torstai 9. maaliskuuta 2017

Esikkoasiaa

Ostin tämän talaven ensimmääsen esikon välipäivinä. Pirin sitä muutaman päivän keittiön sivupöyrällä ja sitte kiikutin sen yläkertahan. Siälon palio viiliempää ja ajattelin, että se säilyys siälä paremmi keväähi. Ja kissanviikset, ei se siälä kauvaa hönkiny. Se rupes lurpottamahan ja lopuksi unohrin sen sinne totaalisesti. Yläkerras ku ei tuu jokapäivä käytyä, paitsi ny, ku siälon mun siämenvilijelykset.Vaikka jo tuumasin etten enää esikoota osta, nii lankesin taas. Tällääne kiva, pualikerrottu, tummavioletti, valakoosella reunalla.Tämä valakoone, violetillä sävähröksellä höystetty, lähti kans joukkohon. Oli pikkuusen jo heikos hapes ja sainki sen kiitoskaupalla.


Tadaa, tämon viälä hengis. Muutama lehti on kyllä kuivanu ja kukkien parahin loisto on mennyttä, mutta se lykkää uusia nuppuja ja uusia lehtiäki o tulos.Syy tähänastisehen seleviytymisehen on lumes. Ny ku kerran lunta ON, nii oon joka päivä tuanu kourallisen lunta ja varistellu sen esikooren niskahan.Toivottavasti ens viikolla tuloo ennustettu kevät, nii saa kuskata nua pihalle eres päivisin. Siihen asti turvaurun lumetuksehen.Tarkemmin kattoes, oli violetis esikos kaks erilaasta. Toisen kukat on palio sinisemmän violetit. Voi ku sais pirettyä kaikki kevättalaven aikana ostetut esikot hengis ja istutettua ne penkkiihi. Oon aina ihaallu monifärisiä esikkoistutuksia lehtien ja plokien sivuulla ja haluaasisin ittellekki sellaasen.

Pari kertaa oon saanu esikot pihalle asti (ostettu myähemmi) ja non kukkinu vähinsä pitkin kesää. Valitettavasti eivät kauhian hyvin talavehri, ainakaa mulla. Ny saa taas jännittää, kuinka tällä kertaa on käyny. Onko sulla hyviä vinkkiä esikooren hengispysymiseksi? Vai onko ne vaa kertakäyttökukkia?


Lämpenevää viikonloppua!

36 kommenttia:

 1. Nuo kaupan esikot tuppaavat olemaan haasteellisia talvehtimaan. Tuo lumikonsti oli mulle ihan uusi, tuotahan täytyy kokeilla! Taimistolta olen saanut monia, kestäviä lajikkeita. Niihin satsaan enemmän, nuo maaliskuiset kauppareissun haksahdukset jää lyhytaikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi pitää piänilimaston eres hetken viiliänä. O mullaki taimistolta ostettuja, osa on selevinny, osa ei. Tappotalavi teki selevää jäläkiä monesta.

   Poista
 2. Esikot on sieviä, joten en yhtään ihmettele, että ostopäätös syntyi. Toi lumijuttuhan on loistava idea! Mulla ei ole vinkkejä antaa, sori, sillä kaikki esikkoni nääkähtyvät ennen kuin kevät koittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niis on nii palio eri färisiä ja aina joku massasta poikkeava, joka isköö silimähän. Nii mullaki o pääsääntöösesti teheny.

   Poista
 3. Kauniita esikoita olet hankkinut. Minäkin tykkään niistä kovasti, mutta ei niistä ole ollut kovin pitkäaikaista iloa. Tuo lumikonsti on minulle ihan uusi. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken huvi:) Niitähän esikot enimmäkseen o.
   Kiitos samoon!

