lauantai 23. syyskuuta 2017

Kolomiopenkin syys

Tänää oli pilivinen päivä, muttei satanu. Taitaa luvattu poutakausi ny pitää. Muutaman tunnin olin iltapäivällä pihalla. Jotaki piäniä siirtelyjä ja viimmetipan istutuksia tein. Kukkasipulia en viälä ruvennu kaivelemahan. Ensin pitää teherä kaikille penkiille viimmeenen silaus eli viimmeeset siirtelyt, joirenki kukintojen leikkaus, kanttaus, rikkiksien poisto ja haraus. Samalla kattelen sipulikukkien paikat.


Alootin kolomiopenkistä. Siihen en enää muuta tee, ku kaivan sipulikukat..........nii ja laitan ne kausivalot, vähä myähemmi. Vaikka syyskuu on jo loppupualella, on penkiis viälä kummasti färiä.Mun kaikki neilikkaruusut on kolomiopenkis. Tämä uusin, vaalianpunaane alootteloo vasta kukintaa. Kesän ensimmääne yritys meni aiva pommihi. Sen ainokaasen varren imuutti kirvat kuivihi, eikä tullu kukan kukkaa. Ny on uus yritys ja ainaki kolomes varres on nuppuja.Nämä neilikkaruusut on siitä ihania, että ne kukkiivat alootettuaan (heinäkuun aluus) koko syksyn. Nykki on uusia varsia kukannuppuuneen vaikka kuinka palio. Tarttis olla vaa satamata. Aika hyvin siätää saretta, mutta rajansa silläki.Aukeemattomia nuppuja on viälä valakooseski. Sen viäres on uus ruusu, runkoruusu 'Therese Bugnet'. Tuasta oon haaveellu jo monta vuatta ja oli tarkootus hommata se joku kevät, mutta ku iili iski ny, nii saatavahan soli het paikalla. Muita uusia on Tamperehen messuulta keväällä ostamani vaalianpunaane kaunokaane, jonka jaoon  kahtia. Hyvin lähti kasvamahan ja kukkiaki on viälä muutama.


Pallotuijan takana on kivat viuhkat, kirijavalehtiset saksankurijenmiakat. Nei viälä kukkinu, mutta pitääs olla siniset kukat. Välihi on ilimestyny valakoosen jouluruusun siämentaimi. Niitä putkahteloo harvakseltaan, siältä täältä. Tähän istutin tänää, saappahas kesän kasvanehen lusikkamaksaruahon ja henkihiäveris olevan laventelin. Tämon harmaa alue, joka varsinaasesti kuuluu alappitähärelle, mutta talavahtikohon nua ny täs kohtaa. Kukintaansa vasta alootteloo jaloangervo 'Color flash'. Lehtien pitääs olla punaasenkirijavat, mutta kovin vihireeltä näyttää. Puutarhakaverin vastaavat on varioosemmas paikas ja leheret on iha punaaset. Takana kukkii suht hyvi toipunu kärhö 'Arabella'.

Karpaattienkelloski on viälä muutamia kukkia.
Siperiankurijenmiakkapuskat (mikä sanahirviö) siroon narulla. Neku pakkaa kaatua ja viimme talavena ne makaski isorikkojen päällä, jokka kualeentuuvat pois.Vallihauran reunaa. Tuas muute näkyy taas yks jouluruusun siämentaimi, miakkapuskan juurella.Ja lopuksi iki ihana koristekastikka 'Overdam' syysasus. Tämä seisoo ku patsas. Siihe ei aiva ota tuuli nii kovaa ku nuahi muihi, jokka on pikkuuse auennu. Ja eres näkyy viimmeeset nuakkuluppion kukat.


Hyvää viikonlopun jatkua!

38 kommenttia:

 1. Oi oi, sulla on nättiä kukkivia näin syksylläkin pihallas. Jouluruusun taimet varmasti ilostuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kivasti on viälä kukkia. Jouluruusun taimet annan olla tai sitte siirtelen niitä sopivihi paikkoohi. Ostetut emäkasvit ei meinaa talavehtia. Pitääs varmasti suajata jotenki.

