lauantai 20. helmikuuta 2021

Viherliljapuut eikä verililjapuut

Siis viherliljapuut eikä verililijapuut (niin oon näitä aina tituleerannu) on kivan näköösiä, pikkuusen eksoottisia kasvia. Niitä myyrähän useemmiten kevääsin, kesäkukiksi, mutta niistä saa monivuatisenki ilon. Koska nei kuitenkaa kestä talavia pihalla, ne pitää ottaa sisälle syksyllä. Moon viäny omiani talaven ylitte sekä olkkarin pohojoosklasilla että vintin viileyres, vaihtelevalla menestyksellä. 

Viherliljapuu - Cordyline 14.9.2017.
v.2017 Se mikä näistä tuloo ensimmääsenä monille miälehen, on useemmiten myynnis oleva tummanviininpunalehtine. Tämän istutin vanhahan sinkkisankoohin ja aluskasviksi onnenapila 'Iron Cross'. Hyvin sopiivat yhtehen.  Talavetus sisällä.

v.2018 Tiätenki, ku vastahan tuli, nii kätehen tarttuu toisenki färine kelta/viheriä lehtine viherlilijapuu, miten ollu koskaa ennemmi nähäny.

                           
 Nostin sen purkkiinensa terassin nurkkahan puusaavihin, muiren kasvien sekahan.

                           
Ihan täysin viheriäki tuli vastahan. Se valloottiki punalehtisen paikan, ruskian puusaavin päältä. Viheriän kasvutapa on torella roteva.

                            
Punalehtine viätti kesän ruukus terassipenkis .

                              
v.2019. Viheriälehtinen oli taas puusaavin noukas ja muut rivis terassin reunalla muiren kesäkukkien kans.

v.2020. Olin ihaallu plokiis pinkin färistä viherlilijaa ja ku törmäsin keväällä kohtuuhintaasehen sellaasehen, joukkohonhan se lähti. 

Viherliljapuu 'Pink Passion'
Se viätti kesän terassinreunalla, kuten punalehtine ja kelta/viheriälehtinenki. 

Viheriälehtinen oli terassilla, soffan käsinojan päällä. 

Kelta/viheriälehtisen mukana oli matkustanu salamatkustaja. Juurelta rupes nousemahan jotaki keltakukkaasta apilaa. Liänöö joku rikkaruaho. Mutta kivasti se sopii mun apilakokoelmahan.

Syksyllä ilimojen kylymetes, nostin kaikki viherlilijapuut terassin katon alle suajahan. Non viimmeesiä talavetettavia, mikkä siirrän sisälle. Ne kestäävät muutamien asteeren pakkaasia.

18.12.2020.
Puna- ja viheriälehtiset menos vinttihin talavia viättämähän. Pinkin ja kirijavalehtisen olin tuanu sisälle viikkua ennemmi. Tua alimmaasten lehtien ruskettuminen ja kuivaminen on näille tyypilline ilimiö ja siksi näistä tulooki aikaamyären rungollisia pikkupuita. Totesin, että sisälle siirron olis pitäny teherä pikkuusen ennemmin. Pinkki oli ottanu nokkihinsa ja näytti ihan ruskialta. Leikkasin sen viiren sentin tapille. Muut oli viälä suht hyväs kunnos.......Entäs mikä tilanne on tänään........ei hyvä, muttei toivoton.....toivottavasti.

Viheriälehtinen näyttää parhaimmalta. Son kyllä rajusti laihtunu ja likempi tarkastelu osootti siinä olevan joitaki öttiääsiä. Viän suihkuhun.

Kelta/viheriälehtine näytti kuivavan ja kualevan, mutta niin juurelta lähti uutta kasvua, niinku erelliskeväänäki.

Punalehtinen näyttää niin ikään entiseltä.....täysin, mutta meinaan leikata latvan pois. Näköö rupiaako haaroottumahan vai ei. Suurin syy pahoonvointihin on kait kuivuus. Sumuttaakki olis voinu. Vintin lämpötila on ollu 16-18astetta.

Viimmeesimpänä, muttei suinkaa surkiimpana, on tällä hetkellä pirtiästi vesoova pinkkilehtinen. Sehän näytti syksyllä ihan kuallehelta. Varsiki oli pehemenny lähes juurehen asti. Onneksi jätin sen leikkuun jäläkehen vintin pöyränreunalle orottamahan seuraavaa siirtua. Onko sulla ollu verililijapuita siis viherliljapuita? Ookko talavettanu niitä vai käyttäny kertakäyttökukkiina?

