keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Kärhöt kukkii

Kaikki keväällä kukkivat kärhöt o hengis. Osa selevis erinomaasesti, osa jotenkuten.


Tarha-alppikärhö 'Octopus' (Atragene ryhmä)

Ensimmääsenä kerkes kukkahan tämä kivan hesuusin kukin kukkiva tarha-alappikärhö 'Octopus'. Onko tämä ny viininpunaane vai violetti, olokohon ny mikä tykkää, mutta komiasti kukkii. 









Kärhö kukkii tasaasesti koko pituurelta.



On raukka nii kuivas paikas ku olla ja taitaa, mutta ei piittaa. Pari sangoollista on saanu vettä. Tuasta pellipötistä on pohoja pois, nii että juuret pääsöö kunnolla maahan. Tuuliki siihe sopii, varsinki ny, ku oon katkaassu viäres kasvavat virpiangervot.


Alppikärhö

Tästä perus alappikärhöstä tuli oikee kunnon risukasa. Oli kauvan nii kuallehen näkööne, että luulin sen olevan kanttuvei. Ny varmahan kannattaa leikata poikki koko helahoito kukkimise jäläkehe. Korkiemmalla on enemmä viheriää, mutta silimien korkeurella melekee pelekkää risukkua. Ei tuan männyn alaosakaa mitää hianua katteltavaa oo, mutta jos kärhö kasvaas entistä ehommaksi.



Kukkia o sevverran, että sai muutaman kukanki kuvattua.








Kaaripenkki

Ny vois saret tulla. Oon saanu kaaripenkin reunan eres jonkullaasehen kuasihin. Pääasias siirtelin  ja levitin entiset kasvit reunempahan. Muutama aukkopaikka jäi, vaikkei sitä tästä näykkää. Suurin reikä on punalatvojen kohoralla, nelijästä yrittää yks nousta. Nyyh! Tämon siitä hualimatta ainut kohta mistä tykkään, mualla on viälä liika palio mustia aukkoja.

Oon muutenki touhannu pihalla. Oon ölijynny terassin, viimmee ja vihiroo, tolopakki tarttis käsittelyn. Siivonnu ja päivittäny  "kasvimaata". Nii että eteläpääryn kunnostuki on päässy alakuhun.





Iltanavetan aikahan otettu kuva, kaaripenkin kiviympyrästä.


Saa nähärä minkälaane myräkkä viälä tuloo. Aamulla säätiarootukses luvattihi kunnon myrskytuulia. Nykki jo tuuloo suaraa pohojoosnavalta nii, että meinaa tukka lähtiä päästä.


Kuitenki....... kesäästä keskiviikkua!

39 kommenttia:

  1. On on hiano tua violetti kärhö. Muutenkin sun puutarhas on niin komia, mustine aukkoineenkin. Oon käväässy aina silloon tällöön lukemas blogias ja nyt liityin vakkari lukijaksi. Tuu jos kerkeet munkin puutarhaan! Ps. täälläkin tuuloo jo aikamoosesti, toivottavasti puut ja puskat on lujasti kiinni maas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Kehuusta ja lukijaksi liittymisestä ja tervetulua! Kiva että miällyttää :) Kyllä ne mustat aukot vaa riipii, ei sille mitää mahara. Enköhän johonaki vaihees kerkiä.Täälon tuullu koko päivä ja ny viäläki enemmä sateen kans.

      Poista
  2. Upeita kärhöjä, onneksi selvisivät talvesta. Kaaripenkki on niin viimeistellyn näköinen. Toivottavasti myrsky ei revi kaikkia kukkia/tukkia irti 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaaripenkki onki paraati paikalla ja yritän pitää eres sen kunnos. Yllättävän palio kukat kestää.....ja tukat kans ;D

      Poista
  3. Teillä päin varmaan tuulee kovasti, täällä lounaassa on vain saariston perustuuli.
    Aivan ihanat hapsukukat tuossa Octopusissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälä on aika kova tuuli ja ny on satanukki koko illan. Ei viitti pihallakaa olla ja son jo palio. Octopusis on aika veikiät kukat.

      Poista
  4. Siistin ja kauniin näköiset nuo kaaripenkki ja kiviympyrä. Ja kärhöt on myös tietenkin kauniit. Toivottavasti myräkkä menee ohi jälkiä jättämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähköt on ainaki viälä tallella. Hyvä nii, oli pakko välillä siivota ja leipoakki jotaki.

