perjantai 24. helmikuuta 2017

Täys talavi ja kellarin kasvatit

Ny on tullu lunta, koko talaven erestä ja lisää tuloo kaiken aikaa.  Pikkuusen ottaa päähä, ku rupes olemahan jo nii kevääset fiilikset. Olis tullu pari kuukautta sitte, nii olis voinu hykerrellä tyytyvääsenä. 


24.2.2017

No, äkkiää nämä hötölumet sulaa.Jouruun oikee lumitöihinki. Ei oo tarvinnu montaa kertaa lumilapiohon turvautua, ennemminki hiakootussankoohi.
Ensimmääsen kerran muarostuu oikee lumikasaa. Isäntä lykkäs sen traktorilla ja illalla lisää. Ollappa viälä kersa. Tuaho olis nii kiva teherä lumilualaa. Taitaa nykyysi senki  joku rirektiivi kiältää. Kersana soli mitä suurinta huvia. Ei ollu kännyköötä, eikä tiatokonehia. Sai liikuntaa ja raikasta ilimaa.

Huamas että tirpoolla oli näläkä. Kävin täyttämäs lintularon auringonkukan siämenillä jo toistamisehen ja het oli sakkia iha jonoksi asti.


Tappeluhan siitä syntyy..............aiva kauhia kuhina. Liäkö jo kevättä rinnoos, ku olivat nii ärhäköötä.Kurkkasin kellarihinki. Oon pari kertaa käyny kastelemas purkkia. Joriinien juurakoolle en oo mitää teheny. Hyvin kai pyyhkii, homesta ei ainakaa näkyny.Sinisarijat on aloottanu jo kasvun. Ylähän otan ne vasta joskus huhtikuulla...... kait.Viiniköynnöski näyttää elonmerkkiä. Oli purkis koko kesänki. Ei tullu eikä menny, mutta sehän on pääasia, etton elos.Ja kärhöt lykkää tuata valakoosta haippua, niinku joka talavi.


Äitienpäivähortessaki o jo kevätvirees........ja hei, ei yhtäkää kirvaa!.......ihime. Suurentelin konees kuvia, ehämmä niitäny muuten näkisikkää.Glarioluksien mukulat säilytän paperipussiis. Iha hyviltä näyttivät ja tuntuuvat.Kesällä nonki toisen näköösiä.


Ny oon muutaman päivän naputellu koneelle kasvilistaa, niistä mitä mulla jo on. Perennalistan sain jo valamihiksi ja tein siitä oman sivun tuaho sivupalakkihi. Seki meinas tökkiä, mutta sain mä sen siihe ny jotenki, ku vaa tarpeheksi montakertaa paineli nappuloota. Listan teko on  nii törkiän hirasta. Kuinka voikaa olla naisihimisellä nii surkia käsiala, ettei meinaa saara eres itte siitä selevää. Koneella kirijootetusta listasta onki tarvittaes helappo tarkistaa lattarit.

Osaakos joku neuvua kuinka saisin kasvikuvan nimen taa. Eli ku klikkaas kasvin nimiä listas, tulis kasvin kuva näkyvihi. 


 Luistavia suksia tai muute vaa mukavaa viikonloppua!

48 kommenttia:

