lauantai 30. syyskuuta 2023

Sateene ja lämmin syyskuu

Saretton piisannu. Milliistä enoo pitäny laskua enää aikoohin, mutta pellot rupiaa olemahan jo nii märkiä, ettei koneeta kanna. Siitä viimmeestään tiätää, että vettä on tullu keskimääräästä enemmä. Nykki sataa. Lämmintäki on piisannu, muutamana päivänä jopa yli 20astetta. Syyskuus mittari kävi kyllä muutamana yänä  nollanhuitees, mikä jätti joitaki piäniä ruskettuvia merkkiä, mutta muuten puutarhas näyttää viälä suht viheriältä. 

Lämpöösten ilimojen takia ruskakaa oo kunnolla kehittyny, ainakaa viälä. Mustikkapuskis näkyy jo kyllä ruskan merkkiä. Niihin tuloo ruska sata varmasti, oli syksy minkälaane tahansa. Korallikanukkapuuhunki tuli kyllä punaaset leheret, mutta ne varisi nii nopiaa, etten saanu kuvaa otetuksi.
Villiviini on tällä korkeurella aina arvootus. Useen tuloo syyskuun aluus muutama niin kylymä yä, että villiviinin leheret ruskuaa. Nykki näihin näppäs ihan vähä, mutta onneksi suurin osa leheristä säästyy ja o jo keriinny punastumahanki.
Terassin villiviiniverhokki o ruvennu vaihtamahan färiä. Tämäkää mikää ittestänsäselevyys oo.
Vaahtera-angervo/Rikkoviuhka 'Karasuba' (Mukdenia rossi)
Joihinki perennoohinki tuloo hiano ruska, silloonku ruskaa tuloo. Ny färien ilotulitusta o vasta vaahtera-angervon eli rikkoviuhkan hallalta säästynehis leheris. 
Jotta ruskakuvia olis vähä enemmä, muutama kuva Garden Flooran taimistolta, sipulinhakureissulta. Ihanaaki ihanampi katsura. Son kyllä niin ihanan maalaukselline puska. 
Hokkaidonvaahteran räiskyvää oranssia.
Ihanaa färisinffoniaa. 

Syyskuun viimmeestä viärähän. Ilimat vois kuivaa, nii sais kantattua ja verettyä viimmeeset voikukat yms. rikkikset pois penkiistä. Muitaki siivoushommia o viälä tekemätä. Ny pitääs ainaki kylymetä. Toivottavasti ei ihan pakkaaselle viälä menisi.

Hyvää viikonlopun jatkua 
ja 
syyskuun viimmeestä päivää!


24 kommenttia:

 1. Onpa toden totta ihania ruskavärejä, vaikka paras ruska onkin vielä edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ruska viälä kerkiääs komistua, ennen kovimpia pakkaasia.

   Poista
 2. Paras ruska on täälläkin vielä edessä, vaatii vähän kylmempiä öitä. Niitä en kaipaa, tämä lämpö on ollut mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plusasteet oliski viälä mukavia, mutta meillä voi jo loppuviikosta käyrä lämpötila vaikka pakkaasen pualella. Moni kasvi torennäköösesti sitte jo ruskuaa.

   Poista
 3. Hienoja ruskavärejä. Täällä oikeastaan vasta villiviini on värittynyt. Viime päivinä on ollut lämmintä ja tuulista. Tuuli on laittanut puiden lehdet lentelemään ympäriinsä, joten ainakin vaahteran ruskaa ei luultavasti ehdi muodostua.
  Jaha, sateet ovat sitten siirtyneet sinne. Saisi jo vedentulo loppua tai ainakin vähentyä. Syyskuun loppupuolella on sentään ollut enemmän poutapäiviä ja sateiden sattuessa niissä on välillä taukojakin.
  Toivottavasti viljasato ei kärsi märkien peltojen vuoksi. Ettei tule tolkutonta viljapulaa, kun sitä ei nyt maailmallakaan liikaa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska tääläki orotuttaa ittiänsä. Eihän se joka vuasi yhtä komiana ookkaa. Ny vasta naapurin pihilajakki o ruvennu punastumahan.
   Täälon ny saretta riittäny, mutta ny näyttääs tulevan kuivempi viikko. Ilimaki kyllä kylymenöö.
   Näyttääs siltä, että vilijat o saatu maakunnas kyllä puitua, mutta laatu on heikohko. Toksiinipitoosuus, (home, märkien syksyjen ongelma), on yleesesti suurta, joten kaikkien vilijat ei kelepaa myyntihin. Ongelmia taitaa olla tulos, ainaki joirenki vilijalaatujen osalta.