   Poista
 4. Onhan ne esikot aika lyhytikäisiä sisätiloissa. Jos olisi jokin viileä, mutta valoisa autotalli tai muu, niin sellaisessa säilyisi varmaan paremmin kesään saakka hengissä, jos muistaa kastella. Minäkin olen ihaillut erilaisia esikoita mitä ihmiset ovat saaneet puutarhoihinsa kasvamaan, mutta itse en ole onnistunut talvettamaan talvella ostettuja esikoita ja puutarhamyymälöissä taas ei ole ollut paljoa valinnanvaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän isäntä tuumaas, jos veis navettakeittiön aakkunalle esikkorivin ;D Hmm.....sitä siätää harkita.
   Aika heikot on ollu esikkovalikoomat. Hianoommat esikkopenkit on tainnu olla itte kylyvettyjä.

   Poista
 5. Aivan ihania nuo kerratut! Ja hauska idea tuo lumi, Joka toinen kerta saan esikot säilymään kesään maahan ja joka toinen kerta ne kuolla kupsahtaa jo sisälle - tuntuu olevan tähtitiedettä välillä tämä kukkien kasvatus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtitiärettä hyvinki :) Vaikka toimiis ihan samoo, tulos voi olla iha eri.

   Poista
 6. Kauniita!
  Tuo esikko ei ole ollenkaan minun kukka. Ne joko nöksähtää kuivuuteen tai liikaan märkyyteen, ikinä ei ole hyvä :D
  Lumikikka varmaan toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikikka on toiminu tähän asti. Lopputuloksen näköö sitte johonaki vaihees.

   Poista
 7. Ja taas tuli opittua uutta, kyllä kannatti käydä lukemassa:) En ole saanut kaupan esikoita menestymään sisällä ja siksipä en niitä enää viime vuosina ole hankkinutkaan. Tätä lumettamista kyllä pitää kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistumismaharollisuuret o paremmat kevään viimmeesien esikkojen kans. Silloon kikkaaluaika jää lyhkääsemmäksi. Nehä voi viärä aika varahin pihalle, ainaki päivän aijaksi. Lumetus on ainaki toistaaseksi toiminu.

   Poista
 8. Todella kauniin värisiä esikoita. Olen usein kokeillut saada esikot säilymään kevääseen saakka ja niin nytkin muutama hiljattain ostamani esikko kituuttaa elämän ja kuoleman rajamailla. Kertaakaan en ole tähän saakka onnistunut niiden suhteen ja pahalta näyttää nytkin. Olen kokeillut kasvatusta viileässä autotallissa ja sisätiloissa. Kastelua lautaselle, kuin myös lumen hyödyntämistä. Yhtä kaikki, mikään ei näytä tepsivän ainakaan minulla. Taidan luovuttaa suosiolla ja nauttia esikoiden lyhyeksi jäävästä elosta ilman jatkokasvatushaaveita.
  Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei onnistu vaikka mitä tekis. Nuas "maitokauppaesikoos" o vaa nii julumetun hianoja färiä, että olis kiva saara ne penkkihi.
   Kiitos samoon!

   Poista
 9. Upea kerrottu esikko. Esikot ovat vähän konstikkaita, joko ne kuivuvat tai mädäntyvät. Silti ostan niitä joka kevät 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne nii hianoja, sen aikaa ku non hyvän näköösiä.

   Poista
 10. Toivottavasti lumilisä toimii ja saat esikkosi hengissä maahan saakka. Tänä keväänä en ole ostanut ainuttakaan esikkoa, sillä se tuntuu rahanhukalta. Mieluummin ostan kimpun tulppuja, joiden suhteen ei ole edes paineita saada niitä pysymään elossa viikkokaupalla.

  Muutaman kerran olen saanut esikon hengissä kevääseen (lähinnä siirtämällä henkitoreissaan terassille heti ilmojen lauhduttua) ja maahankin, mutta ainoastaan yksi tavallinen keltainen kukkii ja menestyy. Minulla ei montaa esikkoa olekaan ja sitä yhtä keltaista lukuunottamatta ne muut on ostettu taimistolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan taimistojen esikot kestävämpiä. Ny on talavehtimas monta uutta esikkua. Toivottavasti non pysyny hengis. Pianhan se nähärähän.

   Poista
 11. Esikot ovat kauniita, mutta minä en useinkaan onnistu pitämään niitä hengissä ulospääsyyn asti.