 1. Ällistyttävän paljon on meillekin pyryttänyt lunta viime päivinä. Kaksi kertaa on oltu jo lumitöissä ja huomenna aamulla taas pitäis mennä!
  Oikein hyvältä ja elävältä väki näyttää kllarissakin.
  Onpa sinulla kunnioitettava kokoelma perennoja! Olisipa mielenkiintoista luetteloida omatkin perennat joskus. Nyt ei kyllä kyllä passaa kun en muista, mitä kaikkea tuolla hangen alla onkaan. Ja keväällä ei ehdi :D
  Missä sinulla on ne perennojen kuvat jotka haluaisit linkittää tuohon listaasi?
  Mun mielestä kuvan saa linkitettyä niin, että klikkaat sitä kuvaa hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä ja sitten kohtaa kopio linkin osoite. Sitten menet siihen luetteloon, maalaat kasvin nimen ja sivun yläreunasta klikkaat sitä "lisää linkki" nappulaa ja lisäät sen linkin siihen avautuvaan ikkunaan.
  Voi olla helpompikin keino olemassa, mutta itse teen näin.
  Riehakasta laskiaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan nuata perennoja vasta onki. Palio sellaasia miten oo ikinä nähäny. Oon raapustanu ostosten nimet johonki ylähä ja nimilapokki oon yrittäny tallentaa. Ehä mä niitä muute muista.
   Kiitos linkkivinkistä! Yritinki, mutten onnistunu. Mun kuvis mitää linkin osootetta oo. Ohan niis joku kirijaan ja numerosarija, mutten onnistunu. Kuvat on koneella kansioos, mikkä muarostuu joka kuvien latauksesta koneelle. Kiitos samoon!

   Poista
 2. Vau, siellä on jo kasvua poikineen kellarissa. Toivottavasti lumi jää hötöksi ja lyhytaikaiseksi ilmiöksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elos näyttäävät olevan, ainaki toistaaseksi :)
   Ens viikolla tuloo taas vettä, nii eiköhän tua höttö siitä häviä pikimmite.

   Poista
 3. No pikkasen harmitti lumen tulo, mutta kerrankin päästiin hiihtolomalla laskemaan mäkeä lasten kanssa. Narsissit jäivät kaupan hyllylle, kun kevätfiilis hävisi maiseman peityttyä lumeen. Sinulla jo kovasti pukkaa versoja, pitääkin tutkia omat juurakot ja sipulit varaston uumenista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi maas hiihtolomalla, ei ookkaa enää ittestänsä selevä asia.
   Mulla kellari o vähä liia lämmi, siksi niitä pitää muutaman kerran kastellakki. Mukavaa hiihtolomaa!

   Poista
 4. Ihanat kasvunmerkit kellarissa sinulla! Ja upeat, vauhdikkaat lintukuvat! Täälläkin on lunta tullut reilusti lisää viimeisen vuorokauden aikana. Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvinnu kauvaa orotella, ku linnut pemahti paikalle. Meillä tuli 15-20cm lunta. Tais olla tämän talaven ennätys.

   Poista
 5. Nyt en tiedä kehuisinko enemmän sun perennalistaasi vai lintulatakuvia, joten kehun kumpastakin. Voi että, kun on molemmat niin onnistuneita. Oikein hykerryttävää!
  Linkistä tuli mieleeni, että pitäisikö ne kuvat olla yhdessä paikassa ulkoisella palvelimella esim. Google-albumiarkisto tai jotain. En ole koskaan kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit, molemmista. Listan puhtahaksi kirijootusta oon suunnitellu jo monta vuatta. Toteutus on vaa ollu hukas. Laitoon kameras sarialaukaasun päälle. Löytyy muutama kiva ja tarpeheksi selekiä kuva.
   Voi olla että jourun vaihtamahan stratekiaa, jos menöö liian vaikiaksi. Mulla pitää olla helapot systeemit.

   Poista
 6. Sama harmitus:tylsää, että tuli lunta. Yleensä siitä tykkään, mutta ehti jo olla kevätmieli. No, kyllä se siitä sulaa. Kiva lintukuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oliki hiano, aurinkoone päivä, eikä enää ottanu pattihin. Sulaa se, onneksi!

   Poista
 7. Arvasin, että takatalavi se vielä tulee... onnekst uli nyt, ettei sitten maaliskuun lopulla... Helmililjat ja tetet antaa jo kevättä sisällä. Sipulikukat ja muratit lykkää vihreää kellarissa.
  Mua vähän naurattaa tuolumen tulo. Olin leikkauksessa ja kaikki raskas työ on vähän aikaa pannassa. Lumityötkin on nyt sitten isännällä ja sitähän riittää! Jos tähän tuli paljon virheitä, se johtuu siitä, että näen kaiken kahtena...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olihan se arvattavis. Harvoon taitaa kevät helemikuus tulla. Sulla onki kevään kukkaloisto taattu.
   Meillon lumityät jaettu; mä käytän lapiua ja isäntä traktoria.
   Hyviä paranemisia sinne!

