torstai 21. maaliskuuta 2019

Pelargooniahuumaa

Son tarttunu muhunki, enkä torellakaa olisi muutama vuasi sitte uskonu. 

Ruusunnuppupelargoni 'Appleblossom'

Sitä viälä vähemmä, että jopa kasvattaasisin niitä itte siämenistä. Mutta tähän on tultu......


Vasem. valkoinen pelargoni 'Inspire White' F1 ja oik. pinkki 'Inspire Pink' F1  21.3.2019. Ikä 2kk.

 ......että mullon pelargoonien taimia kasvamas, kahta eri sorttia. Sitähän ei viälä tiärä näköökö ne kesää, mutta yrittäny ainaki oon. Täs nämä mun pianokaaset n. 2kk ikääsenä. Vasemmalla pualellon valakooset, jokka menivät koiran toimesta nurin, het itämisen jäläkihi. Siitäkö johtuu, että ovat palio piänempiä ku pinkit sisaret. Itämine oli 100%. Laitoon seittemän siämentä kumpaaki. Jokaane iti, mutta eri tahtihi.


Tänä talavena onnistuu talavettaminenki hyvi. Kymmenestä pelargooniasta kylläki kolome jäi talaven tuiskuuhi (erellisestä talavesta ei selevinny ykskää). Non ollu koko talaven vintin klasilla. Lämpötila on ollu ehkä 15 astetta. Seleviämine on ollu kait kastelun muistamisen ansiota. Non saanu joka viikko nokon vettä. Ohan niistä saanu kuivettunehia lehtiä nyppiä, mutta vihereetä lehtiä o jääny yllättävän palio.


Leikkaus 13.3.2019.

Nehän rupes lykkäämähän jo uutta kasvustuaki, joten päätin tarttua saksiihi.En malttanu niitä iha leherittömiksi kyniä. Leikoon vaa pisimmät haarat lyhemmiksi. Jokaasesta otin 3-5 pistokasta. Multia en vaihtanu, enkä meinaa vaihtaakkaa. Lisään vaa  uutta multaa pintahan.  Teenkö virheen?


Ensimmääset juuret 17,3.2019.

Ensimmääsillä pistokkahilla oli tooosi kiirus. Muutamahan tuli juuria nelijäs päiväs. 


Messureissulta ostetun, Selma-pistokkahan, ensimmääne kukka 20.5.2018.

Jos nämä kaikki seleviää kesähän, mullon pelargoonioota joka paikka täynnä. No, liian kans aina pärijää.......ja tuskin ne kaikki viälä täs o. Maharolliselta messureissulta lähtöö varmasti joukkohon taas muutama. Joku kirijavalehtine, kentiäs. Ookko jo teheny pelargoonioolle kevättyät vai kuuluuvakko ollenkaa kasvivalikoomihis?


Lunta o satanu taas monena päivänä, joten, tämän päivän plusasteella o kyllä töitä. Tänää o paistanu välillä jopa aurinkoki. Lumien sulamista orotelles........


Aurinkoosta loppuviikkua!

32 kommenttia:

 1. Ruusunnuppupelargoni näyttää aivan ihanalle, haluun kans <3 Minäkin oon viime vuosina ensin vain ihastellut niitä, mutta viimein myös hankkinut omia. Siemenestä en ole vielä kasvattanut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ON ihana! Mulla meni välillä monta vuatta iliman ensimmäästäkää pelargooniaa. Vasta hilijan kans tajusin kuinka palio, erilaasia niiton, plokiista tiätysti :) Kokeele vaa, onnistut varmasti.

   Poista
 2. Eikö ookin jännää, mieli muuttuu ja saattaa tapahtua ihmeellisiä asioita😉
  Hyvälle näyttää sun vauvat. Helppoja kasvattaa, ootko samaa mieltä?
  Komiasti talvehtineet sun pelargoniat ja jos kaikki pistokkaat lähtee, niin sulla on kohta farmi siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. En olisi muutama vuasi sitte uskonu muutenkaa, kuinka palio kasvatan itte taimia. Pelargoonioosta puhumattakaa. Suhtauruun varauksella itämisehe, muttei siinä tosiaankaa ollu mitää vaikiaa. Kasvanukki non, mutta kukkimine o viälä kaukana. Panostin kasteluhun ja kyllä kannatti, vaikkei talavehtimine ollukkaa 100%. Hah, joo, farmia pukkaa :)

   Poista
 3. Pelargoniahurahdus on tarttuvaa sorttia. Mulla on vaan yks (se mikä kolmesta jäi henkiin) ja siitä sain pistokkaan otettua. :) Enemmänki ois jos ois tilaa. On ne vaan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino, vaa eipä oo onneksi kovin vaarallista. Kohta sullon kaks :)

