keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Aikamoosta haipakkaa

Ku kevät vihiroon tuli, nii aikamoosta haipakkaa on ollu sittemisin, nii ihimisillä ku kasviillaki. Isännän ryhyryttyä peltohommihi, oon joutunu hakemahan varaosia, milloon mihinkäki koneesehen, milloon mistäkipäi maakuntaa ja illat o menny pitkälle navetas. Puutarhaski tiätysti oon jotaki keriinny rapsehtia, lähinnä iltamyähällä ja sitte on saanukki kaatua suaraa sänkyhy. 

Joka kasvikiarroksella näköö jotaki uutta ja jo lakastuvaa kauneutta. Tuntuu, että kasvit kasvaa  ja kukkiivat pikakelauksella. Talaven paksu lumipeite on siivittäny monet kasvit upiahan kukintahan, kuten esimerkiksi pikarililijat.Ensimmääsen kerran kunnon kukintaa potageris.Nämon  ostettu vuasi sitte kukkivina kevätkukkina ja kukkimise jäläkihi kaivoon ne leimupenkkihi.Kolomiopenkiski o ny  hiano kukinta.


Kirjopikarililja -Fritillaria meleagris

Jos on ruurulline kirjopikarililija hiano.......


Valkoinen kirjopikarililja -Fritillaria meleagis alba.

....on tämä valakoonenki,  elekantti, vivahteeneen.


Keltareunapikarililja -Fritillaria michailovskyi

Keltareunapikarililija on aavistuksen vaisu.


Kirjopikarililija ja keltareunapikarililija kolomiopenkis.

 Syksyllä istuttamaani assyyrianpikarililijaa en oo hoksannu ollenkaa. Näköjään o jääny viimmeesistä sipulipussiistä paikkatiarot laitamatta.


Oon puronnu jo aikaa sitte kärryyltä, joten en yhtää tiärä mitootta touhannu. Meinaan viärä ny vintiltä kaikki taimet terassille. Onko riski? Ilimat taitaa kyllä viilentyä, mutta ohan harsot keksitty. Vinttihin ku meinaavat kuivaa aiva väkisi. Ja illalla laitan joriinit ja daaliat maahan....... kait. Oottako jo laittanu?


Ny on se kauvan haikaaltu lämmin, suarastansa kuuma (varijos +27.1) kevät, joten nautitahan näistä ilimoosta. Tiärä, ovakko kesän ainuat. 

24 kommenttia:

 1. Sul on niin pulskia ja vereviä noi kasvit, ihan pitää kysyä, että mitä lannoketta sä käytät!
  Nyt tosiaan pukkaa ilmoille kaikki kasvit yhtäaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, on vai?! Iha milloo mitäki, joskus huitelen kanankakkarakeeta tai jonku firman kevätlannootetta tai joskus e mitää.

   Poista
 2. Kauniita ovat pikarililjat. :) Nautitaan nyt tästä hetkestä ja lämmöstä!

  VastaaPoista
 3. Sama täällä, kelkasta olen kanssa tippunut - hommaa riittää ulkona niin paljon ja huilatakin tarvii ja aina kun oikasee niin uni tulee oli sitten päivä tai yö.

  On sinulla hienot pikarililjat! Tykkään niistä niin paljon, valkoinen tuntuu olevan taantuva väri ja ajattelin sitä hankkia fritillariapenkkiini lisää. Tykkään jotenkin tuosta keltareunaisesta myös.

  Uskon, että haipakkaa siellä riittää, kun on karja ja kylvöt! Joko teillä lehmät pääsevät laitumelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kummasti ainaki pualet suunnitelluusta päivän tekemisistä jää tekemättä ja siirtyy seuraavalle päivälle, ruuhka o valamis ;D
   Mullon tuas sekootuspussin tulosta, mutta valakoosia vois ostaa oikee eriksensä, jos tuloo vastahan.
   Ei loppua näy haipakalle, mutta sama juttu joka kevät - kesä. Ei viälä.

   Poista
 4. Ihanasti kukkii. Minun valkoiset pikarililjat ovat ihan jääneet noiden punaisten jalkoihin.

  VastaaPoista
 5. Tänään oli tarkoitus viedä tomaatit kasvariin kun pahimmat helteet on tältä haavaa ohi ja pilvisempää tiedossa, ei tarvitse puljata varjostuksen kanssa. 10 päivän ennuste näytti ihan hyviä lukemia öille joten kyllä täällä II-III vyöhykkeellä uskaltaa jo viedä pihalle tai kasvihuoneeseen.
  Kirjopikarililjat on ihania, olen saanut vihdoin ja viimein ne lisääntymään omassa puutarhassa. Muiden pikarililjojen kanssa en ole oikein onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joriinia en saanu tiätenkää viälä istutettua, mutta melekee kaikki kasvatukset o jo terassilla. Vilipoosempi päivä meillä ainaki o jo tänää, tuuloo aika lailla.
   Pari yritystä oon itte kans pikarililijojen kans teheny. Kait oli liian kuiva ja varioone paikka. Saa nähärä putkahtaako assyyrialaaset viälä jostaki. Muutamas kohoras o vaa lehtiä, joita luulen kyllä narsissiiksi.

