perjantai 29. syyskuuta 2017

Ilta-aurinkua

Muutama sumuune päivä, nii tuntuu ettei aurinkua olisi nähäny ainakaa viikkoho. Kuviista kattelin, että erelliset aurinkokuvat on otettu kuitenki tiistaina. On se kummaa, koko kesän on tuullu, mutta nykku pitääs tuulla, nii ei sitte lehtikää värähtäny aamulla. Jaa, nii että miksikö pitääs tuulla. Siksi, että tuuli hajottaas sumut ja kuivaas pellolta kasteen. Isännän pitääs päästä puintihommihin  aina maharollisimman varahi. Iltapäivällä rupes eres aurinko paistamahan. 


Purppurakeijunkukka -Heuchera 'Palace Purple'.

Tänää siirtelin pellolla vilijakärryjä ja heti ku tulin kotia, kävin ottamas pohojoospäärystä muutaman kuvan. Aurinko osuu nii kivasti purppurakeijunkukkiihi. Ennen oon leikannu joka ikisen kukinnon, mutta nehän on aika hauskoja ja ku keijunkukat o jo vanhoja, nii kukkiaki on aika palio. Takana oleva vaalialehtine on hertta-araalia 'Sun King'.


Kultatesma -Milium affusun 'Aureum'.

Purppurakeijunkukkien viäres on keltalehtine heinä, kultatesma 'Aureum'. Selevis talavesta, toivottavasti toisestaki. Ja nurmikolla taas käpyjä! Keräsin kaikki eilee, muttaku selekänsä kääntää, kuuluu vaa mossahrus, ku ensimmääne sembramännyn käpy taas tippuu. Ihime, ettei kertaakaa  oo osunu.


Varjoasteri -Aster divaricatus

Pohojoospääty o varijoone. Aurinko paistaa vaa iltaasi ja näi myähä syksyllä tosi lyhkääsen aijan. Orotinki miälenkiinnolla, että kerkiääkö varijoasteri kukkia. Kerkes, vaikka kesä on ollukki nii surkia. Kukat on jotenki nuupahtanehen näköösiä, pitääsköhän kastella. Asterin eres on lehtorikkua ja viäres jotaki monivuatista, sinisellä kukalla kukkivaa orvokkia (nimi on karonnu). Son nii kovaa leviämähä, kukkii huanosti ja on liian saman tyyline viaruskaverin kans, että se saa lähtöpassit  keväällä...........ja taas tuloo tilaa jollekki uurelle.


Pohojoospäätyä 29.9.2017.

Runkotuijan oikialta pualelta oon vähentäny siperiankurienmiakkoja ja teheny tilaa valakoalpille. Toivottavasti ens syksynä siinäki kohtaa hohtaas valakoone kukinta.


Syksy o jo alakanu, mutta yllättävän palio on viälä kukkijoota, kesän myähääsestä aikataulusta johtuen. Mutta joriinit ei oo viälä eres päässy kunnolla vauhtihi. Suurin osa on vasta nupulla. Haluaasisin nähärä niiren kuitenki kukkivan, eres jotenki ja siksi peittelinki ne harsoolla. Lämpöasteeta on tällä hetkellä enää 2.9. Apua!!!!


Lämpööstä syksyn jatkua!

34 kommenttia:

 1. Meilläkin on ollut koko viikko sumuinen ja kylmä, eikä pesemäni matotkaan juuri ole kuivuneet kosteassa ilmassa. Eipä taida enää niitä aurinkopäiviä lähiaikoina tulla. Onneksi pihalla kuitenkin vielä kukkii ja keväällä ostamani kärhöt avaa uusia kukkia.Minäkin olen ihastunut noihin keijunkukkiin.Viikonloppuna pitäisi vielä muutama perenna istuttaa ja piilotella sipuleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä päiväki oli nii sumia, että tuntuu ettei päivä valakene ollenkaa. Aurinkopäivät taitaa olla ny kortilla. Kiva että kärhöt viälä kukkii. Mulla taitaa mennä viikonloppu iha muuhu ku puutarhatouhuuhi.

   Poista
 2. Kylläpä onkin kaunis ja näyttävä purppurakeijunkukkakasvusto ja noita havuja aina ihailen. Havut kun ovat lähellä sydäntäni.
  Toivottavasti saatte puintihommat kunnialla loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua keijunkukat on jo monta vuatta vanhoja. Sullahan onki palio havuja. Jos ennustettu sarejakso toteutuu, ei taira onnistua.

