sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Hyvää uutta vuatta 2023

Meillä, niinku tais melekee koko maata, riapotteli vuaren vaihtues ihan jäätävä tuuli. Vein oikee roihukki tiänhaarahan, mutta arvakkaa, paloovakko kauvan......no ei tiätenkää. Loppu ilta mentihin sitte sammutetuun roihuun.

Terassin klasis olevista varootushaukoosta oli toinen lentäny puskikkohon. Onneksi löytyy suht ehejänä.
Paripäivää kestäny hämärä suajakeli sulatti lumet aika tehokkahasti. Tänään aurinkoki kurkkii.
Kuusiympyräs ei oo tiatuakaa lumisuajasta ja ny on viälä ennustettu liki parinkymmenen asteen pakkaasia. Mualla on lunta eres nimeksi.
Piha on jäällä, samoon hanhikki- ja kolomiopenkin väline poloku.

Yläreunas näkyy pala valakoosta johtua.
Uusi puutarhavuasi on korkattu. Tein tänään vuaren ensimmääset puutarhatyät. Navetan nurkkapenkis, sähköpaalun juurella kasvava tarhakeltakärhö ryähääntyy kasvamahan kesällä ihan maharottomasti. Hoksasin, ku suaja alakas ja kattolumet rupes tulemahan alahan, että pöheikön päälle jäi turhan palio lunta nalakkihin. No, eihän se mitää muuten, mutta meirän tontille tuleva sähköjohto näytti uhkaavasti jäävän kinnooksihin. Onneksi se kesti eikä jääty iliman sähköjä. Tänään rimmasin puskaa ja poistin kaiken johoron päällä olevan kasvuston. (ei kuvaa)

Tarhakeltakärhö 'Golden Tiara/Kugotia' syyskuus 2021.
Jottei juttu olisi nii färitön, kaivoon lopuksi pari kuvaa kukkivasta keltakärhöstä. Kuvat vaan o erelliseltä vuarelta. Ei näyttäny tänä kesänä osunehen linssihin. Kasvuvoima on ihan uskomaton ja kesällä tihiä osuus nousi tätäki kuvaa korkiemmalle.
Syyskuu 2021
Tämon ihan kiva ja orotettu näky, mutta massaa pitää muistaa karsia ennen talavia, turvallisuus syistä, nykku tuata johtua ei palio enää näkynykkää.

Jotenki kummasti, het vuaren vaihtumisen jäläkihin, ajatukset rupiaa pyärimähän tulevas kesäs. Kohta saa kaivaa siämenpussit esille! Vai kuinka?

Oikeen kukkaasaa ja rehevää puutarhavuatta 2023!!!!

29 kommenttia:

 1. Eipä teilläkään paljon lunta ole, hirvittää, kun on kovia pakkasia tulossa. Toivottavasti sitä ennen saadaan lunta.
  Ihana tuo kärhö, hankalasta koosta huolimatta.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nii. Muaki pikkuusen hirvittää. Onneksi tänään tuli muutama sentti lunta.
   Kiitos :)

   Poista
 2. Hyvää ja menestyksellistä uutta vuotta.

  VastaaPoista
 3. Ompas lumet vajonnu!
  Kiva " kerrostalo " linnuille tuolla kärhön huippulla.
  Oikein Hyvää Uutta vuotta 🎉🎆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino. Hetken pelekäsin, että kaikki lähtöö.
   Ovat enimmäkseen silimänruakaa. Ovat kait liian likitysten, ettei oo ollu ku paris pesijöötä. Kiitos :)

   Poista
 4. Onpa mahtava kasvu kärhöllä. Lumet ovat sulaneet meilläkin mutta maa on vielä valkoinen, vain auratuissa kohdissa on lumetonta. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, vaikka siitä oon joka kevät leikannu pois lähes kaikki heiluvat osat. Meille satoo tänään muutaman lisäsentin, mutta ny on petollisen liukasta.
   Kiitos :)

   Poista
 5. Vaikka pidän talvesta, en näitä kaljamakelejä olisi kaivannut yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kyllä voinu jatkua entisehen mallihin viälä parikuukautta. On taas hetki turhan vaarallista.

   Poista
 6. Sade teki meillekin tosi inhottavat jäätiköt teille ja pihaan. Arvaa, onko vaikea yrittää taluttaa koirapotilasta tuolla ulkona, joka paikkaa ei voi hiekottaa.
  Toivon, että huomiselle luvattu lumisade tarttuisi jäähän kiinni ja saisimme paremmat kävelyolosuhteet. Ei myöskään haittaisi pieni lumikerros lisää ennen kovia pakkasia.
  Aika mahtavasti on keltakärhö kasvanut sekä pituutta että runsautta.
  Olen tässä suunnitellut, että pitää kaivaa vanhat siemenpussit esille ja on tehtävä inventaario, jotta tietää, mitä kaikkea olennaista puuttuu. Kevättä kohti siis ja samoin sinulle innostavaa puutarhakesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei helappua varmasti oo. Toivottavasti olosuhteet paranoo pia. Meillä ainaki saa pihalla kulukia kiäli keskellä suuta.
   Kärhöllä on yllättävän voimakas kasvu, ku alakuhun pääsi.
   Pitääs kans teherä inventaario. Luulen, ettei palio puutu, ehkä joku kesäkukka. Kiitos :)

   Poista
 7. Kärhö koristaa komeasti "kerrostaloa". Hyvä, että sait putsattua sähköjohdon.
  Uudenvuodenaattona oli täälläkin melkoinen tuuli. Rajamännystä tuli valtava oksa ryminällä alas. Onneksi ei pudonnut aidan päälle. Samanlaista jäätikköä on nyt joka paikassa. Huomiseksi luvattiin kunnolla uutta lunta. Tietää lumitöitä, mutta myös parempaa suojaa puutarhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi saanu päänsilityksiä, jos olis johto katkennu MUN köynnöksen takia. Onneksi tuuli ei aiheuttanu pahempia tuhoja. Toivottavasti teirän lumi otti "kiinni". Meillä petollisen liukasta muutaman sentin lumen alla. Lumisuajaa sais sataa tännekki lisää.

