tiistai 17. lokakuuta 2017

Aamu terassilla

Aurinko paistoo aamulla torella komiasti. Tällääsiä syysaamuja olis saanu tänä vuanna olla rutkasti enemmä. Ihimeellistä........ei sumua, ei saretta.

Ja aamuaurinko paistaa meillä terassille. Pyhänä jo vein terassilta pois kaikki ylimäärääset kamat, kuten esim. perunaloorat ja siirtelin kaikki reunalla, taivasalla ollehet purkit katoksen alle lämpöösempähän ja kuivempahan paikkahan. Yritän pitää kasvia pihalla nii kauvan ku maharollista. Useen kyyssään ne kellarihi turhan aikaasin ja sitte onki viälä lämpöösiä päiviä vaikka kuinka monta.Terassin eres leimuaa mustikkapuskat, niinku aina ennenki. Niis on ruska joka vuasi. Muutamia mustikootaki löytyy  viälä alaoksilta. Paras maku on kyllä jo muisto vaa.Terassin petooniverkos kiipii kelloköynnös. Pöyrällä kukkiivat sinisarija ja sinine tiukukukka. Laurootuksella on muutama daaliapurkki ja jo aikoja sitte kukkinehet violetit glariolukset.Mummakalsarien färine daalia yrittää raottaa vasta ensimmäästä nuppua. Ja kuva valehteloo, näyttää paremmalta ku o. Färi on palio haaloosempi.Tämä on pinkki 'Park Princess'. Surkeuren huippu, palio vettä, vähä aurinkua.Toine violetti glarioluspurkki vasta alootteloo kukintaa. Tähän purkkihin jäi keväällä piänemmät sipulit (oon talavettanu ne).Sinine kruunuvuakkoki yrittää viälä kukkia. Aika huanos hapes muute. Keväällä tulivat hyvi pintahan, muttaku vein ne pihalle, ensin kärsiivät kuivuuresta, sitte liioosta satehista.Viimme kesänä loistavasti kukkinehet purkkihortessat talavehtiivat huanosti. Melekee kuivivat hengiltä, aloottivat kasvun aika alahalta. Pinkki kukkii muutamalla suurella kukalla...............sinises olis monta........mutta leheristö o jo melekee talaviunilla. Tänä kesänä nämon ollu hunningolla. Täs viimme vuatises kärhöjutus, näkyy hortessoorenki viimme vuatine kukinta.Terassin reunalla keikkuu yksinääsyyres, itte kasvatetut höyhenheinät.


Höyhenheinä 'Pony Tails' 17.10.2017........ei keiku enää. Päätin istuttaa ne maaha. Josko seleviääs talavesta. Nolis nii hianoja huiskuja. Onko jollaki talavehtinu nämä?

Tänää sain muutenki palio tehtyä. Istutin kasviloorahan viälä mansikantaimiaki, ku halavalla sai. Sipuliaki sain kaivettua maaha. Enää ei oo ku tulput pinnalla. Syystyät on voiton pualella, sanoosin. Meinas pyhäillalla tullakki paniikki, ku hoksasin, että pakkaaset tuloo loppuviikosta. IIK! No, muina vuasina on pakkaaspoika käyny jo palio aikaasemmi....... Jokos sun syystyät on paketis?


Mukavaa viikon jatkua!

24 kommenttia:

 1. Munkin kesäkukat on kasvanu tosi huanosti, liikaa vettä ja liian kylymä ja liian vähän aurinkoa. Höyhenheinä näyttä hianolta mutta talavehtimisesta en kyllä osaa sanoa mitään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tais olla mulla surkein kesäkukkakesä. Purkkiaki oli turhan monta. Vähempi taitaas olla parempi. No, ens kesänä taas uurella innolla :)

   Poista
 2. Oot ollu ahkerana <3 Aina kannattaa kokeilla talvehditusta, ei siinnä mitään menetäkkään :) Ihana tuo sinun sinisarja!
  Mukavaa keskiviikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko, ku meinaa tulla tollikko. Oon tosi tehokas, ku on pikkuusen kiirus. Aina kannattaa kokeella, joskus sitä onnistuuki. Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Onpa kaunis tuo höyhenheinä. Itsellä ei ole kasvatuskokemuksia, mutta se vaatii varmaan hyvin läpäisevän kasvualustan, kuten heinät yleensä.
  Sinisarjasi kukkii edelleen hienosti. Minulla se teki komeat lehdet, mutta kukinta jäi näkemättä tältäkin kesältä.
  Vielä vähän olisi syystöitä tekemättä. Tänään nostin jo osan daalioista ylös penkistä ja vein juurakot autotalliin kuivahtamaan.
  Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii mäki ajattelin ja lisäsinki hiataa ja pikkukiviä multahan. Mullaki kukkii sinisarijoosta vaa toine purkki. Oon kans kattellu daalioota, että koska nostaasisin ne ylähä. Leheret on viälä iha hyviä, mutta eihä ne enää kasva. Kukkia on onneksi eres muutama auennu.