   Poista
 8. Lunta on tosiaan tullut. Muksuna yksi hauskimmista lumileikeistä oli kaivaa luolia ja onkaloita kinoksiin. Luistelukentällä pojat hakkasivat kiekkoa maaliin ja me tytöt möyrittiin jäältä auratuissa penkoissa tekemistämme luolissa leikkien milloin kotia, milloin jotain muuta.

  Kunnioitettava perennalista. Kuvat saa linkitettyä, kuten Marja neuvoo, mutta minusta kuvilla tulisi olla jokin osoite, josta ne linkittää. Kuten Nettimartta sanoo. Nyt en keksi, miten asian ratkaisisi. Minulla on saman tyyppinen kasviluettelo ja olen ajatellut ajan kanssa lisätä itse luetteloon kuvat. Listasta tulee siten aika massiivinen, mutta ovatpa ainakin tiedot samassa paikassa kerralla nähtävissä.

  Kellariväkesi on varsin hyväkuntoisen näköistä ja selvästi jo lähtökuopissaan kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumileikit oli mukavia ja orotettuja. Muistan kerranki, ku olisin väkisin halunnu olla yätä lumilualas. Lupaa ei tullu ja muakos harmitti.
   Onhan nuata kerääntyny, mutta monta ihan perusperennaa on pois, milloo mistäki syystä. Listan pituuren takia en haluaasikkaa laittaa kuvia het näkyville. Seuraavalle sivulle vois kyllä laittaakki. On nii lyhyt lista. Kuvillekki varmasti voi teherä tarvittavan osoottehen, mutta voi olla mulle liian vaikia pala.
   Kellaris on tosiaanki jo herätty uutehe keväähi.

   Poista
 9. Onpas siellä lintulaudalla kuhina! Kyllä lunta on tullut ihan liiankin kanssa. Enää ei pääse hankeen liikkumaan, kun upottaa niin paljon. Kyllä lapsena tuli "asuttua" talvella lumilinnassa pihalla ja muutenkin leikittyä pihalla paljon. Toisin se taitaa olla nykyään, ainakaan täällä kaupungissa ei näy talon lapsia koskaan pihalla. Seinän takana kyllä möykkäävät päivät pitkät sisätiloissa.

  Kylläpä kellarissasi on lupaavan näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintularon meno on joskus aika vauhrikasta :) Ei ollu enne palio muita vaihtoehtoja. Leikit ja muu ajanviäte piti itte keksiä. Täälä maalla onneksi lekitähän viälä aika palio pihallaki.
   Saa taas vaa nähärä, kuinka kauvan maltan pitää niitä kellaris.

   Poista
 10. No nyt on kyllä saatu lunta ihan riittämiin. Toisaalta ruusut sai nyt taas peitteen päällensä kun se ehti jo huveta aika ohueksi. Ainut positiivinen asia tässä.
  Kovan työn oot nähnyt tuossa kasvilistan tekemisessä! Taitaa mulla jäädä haaveeksi vaikka hyödyllinenhän se kyllä olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suajauskyky onki ainut hyvä asia. Nyhän on tulos taas yks kylymä yä, enne lämpöösiä keliä.
   Listan tekemine vei yllättävän palio aikaa. Piti teherä nii palio tarkistuksia ja varmasti virheetä viälä jäiki.

