tiistai 30. kesäkuuta 2020

Koronakesän kuuma ja kuiva kesäkuu

Olipahan kuukausi! Ennätys kuuma ja kuiva. Olis ollu nii mukavaa, vaan istuskella terassilla ja siamaalla vettä tai muita virvokkehia, mutta kyllä täs o joutunu tekemähän iha töitä, paalaamisesta ruveten. Onneksi ei ollu paliua, ku ei syksymmällä enää montaa elukkaa oo. Kuivaaki o pitäny. Alakukuun jäläkihin ei oo muutamaa piskua enempää tullu. Jokuaika sitte ennustettihin hirviää myräkkää - ohimän. Ny on tullu nafti nelijä milliä, mikei mihinkää riitä. Pellot huutaa vettä, samoon puutarha.

Värililja 'Bright Joy'
Kuivuuresta ja kuumuuresta hualimata, (tänään oli kyllä jo viiliempää) oon siirrelly tai/ja jakanu joitaki kasvia ja tänään istutin keväällä hankkimiani lilijoja. Non kasvanu pötiis, mutta jos ne pysyys paremmi elävien kirijoos maahan istutettuna. Tämä oli kyllä pikkuusen turhan ärtsyn färine, mutta kivasti se vanhetes haalistuu vaalian oranssiksi.

Värililja 'Coctail Twins' ??????
Toine hankinta kukkii tällääsenä. Kuvan perustehella olis pitäny olla kerrattu ja reirumman punaane, mutta o näi ehkä parempi. 


Kaivoon molemmat laarut mirrinmintun taa, mikä kukkii taas iha maharottomasti. Lilijoja ei paliua näy, mutta jos ne ens kesänä kasvaasisivat normaalin korkuusiksi, nii niiren pitääs näkyä takaa aivan hyvin.

Värililja 'Cogoleto'
Kuusikolomioski kukkiivat tänä keväänä hankitut lisäykset. Vanhat o vasta nupulla.


Navetan sivupenkis kukkiivat erifäriset siperiankurijenmiakat.


Kaaripenkin eherottomat kaunottaret - pioonit! Tua valakoonenki kukkii ensimmäästä kertaa. Son Littelistä ostettu yksinkertaane valakoone. Oon teheny jo seuraavalle pioonille tilaa, tuan valakoosen viärehen.


Kuivaa o! Täs on ehkä pahin kohta. Sammalleimukki ruskoo ja ohotanmarunapallot o hätää kärsimäs, eikä nurmikos oo ollu koskaa näi palio ruskeeta kohtia.


Onneksi osa ei oo moksiskaa. Nämä siämenestä kasvattamani ritarinkannukset senku pulskistuuvat ja aukoovat ensimmääsiä kukkiansa. Samoonku takana näkyvät neilikkaruusut.


Ja pian kukkiivat erilaaset variolilijat.

Kukkaasaa heinäkuuta!

31 kommenttia:

 1. Kuivaa ja todella helteistä on ollut täälläkin. Tänään on onneksi satanut ihan koko päivän ja illan ja viime yönäkin tuli jo muutama heikko sadekuuro.
  Mirrinminttu ja pionit kukkivat kauniisti ja tuo ’Coctail Twins’ on minun makuuni. Ja voi noita varjoliljoja.... upeita. Toivottavasti siellä teilläkin pian sataa. Täällä alkaa jo riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläs o vettä tainnu ny tulla ihan kiitettävästi. Tääläki oli yän aikana ilimestyny peräti kolome milliä lisää. Kokonaassaldo rupiaa huitelemahan seittemää milliä, huh!
   Mirrinminttu on upia ilimestys, ja se jaksaa kukkia läpi kesän. Lilija o kyllä koria nuanki, vaikkei pussin kuvaa vastannukkaa.

   Poista
 2. Tuli kaikki sateet tänne, vuorokauden sademäärä yli 60mm. Vastaa normaalia koko kesäkuun sademäärää. Minulla on tuo Coctail Twins, minusta sen kkinnan väri paranee vuosien myötä, on ollut kestävä ja ihan normin kokoinen. Ensin en tykännyt siitä mutta nykyään tykkään. Varjoliljoihisi tule kivasti kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti maa kerkes eres osan imaasta, ettei kaikki valunu ojihin. Ny orotukset tuan 'Coctail'n suhtehen nousivat entisestään. Toivottavasti menestyys mullaki.

   Poista
 3. Kuivalta näyttää. Tosin minun nurmikko näyttää tuolta joka kesä :-D
  Ritarinkannusten kestoa minäkin olen tässä ihmetellyt, eivät juurikaan lurpota, vaikka en ole lainkaan kastellut. Ilmeisesti eivät kovasti nirsoile veden suhteen.
  Saitte te sentään yli 3 milliä enemmän kuin täällä :-D Yksi viiden minuutin pikakuuro tuli illalla, täksi yöksi luvattiin oikein sade-ukkos-keliä, mutta sen lisäksi ei ole muuta satanut vielä. Toivottavasti tulee, ukkosella tai ilman.
  Toivottavasti nyt heinäkuussa ennätät siemailla virvokkeita terassilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny o nurmikko ja istutukset huanommas kunnos ku koskaa enne. Kastellu oon pääasias purkkikukkia ja looratarhaa. Satunnaasesti jotaki muuta ja tiätenki just istutettuja, mitei oo kovin monta.
   Toivottavasti sinnekki eres joku kuuro osaas. Toivottavasti :) Tästä viikosta ku seleviää, nii sitte helapottaa.

