keskiviikko 21. elokuuta 2019

Perhosten punahatut

YES! Non täälä, sekä perhoset että punahatut. Eli seuraa jokakesääne perhosraportti.






Kyllä yksittääsiä perhosia o näkyny pitkin kesää, mutta tänää huamasin niitä enemmänki. Ehkä aamupäivällä oli pikkuusen tyynempää ku muina päivinä. Oli nokkoosperhosia.......







.......neitoperhosia......






.......ja mikä tämänyonkaa perhosia.


Lisäksi kaikki muut ötykät.


Kyllä sopu tilaa antaa.








Välillä jokaasella omansa.


Jättiverbeenaki piti pualensa.



Ja sitte näistä punahatuusta enemmänki. Olin jo monta vuatta halunnu punahattuja puutarhahan ja ostanukki niitä, mutta aina ne hävis talaven aikana. Sitte näin viimme keväänä siämenhyllys punahatun siämeniä ja siitä se sitte lähti, toive talavehtivista taimista. Esikasvatin taimet ja istutin niitä kolomehen paikkahan. Yhtehen loorahan ja ......



....kaaripenkkihin, jois ne talavehtiivakki.  Kaaripenkin paikka o palio varijoosempi, eikä maakaa o varmasti yhtä hyvää. Kasvu onki sen mukaasta, mutta hengis ovat toistaaseksi. Toisin ku kolomannes paikas kolomiopenkis. Siineivät talavehtinehet. 


Kaunopunahattu -Echinacea purpurea 'Starlight' 21.8.2019.





Orotin tiätysti jo viimme kesänä hehkuvaa kukintaa kiäli pitkällä.......turhaan. Ei kukan kukkaa. Mikä pettymys ja jos eivät seleviääsisi talavestakaa nii.......😫."&%'*#. Onneksi näky on ny tämä 😍. Ja perhoset o löytäny punahatut!.....  Parin muun vuaren perhospostauksia; v.2015, v.2017...... Kuinkas tootta pärijänny punahattujen kans?


Hianua perhosaikaa!

44 kommenttia:

  1. Vau! Sinulla on muhkeat punahattupehkot. Upeaa!
    Ilmeisesti talvi oli punahatuille ystävällinen, sillä minullakin niitä on nyt tavallista enemmän ja hyväkuntoisia. Perhoset kyllä tykkäävät edelleen enemmän kallionauhuksesta, vaikka tänäänkin yritin amiraaleille selittää punahattujen olemassaolosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Looras ei ainakaa märkyys vaivaa. Mullei kallionauhukset viälä kuki kunnolla. Neki on kyllä tavannu olla perhosien suasios. Varmasti perhoset hoksaavat sunki punahattujen ihanuuren.

      Poista
  2. Ihanat punahatut! Kolmas perhonen näyttää ohdakeperhoselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se nimi kävi miäles, mutten ollu varma. Tällääne ku ei ihan tavalline täälä oo.

      Poista
  3. Ihania punahattuja! Ja perhosia ja ötököitä! Meillä on pihassa tänä kesänä istutettu lapinnauhus. Se kukkii maltillisesti. Vanhempieni mökillä on useita nauhuksia ja niissä on ihan hurja määrä perhosia ja ötököitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nauhukset o mullaki ollu erellis kesinä hyviä perhosmagneettia, mutta ny non kärsiny kuivuuresta. Kukkiivat huanosti ja kukinta o samantiä ohitte.

      Poista
  4. Minulla on ollut punahattujen kestävyydessä ongelmia. Osa selvinnyt talvesta, mutta osa joutunut lehtokotiloiden syömäksi, ellen muista aikaisin jo pitää huolta ferramolin levittämisestä. Nyt yksi valkoinen punahattu on selvinnyt talven yli kukkivaksi asti. Selviämiseen voi vaikuttaa toki myös valittu paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talavimärkyys taitaa olla niille pahasta, niinku yleensä muillekki arahkoolle. Mukavaa, että eres yks o selevinny.

      Poista
  5. Ompas kauniit punahatut :)Viime syksynä ostin muutaman punahatun taimen ja eilen ilokseni huomasin, että kukkaa pukkaa ainakin toiseen :) Jospa minäkin saisin muutaman perhosen kukalle nuuhkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Son aina mukavaa, ku uus hankinta kotoontuu ja kukkii. Eiköhän perhoset läyrä sunki punahatut.

