keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Sipulikukkakeskiviikko

Harvoon isäntä kysyy, "lähäretähänkö markkinoolle". Ja silloon pitää eherottomasti sanua, JOO! Maatalouskonekaupan markkinapäivä ei mua pahemmi kiinnostanu, mutta ainahan samalla voi hoitaa joitaki omiaki asioota. Nykki mulla oli oma lehemä ojas. Nimittäin ne Littelin siämenet. Niistä tosin pääsin loppujen lopuksi toooosi vähällä. Mukahan lähti vaa yks pussi ahkeraliisoja 0,69eetä.


Orchid Iris 'Katharine Hodgkin'

Mutta sitte osuun kultasuanehen. Poikkesin Luaman puutarhan myyntipistehes ja VOT, siälä oli rekilline  piäniä sipulikukkia. Näitä ihania Katharine Hodgkins -iiriksiäki, joita oon himoonnu monena syksynä puutarhahan, mutta turhaan. Ei niitä oo tääläpäi ollu mihinää myynnis. 


Iris reticulata 'Alida'

Näitä ihania piäniä sinisiä mini-iiriksiäki oli. Näitä istutin syksyllä kaaripenkkihi, vallihauran reunahan. Tais olla toine yritys. Toivottavasti ne ny nousisivat ja kukkiisivakki. Oon nii tyytyvääne. Saan eres kerran huakia nuata Katariinoja. Aaaah!


Kirjopikarililja -Fritillaria meleagris

Oon  kattellu plokiis ostettuja, kukkivia kirijopikarililijoja. Ny mullaki o, sillä niitäki oli Luamalla. Ei ne viälä kukkinu, mutta nuppuja jo on. Penkkiihinki piilootin syksyllä pari pussillista.


Lumikello -Galanthus

Ja kaiken kruunas lumikellot. Noli  vähä hampsuusia ja retkottivat sinnetänne, mutta pääasiahan on, että sain nähärä niiren kukkivan. Mulla o näirenki kans toine yritys ja istutinki syksyllä kolome pussia lumikelloja. Ny sitte kuuluu kuuma kysymys. Istutanko nämä heti maaha ku routa sulaa, vai vasta syksyllä? Toivoosisin näille pitkää ikää, varsinki Katariinoolle........ Vitsit olis pitäny ottaa enemmä.Oon valittanu, ettei oo kasvaria. Ohan mulla, tällääne mini. Ja olin nii innoossani, etten keriinny tekemähän mitää hianua rekvisiittaakaa, mutta kukathan on pääasia.Ja sitte.........PIIPPOJA! Iha kuriispäältä kattelin navetan etua, ku siitä o lumet melekee lähteny. Ja kyllä, nurkkapenkis näkyy muutama krookuksen piippa..................ja eruspenkis näkyy jo monta viheriää lehtirypästä. Taitaavat olla samojen vaaliankeltaasten krookusten lehtiä, mikkä vuasi sittekki kukkiivat ensimmääsinä. Tästä se alakaa!Ja sitte sisälle.......


Muut taitaavat hyätää amaryllikset pääosin jouluksi, mutta mä tykkään että keväälläki joku kukkiis.Mullon punaasia, pinkkiä ja valakoosia sipulia, kaikkia kaks. Mutta näyttää siltä, että vaa kerrottu valkoone kukkiis. Sonki viihtyny hyvi. Son teheny sivusipulinki, joka peräti kukkii. Muavipurkki on menny jo aiva soikiaksi. Tairan ettiä nualle uuret purkit ja istuttaa aina samanfäriset samahan purkkihin. Pitää muistaa lannoottaa ja kastella paremmi, jos ne sitte innostuusisivat kukkimahanki. Kesäksi ne pääsöövät pihalle.Upeeta!Tänää oli komia auringonpaiste, mutta vaa sisällä oli lämmi, tuuli meni luihin ja ytimihin. Tänää nähtihin töyhtöhyyppiä ja isäntä puhuu jotaki kiuruustaki. Olisko enää kuu kesähän 😍


Mukavaa loppuviikkua!

36 kommenttia:

 1. Oletpas tehnyt hyviä ostoksia. Ovat niin kauniita. - Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Olipa oikea aarreretki, onneksi tuli lähdettyä kylille! Harvoin näkyy noita iiriksiä ruukussa myynnissä, ja vieläpä nimilappujen kanssa. Hianoo!
  Istuttaisin lumikellot ja pikarililjat ehdottomasti pihamaahan heti roudan sulettua (niiden kukittua ensin rauhassa ruukussa, ettei tule katkoneeksi varsia). Ne eivät kestä kuivumista yhtään. Iirikset kestävät, mutta mä istuttaisin nekin samoin tein. En oikein ymmärrä, mitä se edistää, että niiden sipuleita hillotaan syksyyn asti, kuivuvat vielä korpuksi raukat. Paras niillä maassa on, ellei tule joku sadetulvakesä. Ja silloinkaan ei lumikellot eikä kirjopikarit kärsi yhtään, tykkäävät vaan. Iirikset, tulppaanit ja hyasintit kyllä kärsii hyvin märästä kesästä.
  Ihanat amaryllikset, ooh! Mulla eivät kuki ollenkaan joka vuosi, mutta enpä muista lannoittaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoosta! Ajattelinki, että pikaane istutus olis parempi. Pahimmas tapaukses kerkiääsisin karottaa koko sipulit enne syksyä.
   Tuikin amaryllisten juurille niitä lannootuspuikkoja, nii saavat eres hetkeksi asiallisen lannootuksen.