      Poista
  5. Meiltä näyttää myrsky perutun. Tuulee kyllä rivakasti, mutta myrskystä ei voi puhua. Eilen ja yön aikana tuli 10 mm vettä ja vieläpä ihan tihkusateena. Aivan sopivasti.

    Yksikään lukuisista jalokärhöistä ei näytä nousevan maasta. Harmittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiärä onko tämä myrskyä vai kovaa tuulta, mutta ei tämä iha tavallistakaa oo. Meillä tuli yällä vaivaane milli. Ny on mittaris kahareksan, mutta voi olla ettei kaikki oo mittaris. Tuuloo tuvan takaa ja mittari taitaa olla vähä katvees.
      Ei mullakaa oo noussu ensimmäänenkää. Tänää tein arkeolokisia kaivauksia muutamalle, ihan hyvän näköösiä juuria oli, mutta versoja ei ensimmäästäkää. "Harmittaa" on aika liävä ilimaasu, jos non kualeentunu.

      Poista
  6. Voi miten kaunis tuo Octopus. Minulla osa jalokärhöistä on lähtenyt kasvuun ja osa vielä uinuu (toivottavasti) maan uumenissa.
    Kaaripenkin reunasta tuli kaunis kuin oppikirjoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se harmi! Soot ainaki teheny istutukset kaikkien taiteeren sääntöjen pukahan. Toivua on viälä. Kiältäyryn uskomasta, että mulla olis joka ainut viini- ja jalokärhö kuallu. Mulla on noussu kärhöjä ennenki viälä heinäkuullaki.

      Poista
  7. Upea tuo kaaripenkki ja Octopus! Minä jätin tavallisen alppikärhön suojaamatta verkolla siinä toivossa, että jänis söisi oksat poikki, kun en itse henno katkoa versoja, vaikka kovin on mennyt jo risuisen näköiseksi. Arvaa syötiinkö? Eipä tieteenkään =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitihän se arvata :D Ku oikee luvan kans sais syärä, nii ei kelepaa. Oon kerran ennemmin leikannu alappikärhön ja hyvin se vesoo.

      Poista
  8. Komee kärhö ja mahottomassa kukassa! Mulla on samanvärinen alppikärhö, siis tuollanen sininen ja on kans pelkkää risukkoa ainakin metrin verran, sitten alkaa kukat! Ihan hullun näkönen on, pitänee minunkin katkasta koko "komeus" alas.
    Purppurapunalatvoja minäkin yritän tiirailla, mutta ei näy. Voi sammakko jos meni loppukesän komein kukkija!
    Kaaripenkissäsi silmä ja sielu lepää...aah.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävää että tuallaases paikas nuanki hyvi elää. Olisin voinu lyärä vaikka vetua, ettei seleviä eres ensimmääsestä talavesta. Alappikärhö luultavasti vesoo hyvi, mutta männyn neulaset on syäpyny sen alta, joten aika ruma paikka hetkenaikaa.
      Joo, mullaki keskellä penkkiä, aikamoone aukko. Orotan, jos tuan yhyren vois jakaa, eres kahtia nii ei tarttis ostaa uusia. Kaaripenkis on kuri ja järiestys tallella, muis pakkaa lipsua ;D

      Poista
  9. Niin ja piti lisätä, että tuulee täälläkin jo aikalailla ja minkälainen myrsky vielä nouseekaan! Jos ei talvi ja keväthalla vie kasveja, niin sitten tulee kauheet myrskytuulet ja katkoo loputkin, mitkä säily hengissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kasvit on aika sitkeetä. Pelekään kyllä valakoosen alappikärhön kukintojen pualesta. On just hollilla.

      Poista
  10. Octopus-kärhö hurmaa kauniilla värillä ja runsaalla kukinnalla.
    Kaaripenkin kiviympyrä on ihana, siitä tulee mieleen seesteinen japanilainen puutarha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Octopusin kukkien färi on vähä erikoone, kevääällä kukkivaksi. Kattahrinki navetan aikana ovesta ja näytti nii kivan näkööseltä, että piti kipaasta hakemahan kamera.

