tiistai 5. kesäkuuta 2018

Kaikkehen on varauruttu

Ennnätyksellisen pitkä lämpöjakso on toistaaseksi historiaa.........mutta ensimmääset mansikat kerkes kypsyä ja non napsittu jo parempihin suihin. Jouruun vaihtamahan sangoon suurempahan astiahan. Meinas mansikantaimet väkisin kuivaa.Nyon ollu muutama järkyttävän tuuline ja kylymä päivä. Jouruun kaivamahan talavihaalarikki naftaliinista. Eihän pihalla olisi tiätenkää tarvinnu olla, mutta aina siälon jotaki miälenkiintoosta puuhaa ja ku on kököttäny koko pitkän talaven sisällä, nii ny oon sitte pihalla senki erestä. 

Onneksi olin suajannu joriinit ja daaliat harsolla. Olis tuuli riapootellu ne tuusan nuuskaksi. Esikasvatin ne kerranki sisällä ja kasvoovat turhanki hyvi. Ny onki sitte piäni peleko, että paleltuuvat, jos tuloo kunnon yäpakkaasia.Kuivaa on ollu ja on. Tulevihin sateesihin oon varautunu uurella vesisäiliöllä. Se mikää uus oo. Son vanaha mairon varatankki, mikon ollu takatarhalla rähämällänsä jo muutaman vuaren. Isäntä sen kiikutti traktorin piikiis pihahan ja laitoon sen puarin portinpiälehen orottamahan valtaasaa vesisaretta. Tuas katot kohtaa yhyreksänkymmenen asteen kulumas. Toivottavasti torstaille ennustettu vesisaret toteutuu ja saan testata asennuksen toimivuutta ja voin sen jäläkehen ruveta naamioomahan säiliötä. 

Yät on ollu aika vilipoosia ja ny on vaarana muutama viäläki kylymempi yä. Ei muutaku harsoja lisää. 


Mutta lumipalloheisi kukkii täyttä häkää,  vaikkon vasta kesäkuun alaku. Kummallista.


Hyvää kesäkuun jatkua!

37 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei pääse halla puraisemaan! Täällä virittelin harsoja kosteuden takia, kun katsoin, että lähes mikään ei lähde itämään. Kuivuivat raukat tietysti. Nyt yritän paapoa muutamaa pientä kasvuun lähtenyttä taimea sitten.
  Hieno tuo maito/vesitankki! Todella kaunis. Mitä sitä naamioimaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei. Viälä ei oo nollas käyty, mutta kuinkahan on ens yän laita. Kasvulooris on mullaki ollu harsot, ettei heti kuivaasi. Toivottavasti saisit eres muutaman taimen aikuuseksi asti.
   Kattoo ny. Petollisen äkkiää silimä tottuu kaikkehen, vaikkei mikää kaunistus olisikkaa :)

   Poista
 2. Hyvin ootkin varautunut hallaan. Meillä oli aamulla 4,9 astetta, joten tällä erää hallalta vältyttiin. Kuivaa on, mutta odotellaan sadetta, sinulla on upea vesisäiliö odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkää oo viälä hallanpualella käyty. Toivottavasti ei käytääsikkää. Satanu on sevverran, että pohoja on reilusti peittyny.

   Poista
 3. Hallanvaara täälläkin, ja samanlainen haamupiha harsoineen. Asteita oli kuitenkin 5 kun heräilin yöllä tarkistamaan. Tuommoinen vesitankki on mainio, ja hanallinen tietysti kun on maitotankki. Eiköhän se siitä ala täyttymään pian. Lämmintä vaatetta tarvitsi eilen todellakin ylle, mutta kädet jäätyy jos meinaa jotain ulkona tehdä, eikä rukkaset kädessä onnistu mikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son ny haamujen aikaa. Taitaa niitä vaeltaa yhyren jos toisenki pihapiiris. Hanallinen on ja siksi sonki nua korkialla. Voi päästää vettä suaraa kastelukannuhun tai kauhaasta säiliöstä. Jos olis mitä kauhaasta. Nämä lämpötilat tuntuuvat tooosi kylymiltä, ku kerkes tottua jo hellelukemihin.

   Poista
 4. Eilen illall iski paniikki, jos sittenkin menee aamuyöllä nollaan, ja harsotin ympäri pihaa jo istutettuja daalioita, samettiruusuja... nostinpa muutaman jopa ylös maasta. Ei näihin Suomen alkukesiin voi kyllä luottaa, niin hassusti heittelevät asteita. Ja tämä kuivuus on ihan kamalaa! Toivotaan, että saat pian hienon vesipönttösi täyteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon daaliooren lisäksi istuttanu jotaki muitaki kasvatuksia, mutten meinaakkaa niitä ylähän kaivaa. Heitän jotaki peittua päälle ja jos ei seleviä, nii sitte ei. Tänää satoo jotaki, mutta kyllä tarttoo monta samallaasta saretta, ennenku säiliö on täynnä.

