perjantai 17. helmikuuta 2017

2016 Taimikasvatuksia - Kelloköynnös ja uusia alakuja


Violetin kelloköynnöksen tuares kukka on ensi vaalia.

Kelloköynnöksen siämenethän oli jo vanhentunehia, mutta otin riskin ja kylyvin ne silti helemikuun pualenvälin tianoolla. Viis  jopa iti, mutta yks niistä vaa jatkoo kasvamista.


8.4.2016

Huhtikuun alakupualellaki mun ainukaane oli aivan surkia rääpäle. Muiren plokiis esittelemät taimet oli nii hianoja, pitkiä, tummanvihereetä ja kiiltävälehtisiä. Meinasin heittää sen menemähän, ettei tästä mitää kuitenkaa tuu.... mutta sehän oli mun ainukaane.


19.6.2016

Nii taimi sai jatkaa kasvamista. Vein sen viimmeen toivorikkahana pihalle 19. kesäkuuta. Valittin pilivisen ja maharollisimman tuulettoman  päivän, ettei se heti palaasisi. Olin jo muutamana päivänä kyllä kiikuttanu sitä erestakaasi. Istutin sen ny puusaavihin, kinttupoluun puisen köynnösporttin viärehe. Ennen istutusta isäntä paineli moottorisahalla viiskulumaasen aukon saavin pohojahan. Kaivoon maata viälä saavin altaki ja sekootin ehkä litran verran kanankakkarakehia alustahan. Kesäkukkamultaa saavihin ja muutama orvokin taimi juurelle.


19.8.2016

Kasvoohan se  ja rupes kukkimahanki, mutta vasta elokuun pualenvälintianoolla. Kelloköynnös on siitä ihana, että se haarautuu ja tuuhettuu iha itte. Ei tartte latvoa jos ei halua. Mullaku on tuan kastelun muistamisen kans ongelmia, nii orvokit kuivi matkalla, muttaku köynnös sai tunkia juurensa pohojamaahan asti, se pysyy hyvänä. Ja silloonku muistin kastella, nii valutin koko kastelukannullisen vettä. Vesi pysyyki hyvi saavis ja kaikki imeytyy köynnöksen käyttöhön.


5.9.2016

Nii siinä sitte käytihin, että yks ainut kelloköynnös pelasti mun köynnösportin. Toiselta pualelta ei noussu ainukkaa kolomesta kärhöstä 😢


Kukkiaki oli.Aina sanotahan, että lämpööne ja tuuleton paikka. Tuas nurkas kyllä tuuloo välillä nii että kaikki leheret sojottaa samahan suuntaha, mutta irti sei lähäre................siitä pitää hualen aiva maharottomat kärhet, jokka tarttuu kaikkihin maharollisin paikkoohi ku iilimarot, jopa tiiliseinähän.Ja jos ei tukia löyry, nii muarostaavat hianon, taiteellisen sykkyrän.


15.9.2016

Kelloköynnös kerkes kasvaa köynnösportin toisellekki pualelle yli pualehen välihin. Enää sei ollu rääpäles,  vaan komia nelimetrine komistus 😊


5.10.2016


Ensimmääne pakkaasyä jätti jäläkensä. Leheret oli pikkuuse lurpallansa ja kärhet roikkuu, mutta kokonaaskuva oli viälä aika ryhyrikäs.9.10.2016

Soli sitte siinä. Toine pakkaasyä teki selevää jäläkiä.


Vanheneva kukka saa violetin sävyn.


Kukkimine alaks nii myähää, ettei kunnollisia siämenkotia keriinny muarostua. En ainakaa havaannu. Kerran oon saanu omasta seuraavan vuaren siämenet. Iha hyvin muistaakseni itivät.
Vuaren 2015 kelloköynnösjutun voit lukia täältä.


**********


Ny kylyvin kelloköynnöksen  siämenet 7. helemikuuta, että varmasti kerkiääs kukkia. Ku taimimultaa ei tiätenkää ollu, nii kylyvin altakastelumultahan pualet siämenistä. Liotin siämeniä muutaman tunnin ja vein lämpööselle pesuhuanehen laattialle muhimahan........


Kylyvö 7.2. 2017 ja jo 17.2 oli jo kolome kelloköynnöstä itäny.

.........tadaa! Eilee nousi ensimmääne silimukka näkyvihin, aamulla niitä oli jo kolome ja ny illalla jo NELIJÄ!!!!! Tairan hukkua kohta kelloköynnöksihin, ku tein toisenki kylyvöksen oikiahan taimimultahan. No, kyllä palion kans aina päriää...... Jokos kelloköynnöksen siämenet o kylyvetty?


**********
Tänää kauppareissulla näin, näin ihanan färisen esikon. Pakkohan soli ostaa ja toivua taas, että sais  sen pirettyä elos oikiahan kevääsehen asti. En olisi viälä muutama vuasi sitte eres kattonu oranssin päälle. Nii ne ajatukset muuttuu.