   Poista
 11. No nyt on lunta meilläkin, ja ihan tosi, se olis ollut kivempi pari kuukautta sitten. Vaikka onhan tuolla nyt kaunista kun aurinko alkoi paistaan, pitäiskin mennä pihalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki käyn tänää oikee pihalla, iha muute vaa. Tein piänen lenkin. Menomatkalla aurinko häikääsi ja tulomatkalla viima puhalti naamahan. +-0

   Poista
 12. Lunta täälläkin isolla kirkolla, aurinkoa ja valoisuutta ollut - se on varma kevään merkki niinkuin sinun kasvut - ihanaa - kohta alkaa maaliskuu, ensimmäinen kevätkuukausi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tainnu saara aimo annoksen koko maa. Onneksi pian on maaliskuu.

   Poista
 13. Ihanat gladiolukset, enpä ole vuosiin niitäkään laittanut.
  Heräilyä kellarissa, sehän on varsin mukavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ens kesänä niitäki. Mulla on ollu vasta muutaman vuaren.
   Joo, ainaki non elos.

   Poista
 14. Sama fiilis mullakin, olin jo niin kevät mielellä ja nyt lunta pärähti ihan kunnolla. Pianhan ne kyllä sulavat, kunhan muutama viikko jaksetaan.

  Sinisarjaa en ole koskan kokeillut ja sulla siellä jo heräilemässä uuteen kasvukauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ainaki kevätti jo iha hirviästi :) No, lohoruttavaa ajatella, että nämä lumet sulaa äkkiää pois ja samalla sulattaa routaa ja kasteloo maan.
   Sinisarijaa on ollu monena vuatena. Välillä kukkii, välillä ei. Joskus onnistuu talavetus, joskus ei.

   Poista
 15. Eipä haittaa, vaikka talvi vähän meitä kiusoittelee, on niin kauniin näköistä, ette oikein voi olla vihainenkaan tuosta uudesta lumesta. Minäkin muistan nuo lumiluolat, oli kiva tehdä koloja ja majoja. Sinulla on hyvä paikka tuo kellari, paljon on alkuja jo näkyvissä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisältä kattottuna on tosi komian näkööstä, mutta pihalla on viimaa kuitenki. Yäk!
   Talavetus onnistuu mulla parhaiten kellaris. Jätin sisälle muutaman kasvin......kuallehia ovat joka ikine.

   Poista
 16. Hyvä kellari olisi ehdoton joka puutarhurille. Meillä ei ole minkäänlaista ja se harmittaa kovasti talvetettavien kasvien kanssa.
  Lintulaudalla on nyt kova kuhina, tänään kävi lehtopöllökin ihmettelemässä josko löytyisi myyrä ruokintapaikalta. Tyhjin nokin joutui lähtemään. Mutta olipa komea lintu, ekan kerran elämässäni näin niin läheltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellari on kätevä paikka, vaikka meiränki kellari on pikkuuse liia lämmin. On kuitenki maharollisuus kokeella talavetusta.
   Säpinää on, ku lumi peittää joka paikan. Vai oli lehtopöllöllekki tullu näläkä.

   Poista
 17. Niin on tullut täälläkin lunta. Oli tosiaan jo niin keväinen fiilis, mutta nyt se tipotiessään :( Mutta juhannuksena ei ikinä ollu lunta :D
  Mahtavat lintulautakuvat! Mahtavia pörhistelijöitä.
  Hyvin on kasvisi talvehtineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei lunta sentäs, muute vaa kylymiä juhannuksia ollu muutama.
   Niille tuli joku ihime kohtaus :D
   Kyllä ne kerkiää viälä kuukahtaa. Ny näyttivät olevan hengis.

   Poista
 18. Voi hyvä hyssykät! Tajusin just, että mun sinisarja unohtui ruukussaan koko talveksi kasvariin. Taitaapi olla entinen! Mulla on autotallissa vain syrikkä ja jättiverbena. Hienot lintukuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmitus! Taitaa tosiaan olla entine. Jättiverbeenaa yritän kasvattaa ens kertaa ja yritän sitte talavettaakki, jos on jotaki talavetettavaa.

   Poista
 19. Upeat lintukuvat! Kevättä niilläkin pukkii rinnassa, joten mielessä on muutakin kuin ruoka.