   Poista
 5. Vai on siellä jo mansikan makkuun piästy. Meilläkin varrauvuttiin hallaan, alimmillaan ol +6. Ois huono homma jos hallat vielä tulis. Meiltä ottivat mehtäpalovarotuksen pois, on senverran vettä suatu. Myökin hiissattiin muutamavuos sitten tuommonen pikkutankki tänne vesastiiks kasvihuoneen viereen. Verhoiltiin kestopuu rimoilla. On osoittautunu hyväks. Kovasti ol tuulta tiälläkin ja puita linjoille kuatu. sähköt ol poikki yl kaheksan tuntii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, amppelimansikan, mikä oli jo hyvin kukas ostettaes. Ens yä näyttää hallan suhtehen tooosi pahalta. Pian sen näköö, kuinka tankki käytännös pelaa ja onko oikias paikas.
   Tääläki tuuli paiskoo tiänviären terijoensalavoosta riskuja terassille asti ja puiren alustat on yhtä riskumettää. Sähköt sentäs pysyy.

   Poista
 6. Kunnon tankin sait ja toivottavasti taivas antaa täytettä, sitä jo kiivaasti odotellaan, toisaalta täällä meillä on kunnon porakaivo ja pintakaivossakin vettä piisaa, mutta ei ainakaan tarvitsis kantaa, jos taivas antaisi vettä. Meillä maa halkeilee kuivuudesta ja vettä totta tosiaan saa tulla aika paljon, jotta kosteus menisi syvemmälle. Harsokummituksia täälläkin, eilen illalla kannoin kaiken minkä jaksoin navettaan, olkoon siellä vielä ensi yön ajan, hallaa tännekin luvattiin, onneksi pakkasen puolelle ei sentään menty. Kasvimaalla harsot pysyivät tuulessa onneksi paikoillaan, mutta tuuli oli melkoinen. Toivottavasti hallavaroitukset ovat turhia!

  Yritän nyt vanhan ajan poppakonstiani - kun kesällä ison uusin lämmitän tulee helle takaisin ja jos pyykit vien narulle, alkaa taatusti satamaan...saas nähdä kuinka muijan käy :D.

  Mansikan makuun siellä on jo päästy ja se on mukavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...höh, siis uunin lämmitän, voi tätä konetta!

   Poista
  2. Ei tuanu tämäkää päivä pelastusta kuivuutehen, ainakaa viälä. Tairan kans terassilta osan kantaa tupahan, varmuuren vuaksi.
   Mullon loorien päällä harsopainoona kaikki maharolliset, harijoosta ja talikoosta ruveten.
   Sullon hyvät poppakonstit. Yleensä ne auttaa :D

   Poista
 7. Helle vaihtui hyytävään kylmyyteen ja kovaan tuuleen, mutta onneksi vain väliaikaisesti. Ennusteen mukaan tilanne taas loppuviikosta paranee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin talavihaalarikelit. Vähä lämpöösempää vois tosiaanki olla.

   Poista
 8. Minä taidan harsotella arimpia kasveja tänään, pari seuraavaa yötä on tosi kylmiä, sitten pitäisi helpottaa. Samaa mieltä Sailan kanssa, säiliö ei naamiointia kaipaa. Toisaalta se antaa hyvän syyn hankkia muutaman taimen viereen maisemointia varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että säiliö jääki tuallaaseksi tai sitte peitän sen pajuseinällä tai jollaki risu/oksavirityksellä. Kasvia ei viälä voi laittaa, pitää mahtua konehilla porttihin, nii kauvan ku on elukoota.

   Poista
 9. Kuivaa on ollut täälläkin ja sade on enemmän kuin toivottu vieras. Onneksi yöt ovat olleet vielä suht, lämpimiä, mutta eilinen kova ja kylmästi puhaltava tuuli sai helteisiin tottuneen vetämään toppatakin niskaansa.
  Hyvä ja etenkin käytännöllinen säiliö, jonne mahtuu kunnon vesimäärä, kunhan sadetta vain saataisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pellot on iha rutikuivia, yhtä tomua. Vettä sais sataa monta päivää. Ens yä taitaa olla kylymin. Siitä ku on selevitty, vois istuttaa pikkuhilijaa loput kasvatukset penkkiihi.
   Taitaa olla kiven takana, saara säiliö tänä vuanna täytöhö vettä.

