sunnuntai 12. helmikuuta 2017

2016 Taimikasvatuksia - Kesäköynnöksiä

Keväällähän näytti yhyresvälis siltä, että jään iha iliman kelloköynnöksiä, jokka on muarostunu mulle kuitenki jo perinteeksi. Mulla oli vanahoja siämeniä, eikä niistä itänykkää ku muutama. Niistä lopuksi  vaa yks rupes  jotenki kasvamahan.

Hätäpäissäni kattelin vaihtoehtoosia kesäköynnöksiä, jokka viälä kerkiääs kesäksi.





Löyrin uureksi kokeeluksi valakokukkaasen Miinanköynnöksen 'White Feather'n.


4.4.2016

Miinanköynnös iti muutamas päiväs ja kasvoo yllättävän reippahasti.


8.4.2016





Vaihroon ne suurempihin taimipöttiihi ja latvoon ne.


16.5.2016

Ne kasvoovat tosi nopiaa, mutta kasvi oli mun tarkootuksihi pikkuusen liian hianoosta, ku oli tottunu kelloköynnöksen rehevähän ja näyttävähän kasvuhun.


24.6.2016

Siksi ne "unohtuuvat" vintin kamarihin pitemmäksi aikaa. Kastelin toki niitä, mutta pihalle viämine vähä venyy. Noli kiatonu ittensä kaikkehen mihinkä noli ylettyny. Vintis oli viirakkomaasta tunnelmaa. Osa varsista oli nii punees, etten eres yrittäny niitä erootella. Irrootin ne varovasti ja kyyssäsin koko vyhyrin pihalle.


1.7.2016

Kyllä niitä valakoosia kukkiaki oli. Piäniä, muutaman sentin suuruusia, yhyren päivän kestäviä.



Tais olla lopuksi kuus tainta, jokka jaoon kahtehen paikkahan. Toiset laitoon kasvamahan pöttihin terassin hyllyhyn, johonka paistaa vaan aamuaurinko.


5.8.2016

Ja toiset kolome istutin terassin nurkas olevahan puusaavihin. Tarkootushan oli, että ne kiipeesisivät tuata petooniverkkua pitki ja peittääs näkyvyyren naapurihin........ja pah!....ja hah! Ei tästä köynnöksestä ollu oikeesihin töihin. Köynnös olis varmasti ollu parempi, paremmalla hoirolla, mutta meni jotenki maku koko köynnöksestä. Tähän tarkootuksehen aivan liia hento kasvi. Sopiis paremmi piänelle parvekkehelle, johona sei viä liikaa tilaa ja vois kattella likempää. Onko kellään  parempia kokemuksia tästä köynnöksestä?


********


Hajuhernestäki eli tuoksuhernettä oon monena vuatena kasvattanu, vaihtelevalla menestyksellä. Alakuaikoona esikasvatin, muttaku soli olovanansa liia tyälästä, nii ny oon muutamana vuatena laittanu siämenet suaraa pihalle johonku pöttihi.


1.7.2016






Viimme kesänä sain aikaaseksi muutaman lavakauluksen. Kylyvökset tein vasta 8.6.  Ku hajuhernehen itämine on erellisinä vuasina ollu aika heikkua, nii ny ajattelin varmistaa tilantehen ja heittelin koko pussillisen lioteltuja siämeniä multihin.  No tiätysti ne ny intoontuuvat itämähän lähes kaikki. 


5.9.2016








Kukinta alakoo tosi myähä, vasta syys-lokakuun vaihtees.




5.9.2016

Tueksi, lavan päähän, painoon 4mm petooniverkosta palan. Iha liia heppoosta. Tuuli ja saret riapootti versoja sinnetänne ja tuki kaartuu pahimmillansa aiva maahan asti. Joku karahka sitte piti  lisätueksi laittaa.



Ihaniahan kukat olis, ku olis vähä enemmä. Sen siitä saa, ku on Mattimyähääne. 


Vähäästä kukintaa 15.9.2016

Ei menny tämäkää kavatus ku Strömsöös. Tänä keväänä meinaan taas olla asialla ennemmi. Jos oikee esikasvattaaski ensi. Siämeniä oon jo hankkinu, korkeeta ja matalia. Kummasta tyylistä tykkäät enemmä, esikasvatus vai suarakylyvö?