   Poista
 4. Vielä en ole noin pitkälle hurahtanut, että ihan siemenestä kasvattaisin. Mutta talvehtiminen oli huippua ja pistokkaitakin muutama, joten jonkinsortin huumaahan tää on. Upeasti onnistuit siemenkylvöissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon siälä sitte hyvä pelargoonitilanne. Ostin siämenet jo viimme keväänä, ku talaven aikana kaikki pelargoonit kuali. Päätin ny sitte kylyvää siämenet, ku niitä kerran oli, vaikka talavetukset näyttiväkki hyviltä. Ny sitte kohta hukun niihi.

   Poista
 5. Mä olen tässäkin vielä noviisiasteella, eli ekoja pelakoita olen talvettanut onnistuneesti. Osa on ollut pirtin klasin edessä ja yksi tosi iso purkki kellarissa. Kaikki on hengissä! Pitäiski leikkoa ja tarjoilla vähän uutta multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja het onnistuut ku vanaha tekijä. Hyvä! Mullei oo tullu enne miälehenkää, että näitäki vois talavettaa. Vaikka olihan lapsuuren koros pelargoonia aina klasilla.

   Poista
 6. Ei yhtään hullumpi hurahduskohde :) Hienosti ovat pelargonisi talvehtineet ja kylvökset lähteneet kasvuun. Minullakin talvehtivat kaikki. Kolme yksilöä annoin uuteen kotiin, kun ei ollut itsellä tarvetta niille ja tarvitsin lisätilaa muille taimille. Nyt odotan, että saisin viisi pistokasta otettua, niin tulisi etupihan parvekelaatikot täyteen samaa lajiketta. Mullanvaihtoon sanoisin, että vaihda sitten kun ruukut ovat tupaten täynnä juurta. Pelakuu viihtyy kyllä vähän ahtaamminkin ja kasvattaa mielestäni aika maltillisesti juuristonsa kokoa, eli ei ole tarvetta joka vuosi perata kunnolla. 'Appleblossom' on aivan mielettömän ihana <3 Sellainen jos sattuu tulemaan halvalla vastaan, niin todennäköisesti nappaan mukaani. Joku kirjavalehtinenkin voisi olla hauska, jos kukan väri on hyvä. Aurinkoista ja lämmintä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hullumpiaki o :) Hyvin sunki omat talavehtiivat. Mäki meinaan laittaa isoohi ruukkuuhi monta samaa, mutten orota, että kaikki pistokkahat onnistuuvat. Oon ymmärtänykki, ettei tarttisi iha joka vuasi vaihtaa multia. Toivottavasti kukkiisivat kuitenki kunnolla. Son ihana. Ei tuallaasia enne ollu, ei ainakaa meillä. Joku kirijavalehtine o hankintalistalla, vaikka ne kait onki krantumpia. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. No nyt onkin melkoinen määrä pelargoneja kasvamassa. Siemenistä kasvattamisen helppous yllätti minutkin pari vuotta sitten. Tältä keväältä taitavat kylvöt jäädä. Tuoksupelargonioita kyllä himottaisi hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Siinei ollu munkaa miälestä mitää vaikiaa. Ny voi olla pelargooniooren osalta jo liian myähäästä. Niitonki yllättävän monen hajuusia.

   Poista
 8. Parina kesänä minulla oli pelargonia ruukussa mökin terassilla. Sen jälkeen en ole noita ostanut. Minulla ei ole oikein järkevää, viileää paikkaa jossa noita talvella säilyttäisin. Tosi kaunis kukka ruusunnuppupelargoniassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki oli niitä joskus ennemmi ja sitte tuli monen vuaren tauko. Voishan niitä yrittää talavettaa ihan asuunhuanehen klasilla. Hiano on :)

   Poista
 9. Paljon on siulle tulossa pelakuita ja entisetkin on hyvin selevinny. Miulla talavetettavista muutama on kupsahtanu. Messuilta miekin meinasin kahella muutamoo uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino :) Harvoon talavetus onnistuu, minkää kans, iha 100%. Messuulla onki hyvä valikooma nimellisiä pelargoonioota.

   Poista
 10. Tervetuloa hurahduksen pariin. Täällä blogistaniassa sitä lietsotaan ja annetaan vertaistukea :D
  Hienoja pelakuita ja terhakkaat taimet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :) Plokistaniasta oon löytäny jo montaki hurahroksen aihetta.
   Kiitos :)

   Poista
 11. Ihanaa huumaa! Aivan mielettömän terhakkaat alut! <3 Ei niitä ole ikinä liikaa. Mulla on vaan yks tuossa talven jäljiltä hengissä, niin pitää ostaa uutta :) Etupihalla pärjää parhaiten Pelargonit kuistilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on, mutta pikkuuse jo meinaa ruveta hirvittämähän, kuitenki. Parempi yks, ku ei ollenkaa. Mullaki noli terassilla.