      Poista
  6. Punahattuja pitää olla ihan vaikka vaan perhosten vuoksi. Minulla kasvaa niitä kahdessa paikassa, varjossa eivat viihdy kovin vahvasti, toinen paikka on mahdottoman kuuma, mutta siinä nuo tuntuvat viihtyvän. Sinun laatikkosi onkin hyvä idea, oikein terveen ja vahvan näköiset, hyvinvoivat hatut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringos ja kuivas tuntuuvat tosiaanki viihtyvän. Jos tuas mun looras ei oo kuumat ja kuivat oltavat, nii ei sitte mihinää. Kastellukkaa en oo mitenkää erityysesti.

      Poista
  7. Ihanat punahatut sinulla. Kannattaa tosiaan olla useampia paikkoja missä niitä voi seurata että viihtyykö vai ei. Jännä valinta tuo laatikossa kokeilu, näyttää muuten viihtyvän parhaiten. Minulla on myös ollut muutaman vuoden näitä, kylläkin samassa penkissä. Perhosia on ollut mukavasti täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimia tuli nii monta, että oli varaa levitellä usiempahan paikkahan. Pitäähän kasvimaalla olla kukkiaki. Hyvä, ettoot het onnistunu niiren kans.

      Poista
  8. Hienoa punahattujen kukintaa. Olen kasvattanut siemenistä punahattuja useampana vuonna ja hyvin tuloksin. Ovat myös talvehtineet puutarhassa kiitettävästi.
    Perhosia ja kimalaisia on nyt ilahduttavan runsaasti. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäki tairan ens keväänä kokeella jotaki muuta färiä. Tuntuu, että itte kasvatetut talavehtiiski paremmi. Tiärä sitte mikon totuus. Ny taitaaki alakaa oikee oikiat perhoskelit. Ens viikon ennuste lupaaloo aurinkoosia päiviä.

      Poista
  9. Ihania kuvia! Silloin pitää nauttia kun on mahdollisuus.
    Ai onko noin arka? Mulla on selvinnyt, tähän asti, ja on levinnytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Oohan mä nii monta vuatta tälläästä näkyä orottanukki. Mullon ainaki ollu ongelmia. Sullon ollu kasvuolosuhtehet kunnos, ku o oikee levinnykki. Hyvä sä :)

      Poista
  10. Mahtavan näköiset punahatut sinulla! Minun punahattuni selvisivät kyllä talvesta, mutta kasvavat tosi kituliaasti. Liekö paikassa vika vai miksi kiukuttelevat. Kovin näyttävät olevan oikukkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut talavehtinehista taimiista! Oikukkahilta tuntuuvat. Aurinkua ainaki kaipaavat.

      Poista
  11. Komeasti kukkivat! Ovat ne kyllä kauniita. Hienot kuvat perhosista myös. Minä odottelen omieni kukintaa ensi kesäksi. Suurin osa keväällä itäneistä taimista on kasvanut hienosti, pari oikuttelee. Istutin niitä varmuuden vuoksi neljään eri kohtaan ja annoin osan taimista äidillenikin. Jo on ihme, jos ei yksikään nouse ensi keväänä! Viime syksynä ostamani valkoinen ei selvinnyt talvesta. Vilkkaita perhospäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulis ny, että ainaki johonaki paikas talavehtiisivat ja viihtyysisivät.

      Poista
  12. Olen niin nauttinut perhosista tänä kesänä, niitä on näkyny paljon enemmän, kuin viime vuonna... vai tuntuuko siltä.
    Ei ole punahattuja, mutta kun kuviasi kahtoo, niin mietin tas miksei mulla oo noita. Ne on tosi komeita! Tai olen yrittänyt kasvattaa siemenistä, mutta eivät selvinneet talvesta. Sinä onnistuit hyvin, onnittelut. Kerran ostin valkosen, hävis heti ekana talvena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhosia o munki miälestä näkyny enemmä, pitkin kesää. Kokeele toisenki kerran kasvattaa siämenestä, josko olis parempi menestys. Multon hävinny joka ainut ostettu het ensimmääsehen talavehen.