  Sun kuvat pitäis siirtää ensin nettiin, vaikkapa tekemällä tunnukset photobucket.com sivustolle. Se on ilmanen kuvien säilytyksen paikka pilvessä. Sitten kun olet siirtänyt kuvat, niin niillä on virtuaalinen osoite netissä. Tämän osoitteen linkität sitten tänne blogiin "Linkki" toiminnon kautta. Vaatii askartelua, mutta suoraa omalta koneeltasi et saa linkkiä tehtyä kuvalle. Ei tuo ole hurjan iso operaatio kuitenkaan, vaikka siltä saattaa kuulostaa. Blogin teko on paljon työläämpi homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliki vähä sen näkööstä touhua. Iha selevää kukkotappelua oli ilimas.
   Kiitos tiaroosta! Nii mä jotenki arvasinki, että pitää joku ihimejuttu teherä. Mulle kaikki tiatokonejutut on hurjan isoja. Pitää varmasti taas pyytää olijenkorsia apuhu :)

   Poista
 20. Alkoi pelottamaan, että taas paleltuivat alkutalvesta mun viime syksynä istutetut sipulit kun ei ollut lunta, mutta pakkasta oli ja välillä enemmänkin -15 C tai jotain. No, kohta sen näkee, miten kävi. Olen hieman kateellinen kun sulla on tuo kellari kasvien säilytykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sipulit kuitenki seleviää. Mä tapaan lisätä multaa istutettujen sipulien päälle piäneksi kumpareheksi, ettei maa painu kuapalle ja sitte myähemmi lisään viälä syksyn lehtiä päälle, mutta ei nekää aina auta.
   Multa meni monta vuatta ennenku tajusin, että mullon ny kellari talavisäilytyksehen.

   Poista
 21. Se on kyllä kumma ku tätä lunta pitää keväällä puskea. Olisi tullut sillon ku tarvittiin. Tuntuu, että joka vuosi sama ilmiö. Mutta sulla on jo kasvua näkyvissä kellarissa wau, se luo toivoa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimme vuanna ainaki mentihi helemikuu samalla kaavalla. Keskellä kuuta ei lunta, mutta loppuukuus sitä sitte taas oli. Eherottomasti :) ja keittiön klasilla on lisää uusia alakuja.

   Poista
 22. Melkoista kuhinaa lintulaudalla ja pikkuvarpuset näyttävät olevan enemmistönä.
  Silmut ja versonalut ovat merkki siitä, että kevättä kohti mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuvarpuusia on enemmistö. Talitinttiä ja sinitiaasia on seuraavaksi enite.
   Kummasti kasvit tiätää pimiäs kellaris kevään tulon. Taitaa olla ns. sisääne kello käynnis :)

   Poista
 23. Täälläkin on menneen viikon aikana satanut parinkymmenen sentin hanki. Vähän latisti kevään odotustani, mutta onhan lumiset maisemat kauniit toisaalta. Äkkiähän nuo sulavat, kun lämpötila plussalle menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuallaane höttölumi sulaa äkkiää, tai ainaki painuu kasahan nopiaa ku tuloo suajakeliä.

   Poista
 24. No jo on teillä mahdottoman paljon lunta!

  Oletpa saanut lintulaudalta tosi upeat kuvat otettua, hienot, siiven liikkeetkin noin kauniisti, kuhinaa piisaa!

  Kellarissa on aarteita vaikka kuinka paljon, vielä hetken kun malttaa niin sitten pääsevät jo valoon vahvistumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja illalla tuli lisää. Just ny tuloo VETTÄ.
   Aika harvoon saa napattua sellaasia kuvia mihinä o pyrstökki nua pörhöllään. Ny oli sellaane säpinä menos, että muutama napsaasu osuu kohorillensa.
   Onnistuuski pitämähän hermonsa nii kauvan, että sais ainaki osan viärä suaraa pihalle.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...