tiistai 31. lokakuuta 2023

Lokakuu livahti....

 ........ihan huamaamata. Näi loppukuusta havahruun, etten oo postannu täs kuus kertaakaa, enkä muutenkaa plokimailmaa selannu. Viälä kerkiää korijaamahan tilantehen eli lokakuu pikakelauksella.

5.10.2023.
Alakukuus oli viälä lämpöasteeta ja leimupenkin alastonimpi 'Waterlily'ki kerkes kukkia, peräti kaharella kukalla.
Samas penkis oli viimmeene kärhökukkijaki, viinikärhö 'Krakowiak'. Kukinta oli tosi vaatimatonta, ei montaa nuppua keriinny aukaasta.
Yks kolomesta syysasteri 'Patricia Ballard' -taimesta on enää hengis, mutta kukkii ihan siävästi viimmeesten kukkijooren joukos mäntykulumas.
8.10.2023.
Mulla oli viälä ensimmäästen lumisateeren aikoohin terassin kasvit melekee kaikki viälä paikallansa. Verililijapuut ei ainakaa vähästä hätkährä. 
14.10.2023.
Kuun pualesvälis viätettihin pikkuflikan synttäriä ja sain viälä haalittua täytelääsen kukkakimpun kaffipöytähän.
Katkoon tosin varuuksi muutamia päiviä ennen, joitaki pakkaasenarkoja kasvia jo jemmahan, kuten kermesmarjaa ja syyskimikkiä, mikei kukkahan asti keriinny tänäkää vuanna. Paris pöttidaalias oli viälä kukkia, joten toin ne kans sisälle pakkaaselta suajahan. 
18.10.2023.
Kuun pualestavälistä on ollukki sitte talaviset tunnelmat. Kuun kolomantena viikkona oli yät pakkaasella, mutta päivisin mittari kävi viälä plussalla. 
19.10.2023.
Lunta oli nimeksi. Tuliki kiirus siirrellä daalian juurakot kellarihin ja muut yläkertahan tai navettakeittiöhön talavehtimahan, tyhyjätä vesiastiat ja kerätä kaikki tyäkalut suajahan ja verkottaa hunajamarijat ja atsaleeat.
22.10.2023.
Viimmeeset kasvatukset piti kaivaa ja irroottaa talikolla. Maan pinnas oli jo muutama sentti jäätynyttä multaa. Porkkanasato jäi tänä kesänä aika heikoksi, mutta palsternakka onnistuu parahiten ikinä. 
30.10.2023.
Viimmeene viikko on ollu hyvin talavine, pakkaasta yätäpäivää. Kylymimpänä yänä -13 astetta. Lunta ei montaa senttiä oo ja pikkuune hualenhäivä on puutarhan kasviista, että kuinkahan talavehtiivat. Kärhöjen juurella on lecasorakasat. Loppukesällä kukkivien kärhöjen varret  oon repiny pois, että maharolline lumi pääsis peittämähän tyvialueet. Joirenki kasvien päälle oon hakenu hakoja, kuten keijunkukkien, esikooren ja muutaman muun, minkä päälle pitääs tarttua lunta. Pioonit oon painanu littanaksi tyvien suajaksi. Muuta enoo sitte penkiis tehenykkää.

Monta asiaa olin suunnitellu tekeväni syksyllä, ku yleensä saan jonku tarmonpuuskan enne lumia, mutta ny se kuivi kuivempia keliä orotelles. Oli nii märkä syksy, että kaikki jäi tekemätä. No, jos ens keväänä sitte uurella innolla.

Mukavaa syksyn jatkua!

19 kommenttia:

 1. Se on kyllä ihme, kuinka varhain teille tuli todella talvista - pitkäksi aikaa. Kevät tulee ennen pitkää, sitten on hyvä jatkaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinoli. Tuli ihan puskista. Melekee kaikis puskis o viälä leheret. Suurin osa koivuusta kerkes varistaa lehtensä. Monena vuanna oon porkkanoota käyny hakemas maasta pitkälle marraskuun pualelle. Ny maa jäätyy muutamas päiväs.

