tiistai 13. syyskuuta 2016

Porraspään syys

Kyllä ny rupiaa illat olemahan nii koleeta ja pimeetä, ettei iltanavetan jäläki enää pihalla mitää maharottomia teherä. Mutta aamut on ollu aurinkoosia ja kirkkahia. Aamu aurinko paistaa meirän porraspäähä ja jos haluaa aurinkoosia kuvia, pitää olla aamusta asialla.Ny en oo satsannu senttiäkää syyskukkihi. Sen päätin heti alakukesällä, että niillä mennähä mitä o. Rahat oon laittanu penkkien paikkaamisihi. Kuitenki porraspää taitaa olla täyrempi ku koskaa. Ruusubeguunat jatkaa kukkimista viälä nii hyvi, ettei niitä viälä viitti hävittääkkää. Violetit pikkuorvokit on toisella kiarroksella. Leikkasin retkottavat orvokit heinäkuu lopulla ja non kukkinu jo taas jonku aikaa. Taitaavat kukkia pakkaasihin asti.Onhan mulla syysasteriaki, mutta neoon saanu. Takimmaasen sain jo heinäkuun lopulla ja soli silloo valakoone. Jännästi se rupes punertumaha. Ny siinon jo ruskettunehiaki kukkia, mutta jotenki se viälä sopii tuaho färipalettihi.Porraspään komiin taitaa kuitenki olla sinine jalohortessa, joka ei ny enää nii siniseltä näytä. Sinisyys lisääntyy ku lannootin sitä happamien kasvien lannoottehella, mutta heti ku se sai parikertaa vaa pelekkää vettä, se rupes muuttumahan  takaasi punertavaksi. Annoon sitte olla. Olihan jo elokuu pitkällä.
Vanhimmat kukat o jo näin tummia. Se saa olla viälä hetki portahilla, ennenku viän sen taas kellarihi talaveksi.
Hyvi siitä viälä mahtuu kulukemaha.


Tua hortessa on loppuje lopuksi aika hauskan näkööne.Porraspäähä kuuluu kai tämäki, vaikkei ookkaa portahilla. Erellisen kuvan oikias lairas näkyy tämän runkua. Tuas on ollu mariakuusen raasku, josta latva paleltuu het ensimmääsenä talavena. Nysse ruskettuu nii pahoo, että soli revittävä irti. Siihe tuli  nii isoo reikä, ku ei ne kärhökkää takana  rehota, että jotaki siihe piti saara.
Ostin rungollisen syyshortessan ja tuas taitaa olla ainu paikka, mihinä tuuli ei sitä heti retuuta poikki. On kai johonaki vaihees kärsiny kuivuuresta, ku leheret nua lurpottaa. Otin riskin ja otin silti. Oon yrittäny kastella, jospa se siitä....Kukis o jo ihana punerva sävy.Oksat on tosi paksut ja tanakat, jospa ne kestääs. Tiilikatolta ei humahra lumekkaa niskaha.

Täyrelline kukinto! Saa sitä ainaki tämän syksyn ihaalla.


Hyvää loppuviikkua!

21 kommenttia:

 1. Kukkea on sisäänkäynti, mutta tuolle hortenssalle toivotan hyvää tulevaisuutta. Tuommottisen minäkin tahtoisin! Ihan järkyttävän hienot kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän rupiaa muistuttamaha Claus Dalbyn portahia, hah, haa....tarttis vaa muutaman purkin lisää :D
   Ensimmäästä kertaa hortessa kukkii nua ylenpalttisesti. Toivottavasti en tössi sen kans.

   Poista
 2. Hyvää loppuviikkoa sullekin! Yöt ovat melko kylmiä, vaikka päivällä aurinko lämmittikin. Auton mittari näytti eilen aamulla kolmea astetta, kun mökiltä kotiin ajelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamut on pyäriny meillä 1-4 asteen kiäppeellä. Muutamia kasvia o kylymä jo näpänny.

   Poista
 3. Vau, miten kaunista kukkaloistoa kesäkukissa ja hortensiassa! Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kesäkukkasi loistavat niin komeina, ettei noita kannata ihan heti syyskukkijoihin vaihtaakaan. Rungollinen hortensia on tosi upea. Toivottavasti se viihtyy ja ilahduttaa sinua useamman vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan varmastikki suaraa havuja, ku nua ränsääntyy.
   Sitä mäki toivon. Olisin halunnu laittaa tuan hortessan katajakulumahan, mutta son varmasti liian tuuline paikka nua rapiaoksaaselle.

   Poista
 6. Hyvin olet pärjännyt noiden kesäkukkien kanssa. Munkin olisi pitänyt leikata orvokit, niin kukkisivat vieläkin. Ruusubegoniat kukkii todella vahvasti vielä. Ja hortensia on järjettömän suuri. Et Sinä mitään syyskukkia todellakaan tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkasin ensimmääsen kerran orvokkia vasta muutama vuasi sitte. Ne kukkiivat silloon hulluna pakkaasihin asti.
   Hortessa on kasvanu ny tosi hyvi ja lykänny uutta kukkaa näihi päivihi asti.

   Poista
 7. Oi, ihanat orvokit! Minä aina unohdin kastella niitä kun mukamas laitoin syrjempään leikkauksen jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikosti o multaki kastelu sujunu, mutta ny on tullu välillä nii runsahia sarekuuroja, että son vähä pelastanu tilannetta.

   Poista
 8. No juu, hyvin pääse portaitas viel kulkemaan, toistaiseksi. Kukkarappuset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nua pötit ny ainakaa tänä vuanna enää lisäänny :)

   Poista
 9. No eipä sisääntulosi muita syyskukkijoita kaipaakkaan, kun noin kivasti vielä hortensiat ja orvokit kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit oli leikkauksen jäläki nii surkeeta, että ajattelin jo heittää ne menemähä. Kummasti ne siitä kuitenki piristyyvät.

   Poista
 10. Hieno tuo hortensiapuu, hyvä valinta. Ihan hyvänä on säilyneet kevätkukkasesi joten mitäpä turhia uusia hommaamaan edes. Pian on niin pimeääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortessaa saa ny kiikuttaa öiksi sisälle, ku o nii kylymä. Muut saa päriätä. Nii-i pian o havujen aika.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...