   Poista
 4. Kuumaa ja kuivaa ollut ja kastellutkin on pitänyt. Tilanne muuttui ainakin meillä eilen, kun satoi koko päivän, 35 mm! Onko tuossa navetan edustan penkissä kuunliljoja rivissä? Niillä saa niin näyttäviä kukkapenkkejä aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Tuallaane saremäärä jo tuntuuki. Kuunlilijoja o. Taitaa olla sen seittemää sorttia. Käytän kuunlilijoja pääasias reunakasviina. Non siinä hyviä.

   Poista
 5. Kuumaa ja lopulta kuivaa oli pitkään, mutta maanantai-iltana tulikin vettä sitten ihan urakalla, ja eilen sade jatkui koko päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saret tuli tarpeesehen, mutta toivottavasti sarekausi ei jäisi päälle. Tuppaa nykyysin nämä säätyypit kestää viikko tolokulla.

   Poista
 6. Ei tämmösiä kuukausia jatkossa, pliis. Kuumuus vei mehut ja kuivuus meinas viedä kasvit. Olen joutunut kastelemaan. Nyt on kahtena päivänä peräkkäin Satani, Jes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan vastaavaa. Kesällä pitääs olla lämmintä, mutta rajansa kaikella. Enoo kaikkia kastellu ja se näkyy. Meiton kummasti sateet kiärtäny, o menny yltä ja päältä ja molemmilta sivuulta ohitte. Hyvä, että teillon kans satanu.

   Poista
 7. Hienot kukkamaat kuivuudesta huolimatta!Älä nurmikosta välitä,kyllä se syyssateiden myötä vihertyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huanojaki kohtia löytyy, mutta yllättävän hyvin suurin osa seleviää. Enoo koskaa penkkiä jaksanu läpikastella, vaikka letkujaki olis. En pahemmi, eipä tartte nii useen leikata :)

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. ...no nyt tuli uusintana,ensin näytti ettei kommentti mennyt eetteriin!sori!

  VastaaPoista
 10. Onpas sitten sateet kiertäneet teidät perusteellisesti! Meillä satoi yli vuorokauden yhteen menoon ja eilen vielä tuli useita sadekuuroja pitkin päiävä. Nyt paistaa aurinko, mutta on aika koleaa. Kauniisti teilläkin kyllä kukkii kuivuudesta huolimatta. Mirrinminttu ja oranssit liljat ovat oikein sähäkkä vastaväripari. Ihana rivistö kukkivia siperiankurjenmiekkoja! Millä saat ne kukkimaan noin komeasti? Minulla on kukkinut ainoastaan viime kesänä äidiltäni tuotu jakopala ja sekin varmaan ainoastaan siitä syystä, että siinä oli nuput siirrettäessä. Tänäkään vuonna ei ole näkynyt nuppuja yhdessäkään iiriksistä, vaikka osa niistä on ollut minulla jo viisi vuotta. Kaivaisin ne muuten jo kokonaan pois kun eivät suostu kukkimaan, mutta niiden lehdet tuovat kivaa vaihtelua kukkapenkkeihin. Kukkaisaa heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo enää. Kyllä ny o satanu.
   Ai, että kuinka kukitan siperiankurijenmiakat....ei mitää hajua :) Ne suasiivat kalakkista maata, aurinkoosta paikkaa ja riittävää kosteutta. Tua navetanseinusta on kuitenki pohojoospualella, mutta kattolumet sulaa niiren päälle. Kukinta tuntuu osittain riippuvan lajikkehestaki. Tänä kesänä oon ajanu ojas kasvavan, saarun kurijenmiakan leikkurilla, ku ei suastunu kukkimahan ku joskus, muutamalla kukalla. Lehtien takia niitä mullekki alunperin rupes kertymähän.

   Poista
 11. Olette jääneet sateiden suhteen paitsioon, voi harmi. Tässä tuli kunnon sateet parina päivänä. Katseleminen rupes uuvuttavaan.
  Hienosti sinulla silti kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vesitilanne o ny jo palio parempi, onneksi. Ihimeesti, kuivuuresta hualimata kukkii. Osa vaan palio matalampana.

   Poista
 12. Ompa satteet teitä kiertäny. Tänne taitaa yläkerranukko unohtoo veshanan auki, satteiselta näyttää ensviikkokin! Kaunista kukintoo on kuivuuvesta huolimatta siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on tainnu osat vaihtua. Täälon satanu ny melekee joka päivä. Tänään tuli rakehiaki.

   Poista
 13. Kuivaa on tosiaan ollut täälläkin, suurimmat sateet on menneet jostain ohi.
  Oon jopa kastellut pari kertaa muutamaa kukkapenkkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teki ootta tainnu ny jo saara sateeta. Siksi isoja sarerintamia o menny tästäki ylitte. Moon vaa looratarhaa ja purkkikukkia kastellu....ja joitaki satunnaasia hilijan istutettuja/jaettuja/siirrettyjä kasvia.

   Poista
 14. Ihanat liljat ja mirrinminttu on mahtava. Eriväriset kurjenmiekat on hieno rivi! Toivottavasti sinnekin jo olisi osunut sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mirrinminttu on eherottomasti yks parahista kukkijoosta ja ny se sai sähäkän kaverin. Sateeton osunu ny tännekki.

   Poista
 15. Meillä tuli kesäkuun viimeisenä päivänä 74 mm. Kiva oli käydä kierroksella puutarhassasi, hienoja yhdistelmiä ja kaikki on niin jämptisti kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Oon jo tippunu laskuusta, mutta voi olla, ettei viäläkää oo nuan paliua satanu, vaikkonki räpötelly monena päivänä. Kiitos :)

   Poista
 16. Kauniisti kukkii sinulla mirrinminttu ja pionit! Mukavaa Heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oli muuten hilikulla, etten tullu teille avoomiihin. Osootes oli jo paperilla, mutta jäin kuitenki pyärimähän Kokkolan liäpehille, olivat likempänä. Mukavaa heinäkuuta!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...