  VastaaPoista
 12. Esikoita en tänä keväänä ostanut yhden yhtä, paitsi Barnhavenista tilasin kasan :D niitä ei lasketa! Noita huone-esikoita en saa pidettyä hengissä, mutta tuo lumitemppu kuullostaa tehokkaalta keinolta, toivottavasti saat pidettyä ihanuudet hengissä kevääseen! Upean värisiä esikkosi ovatkin!

  Mukavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lasketa :) Son ihan eri juttu!
   Moni onki tilannu esikkoja siältä. Ku talavehtimiskokemuksia on enemmä, pitää ruveta harkittemahan asiaa ittekki. Toivottavasti ilimat lämpee pia, että vois viärä esikot pihalle. Kiitos samoon!

   Poista
 13. Esikot ovat kevään väripilkkuja. Itse ostin jo muutama viikko sitten meidän kuistille (kylmä) esikoita muutaman kappaleen. Tuli muutama pakkaspäivä ja nostin esikot sisälle, alkoivat heti nuutua ja mietinkin, että nyt taisi olla kukkien menoa, mutta siirsin uudessabtoivossa esikot takaisin kylmäkuistille ja heti virkistyivät ja uutta kukkaa pukkaa. Eli mielummin viihtyvät jopa pakkasessa noin - 10-15 astetta kuin huoneenlämmössä. Aikasta sissejä ovat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son tosi, että heti alakaa ränsistymine, ku on tuanu esikot kaupasta kotia. Nykku on jo plussalla, oon viäny ne päivisin pihalle. En oo tohtinu viälä yäksi jättää. Jaahas, että nuan sitkeetä. Vois jättää jonku kokeeksi yäksiki pihalle.

   Poista
 14. Kauniit esikot! Kiitos tuosta lumivinkistä, en ollut tuosta aiemmin kuullutkaan. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. En oo laittanut näitä marketista ostettuja esikkoja kukkapenkkiin, kun eivät ole koskaan olleet niin kauan hengissä... mutta yritän taas:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jos ny onnistuusisit :) Ny jo ilimakki onneksi lämpes.

   Poista
 16. Olen onnistunut muutaman kerran. Olen siirtänyt ne heti vähän isompaan ruukkuun ja oikeaan multaan. En toki ole rikkonut paakkua. Kukkakauppojen kukat ovat sellaisessa turpeessa, jota ei oikein osaa kastella ja juuret kärsivät. Lumikonsti varmaan auttaa myös, jos lunta vaan riittää. Leudon talvenkin ne kestävät, kun peittää havuilla. Kovaa pakkasta ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua uusintaistutus on varmasti hyvä konsti. Kokeelen sitä ens talavena. Auttaa varmasti alakutalaven esikkohankintojen hengispysymisehen. Leuron talaven jäläkihin, on munki maitokauppaesikot saattanu nousta. Tappotalavi vei muitaki.

   Poista
 17. Olipas ne söpöset esikot. Ihana kun saat istutettua ne sitten puutarhaasi. Uskon, että onnistut! Tuo lumijuttu on hyvä. Minä hullu jätin esikot viime yöksi ulos ja taisivat hiukka kärsiä. Mutta normaalisti saan ne kyllä pihalle asti ja kukkivat ahkerasti siellä. Suosittelen ulkoruokintaa heti kun siirrymme plussalle....katselin jo, että omassa pihaesikossani näkyy jo nuppuja lumen keskellä, kestäviä ovat kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatan saarakki ne ny penkkihin asti. Ny non jo pihalla päivät. Jos tästä ilimat lämpee torenäköösyys vaa paranoo.
   Vai esikon nuput jo näkyy :) ai että!

   Poista
 18. Ihania! Mistä keksit tuon lumijutun? Ei olis ihan ensimmäisenä tullut mieleen kantaa kukkien päälle lunta, mutta kuulostaa toimivan. Olishan se ihana sellanen esikkoalue pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitää hajua :O Oon voinu lukia jostaki, mutten muista. On lumi toiminu ainaki jonkillaasena ensiapuna. Jokkuhan pitää esikot jääkaapis öisin. Meillä sei onnistu, isännän huumori loppuus siinäkohtaa ;D

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...