tiistai 19. toukokuuta 2020

Esikkoja

Kyllon kunnon kasvuhunlähtö pitkis kantuumiis. Tuntuu ettei penkiis mitää tapahru. Eipä se mikää ihime oo, ku o pitäny nii kalasiaa keliä. Eilee tais olla sellaane päivä, ettei taivahalta tullu lunta eikä räntää.

Suikeroesikko -Primula pruhoniciana-ryhmä 'Schneekissen'
Onneksi o eres jokku esikot ruvennu kukkimahan. Erityysen onnellinen oon tämän valakoosen talavehtimisesta. Son viimmekesääne ostos.

Suikeroesikko - Primula pruhoniciana-ryhmä 'John Mo' hanhikkipenkis.
Samoonku nämä, hanhikkipenkin laajennuosaa reunustavat kellertävät.

Virolaane suikeroesikko, kaaripenkis.
Virontuantiki alootteloo. Sitoon levittänykki jo useempahan paikkahan.

Luhtaesikko -Primula sieboldii, kolomiopenkis.
Nämäki tairan levittää. Takana olevat gröönlanninhanhikit o nii surkeeta, että ainaki osa saa luavuttaa paikkansa näille.


Nämä maitokauppaesikot on osoottautunu tosi kestäviksi. Tämon kukkinu liki läpi kesän jo vuaresta 2017 lähtien.


Samoonku tämä oranssiki. Nämä kukkiivat piäniä taukoja pitäen varahaasesta keväästä lumen tulohon. Molemmat kaipaas jakamista ja ainaki osan violetista meinaan siirtää toisehen paikkahan. Molemmat maitokauppaesikot kasvaavat tiänviäres, aika varijooses paikas, vuarenkilipien puristukses. Onneksi on eres muutama kevääne maitokauppaesikko viälä hengis. Maahan neki jo  pitääs laittaa.


Osalle esikooston käyny ohoraasesti. Ainakaa himalajanesikkoja ei näy ja näyttäävät kaikki palloesikokki lähtenehen muille maille. Siksi ostinki ne uusiksi. Paikkaa pitää muuttaa. Soliki torennäköösesti liian kuiva.


Oon ollu muka kauhias touhus, mutta mitää valamistei meinaa tulla. Jotaki oon sentäs päähänki asti saanu tai isäntä sai. Kävin kauppareissulla ostamas uuren terän kivitavaralle ja isäntä katkaasi puuttuvan palan mun hyllyn päälle, samalla ku vaihtoo terän. Soffa o saanu uuren färin, mutta o viälä väliaikaasis pehemustehis. (Parin tualin pehemusteet.) Uurekki o, mutta saavat orottaa kuivempia keliä.


Korkiempi hylly on osoottautunu tosi hyärylliseksi 😉


.......Ja soffallaki o ollu käyttyä.

Varsinaaset puutarhatyät o viälä pysähryksis. Kaikkia muuta oon kyllä touhannu. Kuvia tuloo, ku o jotaki valamista. Onneksi o luvas lämpöösempiä keliä. Sais eres puihi ja puskihin leheret.

Aurinkoosta viikkua!

24 kommenttia:

 1. Sinulla on myös kauniita esikkoja. Puhuttiin tässä joskus että lähetän sinulle valkoista esikkoa. Onkohan se samanlaista kuin sinulla jo on mutta jos kiinnostaa niin laitan kukinnan jälkeen myöhemmin tulemaan. Se valkoinen esikko on esiteltynä karhunlaukka postauksessa. Sopisihan siihen jotain muutakin tietysti tulemaan? Kiva on tuo lavakauluksesta tehty sohva ja nyt onkin monenlaisia päällisiä tarjolla. Projektia piisaa sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan niitä, mutta useemmat o viälä kovin piäniä. Nykku näyttää, että oma valakoone o selevinny, ainaki tästä talavesta, yritän tulla toimehen sillä. Samalta nimittäin näyttää. Tykkään soffasta ittekki ja ku vaan saan tuan terassin ja sen ympäristön kuntohon, nii jos sitte kerkiääs siinä istuskellakki. Piisaa ja ny on intoki kotona :)

   Poista
 2. Ihan hyvinhän sinulla esikkoja kasvaa. Pallo- ja töyhtöesikon kanssa olen puljannut huonolla menestyksellä sen verran usein, että nyt saa riittää. Suikeroesikko viihtyy meillä parhaiten. Muutama päivä sitten istutin jälleen himalajanesikon, jonka toivon kotiutuvan. Istutin tällä kertaa ihan uuteen paikkaan, josko helpottaisi.
  Sohvaryhmästä tuli hieno. Koemakaajakin näyttää tykästyneen. Ihan vielä ei ehkä kannata kauneimpia pehmusteita laittaa, kun jatkuvasti sataa ja tuulee. Vaan nyt on luvattu lämpimämpää. Toivotaan, että ennustus pitää paikkansa. Johan tässä on paleltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pakko kuuklettaa töyhtöesikko. Siältä putkahtiki tähkäesikon kuva, eli sama kasvi. Mäki oon sitä muutaman kerran kokeellu ja huanosti talavehtivaksi huamannu. Palloesikot ny suastuu olemahan eres muutamia vuasia. Vaihtaripehemusteet o tarpehen. Sarekki ku siihe tuulisemmilla keliillä yltää. Lämmintä tarttis jo saara, eres jotaki vaihtelua tähän jatkuvahan syksy-kevät säähän.