      Poista
  13. Kyllä, punahatut vetävät puoleensa perhosia ja surraajia, niitä on tosi mukava seurata, ja varsinkin kuvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii tuntuu vetävän ja kiva o nuata kattella ku ovat uusia.

      Poista
  14. Kauniisti kukkivat punahatut. Miun pitäs myllätä penkkii ja uusii kasvustoo, kun yhellä kukalla nyt kukkiivat. Meille on isoja perhosia vasta nyt ilimestyny!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elikkä sullon ollu punahattuja jo kauvan aikaa, ku jakaa pitääs. Toivottavasti mullaki kotoontuusivat kunnolla. Isoja perhosia meilläki ny vasta. Nokkoos- ja kaaliperhosia o lennelly vähinsä koko kesän.

      Poista
  15. Viron reissulla kävin useassa puutarhassa ja siellä noita punahattuja oli isot ryppäät.Itse en ole niitä kasvattanut,mutta joka talvi ostan punahattu-uutetta Echinasania ja yritän pitää flunssaa loitolla.Toisinaan onnistun,toisinaan en!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viros ne varmasti menestyyväkki paremmi. Punahattu-uutetta en oo koskaa itte käyttäny, mutta äiteellä siton ollu. Toivottavasti ens talavena flunssa pysyy kaukana!

      Poista
  16. Minäkin kylvin keväällä 2018 punahattuja. En saanut noin paljoa, mutta ihania ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että kylyvös onnistuu ja saat ny ihaalla niiren kukintaa.

      Poista
  17. Komiat on punahatut. Mä kans oon yrittäny niitä monta kertaa mut ei vielä yhenkää talven yli oo menneet. Kait ne ei tykkää tästä savisesta maasta, pitäs jaksaa parannella enemmän ku istuttelee. Mut nauhukset onneks viihtyy, niistä tykkään kovasti. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savi ei varmastikkaa oo punahattujen lempikasvualusta. Vaikka oon keventäny hiaralla keskivertua kukkapenkkiä, en oo saanu ostotaimia talaven yli. Onneksi o nauhuksia :)

      Poista
  18. Punahattu on kyllä hyvä perhosmagneetti. Mä kylvin niitä kolme vuotta sitten siemenistä ja nyt kukkivat toista vuotta. Istutin ne tontin lämpöisimmälle paikalle ja ovat näyttäneet viihtyvän. Tänä vuonna kylvetyt menee perhosrinteeseen, saa nähdä on se kuinka suopea paikka talvehtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuuvat parahite viihtyvän täyres auringos. Toivottavasti perhosrinnekki o hyvä paikka.

      Poista
  19. Kauniit perhoskuvat! Minullakin on ollut haasteita punahattujen kanssa. Osa niistä hävisi jo ensimmäisenä talvenaan ja ainut jäljelle jäänyt kukki nyt viisi vuotta myöhemmin ensimmäistä kertaa kunnolla. Minäkin ajattelin kokeilla tuota siemenlisäystä. Ihania elokuun viimeisiä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää siltä, että siämenestä kylyvetyt sopeutuus kasvupaikkahansa paremmi.

      Poista
  20. Eivät ole olleet meillä kovin pitkä-ikäisiä, mutta jos häipyvät, ostan uudet;)
    Ihanaa kun perhosia on reilusti liikkeellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii mäki oon tavannu teherä, mutta hyvä jos tällä tyylillä sais pitempiaikaasempia kukkijoota.

      Poista
  21. Hienosti kukkivat punahattusi. Mun punahatut lähes hävisivät kokonaan. Liekö kuivuus syynä? Kallionauhuksissa on neito-ja amiraaliperhosia taas kovasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi eivät kuitenkaan ihan kaikki :) Voi tiätysti kuivuuski niitä heikentää, mutta olettaasisin talavimärkyyren olevan pahempi tekijä tai molemmat yhyres. Meilläki, perhoset o ny löytäny kallionauhuksekki.

      Poista
  22. Muhkean kuvaukselliset punahatut. Katseet kyllä kääntyvät. Ja sitten perhoset. Yhdessä täydellisen kesäkuvan yhdistelmä.

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...