Mukavaa viikonlopun jatkua!

34 kommenttia:

  1. Oletkin onnistunut hyvin niiden talvetuksessa. Hienon näköisiä nuo on, eksoottisia, kuten sanot.
    Mulla ei ole koskaan vielä ollut verililjaa, vaikka niistä tykkään. Olen ihaillut niitä sujuvasti muiden puutarhoissa ja aikoinaan Brittein saarten puutarhoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihimeesti non pysyny hengis, vaikka osa on hakenu vauhtia ihan A:sta. Sun plokista luinki, että kestäävät pikkuusen pakkaasta. Osa voi olla areempia ja tairan vastaasuures tuara ennemmin sisälle.

      Poista
  2. MInulla ei ole verililjapuita. Ovat hienon ja eksoottisen näköisiä! Olet tehnyt hienoja istutuksia, joissa olet käyttänyt verililjaa. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niison pikkuusen palamujen tunnelmaa, ainaki varrellisis. Kiitos :) Mukavaa viikkua!

      Poista
  3. Sinullapa on montaa väriä! Minäkin olen ihaillut näitä sujuvasti vain muualla kuin omassa puutarhassa. Näitähän näkee aika paljon esimerkiksi ravintoloiden kesäistutuksissa. Olisihan tuo näyttävä laittaa vaikka omaankin sisääntuloistutukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niiton yllättävän monen färisiä. Sillä saa kivasti istutuksihin korkeutta ja varmasti talavehtiisivat sun viherhuanehes.

      Poista
  4. Minulla ei itselläni ole koskaan ollut verililjapuita. Ne ovat kyllä tosi upeita ja olen ihaillut niitä esimerkiksi poikani perheen pihan ruukkuistutuksissa.
    Hienoa, että olet onnistunut talvetuksessa noin hyvin.
    Mukavaa lauantai-illan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin, että olis yleesempiki kasvi. Sen kyllä aina huamaa istutuksis, siksi poikkeava kasvutapa. Mukavaa viikkua!

      Poista
  5. Ei ole kokemusta verilijapuista, Upeita ne kyllä ovat mutta en ole raaskinut ostaa koska ei ole talvettamisen mahdollisuutta. Minusta olet onnistunut talvettamisessa oikein hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne vois tykätä talavehtia vaikka teirän salis. Teilläku ei patterit kuivata ilimaa. Oon muutamia punaasia kualettanu vuasien varrella, mutta nämä viimmeesimmät on kestäny aika hyvin.

      Poista
  6. Minulla on nyt kaksi talvea tuollainen kuvan punainen viherliljapuu (Cordyline australis) ’Red Star’ viettänyt talvet huonekasvina vanhempieni luona ihan huoneenlämmössä. En uskalla sitä pitää kotona ettei kissa järsi, kun on ilmeisesti myrkyllinen. Verililjapuu (Cordyline fruticosa) on käsittääkseni enemmän huonekasvi, siitä ei ole vielä kokemusta. Taimistot myyvät näitä joskus väärällä nimillä... Itsekään en tiennyt niiden kahden lajin eroa ennen kuin jouduin työn puolesta asiaa tarkemmin tonkimaan. :) Minäkin aina sanoin näitä verilijapuiksi. Mutta kauniita ovat! Sinulla on jo mahtava kokoelma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tua munki voi aivan hyvin olla tuan nimine. Lajukenimiä näis ei useen ookkaa. Siis mullon sitte ihan väärä otsikko. Elikkä nua kaikki ovat viherliljapuita. Haksahran nii (turhan)helaposti erikoosempiihin kasviihin.

      Poista
  7. Miulla on ollu jo ainakin neljävuotta tuo Verililjapuu 'cordyline' ja talavetan sen viileessä varastossa. Kuivattaa muutamia alimpia lehtiään ja ne leikkoon aina pois keväällä. Uusia lehtiä kasvattaa kesänaikana. En oo muita tiällä meilläpäin nähnykkään ja ois mukava muitakin verililjapuita kokeilla. Siulla onkin monta sorttii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin oot saanu kans omas talavetettua. Mullaku on tapana mennä läpitte kaikki paikat, mikkä vähänkää haiskahtaavat kasviilta. Siksi niitä kait tulooki etehen.

      Poista
  8. Minulla ei ole näistä verililjapuista mitään omakohtaista kokemusta, sinulla näyttää olevan jo hieno kokoelma. Talvetus näyttää onnistuneen hyvin, onnittelut siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinki nuata punalehtisiä näkyy aika yleesesti. Toivottavasti menis hyvin lopputalaviki.

