tiistai 20. helmikuuta 2018

Omat altakasteluruukut
Ku pihalla pyärii kylymäävä polaaripyärre, voi sisällä lämpööses keskittyä vaikka sisäkukkien mullanvaihtoho. Valon määrähän on lisääntyny jo aiva rarikaalisti.  


Mullon ruukuuski menos färikäs kausi. Tällä hetkellä ei silimää miällytä valakooset Pauliina -altakasteluruukut, vaikka niitä oliski puaris isoo pussilline. Ny oonki siirtyny vaihteeksi mustiihi neliömääsihin altakasteluruukkuuhi (Eden). Muttei niitäkää huvita määräänsä enempää ostaa ja siksi kokeelinki hyäryntää vanhojen altakasteluruukkujen sisuskaluja ja käyttää purkkiina joitaki nurkkiihi kerääntynehiä pöttiä. 
Kuten tällääsiä vihereetä ja violettisia neliömääsiä keramiikka-astioota. Ensin leikkasin muavisesta kukkaruukusta tukivanteen välipohojalle.


Sitte leikkasin muavisen karkkirasian kannesta neliön muatoosen välipohojan ja laitoon sen alakuperääsen päälle. Alakuperääne kasteluputki jäi lyhkääseksi ja sitä virkaa toimittaa mariapuskan tukivantehestä katkaastu pätkä.

Tein mustasta reijättömästä ruukustaki altakasteluruukun. Alakuperääne  välipohoja oli oikian muatoone mutta pikkuuse liian piäni. Maalarinteipillä peitin reunan raon, ettei multa valu vesitilahan. Tämä ruukku oli nii korkia, että teippasin kaks alakuperäästä kasteluputkia yhtehe.
Sotkuusta hommaa.
Kuvas on yhyren päivän tuatokset. Kummasti nuata sisäkasvia on ruvennu kertymähän ja ihimeellisesti niistä aina joku pysyy vähä kauemmanki hengis.


Ludisia -maaorkidea

Kuten tämä ludisia, jota ihaalin mones plokis. Vuasi sitte törmäsin siihe ittekki ja päätin kokeella, josko saisin pirettyä sen elävien kirijoos. Sehän on kans yhyren sortin orkkireea, joka kukkii talavella. Istutin sen valakoosehen altakastelupurkkihin ja soli koko vuaren itäklasilla, yläkerran rappujen tasantehella ja ruakottoman huanolla hoirolla. Se pääsi välillä kuivamahan ihan kunnolla, mutta ennen joulua huamasin ihimeekseni kukkavanat. Aika hujoppi siitä pimiähköllä klasilla tuli, mutta soli kuitenki nii koria, että siirrin sen ihimisten ilimoolle. En kuitenkaa voinu kattella valakoosta purkkia vaan tein sille  suajapussin, joskus aikoja sitte ostetusta piänestä ohkaasesta matonpalasta. 


Mitäs tootta touhannu pakkaaspäivien ratoksi?
Aurinkoosta viikkua!

38 kommenttia:

 1. Täällä on jo kesäkukat mielessä. :) Mustasilmäsusannaa koitan esikasvattaa, niitä vähän kylvin. Parvekkeen kesäkukkia suunnittelen. Mutta mullanvaihtoon pitäis ryhtyä kyllä kanssa. Ja tuota ludisiaa olen itsekin ihaillut, sitä vois joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuallaasia kesääsiä suunnitelmia onki kiva teherä pakkaasen paukkues. Ludisiaa voin suasitella, sitkiä tapaus :)

   Poista
 2. Sulla tuota idearikkautta piisaa, ynnä yritteliästä käden taitoa. Lopputulos on kyllä hieno ja innovatiivinen! Pitäispäs kääntää katse kidutettuihin huonekasveihin itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotaki pitää touhata, sukkiahan en kuro. Mulla nämä altakasteluruukut pelastaa eres osan kasviista.

   Poista
 3. Sä ootkin tuunaillu ihan hualella, ja hianolla tuloksella. Toi orkidea tykkää kuivuudesta enemmän ku märkyydestä, sekä lähtee helposti kasvuun pistokkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan oliki ittellä hiano ludisia. No, nii näköjään tykkää, siksi sonki viälä hengis. Vois ottaakki muutaman pistokkahan, sittekku kukinta on ohitte.

   Poista
 4. Kätevä emäntä:-) Näppärät purkit tuli

  VastaaPoista
 5. Sisäkukkia ei minulla ole. Käsitöitä olen tehnyt ja piipahdellut koiran kanssa pikaisilla kävelylenkeillä. Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kauvan vaan yks sisäkukka. Ny niitonki toistakymmentä purkkia. Koiran kans onki pakko ottaa eres pikaasia happihyppelyjä. Kiitos, samoon!