   Poista
 12. Niinhän siinä usein käy, että hurahdukset leviää some kanavia pitkin ja yhtäkkiä omasta kodista läytyy kasveja, joita ei kuunaan olisi osannut itselle kuvitellakkaan. Mulla on viherkasvimäärä kasvanu huomattavasti parin vuoden takaisesta, vaikka olin sitä mieltä, että kolme saa riittää, enempää en jaksa hoitaa :D Ei yhtään hullumpi hurahduksen kohde nuo pelargonit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle o käyny jo monen kasvin kans justihi nua. Jotenki ne rupiaa näyttämähän toisten hoivis nii hyviltä :D Ei tainnu mullakaa olla pitkähän aikahan paliua enempää, vaa nyppä o tilanne aivan toine. Ei ookkaa, palio hullumpiaki o :)

   Poista
 13. Minulla on pelargonioiden kevättyöt tekemättä. On ne ihania! Jos vaikka tänä viikonloppuna tästä innostuneena hoitaisin omiani??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai niiren kans mitää kiirusta viälä oo. Hianoja ovat :)

   Poista
 14. Hienot pelakuut ja minäkin tein jo saman typistys jutun niiden kanssa ja otin pistokkaita varmaan useita kymmeniä, mutta vain kahdelle tullut juuria. Mietin johtuukohan se kylmästä vedestä missä ne on .Vesi näet tulee kylmäksi kun ne on mökillä 5 - 10 asteessa. Nyt tosin oli vähän yli 12 astetta kun tultiin . No eipä se haittaa .Ruusunnuppu pelargonia olisi huippu juttu, ehkä minullakin on sellainen kun tulen messuilta kotiin. Multaa en vaihda ihan joka vuosi vaan lisään pinnalle mitä mahtuu. Mutta sitten on huolehdittava lannotuksesta. Tänä vuonna laitan parille altakasteluruukut. Olen luullut että siemenistä on niitä vaikea kasvattaa. Hienot taimet on sinulla jo niistä. Ehkä minäkin onnistun joskus kokeilemaan siemenestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vilipoosta vettä, täytyy myäntää. Ei mullakaa oo viälä kaikis juuria. Joiski purkiis o jo kaikis pistokkahis juuret, paris ei yhyreskää. Messuulta varmasti löytyy, monta muutaki :) Lannootus onki mulle vaikiaa, meinaa unohtua. Ainaki nämä oli tosi helappoja. Jokku muut voi ollakki kinkkisempiä. Mutta kannattaa kokeella.

   Poista
 15. Nyt se on tarttunut Sinuun, ilmeisesti kovin tarttuva tauti tuo pelargonihulluus :) Vaaraton kuitenkin. Todella kiva ja kunnioitettavaa, että kylvät niitä itse siemenestä, hauska seurata niiden valmistumista. Teet varmasti kaikki kevättyöt aivan oikein ja täydellisesti. Itse en jaksa juuri tehdä mitään talvehtiville pelargoneille, mutta ne kasvavat minulla ympäri vuoden vain huonekasveina. Töihin vein pari pistokasta ikkunalaudalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on :) Oon hurahtanu siämenkasvatuksihinki. Kokeeltavahan näitäki sitte oli. En torellakaa tee, aina jotaki jää tekemätä ja jotaki teen sinneppäi. Ei kai niille tartte pakosta mitää teherä, jos ne voi hyvi, mahtuu paikkahansa, eikä halua pistokkahia.

   Poista
 16. Tää on julma tauti! =D Komeita taimia sulla on tulossa kyllä. Pelargoneja en olekaan siemenestä kasvattanut, mutta nyt kyllä ehkä pitää kokeilla kun noin hyvin näyttävät itävän. Mun talvettamista viidestä pelakuusta jäi henkiin kaksi. Tosin ne kolme muuta oli enkelipelargonioita ja ne on kyllä ollu haasteellisia talvetettavia.
  Minäkin lisään vaan uutta multaa pintaan, hyvin on pärjännyt niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan karmia :) Tyytyvääne oon. Kukinnasta en tiärä. Kait ne joskus kukkii. Mullaki tuaksupelargoonia luavutti. Hyvä, että pärijäävät nuanki, siihe lannootuksehen mun pitää muistaa panostaa.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...