   Poista
 4. Syyskuu oli ihmeellisen lämmin. Täälläkin meni useampana päivänä parikymmentä astetta rikki. Märkää on täälläkin, mikä ei ole lainkaan mukavaa. Litinä kuuluu nurmikolla kävellessä eikä kukkapenkkeihin kannata hirveästi mennä, ettei maa tiivisty liikaa. Vähän saisi kuivaa maa ennen pakkasia.
  Köykäiseksi taitaa jäädä täälläkin ruska. Koivut ehtivät vasta vähän aloittaa kellertymistä kun tuli muutaman päivän sateet ja navakat tuulet. Puolet lehdistä karisi jo sillä ja saa nähdä, pysyvätkö loputkaan puissa niin kauaa että ehtisivät kunnolla värittyä. Pihlajistakin osa karisti suoraan lehtensä mutta osa on punastunut. Toivottavasti tulee vain pientä hallan nipistelyä, niin tulisi väriä eikä vain ruskeaa massaa. Onneksi on noitakin kasveja, kuten mustikka, jotka saavat takuuvarmasti väriä säistä riippumatta.
  Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vois tosiaanki kuivaa ennen pakkaasia, mutten voi tulla katastrofaaline talavi, jos ei tuu lunta heti. Tääläki o koivut jo melekee lehtensä purottanu, iliman sen kummempaa ruskafäriä. Meille ennustettihin kolomeksi yäksi pakkaasia, jopa kolome astetta, mutta onneksi yät näyttäävät ny jäävän niukin naukin plussalle. Toivottavasti toteutuu, nii kerkiääs näkemähän kimikinki kukas. Kiitos, samoon!

   Poista
 5. Hienoja ruskavärejä. Meilläkin on vettä piisannu ja puimatta jäi 3ha. Kaikkia syystöitä pellolla vaikeuttaa sade. Lietekärrillä ei tarvii hevätäkkään pellolle. Onneks tuolla tilalla separoidaan lanta ja säiliöt on tyhjennetty säilörehunurmille aiemmin.
  Meilläkin alakaa nyt ruskavärejä näkkyy ja viimesiä daalioita vielä vuotan kukkaan.
  Toivotaan sateiden muuttavan kuivuudesta kärsiviin maihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei jääny tuan enempää peltohon. Niin helapottaa, ku ei tartte enää liätteen kans takuta, vaikka hyvää lannootetta onki, mutta se tyä ja monet päänvaivat on mennyttä aikaa.
   Ai sullaki myähääsiä daalioota. Mullaki o yhyres yks kukka auki ja muutama vasta nupulla. Joo, saretta on ny piisannu muille jakaa.

   Poista
 6. Ruskan värit piristää aina . Meillä ison vaahteran lehdet on putonut ne missä väriä oli .
  Kanttauksia ja kitkentää olisi vielä paljon mutta nyt pitää mennä anoppia auttamaan muutamaksi päiväksi .
  Kotonakin olisi samanlaisia syys hommia ....kiirettä vielä pitää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Kanttaukset ja penkkien kitkemiset o täysin tekemätä mullaki. Terassia eileen pikkuusen tyhyjäsin ja siirrin muutamia purkkiaki jo sisälle. Mullaki menöö tämä loppupäivä äiteen kans.

   Poista
 7. Olet löytänyt kuviisi kivasti ruskansävyjä. Niitä tuntuu olevan tänä vuonna kovin niukasti, johtuen juurikin märkyydestä ja plussakeleistä. En lainkaan odota hallaöitä, sillä daaliat ovat parhaimmillaan. Mutta syksyiset kirkkaat värit olisivat mukava piristys kun harmaan kolea syksy jatkuu. Katsura taitaakin olla ainoita värilänttejä omassa pihapiirissä. Mukavia syyshommia sinulle - niitä riittää nyt puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei montaa ruskapuskaa torellakaa kuitenkaa oo, monehen muuhun syksyhyn verrattuna. Munki riskipenkin daaliat o viälä hianosti kukas. Oi, sullon katsura! Enoo tohtinu eres kokeella, mutta hiano on. Kiitos, samoon :)

   Poista
 8. Aika tavalla samanlaista säätä täälläkin ollut tarjolla. Nyt tosiaan viilenee, jopa muutamaan asteeseen. Tietää sitä, että voi alkaa kaivamaan viikonloppuna kukkasipuleita maahan.
  Kauniita ruskakuvia, meillä ei vielä oikein paljon ruskavärejä ole näkyvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii viilenöö. Loppuviikosta yät voi käyrä jo miinuksella. Siitä se värijöttelemine taas alakaa, krrrr. Munki pitää saara lopukki sipulit ny maahan, ku saa viälä tehtyä reijät iliman rautakankia. Eiköhän eres joku puska viälä punerru.

   Poista
 9. Komiaa ruskaa niin sun pihalla, kuin taimistollakin :) Sateet alkais riittää nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikkapaikoon :) Nii sais, jos o muutama sateeton päivä, nii sitte taas tuloo....niinku nykki :(

   Poista
 10. Kauniita ruskan värejä! Toivotaan sateettomia päiviä. Meillä on puutarhatyöt ihan alkuvaiheessa, joten lupsakka sää olisi super hieno juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateettomia päiviä mäki toivon. Mullaki o viälä palio tekemätä. On jotenki kaikki taas nii pitkis kantuumis :)

   Poista
 11. Täällä Keski-Suomessakaan ei ole ollut vedestä pulaa....ihan on saatu riittämiin

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...