   Poista
 3. Esikoissa on sellainen kiva pullitumisefekti, notta lähtevät kukkimaan ihan sentin mittasella kukkavarrella lähes ilman lehtiä. Ajan kuluessa pehkosta leviää lehdet ja kukkavarret kohoaa alati kukkivina. Lopulta ovat kuin pullataikina isona puskana.

  Onko tuo koemakaaja oman talon henkilökuntaa, vai lainassa naapurista? On meinaa tosi hieno tabby-kuvio harmajas kyljes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Ensimmääsiä kukkia ei meinaa eres hoksata.
   Kyllä kissi o naapurin katti. Meirän navetas käy mairoolla ja nukkumas terassilla. Ja sylis ennenku kerkiää itte kunnolla eres istua :)

   Poista
 4. Nättejä pikkusia kevään ilopilikkuja:) Sielloon katilla oikein kissanpäivät :D

  VastaaPoista
 5. Ihanat, ihanat esikot. Ostin samoja himalajanesikkoja, toivottavasti viihtyvät niin teillä kuin meilläkin. Monet kaupan esikot on yllättävän kestäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti viihtyyvät. Meinaan teherä esikkonurkan, mihinkä kokeelen istuttaa usiempaa laatua. Jospa eres osa viihtyys. Nua maitokauppaesikot on yllättäny jo monet kerrat.

   Poista
 6. Kivasti kukkivat esikot ja kutsuva sohvaryhmä, jossa kisulikin näyttää viihtyvän ilmeestä päätellen varsin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sais vaan terassin kunnolla järiestyksehen, mutta se vaatii viälä nikkaroontia. Kissi viihtyy siinä turhanki hyvi ja muutenki pyärii jaloos nii, että meinaa alle jäärä.

   Poista
 7. Esikot olisivatkin kivoja mökkipihassani. Miksi en saa aikaiseksi niitä hankkia! Olisivat kivat juuri tähän aikaan. Hyvällä käytöllä näkyy sohva olevan! Mitähän sinä puuhailet? Sinut tuntien sieltä voi tulla vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot sopiiski hyvin mökkipihahan ja lajiiski o valinnanvaraa. Pikkuhilijaa tuloo valamista.

   Poista
 8. Nättejä esikoita! Hienot, valkeat reunukset tuolla tummalla maitokauppaesikolla. Minäkin tein oman esikkopostaukseni ja toinen on tulossa, kunhan loput saavat aikaiseksi aloittaa kukkimisensa. Palloesikot eivät tunnu viihtyvän meilläkään ja viime kesänä ostettu himalajanesikko on ihan siinä ja siinä, lähteekö kasvuun. Aikaisemmin näytti aika pahalta, mutta ehkä se ei ole kuitenkaan ihan kuollut vielä. Onneksi osa esikoista on varmempia. Jään odottamaan mielenkiinnolla kuvia uusista puuhistasi. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun palloesikot o ny ihan totaalisesti finaalis. Onneksi osa on hyvällä mallilla. Kuvia tuloo, ku rojektit rupiaa valamistumahan.

   Poista
 9. Esikot on kauniita, pidän noista tummansinisistä, omasta pihastani ei kovin monen värisiä löydy, Valkoiset palloesikot ovat talven aikana kadonneet, lilat kyllä kukkivat hienosti. Nyt alkaa lämmetä, saadaan keväisempiä puutarhapäiviä! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla valakooset palloesikot katos ensimmääsenä. Violetit kukkiivat monena vuatena ihan kiitettävästi, mutta ny neki hävis. Onneksi vihiroonki lämpes.

   Poista
 10. Kauniita esikoita, ja paljon! Suloinen sohvan koemakaaja!

  VastaaPoista
 11. Toivottavasti sielläkin on jo lämmennyt! Minulla ei ole palloesikkoa oston jälkeen näkynyt, en ole uutta hankkinut (vielä). Sohva näyttää olevan mukava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny o. Tairan kokeella ny uutta paikkaa, jos olis parempi. Onse :)

   Poista
 12. Kaikki on kyllä lähteny niin hitahasti matkahan. Viimme talavi on kohorellu huanosti mun esikoota, monta hävinny. Vaikka oli lämmin talavi. Söpöjä nua sun esikot kyllä on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ny on tullu jo lämpöösempää ja kaikki o räjähtäny kasvuhun. Yllättäviä tuhoja on tullu mullaki, mutta onneksi aika vähä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...