Ensi kesä onkin jännitystä näiden kaikkien tämän kesän kärhöjen suhteen, eli nousevatko kasvuun vai ei.
  Oli tosiaan kiva nähdä sinun kärhöesittelysi, noissa oli monta minulle aivan tuntematonta. Kukkivat kärhöt tuovat loppukesään todellista kukkaloistoa ja ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varmasti saman verran o heittäny henkensä. Sullon varmastikki alakaapäältä tarpeheksi voimakas kasvualusta. Mullaki tais olla samat kärhöt ensimmäästen joukos, lisäksi 'Piilu' ja 'Arabella'. Kärhöt osaavat olla aikamoosia tuittupäitä, mutta niin komeeta. Kärhöt ne taitaavat olla ny munki puutarhan komiimpia kukkijoota. Nii, tai ainaki olivat enne Ailan riahuntaa.

   Poista
 3. Sinulla on jo hyvin näyttävä kokoelma erilaisia kärhöjä. Joukossa ainakin pari minulle entuudestaan ihan uutta kärhöä.'Forever Friends' ja Apollonia' ovat todella kauniita. 'Justa' oli minullakin kasvuun lähdössään hieman hidas, mutta tänä kesänä se kukki ensi kerran runsaasti. Olen myös tehnyt sen huomion, että liian lähellä kärhöjä kasvavat korkeat perennat, hidastavat etenkin uusien kärhöjen versojen kasvua keväällä. Versot saavat silloin liian vähän valoa kasvuunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika montaa sorttia o, sais ne vaan kaikki kasvamahan kunnolla. Justihin 'Justa'llon aika tiukat paikat, ku kurijenmiakka lähtöö matkahan nii varahi. Saa nähärä kuinka käy.

   Poista
 4. Kyllä on kauniit kärhöt. Tuo Apollonia <3, sitä pitää muistaa metsästää jostain on niin kauniin valkoinen. Mulla on vielä kaksi kärhöä ruukuissa, jos viikonloppuna sais ne maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) 'Apollonia' hankiin Turuust. Enoo siihe tääläpäi törmänny. Munki pitääs kaivaa kaks, mutta voi olla, että jää ens kevääsehen.

   Poista
 5. On ne kauniita! Ja miten montaa sorttia sinulla onkaan!

  VastaaPoista
 6. Voi miten monta kaunotarta puutarhassasi kukoistaa. Kärhöt ovat niin oikukkaita, että jo pienikin elonmerkki lupaa hyvää seuraavalle, tai sitä seuraavalle vuodelle. Yritetään muistaa tuo lannoittaminen, minulla on myös huonosti hoidettuna se puoli. Valkoiset kärhösi ovat upeita, itselläni ei ole ainuttakaan valkoista, ne ovat menehtyneet aina ensimmäiseen kesään. Teillä taitaa olla jo myrsky ohitse, meillä tuuli viuhoo par´aikaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi eres joistaki voi käyttää kukoostaa sanaa. Mullon ollu 3-5 -vuattaki joku teillä tiätymättömillä ja sitte se yhtäkkiää ilimestyy näkyvihin. Oon keskikesällä antanu kastelun yhteyres sitä vaalianpunaasta, kevät lannootuksen lisäksi. Keväällä vaan nakkelen ylimalakaasesti penkkihin. Pitääs täsmälannoottaa. Valakooset on kait areempia.
   Illalla tuuli viälä aika napakasti, niinku viälä tänäänki. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Kauniita on kärhösi! Toivottavasti ei Aila tehny tuhojaan puutarhassasi. Mukava kun ei vielä halloja oo ollu, suavat kukkii rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Jotaki tihutöitä näkyy, toivottavasti ei mitää peruuttamatonta. Aamulla oli mittaris enää runsas kolome astetta lämmintä. Toivottavasti ei kylymempää tuu hetkehen.

   Poista
 8. Ihanat kärhöt <3 Hyvä, että tuo 'Kommerei' piristyi kaverin saadessaan. On todella kauniin värinen ja sopii hienosti 'Hagleyn' kanssa yhteen. Minun pitäisi löytää jostain valkoisia kärhöjä. Aina törmään vain 'Miss Batemaniin', josta on sen verran huonoja kokemuksia, etten ota kuin ilmaiseksi. 'Apollonia' olisi ihana; tuollainen täyteläinen kukan mallikin. Jospa ensi kesänä tuo 'Jackmanii' kukkisi myös komeasti, kun on tämän vuoden huilannut.
  Meillä ei voinut oikeastaan edes myrskystä puhuakaan. Toivottavasti teilläkään ei tapahtunut mitään korvaamatonta tuhoa puutarhassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Kommerei' on aivan yhtä ihanan färine ku muistin. Se kukkii mulla pari vuatta pötis, muttei tykänny sitte istutuksesta. 'Bateman' sippas mullaki het alakuhunsa. Olis ollu kolomas kärhö 'Blue Angel'n ja 'Södertelje'n verkos. Epäälen tuata 'Jackmanii'n kukkimista. O nimittäin ronunu jo SIITÄ talavesta lähtie. Toivottavasti ei tuulet yltynykkää. Saa nähärä, kuinkon puutarhas käyny. Enoo viälä tarkemmi tutkinu. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...