   Poista
 3. Hui, viileää on! Toivottavasti kaikki ehtii kukkaan. Ja puintikin pitäisi saada hoidettua. Taitaa olla syysstressi? Toivottavasti kaikki onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei menny lukemat alemmas. Aika paha syysstressi. Ei oo ollu pitkähän aikahan näi huanua kesää. Ja isännän puires, hoiran yksin iltanavetan. Rupiaa tuntumahan kropas.

   Poista
 4. Sumuisia aamuja ollut täälläkin. On se aurinkokin välillä paistanut. En ole runkotuijasta kuullutkaan. Minullakin jäi mökkipihaan kukkia, joissa oli vielä nuput. Että sellainen kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runkotuijat on jo aika yleesiä. Mullaki on niitä kolome. Nehän on tehty yleensä 'Brabant' -nimisestä tuijasta, koska son nii kestävä. Alimmaaset oksat vaa karsitahan pois ja latvusta leikatahan vuasittain pallon muatooseksi. Tooosi huano kesä. Toivottavasti ens kesä olis lämpöösempi.

   Poista
 5. Oi kun sulla on kaunis purppurakeiju! Se on yksi lempikukistani ja kukkii nytkin nätisti parissa ruukussa, mutta kun syksyisin istutan ne maahan, niin ne vain kituu eivätkä kuki.
  Puintihommien kannalta ei todellakaan ole mikään ihanteellinen syksy. Ja noita umpisumuisia päiviä ei tarvittais milloinkaan, ne ei ole muuta kuin vaarallisia liikenteelle sekä maassa että ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ookko keventäny istutusmultaa, esim. hiakalla tai soralla. Eivät tykkää talavimärkyyrestä. Mullon nuata aurinkoosemmaski paikas, mutta kärsiivät keväällä auringosta ja tuulesta. Nämä varijoosemman kohopenkin keijut päriäävät paremmi.
   Puintihommien kans ei oikee hyvältä näytä. Puutarhatöitäkää ei huvita sumupäivinä teherä, ku kaikki on märkänä.

   Poista
 6. Kauniita kukkijii siellä on vielä. Ootko sie ihe leikannu tuon tuijan alunpittein? Meilläkin on ollu sumusii päiviä, puituu on suatu kuitenkin, ollaan jo loppupuolella. Murskesäilöntä on tään syksyn pelastus! Aurinkoisii päiviä ei monta oo koko kesänä ollu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ostanu valamihin aluun. Runko oli tehtynä, mutta latvus oli aika heikos hapes. Aikamoone harakanpesä, mutta runko oli tuas suarin. Ny näyttää latvuski jo hyvältä, ahkeran leikkauksen myätä.
   Meillä on puintia viälä jälijellä, valitettavasti.

   Poista
 7. Toivon keveyitä tuulia ja aurinkoa, että miehes saa viljat laariin.
  Kukkijoita on tosiaan iloksemme vielä joitain. Sulla on niin nätti piha ja arvaa mitä, mä niin kadehdin, kun sä tiedät sun kasvies nimetkin. Hyvä sinä! Mulla on piha täynnä nimettömiä (kasveja ei pikkareita), kun en saamattomuutani ole niille nimikylttejä laittannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niitä tarvittaas ny kipiästi.
   Ei mullakaa nimikylttiä oo, pitääs laittaa, ku joskus ei meinaa muistaa eres vuarenkiliven nimiä. Höh!.....Muistan yleensä suamenkiälisen nimen ja lajikenimenki, mutta latinat pitää luntata. Muston hyvä, että olis nimekki kasviilla, jos kiinnostuu jostaki kasvista, nii siitä löytää tiatoja tarkan nimen perustehella.
   Mutta kasvit kukoostaa iliman nimiäki :)

   Poista
 8. Onpas ihania kuvia. Kivasti valon ja varjon leikki näkyy niissä <3 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Syysaurinko värittää kaiken niin kauniisti♥

  VastaaPoista
 10. Syksyn valo on ihan omanlaisensa, hienosti sait ikuistettua. Aika viileitä on olleet aamut, +4 astetta meilläpäin. Tomaatit on ihme ja kyllä selvinneet vaikka kasvihuoneessa on ollut lämmitys vain yhtenä yönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimme aikoona valo on ollu kortilla. Se teköö valosta viäläki hianomman. Meillon kyllä ollu pääsääntöösesti lämpöösemmät yät. Toivottavasti lämpyä viälä riittääs, nii tomaatikki kypsyys kunnolla.

