tiistai 28. marraskuuta 2017

Sipulisunnuntai

Siis kyllä! Voitin nimittäi Tiiun, Puutarhahetki-plokin arvonnasta kukkasipulia. Kiitos! Kerkesin ny vasta touhata niiren kans. Olis ne voinu kaivaa maahanki, vaikka o vähä lunta, nii maa o meillä viälä ihan sula. Mutta olin ajatellukki ostaa joitaki sipulia purkkiihi ja viärä ne kellarihi. Oon joskus kokeellu narsissia, mutta ne kukkiivat kalmankelmeinä kellaris, iha itteksensä. En tajunnu pitää varaani.


Tulppaanit 'Flaming Flag' ja 'White Parrot' sekä  balkaninvuokkosekoitus.

Sunnuntaina sitte istutin  arvonnasta saamani tuluppaanit ja balkaninvuakot. Terassilla oli mukava touhata, ku oli viälä muutama plusastekki.Balkaninvuakkojen päälle pari senttiä multaa ja tulppujen päälle vajaa kymmene. Kastelin mullan ensi ja painelin sipulit kostiahan multahan.


Kasvitieteellisiä krookuksia, tasettinarsissi 'Minnow' ja  isojkukkainen krookussekoitus.

Kaupas tuli vastaha euron sipulipussia, joten nappasin koppahan suuria ja piäniä krookuksia ja Minnow-narsissia. Hyasinttiaki teki miäli, mutta ne maksoovat viälä kokonaasta nelijä eurua.......orotan :)Krookuksien sipulit oli alakanu jo kasvamahan, muttei täs kokeelus kovin korkialta putua, jos ei onnistu.Sinne vaa, siävästi purkkiihi ja multaa määlle.


Kellarihin menijöötä 26.11.2017.


Ny saa ruveta orottamahan koska jotaki tapahtuu, vai tapahtuuko mitää. Kuinkas kauvan menöö ennenku rupiaa jotaki näkymähä? Ja mihinävaihees otan ylähä? Pitääkö välis kastella?........varmuuren vuaksi kyselen kokemuksia, ku ittellä ei pahemmi oo. Kuinka teirän purkki-istutukset on onnistunu, nua niinku yleensäkki? Ja mitä ootta tavannu istuttaa?


Mukavaa marraskuun loppua!

24 kommenttia:

 1. Minähän kiirehdin istuttamaan jo viime syksynä sipulit purkkiin, liian aikaisin, joten ne puskivat ilmoille jo helmikuussa. Just sellasta kalpeaa, kaatuilevaa sorttia. Muutama tulppaani- ja tasettiruukku oli sopivasti keväälle kasvihuoneeseen. Nyt aion istuttaa sipulit vasta joulukuussa, jospa ne sitten olisi sopivampaan aikaan keväällä. Muutaman kerran niitä kävin kastelemassa. Meillä on autotallissa ikkunoita, josko nuo ruukut pitäisi peittää, etteivät innostu liian aikaisin? Ihan kokeilua tämä minullekin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä luulin olevani myähäs. Jos ny viälä törmään halapoohi sipulipussiihi kokeelen laittaa toisenki satsin. Pimeys varmasti viivästyttää kasvua. Mullon pimiä kellari, mutta ehkä liia lämmin.

   Poista
 2. Olipa mukava voitto! Onnea sinulle!
  En ole koskaan kokeillut sipulien purkki-istutusta, joten jään seuraamaan sinun kokeiluasi. Olisihan se mukavaa nostaa kukkiva purkki esille siinä vaiheessa, kun maasta ei vielä näy mitään. Tarttuvia tällaiset houkutukset. Naapurikunnan rautakaupassa oli vielä runsaasti sipuleita myynnissä, mutta hinta lähellä normaalia. Josko hintaa pudottaisivat, voisi kokeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Kiitos!
   Oon monena vuatena meinannu jättää muutaman pussin purkki-istutuksehen, mutta sitte oonki innoossani kaivellu kaikki maaha. Jännää orotella kuinka sipulien kans käy. Täski asias varmasti auttaas kasvari tai lasitettu terassi. Eiköhän kaupat johonaki vaihees hintoja tiputa. Pitääs vaa olla oikias paikas oikiahan aikahan.

   Poista
 3. Ah, joku muukin istuttelee vielä. Tämä lohdutti, kun eilen tyrkkäsin vihdoin ja viimein narsissien sipulit parvekkeelle ruukkuihin. Saas nähä tuleeko mitään! En o aiemmin kokeillu. Ja amarylliksen sipulin laitoin kanssa sisälle, josko se jouluksi suvaitsisi kukkaa puskea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki pelekäsin jo olevani myähäs, mutta tairetahanki olla etuaijas. Meinaakko pitää purkit parvekkehella koko talaven? Kiataasisin jotaki suajaksi pakkaasella, huapaa tai jotaki muuta. Toivottavasti saat ihaalla jouluna amaryllistä.

