tiistai 1. lokakuuta 2019

Viimmeeset taimet maaha

Syyskuu vaihtuu lokakuuksi kovin kostees merkiis. Vettä tuloo taivahan täyreltä, eikä huvita oikee mikää. No, eiköhän ny voikki jo ottaa pikkuuse rennommi, ku jyvät o kaikki laaris ja yksinääset iltanavetat o taaksejäänyttä elämää. 

Terassin oo lähes tyhyjänny pötiistä. Niitäki o saanu raijata monena päivänä sinnetänne. Osan oon kantanu kellarihi, osan vinttihi ja osan oon kumaassu kompostihi. Muutama purkki o jopa keittiön klasilla. Varsinaases puutarhas enoo keriinny paliokaa teherä. Voikukat jatkaavat iloosesti kasvuansa ja reunat o viäläki kantaamata, mutta onneksi sain pyhänä viimmeeset kasvit maaha. Ei niitä nii paliua oo tänä kesänä kertyny ku rupiaa tila loppumaha.


Yrtti-iison (Agastache) 'Black Adder'n kukkinehet tähkäkki o hianoja.

Olin pari viikkua sitte Vaasas käymäs ja tiätysti tilaasuus piti käyttää hyväksi ja kiapata Plantsun kautta. Menin varsinaasesti sipulia kattomahan, mutta jäihän sitä muutama kasviki käsiihi, ale ku oli melekoone.


Syyssyrikkä -buddleja davidii  'Buzz Sky Blue', yrtti-iiso -agastache 'Blue Fortune' ja täpläkurjenpolvi -geranium mac. 'Espresso'

Ostin vaalian violetin syyssyrikän pöttihi. O tarkootus talavettaa se kellaris. Sinisestä yrtti-iisosta on ollu nii hemaasevia kuvia Kukka & Kaali -plokis, että ny soli otettava kokeeluhu. Istutin sen potangerihin. Kurijenpolovi 'Espresso' pitääs kukkia kauvan, joten sitäki muutama pötti sipulipussien lisäksi.


Kerrottu pun jouluruususekoituksesta,  tiikerililja -lilium lancifolium, anis/yrtti-iiso -agastache 'Black Adder', kaunokurjenmiekka -iris setosa ssp. canadensis ja isotähtiputki -astrantia major 'Moulin Rouge'.
Sitte käynti samalla karulla olevalla Kukkatorilla. Ehän siältäkää tyhyjin käsin lähteny. Punaaset kerratut jouluruusut kukkiivat nii koriasti, että pitäähän sitä taas kokeella. Erelline selevis niukin naukin talavesta.  Nyon onneksi taas pörhiämpi. Oon pikkuhilijaa lämmenny oranssille ja löyrinki perustiikerinlilijaa, mikkä istutin mäntykulumahan. Kukkatorillaki oli yrtti/anis-iisua, vaa eri nimistä. Oli nii rotevia taimia, jotta joukkohon sellaanenki lähti. Toivottavasti eres jompikumpi iiso seleviääs talavesta. Kurijenmiakkakokoelmaki täyrentyy kaunokurijenmiakalla. Viimmeesenä, muttei vähääsimpänä, tumma isootähtiputki.


Kuvattu pimees salamalla .
.
Pyhänä kaivoon isootähtiputken, yrtti-iiso 'Black Adder'n, kaunokurijenmiakan ja kurijenpolovet hanhikkipenkin laajennusosahan. Keväällä sitä jo laajennin, iha vähä, muttoon nakertanu kesän aikana nurmikkua  lisää monta kertaa.


.
Jouluruusun kaivoon aitauksehen villaheiren alle, kolomen muun seuraksi...............joista jouluruusu 'Christmas Carol' kukkii valakoosin kukin.

Sipuliiston tulput viälä kaivamata. Niitäki tuli ostettua. Muut on onneksi jo maan uumenis orottamas kevättä. Onko sun  tämän syksyn istutushommat jo tehty?


Mukavaa viikon jatkua!

18 kommenttia:

 1. Tosi hyvät ostokset! Minulla sipulit alkavat olla maassa, ihan muutama odottaa vielä istutusta. Pari alesta hankkimaani pensasta ja tuijaa on myös istuttamatta. Jospa ne lähipäivinä saisin maahan. Hyvää lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika myähälle jäi viimmeesten kasvien istutus, vaikka ovakki tuas jo jonku aikaa ollehet. Tänää olis munki tarkootus saara tulput maaha. Sais siltäki osin huakaasta. Kiitos samoon!