Mutta niiiin IHANIA!


Siitä yhyrestä surkiasta kelloköynnöksen rääpälehestä, jonka onnistuun pitämähän hengis, asiaa sitte seuraavas tekstis.


Hah haa.....kovista pakkaasista ei oo enää tiatuakaa! Mittaris näkyy vaa vaivaaset -1.8 astetta ja maisemat on tasaasen harmaata........ Kyllä se tästä iloksi muuttuu!

Iloosta loppupyhää!

42 kommenttia:

  1. Kelloköynnöstä ajattelin kylvää minäkin. Kerran olen saanut komean köynnöksen, mutta silloin se ei ehtinyt kukkia. Viime keväänä jäivät kastelematta pitkäksi ajaksi. Kolmas kerta toden sanoo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sulla olis ny parempi tuuri kelloköynnöksen kans. Mulla on tainnu keriitä joka vuasi kukkia, vaikkaki joskus vaa muutamalla kukalla. Ainuat kylyvökset jokka oon jo teheny.

      Poista
  2. Tänään juuri kylvin kelloköynnöksen. Saa nähdä, miten käy.

    VastaaPoista
  3. Kyllä se iloksi muuttuu. Mä en laita nyt mitään kukkia esikasvatukseen, aina ovat menneet pieleen. Jopa hajuherne on osoittautunut liian vaikeaksi minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuttuu, muuttuu! Ny on jo plussalla 1.7 astetta ja aurinko paistaa. Mulla näköjään esikasvatukset lisääntyy joka vuasi. Ny taitaa tulla ennätys. Siämenkylyvöt on ainaki mulle, aika arvootuksellisia. Joskus onnistuu, mutta useemmiten ei.

      Poista
  4. En ole hirveän innokas taimikasvattaja, silti keittiön pöytä on keväisin täynnä purkkia ja purnukkaa, josta puskee jotakin honteloita versoja.
    Onpa kaunis lehdistö miinankäynnöksellä, siro. Näkösuojaa ei tosiaan siitä näytä tulevan, mutta hieno se on. Hajuherneet ovat ihania, en esikasvata niitä minäkään, ei ole keväämmällä enää tilaa lisäpurkeille, kun pöydässä kaikki talven ahdistuksessa kylvetyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miinanköynnöksellä onki erikoosen siro lehti köynnökseksi.
      Mulla on ollu enne vaa paria kasvia esikasvatukses, ku meinaa se kastelu unohtua, kohtalokkain seurauksin. Plokit innostaa kokeelemahan lisää.
      Juu, helepottaa nämä kylyvökset kevään kaipuuta :)

      Poista
  5. Kelloköynnöstä kasvatin sitkeästi monena vuotena, mutta en koskaan saanut sitä kukkimaan. Sai siis jäädä. Tuoksuherneitä esikasvatan vaihtelevasti. Viime vuonna kylvin ne suoraan maahan ja minulle kävi samoin kuin sinulle; kukkivat tosi myöhään ja kukkia oli vain muutama. Ehkä taas tänä vuonna pistän muutaman siemenen purkkiin, näitä kun vaan aina pitää olla =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnös tarttoo vähintään 4kk kasvuaikaa enne kukintaa. Mulla on ollu parahimmillansa ensimmääne kukka heinäkuun aluus, mutta vaan kerran oon nii onnistunu.
      Mäkin meinaan eres muutaman hajuhernehen esikasvattaa.

      Poista
  6. Hajuherneet oon aina suoraan kylvenyt maahan. Monta kesää kuitenkin unohtunut laittaa maahan. Jos ensi kesäksi sitten! Ei todellakaan nuo kasvatushommat mene kun toivoisi. Toisaalta, tuopa vaihtelua ja jännitystä elämään!

