keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Köökin klasilla

Köökin klasillon tällä hetkellä kivasti färiä. Ja ny on ihan viimmeeset hetket kuvata tuata piäntä pinkkiä joulutähtiä.

Mun käsittelys ku ei joulutähäret kauvaa porskuta. Kummasti ne alakaa varisemahan, vaikkoon yrittäny tasaasesti kastella. Tämäkää mulloo montaa viikkua ollu ja o jo purottanu ainaki pualet leheristänsä. Viäres o alakuvuaresta ostettu aloe humilis. Mikä liänöö suameksi. Joku aaloe kumminki. Se voi hyvin  ja o vähä kasvanukki, päivastoon ku takana häämöttävä......

......rikko. Muuta nimiä en sille ostaes saanu. Lisäksi sain epäälyn, ettei kestä meillä talavia, joten se jäi sisälle kesäksiki. Sei oo tullu, eikä menny.

Tästä moon hyvilläni. Kerranki ostin aijoos pari amarylliksen ISOA sipulia ja laitoon ne purkkihinki jo loka/marraskuun vaihtees. 

                              
Jätin tämän valakoosen vinttihin n.16-18 asteehi ja tuan toisen toin alaha klasille. Yllätyksekseni vintin valakoone rupes kasvamahan palio vauhrikkahammin. Siinoli ensimmääne kukkavarsi ainaki 15cm, ennenku toine näytti minkäälaasta elonmerkkiä. Ny näyttää hyvältä. Valakoosesta on nousemas kolomaski kukkavana ja tuasta toisestaki näkyy toine. Toisen pitääs kukkia pinkkisin kukin. 

Klasillon lisäksi parivuatta vanha klusia altakasteluruukus ja viäres pikkuune kevääne rahapuun alaku. Mun omat kesän pihalla ollehet amaryllikset o huilaamas kellaris. Nostan ne alakuvuaresta ylähän ja toivottavasti kukkiivat sitte kevään aikana. Hm....niinku näkyy, lunta ei oo, vaikka pihalla onki  muutaman asteen pikkupakkaane.

Reipasta loppuviikkua!

32 kommenttia:

 1. Monipuolinen kukkaikkuna!Joulutähdille käy just noin,siks amaryllis on mun mieleeni-ja wau että 3 vanaa yhdestä sipulista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinon vaihtuva näyttely :) Joo, kyllä amarylliksistä on palio pirempi ilo, muttaku oli nii hianon färine.

   Poista
 2. Onneksii on tosiaan muutama aste pakkasta täälläkin. Sitä lunta lienee huomenna luvassa ainakin jonnekin päin Suomea. Toivottavasti myös sulle ja mulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama sentti lunta olis kyllä ihan kiva. Olis pikkuusen valoosampaa.

   Poista
 3. Minulla tuppaa käymään joulutähtien kanssa samoin. Muutenkin tykkään enemmän amarylliksistä.
  Valkoinen amarylliksesi on kaunis. Terälehdissä on näköjään häivähdys vaaleanpunaista. Muutenkin viherkasvikokoelmasi on runsaan ja kivan näköinen yhteen paikkaan koottuna. Ehkä niillä on kimpassa mukampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amarylliksistä o parahimmillansa monen vuaren ilo. Kyllä tua on ihan puhtahan valakoonen. En tiärä mistä tua punerva sävährys tuli kuvihin. Kimpas piänekki näyttäävät paremmilta :)

   Poista
 4. Upea, valkoinen ja kerrottukukkainen amaryllis on yksi parhaita joulukukkia. Ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ittekki ruvennu tykkäämähän amarylliksistä vuasi vuarelta enemmä.

   Poista
 5. Itselleni aivan vieras kasvi tuo klusia. Kahtelin netistä, että jonkinlainen kuristaja se olis😮 Amaryllikset on kauniita ja tuo vaaleanpunainen rikko aivan hurmaava💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klusialla on ihan hirviä suamennos :O Kasvina vastaa lähinnä rahapuuta. Jos saisin tuan rikon kasvamahan, sitolis kiva jakaa ja viärä toinen puali pihalle ja testata talavenkestua. Sen leheret o nii hianot.