   Poista
 2. Toisaalta:hyvähän on, että sataa kun on ollut niin kuiva kesä. Kaikki istutushommat on tehty ja talvea odotellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vesi tarteesehen tuli. Maa o tääläki aika kuivaa. Hyvin o pellot koneeta kantanu. Sullon kaikki jo hyväs mallis :)

   Poista
 3. Olipa hyvät hankinnat! Minulla on syrikkä 'Buzz Midnight', mutta eipä senkään kukat niin mahdottoman tummia olleet, mitä kuvittelin. Kauniita kylläkin. Vaaleampi sininen on varmasti todella suloinen. Hieno kurjenpolvi ja miten ihana jouluruusu! Minä en ole nähnyt täällä enää missään jouluruusuja myynnissä. Punaisiin saattaa hyvällä tuurilla törmätä joskus keväisin ja valkoisiin sitten joulun alla. Ja minulla kun ei yleensä tuuria ole, niin puutarhastani puuttuu edelleen kokonaan punainen jouluruusu. Täällä on istutukset tehty, mutta jotain aioin vielä kylvää. Ainakin punahattuja ja loistosädekukkia, mahdollisesti kasvimaallekin jotain pientä taas kokeeksi. Katsotaan, mitä ehtii ja viitsii tehdä. Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon toisena syyssyrikkänä 'Hot Rasberry' mikä o viälä penkis, aika tumma viininpunaane. Mulle olis sopinu ehkä paremmi vaalianpunaane ja tumma violetti pari, mutta näillä mennähän. Mullon muutama muuki punaane jouluruusun pikkutaimi. Täälon ollu tarijolla siämensekootuksista kasvatettuja. Ovat aika halapoja, mutta nimihän niiltä puuttuu. Toivottavasti säki saat punaasenki puutarhahas. Mäki voisin kokeella syyskylyvöä. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Kaikkea kivaa saitkin hankittua. Minulta puuttuu punainen jouluruusu ja se himoittaisi kyllä hankkia.
  Syystyöt alkavat olla aika kivalla mallilla ja tänään sipulitkin pääsivät vihdoin multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaaset on arempia ku valakooset, ainaki mun kokemuksen pohojalta. Mutta ovathan ne hianoja, jos niiren kans onnistuu. Ny o luvas nii monta pakkaasyätä, että olis tarkootus tulput saara tänää maaha.

   Poista
 5. Kaikki istutushommat on tehty ja olen selvinnyt ostamatta uusia taimia. Tai valkosipulit on vielä laittamatta, ne pitää ehtiä laittamaan viikonloppuna, seuraavat pari viikonloppua kun on muuta puuhaa. Hienoja löytöjä teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki puutarhatyät hyväs mallis. Ei mullakaa oo ollu tarkootus hankkia uusia taimia, mutta tulivat sipulipussien kylykijääsinä :)

   Poista
 6. Kiitos :) Toivottavasti talavehtiisivat. Sekootin lecasoraa maahan, ettei talavimärkyys niitä het tappaasisi ja meinaan heittää ainaki lehtiä päälle. Keväällä näköö tuloksen.

  VastaaPoista
 7. Hyvät ostokset ja kun taas nakerrat vähän penkin reunoja niin vielä sitä uusiakin mahtuu jos ei nyt niin ehkä keväällä. Minulla on valkosipulit istuttamatta ja jokunen muu sipuli. Mutta eiköhän nekin pikapuoliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iha varmasti joku reuna kaipaa viälä piäntä fiilausta :D Onneksi eres päivät o viälä plussan pualella, nii voi teherä puutarhahommia.

   Poista
 8. Alottaa pitäis kasvien istuttaminen. Toukokuusta lähtien hankkimani kasvit on istuttamatta. No onneksi ei ole montaa pöttiä, mutta näin on kesä heilahtanut suorastaan omaan pihaan kajoamatta. Pitäis ensi vuonna saada pidettyä viimein edes pätkiä kesälomaa, eli pitäis hommata tuuraaja. Nyt on paha pitää lomaa, kun ei kukaan hoida hommia sen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkiät viälä :) Eipä tartte kastelusta tähän aikahan pahemmi hualehtia. Toivottavasti tuuraaja löytyy, olishan se mukavaa viättää kesällä aikaa omaski pihas, eres muutama viikko.

   Poista
 9. Kauniit jouluruusut oot ostanu. Miulla vielä on istutuksia ja sipulien muahan panijaiset on tulevalla viikolla. Siemenkylyvöjä vielä tien nyt syksyllä. Tännään tai viimestään huomenna tiällä puinnit loppuu. Pystyssä kaurat kestivät lumesta huolimatta. Korrensääteet vissiin autto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maahan o viälä sulaa. Ei tartte viälä rautakankia, senkin kans oon joskus istuttanu ja hyvin onnistuu. Hyvä, että teilläki saatta vilijat puitua. Oon hualestunehena kattellu teirän säätiarootuksia.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...