   Poista
 6. Pikarililjat kukkivat täälläkin ekaa kertaa oikein kunnolla. Ovat tainneet vihdoin kotiutua. Minä istutin daaliat penkkiin eilen. Kesäkukat pitäisi myös viedä ulos kun ehtisi. Nyt ei juuri hommat ole loppumaan päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu! Niiton kiva kattella, vaikkeivät kauvaa kukikkaa.....nekää. Sullahan o jo hyväs mallis. Mullon kaikka vasta terassilla.

   Poista
 7. Kiirettä tosiaan piisaa ja välillä vähän liikaakin.
  Kasveilla kasvuvauhti on huimaa ja harmittaa, kun kuvaaminenkin jää niin vähäiseksi.
  Pikarililjat ovat kauniita ja sinulla ne kukkivat kivasti.
  Daaliat on täällä meillä jo kaikki istutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirusta pitää ja ny o pitäny jo ruahuaki leikata. Kerran oo leikannu osittain, osa viälä orottaa ensimmäästäki kertaa. Mullon toisinpäi, kuvata ainaki kerkiän, jos en muuta :D
   Jos taas yrittääsisin illalla istuttamis hommia.

   Poista
 8. Kiva, kun kaikilla on yhtälailla kiirettä:) Daalioita on kymmenittäin ämpäreissä ja ruukuissa, mutta pitkin pihaa ja hyllyjä. Nyt voisi tänä vuonna uskaltaakin jo istuttaa, mutta viime kesänä 9.kesäkuuta paleltuivat kaikki maahan istutetut daalioiden alut. Eli seuraan edelleen säätiedotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on kyllä palio, palio lämpöösempää, mutta eihän sitä koskaa tiärä. Harson meinaan laittaa joka tapaukses.

   Poista
 9. Komeita pikarililjoja! Mulla jostain syystä meinaavat taantua ensimmäisen kukintavuoden jälkeen. Ehkä kasvupaikka on liian kuiva? Joka syksy istutan kuitenkin pussillisen uusia, niin pysyn fritillarioissa :) Daaliat pistin jo rohkeasti maahan ja tomaatitkin meinaan istuttaa seinänvierustalle, kun ovat jo liian isoja maitopurkeissa kasvamaan. Pistetään sitten harsoa päälle, kun kylmä uhkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torennäköösesti kuivuus o syynä.
   Harsot o hyviä apulaasia ja käytös meilläki.

   Poista
 10. No, on aika haipakkaa. Kasveilla myös! Yhden päivän aikana tapahtuu paljon. Vähän liian paljon! Ihana tiiliviritys sulla!

  VastaaPoista
 11. Ei tässä ole malttanu koneen äärellä istuskella kun on pihalla pitäny muka touhuta kaikenlaista. Vähän kuuma (en silti valita) on kuitenki ollu ihan kunnon hommiin ryhtyä, mutta ihailla oon jaksanu:) Kasvariin vein jo tomaatit, mustasilmäsusannat ja punahatut. Siemenestä kasvatettuja kaikki. Ovat pärjänny hyvin.
  Mullapa ei nuita kirjopikarililjoja olekkaan yhtään. Pitäis varmaan syksyllä hankkia kun ovat kauniita ♥

  VastaaPoista
 12. Kevät tämmöisenä äkkilämpimänä pitää kiireellisenä. Puutarhablogit hiljenevät kummasti, kun jokainen kontaa pihalla. Aina se tietokoneella istumisen voittaa. Ei se mitään, aina voi kerätä varastoon juttuja ja kuvia huonojen ilmojen kohdatessa.

  Meilläkin pohjoiseen kääntynyt tuuli viilensi ilmastoa. No paremmat työkelit - helteeseen tahtoo räytyä innokkainkin toimintatarmo. Jaksuja sinne etelän suuntaan!

  VastaaPoista
 13. Kirjopikarililjat kommiisti kukkiivat siellä. Miulla on jostain syystä vähentyneet. Oisko liian varjossa ja kuivassa. Liikoo on tuota lämmintä ollu, meillä ois urakka mehtään puuntaimiin istutusta, toivottavasti ei ois mahoton helle. En vielä oo daalioita istuttanu muahan, siirrän pois kasvihuoneesta ja harsolla vielä peittelen.

  VastaaPoista
 14. Ai säkin oot varaosa kuskina teillä! Mulle on kans napsahtanu sama homma :D Pikarililjat on hienoja, mullakin kukkii nyt ensimmäiset! :)

  VastaaPoista
 15. Mun pikarililjat ei tänä keväänä noussu. Taitaavat olla mennyttä :( Pitää varmhan syksyllä istuttaa uusia.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...