    VastaaPoista
  7. Onpa kauniit lehdet tuolla miinanköynnöksellä! Eipä siitä silti tosiaan näkösuojaksi ole :D
    Tuoksuherneitä pitää olla, mitä enemmän sen parempi. Ensi kuussa ajattelin ne kylvää, heinäkuussa pitäisi sitten jo kukkia. Jos suostuvat itämään, nekin ovat välillä vähän oikullisia!
    Kelloköynnös on minullakin jo kylvettynä. Ja jos eivät lähde kasvuun, ostan työpaikalta valmiit taimet ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli vähä heppoosta näkösuajaa, joo.
      Ai jo maaliskuus. Kivahan solis, jos ne jo heinäkuulla kukkiis, mutta ku mulla ei oo mitää kasvilamppua, nii taitaasisivat venähtää turhan pitkiksi.
      Joskus oon kattonu kelloköynnöksestä valamihia taimia ja onhan ne palio tuuhiempia ja paremman näköösiä muutenki. Tuppaavat vaa olemahan nii punees, että menöö monta vartta poikki, ennenku siitä vyhyristä omansa sais irti.

      Poista
    2. Meillä töissä niitä kelloköynnöksiä joudutaan latvomaan monta kertaa kevään aikana. Välillä leikellään oikein ronskistikin, siitä ne innostuvat entistä tuuheampaan kasvuun. Muistaakseni ne ne oksat kehittävät juuret aika nopeasti kun laittaa veteen, saa uusia alkuja. (tästä juutumisesta en ole ihan 100% varma, kun viime keväästä on jo niin pitkä aika. Ei millään voi muistaa....;D)
      Eli pointti oli se, että ei haittaa, vaikka versott vähän katkeilevatkin irrotuspuuhissa :)

      Poista
    3. Ei oo sitte ihime, ku non nii komeeta. Vitsi, ei oo koskaa tullu eres miälehen juurruttaa versoosta lisää kelloköynnöksiä. Sitähän pitää tiätty testata :)

      Poista
  8. Ihana hienostunut tuo köynnös. Pari kertaan oon kokeillut kelloköynnöstä, muutaman kukan teki eräänä kesänä.
    Kanariankrassia, ruusupapua ja mustasilmäsusannaa oon kasvatellut myös ja voi kasvaa maalla isoksi, ainakin ruusupapu ja kanariankrassi. Ruusupavusta saa sitten siemenetkin seuraavaksi vuodeksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusupapu on ollu mun ensimmääne siämenkasvatus, joskus yli kolomekymmentävuatta sitte, ensimmääses vuakrakämpäs. Nuata muita en oo kokeellu.

      Poista
  9. Nätti mutta hento tuo miinanköynnös. Olen tullut siihen tulokseen että jos haluan jotain köynnöstä niin ostan taimet valmiina. Olen vähän huono itse kasvattelemaan. Nätit nuo hajuherneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useen sais palio paremman, palio helapommalla, jos ostaas vaa het suasista.

      Poista
  10. Onpa suloisen herkkä köynnös, mutta ei tosiaan kovin peittävä. :) Mutta kaunis silti!
    Minulla kävi vähän samalla lailla hajuherneiden kanssa. En ymmärrä mikä niissä voi olla niin vaikeaa. Esikasvatin ne kyllä jostain huhtikuulta, mutta maahan päästyään ottivat oman aikansa juurtumisessa ja kasvoivat lopulta lähemmäs kolmimetrisiksi, kukinta ajoittui tosi myöhään sinne elo-syyskuule ja komeimmat tulivat juuri ennen pakkasia. Tylsä katsella kaljua köynnöstukea koko kesä ja vasta päästä itse asiaan vasta syksyllä. Tänä vuonna vannon että pistän ne kyllä kasvamaan jo maaliskuussa! Olen jo säästänyt niitä varten vessapaperihylsyjä kun ne kuulema ovat hyviä siihen tarkoitukseen. Hajuherne vaatii ilmeisesti aika syvän esikasvatustilan juurille eikä tykkää jos ne vahingoittuvat koulimisen/istutuksen yhteydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullaki on sellaane miälikuva, että olisivat aika ronkelia juurtensa suhtehe. Toinen pointti voi olla liian aikaane pihalle viänti. Eikös normi hernehestäki sanota, että vasta lämpöösehe maaha. Jos oli maa viälä hajuhernehille liian kylymää. Aika oikukas tuntuu olevan, vaikka nii yleesesti niitä kasvatetahan. Sulla täytyy olla superhyvä maa tai sitte jättilääshajuhernehiä. Vettäki tuli kyllä taivahalta aiva tarpeheksi.