   Poista
 6. Kauniita vaihteeksi nuo kanttisemmat ruukut. Olen kerännyt paikallisen keraamikon kanttisia ruukkuja itellekin. Tännekin on ilmestynyt jo muutama uusi viherkasvi. Toivottavasti pysyvät kesään asti hengissä. Mun huonekuusi kupsahti yht´äkkiä, johan se 1.5 vuotta pysyikin hengissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelu virkistää :) Mullaki olis viälä muutama käyttämätön. Kevääsin isköö kummalline viheriän kaipuu ja sehän on ihan pakko tyyryttää. Sullahan kauvan huanekuusi kesti. Ny mun huanemänty rupes nuurumahan, saa haavata onko menua ny.

   Poista
 7. Tosi kauniit altakasteluruukut! Mainio idea, sillä noin nättejä ei kaupasta saa. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei saa tuallaasia, jos ei itte tee. Kiitos, samoon!

   Poista
 8. Nämä päihittävät Pirkka-Niksit mennen tullen. Oivallista kierrätystä, jonka avulla vanhat kauniit ruukut saavat jatkoelämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiärä tuasta :) mutta ovappa pois nurkista pölyyttymästä.

   Poista
 9. Hienoa kekseliästä kerrätystä. Pitäs kyllä vaihella perhosorkideoihin niitä kasvualustoja varmaankin, liottelin niitä tässä pari pvää sitten, ni heti oli lehden alku tullu. Olivatkin koko talven kastelematta ku säikähin, jotta alkoi hapantua joku lehti.
  Nuo muut roikot oon koettanu jo vaihella uusiin multiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla olis sama homma eres. Kahupussi on ollu ostettuna jo vaikka kuinka kauvan.

   Poista
 10. Nuo ruukut onkin paljon kivemman näköisiä kuin alkuperäiset altakasteluruukut!

  VastaaPoista
 11. Aivan ihana, että ludiciasi kukkii uudelleen. Minulla on noin 10 vuotta vanha ludisiareppana, jonka luulin jo kuolleen, mutta sitten se jonkin toisen ison kasvin juuresta putkahti esiin ja on nyt kasvattanut uuden lehtiparinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii onki :) Ensisijaasena tavootteena ku oli pitää se hengis.
   No nii, sehän oli kiva yllätys ja osootus kasvin sitkeyrestä. Mullaki o toivua, että ludisia olis hengis viälä vuarenki päästä.

   Poista
 12. Ideanikkari ollut työntouhus. Aivan mahtavaa uusiokäyttöä ja kommeet tuli. Hirmu siro ja kaunis tuo Ludisia.
  Puuhellassa pidetty tulia, sukkia kudottu ja isäntä kahtoo kisoja ja mäkin aina välillä, mitä nyt töissä kumpikin joutuu pyörähtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotaki oli keksittävä, ku tykkään nuasta purkiista, mutta tilaa ei kuitenkaa oo määrättömästi. Kasvien kans yhteespelillä sain ne näköösälle.
   Teillon oikee kotoosat ja lämpööset tunnelmat, vaikka pihalla pakkaane paukkuuki.

   Poista
 13. Ihana tuo maaorkidea! Ja tosi kivat askartelut. Onpa silmäämiellyttävä tuo vihreän ruukun sävy. Minä tein pari päivää sitten ensimmäiset kylvöt. Eilinen meni työhommissa. Tänään taidan ottaa vaan rennosti sisätiloissa, flunssa äityi sen verran pahaksi, ettei oikein jaksa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa viheriän sävy olla oikiasti pikkuusen kirkkahampi. Ny saakki sitte ruveta orottelemahan taimivauvojen ilimestymistä. Toivottavasti toivut vauhrilla flunssasta. Lepo onki parasta lääkettä.

   Poista
 14. Ompa hienon näköönen tuo orkidea! Hienot ruukut tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuuse erilaane kukinto ku normaalisti orkkireeoolla. Kiitos!

   Poista
 15. Tulipa hienoja ruukkuja ja kasvatukset tykkäävät! Komea tuo orkidea ja ihana tuo suojaruukku. Pakkaspäivät ovat menneet ihan puuhasteluissa, mitään kovin valmista en ole saanut aikaan, olen ilmeisen allerginen pakkaselle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäävät ja kasvaasisivat suuriksi ja komeeksi puskiksi:)
   Ei kai sitä joka hetki tartte ollakkaa tehokkuuren perikuva. Joskus o mukava vaan olla tai touhata jotaki piäntä.

   Poista
 16. Sinulta syntyy hyviä, käyttökelpoisia ideoita! Kivan näköiset ruukut ja kivat on kasvitkin ruukuissa!

  VastaaPoista
 17. Hyvin oot ruukut tuunannu. Kaunis lajitelma viherkasveista ruukuissa. Miulla ludisia kukki heti joulun jäläkeen. On maaorkidea, kotosin Kaakkois-Aasiasta ja levivää siellä lajoiksi aloiksi muatamyöten. Heleposti suat lisättyy pistokkaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki rupes vasta joulun jäläkihi kukkimahan kunnolla. Pitää ottaa tuasta muutama pistokas, varmuuren vuaksi.

   Poista
 18. Tosi hyvä idea käyttää vanhoista purkeista sisukset kauniimpiin purkkeihin. :)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...