   Poista
 8. Lumet on huvennut täälläkin melkein olemattomiin ja liukasta on ollut .Teimme kävelymatkan eilen noin puoli tuntia hiljakseen. Flunssa vaivaa edelleen .Vielä en ole ajatellut mitään kesän puuhia kun siemenetkin tuli istutettua jo syksyllä . Mutta vain perennojen ja jotenkin on vire poissa mutta katsotaan miten muijan käy kun alan lukea teidän postauksia kaikesta kevään puuhista . Nuo sinunkin vihreät kuvat kummasti ilahduttti .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on ollu vaarallisen liukasta. Flunssaa on tänä talavena ollu palio ja on torella sitkiää sorttia. Isännälläki kestäny jo kuukauren. Toivottavasti toivut pian ja eiköhän miäli piristy talaven taittues kevääksi, viimmeestään.

   Poista
 9. Kovasti on lumet siellä vajunu! Suattaa kylymee kasveja, jos ei saa lunta ennen pakkasii. Meillä on lunta vielä riittämiin, järvelle nosti vein ne lauhat päivät, piäsöö jiätymään hyvin. Tiet on tiälläkin liukkaat. On keltakärhösi kovasti kasvanu, sehän tuo ois ollukkin, jos ois sähköt katkennu kärhön tautta! Meillä siperiankärhö tuas pittää katajasta käyvä repimässä pois, ruskettaa neulasii kataja, jos ei putsoo pois. Siemeniä pittää tiälläkin käyvä kahtelemaan, postikin tänään toi luettavoo, mukavia siemen uutuuksiakin näyttää tulleen markkinoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voi olla keväällä aukkopaikkoja penkiis. Parin sentin uus lumi ei taira kaikkia auttaa. Olis isännältä tullu tuhottomasti painokelevotonta tekstiä, huh! Ei katajakaa kyllä turhan peittävästä kaverista tykkää. Puutarhaleheriiski näkyy olevan palio uusia kasvatettavia. Jokku näyttivät ihan kivoolle.

   Poista
 10. Suojasää sulatti meiltäkin lumia mutta jäi tuota vielä suunnilleen 30cm. Kadutkin ovat ihan jäisiä mutta onneksi hiekoitussepeli on tarttunut aika hyvin kiinni jään pintaan. Toivottavasti teille nyt sataisi edes vähän lunta kasvien suojaksi ennen kuin tulee kipakampaa pakkasta.
  Siinä sitä olisi ollut tutuillanne pitkäksi aikaa jutun juurta, jos teiltä olisi sähköt katkenneet kärhön takia! Kannatti käydä karsimassa ennen kuin moinen tapahtuisi. Onpa muuten hauska lintujen kerrostalo sähkötolpassa! Onko siinä pesitty ahkerasti ja mitkä linnut siinä ovat viihtyneet? Heti aloin katsella tuota kivikkorinteen juurella olevaa valotolppaa sillä silmällä, mutta ehkä en taida edes kysellä kunnalta lupaa laittaa siihen pönttöjä. Siinä kuitenkin liikutaan aika paljon ja käpytikallakin on käpypaja tolpan nokassa, niin tuskin siinä mikään lintu innostuisikaan pesimään.
  Siemenpusseja on jo vähän hypistelty siihen malliin, että pian voisi aloitella ensimmäisiä hankikylvöjä. Nyt on perennansiemeniä sellainen lasti laatikossa, että kylvökuumeeseen saa helpotusta monta kertaa jo ennen kuin varsinaiset esikasvatukset alkavat.
  Hyvää uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
 11. Upeasti on keltakärhö kasvanut! Varmasti olikin jo aika sitä karsia, jos uhkaa sähköjohtoja! Liukkaaksi ehti polut mennä ja uutta lunta ei ole tännepäin ainakaan viikkoon luvassa. Pakkasta vaan, joten varovaisesti pitää kulkea! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se. Joka vuasi oon sitä piänentäny, mutta ny kasvoo älyttömän isooksi. Ehkä parempiki nii, että näköö mihinkä astoo. Onneksi korkiimmat pakkaaset ei kauvaa kestä. Kiitos :)

   Poista
 12. Sulla onki sitte kasvit viälä hyväs turvas. Tänään satoo muutaman sentin kerroksen. Enemmänki olis saanu. Mäki oon levitelly mursketta, mutta olis enemmä tarvinnu.
  Olis siitä noussu sellaane meteli, etton parasta etten eres ajattele :D
  Pönttötoloppa on osoottautunu lähinnä koristeeksi. Alin pönttöö on torella vanha ja siinä on pesiny linnut (sinitiaaset) joka kesä. Uusimmis ei niinkää varmasti. Ovat torennäköösesti liian liki toistansa. Kovasti niitä kevääsin tutkitahan, mutta pesintä on havaantojen mukahan jääny heikoksi. Ohan nua pöntööt hauskan näköösiä, vaikkei pesintää joka kerrokses ookkaa.
  Sulla on varmasti keväällä jokapaikka ihan TÄYNNÄ taimipöttiä :) Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erellinen kommentti on Minnalle. Oli niin kauvan kommentoonti auki, että Sirkku kerkes välihin :D

   Poista
 13. Ihana tuo alin kuva, sitä kohti!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...