Jaahas, osalle on alakanu sitte hiihtolomat.
 Hyvät lomat lomalaasille ja muille muutevaa, viihtyysää viikonloppua!


40 kommenttia:

 1. Itse en ajatellut kelloköynnöstä tänä keväänä kasvattaa, mutta tuon sinun rehevän köynnöskomistuksen kuvia katsellessa alkaa mieleni muuttumaan... ;)
  Todella komea kasvi tuosta sinun vaatimattoman näköisestä taimestasi kasvoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi lyäny vetua sen pualesta :) Muttaku sai rakkautta ja kanankakkaa, rupes kasvuaki löytymähän.

   Poista
 2. Minoon niin kehno kasvattamaan yhtään mitään, joten melkosestaan jätän kaikki kesäkukat repertuaarista. Perennat hoitaa kukkapuolen ja se ainoa tiukka yritys kasvatusten suhteen on tomaatit. Ei suurta menestystä niidenkään osalta - yleensä hankin hyvät taimet sitten taimistolta. Kaikessa ei voi olla hyvä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo mäkää mikää ekspertti näis hommis. Jotaki ny kuitenki yritän. Tomaattia en oo koskaa kasvattanu, omista siämenkylyvöksistä ny puhumattakaa. Jos mullon joskus tomaattia, satavarmasti ostetut taimet.

   Poista
 3. Porttisi on kiva, vaikkei köynnöstä olisikaan. Onnea silti köynnöksen kasvatukseen. Hyvää viikonvaihdetta myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä pikkuusen poikkeava muato. Siämenkylyvöös tarvitahan aina onniaki. On ne joskus nii arvaamattomia vai onko kokemuksen puutetta.

   Poista
 4. Eipä uskoisi yhden taimen peittävän noinkin hyvin köynnöstuen. Voih, onnistuit todella hyvin kelloköynnöksen kasvatuksessa, itse en ehtinyt näkemään ainoatakaan kukkaa, kun ensimmäinen pakkanen palellutti koko kasvin. Tänä vuonna kokeilen uudestaan ja aloitan kasvatuksen aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei uskoosikkaa, mutta onneksi son leheristöltänsäkki nii näyttävä, että kannattaa kasvattaa vaikkei kukkisikkaa, jos köynnöstä johonaki tarttoo.
   Peittele vaa ny heti siämenet multihi nii kerkiää varmasti kukkia.

   Poista
 5. Ihmeellistä, että yhdestä taimesta kasvaa noin valtava köynnös. Tuo sinun kasvualustasi on ihan ylivoimainen. Noita puusaaveja pitäisi minunkin harrastaa, niin kukoistaisivat kasvit kummasti. Täytyypä ryhtyä noita metsästämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo ennemmi nyä ryähähtäny mun kelloköynnökset. Luulen kans, että tua tuju kanankakka tömssy, oli nua hyvän kasvun salaasuus. Puusaavit on kevyempiäki ku keraamiset ruukut.

   Poista
 6. Onneks et heittänyt tainta roskiin! Oli varmasti hyvä idea ottaa pohja pois saavista, pääsi juuret maahan asti ja kastelu meni oikiaan osoitteeseen. Kyllä se oin kaunis, niin kukka kuin koko kasvikin.
  Voi turkasen pakkanen! Tuo olis kukkinut vielä komiasti.
  Kelloköynnöstä ei tule tänä vuonna, ajattelin kokeilla päivänsineä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kiittelinki ittiäni loppukesällä monta kertaa. Aina ku meni portista, piti vilikaasta yläilimoohi. Luulen kans että ku kasvutilaa oli enempi, soli parempi. Kukintaa olis toki riittäny viälä vaikka kuinka kauvan.
   Päivänsini o mulle uus tuttavuus, kuvis vaa nähäny.

   Poista
 7. Mahtava köynnös tuli siitä yhdestä taimesta. Sen verran moni on täällä hehkuttanut tuota kelloköynnöstä, että pakkohan minunkin oli yksi siemenpussi ostaa. Viisi siementä on idätys lautalla, jota kokeilen ensi kertaa. Huomenna laitan toisen satsin multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Between! Nii sitä pitää, kelloköynnöstä kehiin :)

   Poista
 8. Tulihan upea köynnös! Tämän jutun kun luin niin alkoi tehdä mieli kelloköynnöstä, ikinä en ole kokeillut kasvattaa. Viime kesänä ostin pari aletainta mutta ei niistä mitään tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuli, tyytyvääne ja yllättyny olin ittekki, vaikka alaku ei hyvää luvanukkaa. Harmillista ettei taimet onnistunu. Kokeele vaa itte kylyvää, jos onnistuusit paremmi.

   Poista
 9. Onnittelut itäneistä taimista! Nyt yritän muistella mitä ihmeen sipulikukkia syksyllä laitoin maahan. Ei hajuakaan! Se on sitten taas yllätyksiä tiedossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niiton ny viis itänyttä :)
   Kummasti muisti teköö tepposia. Munki pitää kattua muistiinpanoosta, sillä kaikki on unohtunu.