      Poista
  9. Tässä tulikin nyt inspiroivaa tietoa sinulta. Olen nähnyt noita taimistoilla ja pitänyt kertakäyttökukkina tai hankalina huonekasveina. Voisikin kokeilla, kun on kodinhoitohuone, jossa talvella lämpötila 15 - 18 astetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nii. Keväällä sitte viherliljapuuostoksille :) Sullon talavetuksehen sopivan oloone huanekki.

      Poista
  10. Hienosti talvetettu! Minulla oli punasävyinen verililjapuu toissakesänä kahdessa isossa ruukussa. Surin niiden heittämistä kompostiin, sillä olivat vielä myöhään syksyllä hyväkuntoisia. Postauksesi myötä viisastuin ja taidan jatkossa kokeilla talvettamista, vaikka kunnon paikkaa ei olekaan. Aina kannattaa yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talavetusta kannattaa eherottomasti yrittää. Nämä kuitenki maksaavakki pikkuusen muita kesäkukkia enemmän. Jos on joku huane, mitei joka päivä käytä, nii sellaasehen sen vois lykätä. Ei sen hapitus nii viähkiä talaven aikana oo.

      Poista
  11. Ovat tosi upean näköisiä. Itse en ole näitä kokeillut, ihaillut vain taimistoilla. Hienoa, että talvetus on onnistunut. Mukavaa uutta viikkoa myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punalehtinen on ny aika huanos hapes. Pätkääsin sen jo poikki. Siitä vois tulla aika hauska pehko, jos sattuu ruveta haaroomahan. Kiitos, samoon!

      Poista
  12. On, tai ainakin oli...
    On kovasti kuivan näkönen tuossa olohuoneen ikkunan edustalla, pitäsköhän munkin leikata se reippaasti.
    Yhden talven edellinen verililjapuuni voi ihan hyvin sisällä ja seuraavana sitten kuivui.
    Mutta nämä on kyllä niin ihania, että täytyy taas hankkia terassia koristamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeele leikata, et mitää häviäkkää. Joo, niistei aina tiärä, kuinka käy, mutta aina kannattaa kokeella talavetusta. Terassille sopiivakki erityysen hyvin :)

      Poista
  13. Hieno kokoelma! Tuo pinkkiraitainen on todella hieno! Näin sellaisen viime kesänä yhdellä taimistolla, mutta en raskinut ostaa. Eurolla hankittu punalehtinen on nyt toista talvea tuolla vierashuoneessa ja hyvin porskuttaa. En ole uskaltanut sitä ihan viimeiseksi sisälle tuotavaksi jättää. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinkistä mäki tykkään enite. Non viälä niin uusia, että hinnat tosiaan tuppaavat olemahan aika korkeeta. Euron löytö onki erinomaane. Tairan mäki tuara selevinnehet syksyllä ennemmi sisälle ku ny. Kiitos, samoon!

      Poista
  14. Voi että. Meillä onkin sama ihastus!
    Minun verililjapuuni (punainen) on kestänyt jo useamman vuoden yhteiseloa. Isona sen ostin ja komiana on pysynyt. Kesät se viettää ruukussa terassilla tai sen likellä ja talvella hän muuttaa autotallin huomaan. Talvella olen kastellut niukasti, mutta vielä on hengissä. Toivon, että kestää pitkäääään. Näyttävä kasvi.

    Vihreästä ei olekaan mitään kokemusta. Ehkä sen voisi ostaa seuraavaksi. Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonki omiaan terassilla tai osana johonaki isoos kukkapötis. Hintaki tasoottuu, jos sen saa talavetettua. Hyvä sä. Toivottavasti löyrät muitaki färiä. Komeeta kasvia ovat. Ole hyvä :)

      Poista
  15. Nämä on kivoja. Yhtenä vuonna minulla oli tuollainen violetti. Unohdin ottaa sen syksyllä ajoissa sisälle :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi. Sattuuhan sitä. Tällä kokemuksella tiärän, että olis voinu lähtiä juurelta kasvamahan.

      Poista
  16. Upeita kasveja mutta mitään kokemusta ei niistä ole. Hienoa että olet saanut ne talvetettua 🤗

    VastaaPoista
  17. Nuo ovat kyllä upeita! Sinulla onkin jo laaja kokoelma ja hienosti olet onnistunut talvetuksenkin kanssa. Olisi kiva joskus itsekin kokeilla noita. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Niiton kertyny, ku voin niitä vintillä talavettaa. Kiitos, samoon :)

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...