      Poista
  11. Voi miten herkkä ja kaunis tuo miinanköynnös. Jotenkin ei mitenkään vastaa ennakkokäsitystäni tuosta nimestä. Tuo on ihana koristus, mutta varmasti surkea peittäjä. Viihtyykö tuo auringossa vai vähän varjommassa?
    Tuoksuherneet kylvän aina suorakylvönä. Kaikki siemenet, jotka voidaan suorakylvää, kylvän suoraan. Noita esikasvatettavia on ihan liikaa muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liuskamiinanköynnös (Ipomoea lobata) on palio rotevampi ja rehevämpi kasvuune. Kukat on puna-oranssi-keltaaset.
      Aurinkohon suasitellahan, mutta luin jonku polttavan sen auringos. Vois olla pualivarijohon paras tai ainaki pitää totuttaa aurinkohon hyvi enne lopullista istutusta.
      Soot nii eteläs, että taitaa kaikki keriitä hyvi suarakylyvölläki.

      Poista
  12. Aivan uusi tuttavuus minulle tuo miinanköynnös, mutta ei tosiaan kovin peittävä. Ihanat tuoksuherneet! Tänä keväänä laitan ensimmäisen kerran tuoksuhernettä ja ajattelin esikasvattaa ne. Iloista alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollu ittekkää koskaa nähäny. Siksi sitä kokeelinki. Onnia hajuhernekasvatuksille! Kiitos samoon :)

      Poista
  13. Onpas nätti ja herkkä tuo miinanköynnös! Tuoksuherneitä kylvän joka vuosi lyhyehköllä esikasvatuksella, kituuttavat aina alkukesän mutta palkitsevat lopulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Son kivan ilimava, mutta peittokasvi sei oo. Jos innostusta riittääs, vois kokeella usiempaa tapaa, onko isojaki eroja kasvus ja kukinnas.

      Poista
  14. Miinanköynnöstä en ole koskaan kasvattanut, aika herkältä ja kauniilta se näyttää, mutta näkösuojaksi siitä ei näköjään ole. Hajuherneet laitan aina suorakylvönä, tosin niitä yleensä kasvatan vain kasvihuoneessä pölyttäjien houkuttajina. Ne ovat ihania, tuoksu mitä upein!

    Mutta kelloköynnös, ihanuus kerrassaan! Viime kesänä se kukki aivan toden teolla, kiipesi ilman tukea suoraa betoniseinää pitkin tahmeilla kärhillään, taimetuksen alan ensi kuulla. Olen muutaman taimen talvettanut kellarissa, täytynee katsoa kuinka ne ovat pysyneet elossa.

    Viime kesänä kasvatin vielä pihan rautapadassa sinipunavaulaa, se kasvoi upeasti, mutta kesän loppuun mennessä hiljalleen ränsistyi johtuen kai huonosta hoidosta ja vajavaisesta lannoituksesta. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan sitäkin.

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hajuhernehet tykkäävät varmasti kasvihuanehen lämmöstä ja rupiaavat kukkimahan palio nopiempaa.
      Kelloköynnöstä oon jo laittanu iteelle. Jos itää usiempi taimi, vois istuttaa pöttihi, eres yhyren ja kokeella talavetusta.....nii tai ottaa pistokkahia, niinku Suvikummun Marja vinkkas.
      Oon joskus kattonu sinipunavaulaa, mutten oo koskaa kokeellu. Vois joskus kokeella.
      Kiitos samoon!