   Poista
 10. Siis todella upeasti sait tuon ainokaisen kelloköynnöksesi kasvamaan. Enpä ole moista ennen nähnyt. Näyttää tosi kivalta tuossa köynnösportissa.
  Minäkin kasvatin viime vuonna kelloköynnöksiä ja laitoin kaikki kylvämäni ja kasvuun lähteneet taimet samaan isoon ruukkuun. Versot kasvoivat ihan kivasti pituutta kesän aikana, mutta kukinta jäi saavuttamatta. Olen myös huomannut, että kelloköynnös pitää ja hyötyy istutuksen jälkeisetä pohjalämmöstä.

  VastaaPoista
 11. siis...jälkeisestä pohjalämmöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnös kyllä ylitti kaikki orotukset.
   Onneksi kelloköynnös on näyttävä iliman kukkiaki, eikä kukinta oo välttämätöntä. Useen se jääki kovin lyhytaikaaseksi. Jaahas, patterin päältä vois löytyä pohojalämpyä ja valua riittävästi. Pitää kokeella.

   Poista
  2. Minä laitoin kelloköynnöspotit saunan pesuhuoneen lattialle Styroksiseen kalalaatikkoon. Lattialämmitys auttoi selkeästi siementen itämiseen.

   Poista
 12. Onpa ihanan tuuhea kelloköynnös, todella hieno! Onnea pikkutaimillesi ja hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Mullakin on aina tua kelloköynnös joka kesä ja se on niin kaunis:-)

  VastaaPoista
 14. Upea kelloköynnös ja yksi riitti hyvin! Kaunis kaunis. Minäkin rakastan näitä kesäköynnöksiä, mutta niissä kulminoituu meidän pohjolan kesän lyhyys: juuri kun alkavat loistaa ja kukkia niin tulee ensipakkanen. Nyyh. Ihanaa kun sinulla on jo uusi kelloköynnöskesä tulossa! Minäkin pidän kovasti kelloköynnöksestä, mutta tänä vuonna kokeilen hyasinttipapua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, useen talavi pääsöö yllättämähän kesäköynnöksen.
   Meinaan kans kokeella hyasinttipapuaki. Siämenet on ostettu, muttei kylyvetty. Tarkootus olis korvata osa kärhööstä kesäköynnöksillä. En varmastikkaa jaksa ens kesänä kaivaa jokapaikkahan uusia kärhöjä.

   Poista
 15. Ihana tarina kukasta. Miten hieno tullu siitä, oli hyvät kasvualustat. Nyt sulla on hyvät mahikset kasvattaa moninkertainen loisto tänä vuonna.
  Hieno esikkokin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän isooksi kasvoo. Hyvä, että eres tämä onnistuu, ku kärhöjä hävis nii monta. Joo, voi olla että tuloo pikkuusen liikaa taimia, mutta voin tyrkätä niitä flikallekki.

   Poista
 16. Ihana kelloköynnös! Näinköhän minun täytyy perua lupaukseni, etten enää vaivaudu sitä kasvattamaan?! Upean kukkivan portin sait, toivottavasti kasvavat yhtä hyvin tänäkin vuonna =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuallaasen lupauksen voi rikkua, iha iliman omantunnontuskia :) Ei muutaku siämeniä multahan ja orottamahan kasvun ihimettä.
   Toivottavasti.

   Poista
 17. Maasta se pienikin ponnistaa... ja ponnistikin korkealle ja rehevästi! Tosi upea köynnös ja vain yksi taimi! Kelloköynnös on kaunis ja olen ostanut sitä muutamana vuonna taimistolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, uskomatonta, että yks kesäköynnösruippana kasvaa nuan isooksi.

   Poista
 18. Kelloköynnös on ihana! Mullakin oli viime keväänä taimet ihan rääpäleitä, mutta pihalle päästyään kasvoivat ja kukkivat tosi hienosti! Yritin niille virittää tukeakin mutta niin vaan itte kiipesivät suoraa betoniseinää pitkin ylös ja peittivät ruman seinän niin hienosti. Tänä vuonna laitan niitä vielä enemmän, jospa viidakkotunnelma tulisi vielä täydellisemmäksi! Hieno köynnös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnös on yks upeemmista köynnöksistä. Mulla taimet aina rujoo jonkuaikaa pihalle viännin jäläkehen. Kasvupyrährys onki sitte reipas ku se alakaa.
   Kelloköynnösviirakko kuulostaa lupaavalta :)

   Poista
 19. Mukava postaus!
  Kyllä vain siitä komea tuli!

  VastaaPoista
 20. Apua, kelloköynnökset on unohtunut laittaa (eli hankkia), vaikka niin kaavailin kasvattavani niitä! Paikkakin on jo mietittynä. No, jos en saa mitään aikaiseksi, ihailen sinun loppukesän kukintaasi täältä blogista.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei viälä oo liian myähäästä. Het vaa ostoksille ja siämenet multihin.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...