sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Pioni/perennatuki ja pikkuusen muutaki

Mua sitte otti viimme kesänä pattihin, ku meikälääsen piooninkukat retkottivat kuinka sattuu. Mulla niitä muutenkaa montaa oo ja sitte ku se suurin kukkii, nii voishan se paremmaltaki näyttää.

Kiinanpioni - Paeonia lactiflora 'DK Aleksander Fleming' 7.7.2019, kaaripenkis.
Tiärän kyllä, että pioonit tavatahan tukia, nii mäkin tein. Kiapahutin kaharen ruurun korkuusen petooniverkon pioonin ympärille, muttei se  mihinkää piisannu. Oohan mä tukia nähäny, tosi hianojaki, mutta oon het tuumannu teherä niitä tapani mukahan itte.


Eli, tiätysti petooniverkosta. Kiapahutin nelijä ruutua korkian ympyrän.


Leikkasin joka välistä yläreunan auki  ja taitoon yläreunaa pikkuusen auki.


Raothan siitä tuli, mutta punoon yläreunahan pari kerrosta pajua.


Lisäsin viälä yhyren verkonpalan vaakahan, minkä ansiosta osan varsista pitääs pysyä pystys. Tästä tuli ihan mun näkööne ja eiköhän se asiansa aja. Ja piooniki näyttää olevan hengis - punaasta näkyy!


Potangerin keskellä olevahan kehikkohonki tein muutamia pajupunouksia. Näitoon teheny ennenki, mutta tämä on eri kehikko ja siitä toisesta pajut o varissu jo aika päiviä sitte.


Täs o pikkuusesta lampunvarijostimesta tehty tuki törmäkatkerolle. 

Leimupenkki 5.8.2019.

Törmäkatkerollehan on ominaasta retkottaa iha maata myärin. Tein viimme kesänä toisen tuen, johonka punoon vaakatuet paksusta rautalangasta. Tuki on tuan köynnöskaaren kohoralla olevalla törmäkatkerolla. Viäres on tueton, mikä on keskeltä auki. Tuettu pysyy pallomaasen rehevänä koko kasvukauren. Tämän parempaa kuvaa en näköjään ollu ottanu. Ny o molemmilla tuet.

Kevätkurjenmiekka -Iris reticulata 26.4.2020.
Mutta jotta totuus ei unohtuusi, ny mennähän vasta täs. Kevärkurijenmiakka 'Katharine Hodgking' o saanu seuraksensa Iiris reticulatan.

Aurinkoosta viikkua!

37 kommenttia:

 1. Hienoja ja kekseliäitä tukia! Ootko käynyt jotain kurssia noihin punotahommiin vain ootko aivan itseoppinut? Samat kevätkurjenmiekat kuvasin tänään, omani ovat vain vähän taantuneet, vain muutama kukka suostui avautumaan tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) On pikkuusen kurssitaustaaki, sekä koulus että muute vaa. Mullon kevätkurijenmiakat aika uusia, joten orotan viälä kunnon kukintaa.

   Poista
 2. Höh, viesti oli siis multa, tätä sattuu nyt kaiken aikaa kun mies tekee etätöitä koneella eikä kirjaudu ulos omilta tileiltään, mur!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä isäntä käyttää Fire Foxia ja mä Chromea. Nii pysyy sopu, ku ei isännän silimille hypi puutarhaliikkeeren mainokset, eikä mun tartte kattella alootussivuna Hippoksen etusivua :)

   Poista
 3. Hienot tuet, etenkin tuo pionituki, jää hyvin piiloon pionien alle eikä vie päähuomiota kukista.

  VastaaPoista
 4. Hienot tuet! Kiitos vinkistä! Tämä oli hyvä muistutus, että tuet kuntoon tänä kesänä. Samaa ongelmaa oli meidän pihalla viime kesänä. Lunta pihalla on vielä niin, ettei kumpparin varsi riitä, mutta nythän sitä on aikaa miettiä ja valmistella tukia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Outs, lunta! Onneksi täälon päästy siitä erohon. Teilläki toivottavasti pia, mutta ny o hyvä aika suunnitella vaikka tukia.

   Poista
 5. Kyllä tuli hyvä tuki pionille. Jos tuossa ei pysy kuosissa, niin ei sitte missään.
  Joka kesä tahtoo olla sama ongelma. Keväällä ajattelee,no kohta laitan ne tuet. Seuraavaksi huomaa kukkien jo aukeavan. Yritä sitte taiteilla niitä vihreitä,vääntyneitä puolikaaria kukkien alle. Joka kerta manaa laittavansa ens keväänä ajoissa paikoilleen. Sä oot nyt ajoissa. Peukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa miältä :D Verkkotuet o nii huamaamattomia, että non mulla useenki penkiis koko vuaren. Aika riäntää, varsinki kesääsin. Kerranki :) Kiitos!

   Poista
 6. Kaunis ja käytännöllinen sekä itte tehty!