   Poista
 3. Kyl sua ny lykästi, ku teit noin mainioita kukkalöytöjä, vallan upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin enemmä ku tyytyvääne. Krookuspurkit jäi ny rannalle näiren harvinaasuuksien takia.

   Poista
 4. Kyllä kannatti lähteä markkinoille! Hienoja löytöjä! Kiva kun saat niistä vielä monivuotisen ilon (uskon). Heti vaan maahan kun pystyy, on minunkin metodini. Jipii, että piippoja näkyy, kevät!! Ja amaryllitkin äityivät kukkimaan, niin kauniita ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Oli monellaasta ruakaa, hernerokkaa ja pullakaffit ja sitte silimänruakana viälä kukkia. Täyrelline markkinareissu :)
   En uskonu piippoja löytyvän, lunta on kuitenki viälä mualla aika palio.

   Poista
 5. Pienet asiat voivat tuottaa ison ilon! Tuo minikasvari on söpö. Minä kans tuuppaisin kukinnan jälkeen maahan nuo kaikki. Nuita piippoja odotan kans kiivaasti - se on elämän ja kevään parhautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös! Minikasvari on Ikeasta, joululahajaksi saatu.
   Maahan laitan heti ku maa sulaa. Piipot oli kyllä yllätys :)

   Poista
 6. Siis niin ihana Iiris! Täälläkin on yksi pussi sipuleita toissa vuonna istutettu ja yksi kasvoi viime vuonna - mahtavatko nousta tänä vuonna ollenkaan. Näitä haluan lisää!!!!! :) Ihanaa kevään alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuloo ainaki se yksi. Näihinki tuloo himo :)

   Poista
 7. Ihania sipulikukkia! Niin kauniita ja toivottavasti saat ne kasvamaan ja kukkimaan pihallakin. Minä muistaakseni tuikkasin noita iiriksiä johonkin penkkiin syksyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kukoostavaa vuatta, mäki toivon. Sullon on tiaros jännittävää orotusta :)

   Poista
 8. Voi olipas siinä kukka-aihetta kerrakseen! Niin hyviä hankintoja, että! Minuun vetos tuo vaaleampi iiris. Kirjopikarit on kans kiinnostanu, mutta ei ole koskaan tullu hankittua. Kuvissa näyttävät ihanille. Ja amarylliksetkin kukassa :O Mainio veto "säästää" niitä myöhemmälle. Niin, kuka se sanoo millon niiden on kukittava ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjopikaria on mulla ollu erellises pihas, nuaren omenapuun alla. Istutin ne aiva liian harvahan, eikä ne näyttäny miltää kaukaa kattoes. Ny oon innostunu kokeelemahan uurestansa.
   Eikös kevätkukinta oo amaryllikselle luantaasempi ku joulunaika. Olettaasin :)

   Poista
 9. Eipä ole ihme, että innostuu kun tuollasia löytöjä löytyy. Kauniita! Ja vielä amarylliksiäkin Ihanan kukkaisaaa siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla varmasti loksahti suu auki hämmästyksestä ja tais päästä ihan pikkuune riamunkilijahruski :)

   Poista
 10. Olipa sulla hyvä markkinareissu! Ja voi sentään miten upea tuo amaryllis, huoh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palio parempi ku osasin orottaa. Valakoone kerrottu on kyllä hiano.

   Poista
 11. Ihanat ostokset! Ei täältä meiltäpäin tuollaisia löydä. Komeat amaryllikset myös. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo tääläpäi enne nähäny näi hianoja pikkusipulipurkkia. Tetet ja helemililijat on ollu joka paikas vakio tarijontaa.

   Poista
 12. Tosi onnistunut markkinamatka ja iloa siitä riittää nyt ja toivottavasti myös jatkossa.

  VastaaPoista
 13. Olipa onnistunut markkinareissu!!! Upeita sipulikukkia sinulla, niin sisällä kuin ulkona :)

  VastaaPoista
 14. Vau, teit kyllä ihania löytöjä!
  Sanoisin että laita ainakin lumikellot heti maahan, kun se sulaa, ettei sipulit pääse kuivumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tairan laittaa kaikki maahan, heti ku vaa pystyy. Mullon taipumus unohtaa :)

   Poista
 15. Tuosta kirjoituksestasi oikein huokuu ilo ja innostus - enkä yhtään ihmettele! Tuollainen määrä sipuleita, mitä on hakenut ja toivonut ja nyt saa ne kerralla kukkivina. Laita vaan kukinnan jälkeen maahan, mutta nyt voi nauttia, on niin sievä kasvihuonekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuun nii, että hain lisää nuata Katariinoja :) ....ja maahan laitan heti ku vaa sulaa.

   Poista
 16. Kauniita löytöjä. Kevätkurjenmiekat vaan on niin ihania samoin, kuin kerrotut valkoiset amaryllikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti, penkiski olevat suastuus ny kukkimahan.

   Poista
 17. Ihania löytöjä! Minäkin laittaisin sipulit kukinnan jälkeen maahan. Keväistä alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...