   Poista
 2. Oli kiva kuulla sinusta ja katsoa yleisnäkymiä puutarhasta.
  Meille satoi toissapäivänä ensilumi ja se kesti eilisen ja tänään aamulla paksua nuoskalunta on maassa 10 cm. Ennusteet näyttävät kyllä ensi viikolle vesisateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä muuttuu eilisen aikana näkymät torella talavisiksi, mutta lauvantaina pitääs tääläki sataa vettä.

   Poista
 3. Kuvissa lumen koristama puutarhasi näyttää tosi kauniilta, kun kylmyys ei ruudusta pomppaa. Ihmeen aikaisin pakkaset tulivat. Noilla lukemilla soisi lunta olevan vähän enemmänkin kasvien suojana. Meillä on vettä on tullut taivaan täydeltä viime päivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaaset alakas torella aikaasin. Suurimmaksi osaksi tähän aikahan on ollu viälä reilusti plussaa. Saa nähärä kuinka kasvit kestää.

   Poista
 4. Näyttääpä viimeisessä kuvassa hyvin lumiselta. Täällä ei lunta ole vielä onneksi satanut, mutta vettä tuli eilen todella rankasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny vasta lumiselta näyttääki. Toivottavasti saatta lumisaretta ennen pakkaasia ja neki vasta paaaalio myähemmi.

   Poista
 5. Täälläkin tuli pakkasta todella aikaisin mutta lunta saatiin vasta marraskuun puolella. Onpahan ollut kaiken kaikkiaan eriskummallinen syksy. Pelottaa itseäkin, millainen kato puutarhassa käy, kun ensin satoi vettä viikkotolkulla, sitten tuli parin viikon pakkaset eikä yhtään lunta suojana. Nyt on plussalla mutta mihinkäs nuo kaikki vedet menevät, kun maa on jäässä? Ei oikein tiedä, pitäisikö nyt tulla taas äkkiä pakkasta ennen kuin tilanne pahenee vai sen verran pidempi lämmin jakso, että maa sulaisi ja ehtisi vähän kuivahtaa ennen talvea.
  Komeat palsternakat tosiaan! Hieno onnistuminen. Hyvää marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihime olis, jos ei tällääsen syksyn jäläkihi tulisi aukkopaikkoja penkkiihin. Mutta toivotahan silti parasta. Meillä suli vaan ihan pinta ja sitte tuli onneksi lunta päälle. Lunta on onneksi jo nuan 15cm lähes joka kohoras.
   Muina vuasina enoo saanu ku muutaman syäntikokoosen palsternakan, mutta ny kasvoovat lähes kaikki syäntikokoosiki.

   Poista
 6. Ihanan monipuolisesti löytyi kimppuun kukkamateriaalia. Hieno tuli!

  VastaaPoista
 7. Oli kyllä poikkeuksellinen lokakuu! Normaalisti on suht lämmintä, kukat jatkaa kukkimistaan, mutta ei tänä vuonna. Kylmät tuli niin äkkiä, ettei lehdet ehtineet tippua puista eikä pensaista. Näyttää niin surkeelta kun ruskeat lehdet roikkuu märkinä tai sitten jäisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei. Meillon leheret viäläki kiinni. Saa nähärä kuinka puskat repee.

   Poista
 8. Oli kyllä kumma lokakuu, niinkuin Maatuska mainitsikin, osassa puista on edelleen ruskeat lehdet kiinni. Ja kovin aikaisin tuo ensimmäinen kunnon pakkasjakso tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuloo piiiiitkä talavi. Toivotahan aikaasta kevättä.

   Poista
 9. Hienot kimput kerkisit ennen kylymän käymistä tehä. Lokakuu ol aika ankee, harmaa. Nyt marraskuulla, kun mua on kohmeessa, sai poika kynnöt loppuun. Hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelekäsin ettei pihasta enää mitää löytyysisi ku synttärienpito siirtyy parilla viikolla, mutta onneksi nii ei käyny.
   Meilläki isäntä kävi kyntämäs pakkaasten jäläkihin, mutta maa meni nii vauhrilla jäähän, ettei ihan kaikkia saanu kynnettyä mitä olis voinu.

   Poista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...