   Poista
 11. Ei ole täällä etelässäkään vielä puinnit ohitse. Mutta tällä viikolla on onneksi usein aurinko paistanut. Surkea kesä on ollut. Toivottavasti saatte kaikki puinnit tehtyä tältä syksyltä.
  Kyllä nuo keijunkukan kukat ovat aika hauskan näköisiä pörhiäisiä.
  Sinulla on tuota varjoasteria. Itse olen siitä haaveillut. Jos ei tänä syksynä niin ensi vuonna ostoslistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin aikoohin on useen jo kaikki puituna, vaa ei tänä vuanna.
   Kivan ilimavan kukkapiliven muarostaavat, vaikka yksittääne kukka onki tosi surkia, mitäänsanomaton. Jotaki näkyvää piti tuahon paikkahan saara. Siinon muute nii pimiä ja färitön kohta.

   Poista
 12. Kaunis valo kuvissasi! Ja ihanan siistit kukkapenkit :)
  Kaunista syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
 13. HUI miten kauniin näköistä on kukkapenkeissäsi! Aivan kuin suoraan pinterestistä, upeaa! Tuohonhan se alpi sopii kuin nenä päähän todellakin. Täälläkin on pellot vielä puimatta tuossa vieressä. Ja nyt taas sataa. Aloin jo odottaa uutta kevättä. Toivottavasti saatte aurinkoa sinne pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Arkahan se alapi taitaa olla, mutta meinaan kokeella silti. Meillä taitaa sateet alakaa huamen aamulla. Puimiset on sitte puituna tältä erää. Toivottavasti keliä tulis viälä myähemmi. Täytyy myäntää, että ens kevät on jo miäles mullaki, vaikken oo sipulia viäläkää saanu maahan laitettua.

   Poista
 14. Lakkituulia täälläkin on isännät kaivanneet, pellot ovat niin märkiä, usva nouseee jo aikaisin, kasteen kuivumista saa varmaan odotella ensi kesään...niin märkää on maa että nurmellakin jalan alla joustaa kuin suolla kävelisi!

  Varjoasteri oli mulle uusi kasvi, kun sen kanssa treffattiin Viher-Lassilassa elokuulla. Muuttivat meille ja toivon niille lempeää talvea!

  Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälei oo ollu paliua märiän maan kans ongelmia, vaikka tänää kävinki nyppäämäs traktorilla puimurin pois lutakosta, vaan tuleentumattomien eli märkien vilijojen kans. Olis pitäny olla poutasäitä, nii nolis valamistunu.
   Varmasti sunki asterit menöö talaven yli, ku munki meni.

   Poista
 15. Viljavaraston vieressä asuvana huomaa, että nyt pitää kiirettä - toivotaan vielä poutaa, että puinnit saadaan hyvällä hoidettua! Ihania valkoisia kukkijoita sinulla, keijunkukkakin ihna mahdottomassa kukassa! Teillä on vielä kylmempää kuin täällä , pidetään peukkuja sillekin, että saat joriinisi kukkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on ruuhkaa. Ny on puintisäät ollu kortilla ja kaikki on yhtäaikaa pellolla. Keijunkukka on tosiaan tykänny tästä kesästä. Onneksi soli satunnaane kylymä yä, muut on ollu lämpöösempiä. Jokaases joriinis on ny eres yks pualiksi auennu kukka. Ohan seki jo jotaki.

   Poista
 16. Kauniilta näyttää ja ihanasti tuossa paisteessa "kylpevät"..toivotaan kovasti että vielä kerkiäisi puhkeamaan nupuillansa olevat joriinit♥ Kaunista alkanutta lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko paistaa jo kovin matalalta. Huamenna alakava saret taitaa pysähryttää kukkien aukiamisen. Kiitos, samoon!

   Poista
 17. Kiva tunnelma kuvissasi!
  Joo, nyt on jo lokakuu. Menipäs tää aika nopeasti...

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...