   Poista
 2. Onpas mielenkiintoisia ja erikoisia kasveja, oli kiva lukea näistä. Penkit ovat aina upean siistejä. Neilikkaruusu on on todella nätti. Ihanaa, että sait haaveilemasi ruusun! Mahtavaa, että voit tehdä pian vaikka jouluruusupenkin pikkutaimista. Puutarhassasi on kaunista syksylläkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivosin tuan penkin justihi. Mulla on kyllä melekee kaikkia perennoja usiampi yksilö, se antaa rauhallisen vaikutelman. Toivottavasti ruusu seleviää ensimmääsestä talavesta. Kysyyn pitääkö suajata jotenki, nii sanottihin, että pitää pärijätä omillaan. Tuntuu että jouluruusun taimet seleviäävät parahite omilla satunnaasilla paikoolla. Kiitos!

   Poista
 3. Kaunista on. Olen kyllä hieman kateellinen, että jouluruusu tekee siementaimiakin noin paljon. Vasta sain omani kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orota muutama vuasi, nii siämentaimia rupiaa putkahtelemahan siältä täältä.

   Poista
 4. Kyllä on nättiä, niin nättiä ja paljon vielä kukkiikin. Jouluruusun siementaimet ovat aina mukava yllätys! Tuo kissanhäntäkukka pitää kyllä hankkia, se on vain niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä siämentaimet on mukavia. Muutama siämentaimi on jo kukkinukki. Häntäkukka on hiano. Sateesta ei oikee tykänny. Kukinto ränsistyy aika äkkiää.

   Poista
 5. Nättiä on vielä näin syksylläkin! Meillä on aika ränsistynyttä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon yrittäny valita sellaasia kasvia, mikkon hyvän näköösiä koko kasvukauren.

   Poista
 6. Kaunista on siellä kukkapenkeissä. Tuo neilikkaruusu on tosi nätti. Meillä nuokkuluppiot on jo kukkineet. Huomenna meinasin jo kesäkukkia raivailla pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neilikkaruusu toimittaa mulla jaloruusun virkaa :) Mä raivasin osan kesäkukista tänää.

   Poista
 7. Kaunista ja niin siistiä. Kiva kun jotakin kukkivaa vielä löytyy vaikka syyskuu on ihan loppuvaiheessa. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se mukava viälä kattella kukkivia kasvia. Kiitos, samoon!

   Poista
 8. Neilikkaruusu on oivallinen ruusu, kasvaa hillitysti ja kukkii todella pitkään. Jäin tuumimaan tuota syyskanttausta, oletko huomannut vähentääkö se tarvetta kanttaukseen seuraavana kesänä. Kanttailen yleensä alkukesästä mutta nyt alkaa olla kaikkien penkkien reunukset taas kanttauskunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neilikkaruusu on tooosi hyvä. Ehkä täälä jo ääriolosuhtehis, siksi oonki istuttanu sen vähä syvemmälle ja leikkaan ne joka kevät. Pysyyvät hyvin kuasis.
   En tiärä vähentääkö, mutta oon tavannu kantata syksyysinki. On sitte varhaaskeväällä vähä vähemmän töitä ja näyttää penkit pikkuusen siistimmiltä, vaikka jätän kaikki roinat talaveksi penkkiihi.

   Poista
 9. Syksyn kukkijoilla on ihan oma sijansa sydämessä. Kun itte tahtoisi lyödä kinttaat tiskiin, niin jotkut vain jatkaa. Ja pakko jatkaa ittekin noiden mukana.

  Jouluruusun siementaimet on lahja - niitä pitää siirrellä hellin käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Jaksaa viälä ittekki kiärrellä puutarhas ja aina sitä jotaki tuloo teheryksiki, ku kyttää jotaki kukkijaa.

   Poista
 10. Kyllä näyttää nätille sun pihassa vielä näin syksylläkin ja siistiä on. Ostin muuten kans tuon "Color Flashin" ja siinä on hyvin tummam punaset lehet. Istutin varjosaan, joten tuon tiedon mukaan sitten pysyvätkin.
  Rungollinen Terese B. tulee olemaan kaunis näky ja me saadaan ihailla sitä täältä kuvien välityksellä. Ruusu on kaunis, kestävä, vähäpiikkinen ja mitä vielä keksin kehuttavaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mäki kattelin tänää Flashille vaihtoehtoosta paikkaa, mutta antaa ny toistaaseksi olla viälä tuas.
   Toivon tosiaan, että olis hengis keväällä. Tuas on pikkuusen tuuline paikka.....mutta mihinäpä ei oo.