  VastaaPoista
 7. Hyvän ja toimivan näköinen pionituki!

  VastaaPoista
 8. Hyvin tehty pionituki. Hyvät ovat muutkin kaavituet.

  VastaaPoista
 9. Syvä kumarrus sinne, taas olet ollut sekä ahkera että kekseliäs ja lopputulos on kerrassaan luontevan ja kauniin näköinen kaikissa versioissa. Tuo pajureunus viimeistelee kivasti tuotteesi. Pitäisi olla itsekin ajoissa tukien suhteen, mutta tuntuu, että nyt on hengästyttävän paljon kiireellistä puuhaa joka puolella, että ei tahdo tunnit riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pajureunus on sopivan koristeelline, ei liian korostuva, mutton kuitenki jotaki. Ny o säpinääne aika, muttei tuilla viälä kiirustoo.

   Poista
 10. Hienoja tukia olet väkertänyt. Tuli muuten hyvään saumaan tämä postaus. Pitäisi nimittäin itsekin tehdä pionille ja akileijoille kunnolliset tuet. Muistan tuet yleensä vasta siinä vaiheessa, kun akileijat kaatuvat polulle ja isken niille sitten jonkun vähemmän kauniin väliaikaistuen. Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli jotaki hyätyä. Kiitos, samoon!

   Poista
 11. Olet sinä vaan kätevä mimmi. Olet taas saanut aikaan tosi kivoja tukia.

  VastaaPoista
 12. Voi mahdoton kuinka hienot tuet teit! Olet kyllä taitava kaikessa mihin alat! Pionit tarvitsevat kyllä napakat tuet, kukat ovat niin raskaan ja jos sattuu vielä sadekesä niin painoa riittää! Ihanat Katharinet!

  Mukavaa vappuviikkoa sinullekin! Joko olette touot aloittaneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) En kyllä uskonu, että saisin pioonin kunnolla kukkimahan, mutta nii vaa pääsi käymähän. Ainahan sataa eres pikkuusen kuuron, ku pioonit kukkii. Eikö soo ennemmi sääntö ku poikkeus. Kiitos, samoon! Ei olla tikkua ristihin laitettu :)

   Poista
 13. Kätevät ja kauniit tuet. Pajusta saa punomalla kaikkea kaunista ja vain mielikuvitus on rajana.
  Ihanaa Katherinen sineä. 😊

  VastaaPoista
 14. Kylläpä on kauniit tuet, varsinkin pionille. Minä aina niitä vihreitä puolikaaria yritäm asetella, eikä ne joka puolelle tue. Olisipa hyvä vinkki, mullakin on tuota verkkoa vielä pihalla rakentamisen jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muutaku tukien tekohon, jos värkikki o jo kotona :)

   Poista
 15. Tosi hienot pionituet ja taatusti edullisemmin, kuin kaupoissa myytävät. Pitääpä laittaa betoniverkko ostoslistalle. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pajun tilalla voi käyttää vaikka paksua rautalankaa tai narua tai kettinkiä tai......Ole hyvä!

   Poista
 16. Hyvät tuet oot tehny. Paju onkin käyttökeleposta moneenhommaan ja lopputulos on kaunis!

  VastaaPoista
 17. Hienon tuen teit pionille minulla kun on niitä niin paljon ja viimevuonna ei kaikki kukkineetkaan siirron jälkeen ajattelin vielä odotella ja katsoa mitkä kaatuu 🤗. Mutta toteutus kelpoinen idea. Hieno pieni iiris.

  VastaaPoista
 18. Hyvä idea ! Kiitos kun jaoit, pitääpä rueta värkkäämään itsellekkin pionitukia. ps.Mun pionit nousee kyllä tosi hitaasti, ei kai ne oo paleltunnu?

  VastaaPoista
 19. No nyt on pionilla sellainen tuki, että on ihme, jos ei pysy nätisti kukat ojennuksessa! Pajureunus piilottaa myös terävät verkonpäät, niin ei satu vahinkoja kitkiessä. Minullakin on edessä pionituen tekeminen. Ajattelin kokeilla, saisiko pihlajan vesoista taivuteltua jotain. Jos ei, niin olkoot ilman. Ovat yleensä pysyneet melko hyvin pystyssä, mutta eihän sitä tiedä, jos sattuu rankkasade tai tuulinen sää juuri kukinta-aikaan. Kun nyt ensin edes nousisivat. Vielä ei pilkota punaisia piippoja. Ihanat kevätkurjenmiekat! Mukavaa vappuviikon jatkoa!

  VastaaPoista
 20. Tosi kauniit ja kekseliäät tuet! Minä olen käyttänyt pionitukina talven ajan esim pensasmustikoilla jänissuojauksena olleita verkkotötteröitä, jotta ei ole tarvinut keksiä niille kesäsäilytyspaikkaa. Tuo sinun tekemäsi on kuitenkin kaunis ihan tyhjilläänkin. Iloista vappua!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...