      Poista
  11. Onpas ihana mustekala, tuommoisen laitan oitis kauppalistalle!
    Meillä tuulee ja sataa nyt, sadetta onkin jo kaivattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsin käymähän Taimimoisiolla ja siältä tuan löyrin. Ajatuksis oli ostaa joku pinkki kevätkukkija, mutta niitä ei silloon enää ollu.
      Täälä tuuli yltyy ainavaa, huh! Saret tuli kyllä kreivin aikahan. Harkittin jo kasteluletkujen virittämistä. Tiätysti vois sataa vähä fiksummi, eikä näi vaakatasos.

      Poista
  12. Iloitsen kärhöjesi selviämisestä ja kukinnasta. Ihana juttu. Nättejä ovat. Ihmettelen aina kun alppikärhöä ei muka saisi kerralla poikkaista, itse tein niin ja rehevöityi vain entisestään. Nyt sinun pitääkin lähteä piakkoin taimikaupoille hakemaan täydennystä aukkoihin, eikös?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, sitä en oo tiännykkää. Katkaasen kyllä kaikki kerralla. Sehän on sellaanenki sekasotku. Oon kiikuttanu taimia kotia jo monta kertaa, mutta tuanne ne johonki häviää. No, kesä o vasta aluus.

      Poista
  13. Kekseliäästi olet tuon Octopusin istuttanut. Ilmeisesti siksi se kiittää ja kukkii noin runsaasti. Pidän kovasti noista violeteista hapsureunoista.
    Kaaripenkki on kaunis joka suunnasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä ei ainakaa kosteus vaivaa. En halunnu täyttää kuusen alustaa nii paksusti. Ja oli sopivasti tuallaane pohojaton, olisko pesusoikko, jemmas.

      Poista
  14. Kuinka kaunis ja selkeä tuo kaaripenkki! Ja runsas kukinta kärhöillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viaruskaverien lehtimuatojen erilaasuus antaa selekiän vaikutelman.

      Poista
  15. Upeita kärhöjä, niin runsas kukinta. Ja tuo kaaripenkki on niin kaunis.

    VastaaPoista
  16. Kaaripenkin kivi on mahtava ja sopii tuohon tyylikkäästi!
    Minulla noita kärhöjä vei pahalainen talvi..joitakin sentään säästyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerättihin kiviä pellosta, joka muutettihin heinämaaksi. Tuasta näkyy vaa huippu, ku sitä ruvettihin nostamahan ylähä. Oliki vähä erilaane kivi. Pistettihi pyärtänölle jemmaha.
      Mulla ei oo noussu viini- eikä jalokärhöt ollenkaa. Paripäivää sitte nousi yks kellokärhö.

      Poista
  17. Octobus on tosi hieno. Olen selaillut kärhötarjontaa, mutta lähiseudulla tuota en ole nähnytkään. Meni suoraan hankintalistalle.
    Kaaripenkki on kaunis mustine aukkoineenkin. Äkkiähän se taas täyttyy, enkä minä siinä mitään puutetta edes näe.
    Uutisten mukaan myrsky on jo rantautunut. Meillä tuulee kylmästi, mutta aurinko paistaa vielä näin illallakin. Toivotaan, ettei tule suuria tuhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo nähäny tuata ku Taimimoision listoolla. Tuasta kuvakulumasta aukkoja ei näy, mutta on niitä.
      Täälä tuuloo tosi lujaa. Ihime, että sähköt on tallella. Sinne tämä myräkkä ei taira näin kovana tullakkaa.

      Poista
  18. Onpas tosi kaunis tuo Octopus! Hienosti on kantattu kukkapenkin reunat. Mulla se homma on vielä "vähän" vaiheessa. Keski-Suomessakin tuulee kovasti, muttei ole satanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo ittekkää kantannu ku muutamasta kohorasta.
      Just tuli sähköt. Onneksi navetan jäläkihi vasta katkes. Melekee viis tuntia iliman sähkyä. Pualenyän jäläkehe jo rupes pätkimähän. Satanu on jo yli 30mm ja lisää tuloo tuulenkans kaiken aikaa.

      Poista
  19. kauniita!

    Minä olen joutunut leikkamaan alppikärhön pari kertaa ihan alas, ja yllätävän hyvällä voimalla se on lähtenyt uudelleen kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon tuan leikannu kerran alaha ja silloon se kans elpyy hyvi. Toivottavasti nykki.

      Poista
  20. Tuan Octopus'in kyllä vois viälä kokeella ostaa jos on viälä saatavis vaikka päätin, etten sekaannu enää kärhööhin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuata kannattaa kokeella. Tämän talaven jäläkihi on meikälääsenki usko kärhööhi koetuksella.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...