   Poista
 11. Ompa hauskan näköset nuo kirjavat kurjenmiekat! Ihan tuli mieleen joku sisäkukka, mikä se on joka noin kasvaa, apostolinmiekka? Eikös seki oo jonkusortin kurjenmiekka? Ja tuo kastikka on ihanaa! Sitä minäki ostin nyt syksyllä, jännään vaan miten se selviää talvesta. On vissiin viihtyny sulla hyvästi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tais olla apostolinmiakka. Ei mulla oo koskaa ollu, mutta oon lukenu siitä.
   Koristekastikka on osoottautunu tosi kivaksi heinäksi. Sekootin reilusti hiakkaa istutusmullan sekahan ja yritin laittaa ne tarpeheksi aurinkooselle paikalle. Leikkaan ne vasta keväällä. Hyvin on talavehtinu ja tuuhettunu.

   Poista
 12. Jouluruusun siementaimia - tuohon jos joskus vielä pääsisin! Sinulla on kauniit siistit kukkapenkit ja ihanasti siellä on vielä kukkaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jouluruusu kukkii ja jätät sen siämenkorat kypsymähän, nii eiköhän niitä siämentaimiaki ilimaannu. Voi mennä muutama vuasi.

   Poista
 13. Kauniisti siellä vielä kukat kukkii!�� tänä kesänä ihastuin tuohon neilikkaruusuun..on kyllä kaunis:) Mukavaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neilikkaruusujen piiiitkä kukinta-aika oli hankintakriteerinä. Mutta se on osoottautunu hianon näkööseksiki ja viälä kolomes färis. Kiitos, samoon!

   Poista
 14. Ihanalta näyttää syksyinen puutarhasi! Paljon kauniita kukkijoita. Hienot lehdet noissa saksankurjenmiekoissa ja upea tuo koristekastikka. Kivoja syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti viälä kukkii. Kaksfäriset viuhkat näkyy kauvas. Toivottavasti näkis niiren joskus kukkivan. Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Jotaki oli tehtävä, enkä halunnu miakkapuskia kuitenkaa leikata.

   Poista
 16. Miten kaunis syyspuutarha! Neilikkaruusu on ihanan reipas :)

  VastaaPoista
 17. Minulla on myös kirjavalehtisenä saksankurjenmiekkaa on keltavihreää ja valkovihreää. Miten olet saanut jouluruusut siementämään????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, valakoviheriääki?! En oo jouluruusuulle mitää teheny. Ensimmääne ehto on tiätysti, että se kukkii ja saa kehittää siämenet kaikes rauhas. Muutaman vuaren päästä voi juurella olla piäniä alakuja. Mulla on kukkinu ensimmääset jouluruusut v.2011 ja siitä asti on siämentaimia putkahrellu siälä täältä. Emokasvit on kualeentunu aikoja sitte.

   Poista
 18. Nuo kurjenmiekat kannattaiski sitoa lyhteeksi, ovat tosi kurjan näköisiä kun hapsottavat sinne, tänne. Mun neilikkaruusu kuoli silloin pakkastalvena ja haluaisin ostaa uuden. Pitää vaan tehdä sille uusi paikka,mun kaikille ruusupensaille pitäis! Ei lopu hommat meikäläisen pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekakukkapenkis siron kurijenmiakat useen, jos oikee repsahtaavat tai laitan jonku muun tuen. Oon istuttanu neilikkaruusukki vähä normaalia syvemmälle. Pysyyvät kovanaki talavena hengis. Lohorutukseksi, ei hommat lopu kenenkää pihalta.

   Poista
 19. Kauniilta näyttää syksyinen puutarhasi. Mieheni leikkasi pensasleikkurilla alas kaikki siperiankurjenmiekan lehdet ja niitä ei ollutkaan ihan vähän. Pieni osa pääsi kompostiin ja loput maankaatopaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siperiankurijenmiakat, ainaki vanhat puskat, tuattaavat uskomattoman määrän lehtimassaa.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...