      Poista
  15. Olen kasvattanut miinanköynnöstä muutamana vuotena - enkä ikinä ole saanut siitä kymmentä senttiä korkeampaa, taimet ovat yksi toisensa jälkeen lakastuneet jostain kumman syystä. Tänä vuonna on nyt tulossa kahdet kylvökset, ekat on viisisenttisiä ja ajattelin koulia ne pelkkään turpeeseen, jos se turvemulta olikin liian vahvaa niille aiemmin, en tiedä. Hyvä kun varoitit ettei niistä ole oikeisiin töihin, kun ovat niin hentoisia.
    Viime vuonna kävi köpelösti hajuherneille, kun kerrankin sain ne kasvatettua edes jonkin kokoisiksi. Kasvattelin niitä rootmasterissa ja vein ne sitten hallaa pakoon toiseen kasvariin ja siellä ne paloi auringossa. Olin niitä niin pieteetillä kasvattanut ja sitten oma moka pilasi kaiken.
    Kivaa viikon alkua sinulle, ja mukavia hetkiä kasvatussuunnitelmien merkeissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ny onnistut niiren kans. Kuinkahan mä onnistuun nuanki hyvi. Sattuman sanelema juttu :D
      Auts, kuinka kävi hajuhernehille. Mahtoo ottaa kupolihi :(
      Kiitos samoon! No on mullaki ny muutama siämenpussi.....vaa muutama :D

      Poista
  16. Ihanan realistisia nämä postauksesi! Mitään neuvoja en osaa antaa muuta kuin toivottaa onnea köynnösten etsintään! Sää lienee kovasti lämpenemässä. Kohta saisi pakkaset ja lumet mennä ja kevät alkaa! Mutta eihän meidän toiveita siinä asiassa kuunnella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mitäs sitä kaunistelemahan, aina ei voi onnistua.
      Meillä taitaa lumet saara taas kyyttiä. Nykki o mittaris plus 5.5. Koko päivän o vesi lorissu ränniis. Ensimmääne kevätpäivä!?!?!

      Poista
  17. Tulin vielä sanomaan, että huomasin juuri yhden köynnöspostauksen täältä: http://100outdoor.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  18. Todellakin kaunis Miinanköynnöksen lehvästö. Eihän se edes kukkia kaipaa! Näkösuojaksi kyllä minäkin laittaisin jotain muuta. :D Olen joskus koettanut kasvattaa sitä toista miinanköynnöstä, sellaista puna-keltaistako se oli? (Spanish flag?) En onnistunut sen kukkaan saattamisessa laisinkaan ja siitä jäi kuvitelma, että tämä on liian vaikea kasvi minulle. :) Uudelleen pitää kyllä yrittää!
    Minä esikasvatan hajuherneet huhtikuusta alkaen. Kukintaa saa kyllä joka vuosi silti odottaa aika pitkään. Ja vaikka tuon asettaisi mihin, niin aina se tuntuu kärsivän tuulesta. Mutta niin kaunis ja ihanainen tuoksu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoone, mutta hiano lehti köynnökselle, mummiälestäki. Se toine, liuskamiinanköynnös sopiis paremmi peittäjäksi, mutten oikee tykänny sen kukkien färistä.
      Mulla on ny sellaasia pualimetrisiäki hajuhernehien siämeniä. Kukkiikohan ne ennemmi, ku ei tartte nii korkialle kasvaa :D

      Poista
  19. Joskus olen tuoksuherneitäkin esikasvattanut, mutta tilanpuutteen vuoksi yleensä laitan ne suorakylvönä. Viime kesänä kukinta meni meilläkin tuoksuherneiden osalta tosi myöhäiseen.
    Kelloköynnöstä en ole koskaan kokeillut. Tuntuu tänä keväänä olevan kaikkien kasvatti, joten pikkaisen se tuntuu jo meikäläistäkin houkuttelevan. On tämä tarttuvaista touhua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai myähästyy siäläki kukinta. Oliskohan sateesella kesällä osuutta siihe.
      On, on, tarttuvaa :D On tarttunu muhunki jos minkäkilaasta tautia.

      Poista
  20. Taisi olla vika kesässä, ei meissä puutarhureissa.. minullakin kukkivat tuoksuherneet tosi myöhään, ja melko niukkaa oli kukinta. Kauniita kuvia olet kutenkin hernesistä saanut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa ny kyllä siltä, ettei kesä ollu hajuhernehille paras maharolline. Non niiii kuvauksellisia :D

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...