   Poista
 4. Syystyöt on pahasti vaiheessa. Pitäisi tuupata viitisensataa valkosipulin kynttä vielä maahan, ja ruusumaan suojauksessa on omat puuhansa. Verkottaakin pitäis herkullisimpia puuvartisia. En tajua, miten saan hommat tehtyä ennen talvea! Notta sulla on hyväs mallis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyväs, vaikka oliski palio, mitä vois viälä teherä. Vaan ei oo pakko. Keväällä jatkuu, mitei ny kerkiä.
   Tuas määräs onki tuuppaamista :) Ruusumaan kans teit jo viimme syksynä aikamoosen tyän ja ny son palio suurempiki. Toivottavasti talavi ei kuitenkaa tuu heti lopullisesti.

   Poista
 5. Kyllä noi kukkijat, kuten me ihmisetkin, oltas kaivattu lämpöö ja aurinkoo, että oltas kukoistettu oikein mallikkaasti. Tommosia huiksulaheinätuppaita täytyykin ensi kesänä muistaa kasvattaa, ovat tosi mukavan näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteestä ei tosiaankaa tarvinnu kärsiä. Muutama hassu kesääsempi päivä. Varmuuren vuaksi laitan niitä taas iteelle ittekki. On ne nii kivoja.

   Poista
 6. Hienot höyhenheinät! Olen heinäfani ja meinasin kysyä sinulta, miten talvehtii. Mutta esititkin sen kysymyksen itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torennäköösesti eivät talavehri, mutta olokohon tuas ny talaven aijan. Ei siinä kohtaa oikee mitää sykähryttävää oo.

   Poista
 7. Höyhenheinä on niin keppiin näkönen, toivottavasti talavehtii! Monta ruukussa olevoo vielä siulla on kukassa. Gladioluksien kukittamista purkissa en oo kokkeillu, laitan ne aina muahan, paremmin kestää pysyssä näkkyy purkissa, ens kevväänä kokkeilen. Sinisarjat kukkii vielä tiälläkin, muita kukkivii oon raivaillu jo varastoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon ollu glariolukset purkis. Voi laittaa vähä ennemmi kasvamahan ja yleensä kukkiivakki hianosti. Kerran laitoon muutaman porkkanapenkin reunahan, mutta kukinta ei oikee keriinny. Vois tiätenki kaivaa vaikka koko purkin maahan.....hm. Purkkidaalioosta varistelin eilee mullat. Pitää pikkuhilijaa kuskata kasvia sisälle, ettei tuu revähtymiä.

   Poista
 8. Mulla on ollut höyhenheinää monta kesää enkä ole saanut sitä talvehtimaan. Olenkin tehnyt pikemminkin toisin päin kuin sinä: juuri nappasin maassa kasvaneet purkkiin, jotta näyttää talven läpi hauskalta ovenpielen koristuksena ja parvekkeen piristyksenä. Mutta tämä ei tarkoita, ettet sinä pystyisi talvehdittamiseen, testaa ihmeessä!

  Omani laitan siis joka kevättalvi tulemaan uudestaan kun on kohtalaisen helppo kasvatettava. Tänä vuonna heinien väri jäi samalla tapaa vihreäksi kuin sinulla, korret eivät taida ehtiä ruskeiksi ennen pakkasen tuloa. Pistin yhtenä keväänä talven yli katoksessa töröttäneet heinät kesäksi varastoon ja nappasin ne sieltä seuraavana syksynä uudestaan esille (koska en jaksanut kasvattaa uusia), näyttivät ihan kunnollisilta ja kauniilta niinkin ja kestivät vielä toisenkin talven koristeina.

  Hyvää loppuviikkoa!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, nuanki vois teherä, hyvä vinkki. Luulen kans, että talavetus on jo etukätehen tuamittu epäonnistumahan, mutta eipähän sitte tartte jossitella. Uuret aluut laitan kyllä keväällä.

   Poista
 9. Blogissani olisi sinulle haaste. Toivottavasti otat sen vastaan.

  VastaaPoista
 10. Laukansipulit istutin, siinä kaikki mitä on tehty! Lehtiä pikkusen haravoida rääpäsin, mutta selekä ei siitä(kään) hommasta tykkää. Vähän päivässä, palijo viikossa vai miten se menikään, mutta ku ei saa sitä pientäkää aikaseksi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi sun selekääs. Pitää varmasti "purra hammasta" monta kertaa sen takia. Mutta eikös sitä sanota, että pikku hilijaa hyvä tuloo :)

   Poista
 11. Sattumalta eksyin tänne. Todella ihania kuvia täällä on.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löyrit tänne. Kiitos ja hyvää viikonloppua.

   Poista
 12. Syystyöt on tehty, sohvannurkka on kutsunut jo pitkään;)
  Tänään hain kyllä postista kukkasipulipaketin, tilasin kun halavalla sai! Laitan ne ruukkuihin joskus myöhemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikki ottaa jo rennosti :) Munki pakolliset tyät on pian tehtynä. Jos ilimoja piisaa, nii teen viälä jotaki ekstratöitä :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...