   Poista
  2. Parveke on lasitettu, niin ei kauhiasti pakkanen pääse puremaan. :) Mutta jos kunnon pakkasasteita alkaa ilmaantua, niin käyn kyllä suojaamassa jotenkin.

   Poista
  3. Oletinki että olis lasitettu. Lasitus lisääki valtavasti käyttömaharollisuuksia.

   Poista
 4. Tuommoisesta puuhasta tähän aikaan taitaa tulla tosi hyvä fiilis :) Toivottavasti kukinta onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, oli kiva touhata purkkien kans. Ei tunnu viälä nii talavelta. Toivottavasti.

   Poista
 5. Minäkin laitoin osan sipuleista ruukkuun juurikin viime viikonloppuna. Osa minulla on vielä odottamassa istutusta ja ajattelin ehkä parin viikon päästä laittaa ne. Itse olen yrittänyt viivästyttää ruukkuun istutusta mahdollisimman myöhään, jotta eivät alkaisi nousemaan liian aikaisin. Kastellut olen tosi niukasti pari kertaa talven aikana ja käynyt kurkkimassa ruukkuja varmuuden vuoksi melkeinpä viikoittain. Minullakin kokemusta on vasta kahdelta talvelta, joten opettelua tämä on vielä täälläkin.:) Kiva nähdä, kuinka istutuksesi onnistuvat. Toivotaan runsasta kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullehan on jo kokemustaki kertyny. Taitaa säilytyspaikan lämpötilalla olla suurin merkitys piippojen nousuhu. Orotan tiätty hianua kukintaa, mutta torennäköösesti mulla jokin menöö piälehen, ettei ainakaa kaikki onnistu.

   Poista
 6. Minä olen istuttanut joulukuussa ja vienyt kellariin. Siellä on pimeää ja viileää. Helmikuussa tuppaavat nousemaan ylös omia aikojaan, joten tulee kiire viedä ne valoisaan ja viileään. Jos ne laittaa lämpimään, niin varret venyy hirmuisesti jaksamatta sitten kannatella kukintoa. Matki kevään kelejä, niin saat tanakat taimet.

  Ja laitoin sulle haasteen blogiini - ihan kevättä ajatellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, eli näyttää siltä, ettei tarttisi hötkyyllä. Myähääsempi istutus olis varmasti parempi, ku meirän kellari taitaa olla liian lämmin. Kevään kelit?...... kastelu lumipallolla!
   Kiitos haasteesta, kävinki jo kattomas :)

   Poista
 7. Olen istuttanut jo aikoja sitten ruukkuihin sipulit. Ne voi puskea kellertävää vartta keväällä kellarissa, mutta kun ne tuo valoon varretkin saavat vihreän värin. Kokeilen mullan pintaa kädellä jos on pikkuisenkin kostean tuntuista en kastele. Ehkä pari kertaa korkeintaan talvella. Nyt vein vasta kurjenmiekan juurakoita kellariin kirjoitin siitä blogissani. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää muistaa käyrä kellaris ny pikkuuse tihijempää. Siälä rupiaa olemahan nii monellaasta purkkia ja juurakkua. Nii, sitä voi tiätysti kukittaa purkis moniaki keväällä kukkivia kasvia. Kiitos, samoon!

   Poista
 8. Miekin laitoin mukulat ruukkuihin jo jokuaika sitten. Ruukut on vielä autotallissa, ja kahotaan nyt kelijä vienkö ensinkään kellariin! Jos on näin lämmintä olokaat autotallissa! Oon kasvattanu ruukkuloissa vuosia, Aarno Kasvin ohjeilla. ja hyvin on onnistunu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillei oo autotallia ensinkää.......mutta hevoostalli olis. Siälä pysyy suurimmaksi osaksi lämpötila plussalla. Hmmmm.....isäntä vois kyllä heittää mun purkit pihalle ;D että meinaakko tallinki vallata. Ny tiätysti herää kysymys - mikkä on Aarno Kasvin ohojeet?

   Poista
 9. Onnea hyötöön. Parvekkeelle ja pihalle tarkoitetut keväthyödöt istutetaan yleensä juuri marraskuun puolella, sillä aikaisemmin istutetut lähtevät kasvuun kevättä ajatellen liian aikaisin. Sisällä tuo kukinta aika taas jää melko lyhyeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanne olis, että vois laittaa pääsiääsenä portahille, mutta tuskin onnistuu. Hyväku eres kukkiisivat. Oliski vaihteeksi aikaane kevät.

   Poista
 10. Yhtään vastausta en osaa sinulle antaa, kun en noita sipuleita käsittele. Paitsi aion tehdä sipulipiirakkaa, jonka ohjeen löysin juuri jostain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten meillä menöö asiat päivastoo :D En koskaa käytä sipulia ruaanlaitos. Isäntä ei tykkää, ja iliman mäki voin olla. Moni varmasti kauhistuu jo pelekkää ajatustaki sipulittomasta ruaasta.

   Poista
 11. Onnea kivasta voitosta ja toivotaan kovasti että istutukset onnistuu! Mukavaa marraskuun viimeistä päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotahan, että eres joku purkki onnistuus. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...