   Poista
 10. Toivotaan, ettei kylmenisi kovasti. Viime yönä oli tosi kylmää. Vesiastioita ei voi liikaa olla (ellei sitten ole viime kesän kaltainen kesä) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tarttisi yhtää kylymemmäksi mennä. Puarinnurkalle tyyräsin isoot kottikärryt vesipyyrykseksi. Mahtaa siinä kymmenen senttiä vettä olla, ei sen enempää :(

   Poista
 11. En tykänny helteistä, mutta ei tämäkään oo mistään kotosin. Niin kylymä pihalla, että meinaa jäätyä pystyyn!
  Tuuli on riepotellu kasveja lakoon ja osa on poikki ja sitä myöten pilalla ja talon päädyssä tuuli oli nostanu patjarikkoa irti maasta! Sais jo hellittää ja sataa kauan ja hartaasti tihuuttamalla, vaikka sä toivot tietysti runsaampaa sajetta, että säiliö täyttys :) Hyvä vesiastia onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei liian lämminkää oo hyväksi, mutta ny kyllä heitti turhan kylymät kelit.
   O-ou! Teillon ollu kunnon puhuri. Meillei mitää varsinaasta vahinkua tullu. Ei oo väliä tulooko tihuuttamalla, kuhan sataas kyllä kauvan :)

   Poista
 12. Nytpä on saanut kiikutella ruukkuja sitten sisään ja ulos kylmien öiden takia. Siitä hommasta en hirveästi kyllä tykkää, mutten halua hallallekkaan kukkia menettää niin pakko se on kiikutella.
  Sullon komea vesisäiliö, ei löydy joka pihasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamaa pöttiä oon siirrelly sisälle melekee joka yä. Lämpö pysyy katetulla terassilla aika hyvi, joten muut on saanu mennä riskillä. Tämä kylymä tuuli ei oo siihe osunu, mutta ens yäksi tairan ottaa sisälle muutaman muunki ja harsottaa loput.
   Ei nii :)

   Poista
 13. Hieno vesisäiliö eikun anna olla esillä vaan . Minulla ei ole paljon peitettävää onneksi. Kastelemaan olen joutunut mökillä ja kotona muutaman kerran. Uusia istutuksia en ole tehnyt vaikka ei nyt aurinko porotakkaan. Kitkemistä on ollut senkin edestä. Meillä on aika suuret rinneistutukset. Ja niitä en ole kerinnyt kertaakaan kitkemään . Mansikoita odotellaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että annanki. Uusia taimia oon penkkiihi pääasias kastellu, empä juuri muuta.
   Onneksi kuivuus hirastaa pikkuusen roskienki kasvua, mutta taitaavat ryäkälehet kukkiakki ja siämentää ennemmi ku tavallisesti. Amppelis meilläki vasta mansikoota, ei mualla.

   Poista
 14. Meillä ei kyllä satanut kuin sen verran, että peltikatto kostui. Maa ei oikeastaan kastunut yhtään :(

  VastaaPoista
 15. Jep. Nyt saa harsoja viritellä, mutta pian taas yölämpötila nousee :)... ja toivottavasti sitten päivänkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son ny tätä aikaa, toivottavasti ei kestä kauvaa.

   Poista
 16. Kyllä se tästä taas pikkuhiljaa lämpenee, toivotaan. Täytynee kyllä täälläkin sääennustuksia vahtia, vaikkei toistaiseksi hallaa lupailekaan. Kylmää on silti ollut. Mukavaa kesäkuun alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lujahan tuntuu ottavan. Ainaku luulo, että ny yäkki lämpenöö, nii taas o vastas kylymiä öitä. Kiitos, samoon!

   Poista
 17. Meilläkin oli kauhia tuuli parin päivän ajan ja riepotteli juuri saaviin istuttamani riippapetuniat niin, jotta olivat jo aivan henkihieväreissä. Isäntä tuli kotia, niin komensin nopiaa nostaan saavin suojaan, sen verran painava, etten itte saanu nostettua. Kyllä ne jo osoittaa elpymisen merkkejä onneksi, mutta hidasti varmasti kasvutahtia. Sadetta sais tulla vähä enemmän kun se pari tippaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoosta riapootusta oli. Toivottavasti petuniat o jo toipunu rytäkästä. Kuivaa o tääläki, aina vaa.

   Poista
 18. -suojaharsoja on meilläkin, on tämä erikoinen kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se. Jospa ny lämpiääs, ainaki säätiarootus taas nii lupaaloo.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...