   Poista
 6. Amaryllis ei jätä koskaan kylmäksi, on se upea! Omat valkoiset leikkoamarylliksetkin ovat nyt parhaimmillaan, vaikka itsenäisyyspäiväksi niitä ostelin. Joulutähti on niin viluinen ja tarkka juomastaan, että tosi pian oirehtii, jos ei kaikki ole sille sopivaa. Vähänkin, jos ovesta tulee vetoa, alkaa lehdet putoilla. Mukavaa joulun odotusta, kukintaa on ainakin tiedossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään amarylliksistä joulukukkinaki, vaikka miällänki ne kevääsehen kuuluviksi. Mummalla oli suuri ruukku täynnä amaryllisten sipulia ja se komia kukkapilivi, ku monta vartta oli täynnä tulipunaasia kukkia. Soli jotaki erityystä. Joulutähti vaan kummasti pitää pintansa, vaikkonki nii kranttu. Kiitos, samoon! Kait ny joku kukka o auki joulunaki :)

   Poista
 7. Upea amaryllis! Kiva, että kukkavarsia on jo kolme tulossa. Hyvällä tuurilla sieltä puskee vielä neljäskin, jos sipuli on kerran ollut jätti-iso. Pikkuinen joulutähti on söpön värinen, mutta juuri tuosta samasta syystä minulla ei ole ollut vuosiin joulutähtiä. Liian herkkänahkaisia ovat minunkaan hoivattaviksi. Täällä on lunta ja peräti 7 astetta pakkastakin. Auton lasitkin kivasti jäässä, joten pientä rapsuttelua tiedossa ennen kuin pääsee töihin lähtemään. Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoon on tullu kahta enempää, joten kolomas o jo erinomaane lisä. Färin takia siihen retkahrinki. Meillei oo lunta viäläkää ja pakkaastaki vaan -2.7. Sinänsä sopivasti, että maa pysyy jääs, mutta piäni kerros lunta ei olisi pahitteeksi. Kiitos, samoon :)

   Poista
 8. On tosi kivan näköinen ikkuna sinulla, monenlaista. Minulla on joulutähti ostamatta ja ehkä jääkin. Pitäisi ensinnäkin saada pidettyä se lämpimänä kun tuo kotiin ja joka tapauksessa se alkaa pian tiputella lehtiä... Kuulostipa tämä nyt negatiiviselta. Mutta kun olen huono heittämään pois niin katselen sitten liian kauan sitä raaskua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinon piänimuatoonen vaihtuva näyttely, milloon mitäki. Sitähän se useemmiten on, joulutähären elämä, hetken huumaa.

   Poista
 9. Täällä toinen joka ei saa joulutähteä menestymään...en oo kyllä todella piiiitkäään aikaan edes yrittänyt, joten huu nous....;)
  Ihana ryllis siellä loistaa silmiini:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tairat kuule olla näiren vastauksien pohojalta, aika mones :) Ryllis on ihana ja onneksi vasta kukintansa alakupualella.

   Poista
 10. Amarylliksen on mun suosikkeja. Sain lahjakortin kukkakauppaan ja arvaat varmaan mitä sieltä lähtee kotiin. rahapuu tuntuu olevan hidas kasvamaan. Otin vuosi sitten alun työpaikkani rahapuusta eikä se ole montaa senttiä kasvanut. Toisaalta on jo yhdenlainen saavutus että on ylipäätään hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa lähtiä rylliksiä :) Tosi hiras. Ei tuahonkaa oo montaa lehtiä ostamisen jäläkihin tullu. Mulla on ollu pualimetrinen rahapuu joskus. Tosin, ostinkin sen aika isoona, mutta jotenkin senkin vaan sain hukattua. Jokaane vuaresta toisehen säilyvä kukka on suuri plussa.

   Poista
 11. Kaunis tuo valakonen amaryllis, miulla vielä nupulla. Joulutähti on haasteellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllikset o hianoja kasvia. Äkkiää ne nuput aukeevat. Ihan ylittepääsemätön.

   Poista
 12. Minulla on viimevuosina ollut vain leikkona amarylliksiä mutta nyt ostin ruukussa. Sinulla on komeat itselläsi. Tuo rikon lehdet näyttää minusta aikalailla myös keijunkukan lehdiltä. Kivan värinen toivottavasti saat sen menestymään kevääseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas eioo ollu koskaa leikkona. Joo, on niis samaa tyyliä. Lehtien färistä mäki tykkään.

   Poista
 13. Mulla kohta ensimmäinen valkoinen amaryllis kukkii!
  Kesän kasvarissa oleskelleista kaksi pukkaa nuppua, muut vain lehtiä. Kovasti odottelen näitä kahta yllätystä!
  Joulutähdet on herkkiksiä, mulla tahtovat aina kuivua jossain vaiheessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki kohta monta amaryllistä yhtä aikaa kukas. Son varmasti hianon näkööstä. Herkkiksiä tosiaan!

   Poista
 14. Ihanasti väriläikkiä sinulla siellä tähän vuoden pimeimpään aikaan ilahduttamassa!
  Valkoiset ryllikset on lumoavia! Mukavaa joulun odottelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotaki piristystä pitää keksiä. Ryllikset on aivan ihania! Kiitos, samoon :)

   Poista
 15. Kaunis ikkunanedusta! Tuo amaryllis on upean sävyinen ja hieno on myös joulutähden väri. Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joulutähti on valitettavasti jo entinen, mutta onneksi löytyy hyvä korvaaja. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...