perjantai 16. huhtikuuta 2021

Sakset o viuhunu

Tänään oli aivan taivahallinen päivä. Tuli hiki vaikkei mitää tehenykkää. Oli pakko keventää vaatetustaki. Mittari näytti 12 ja risat, eikä pahemmin tuullukkaa. Sakset o viuhunu vimmatusti. Osan oon pilipunnu penkkiihin, osan kompostihin ja kaikkista rouvimmat oon kärränny traktorilla pois.

Viimmeeseksi leikkasin tuijat. Joo, oikia leikkausaika o menny aijat sitte, mutta oon useen leikannu tuijat näihin aikoohin, eikä kuinkaa oo käyny.....Talavellahan on nii kylymäki. Syksyllä tosin leikkasin jo kaikki pallotuijat kahares eräs, mutta kuinka ollakkaa molempien leikkauksien jäläkihin pamahti mikreenikohtaus. Ny ei oo, ainakaa viälä, vaikka tuijis onki aika ärijy haju. Keikuun tuallaasilla A-tikkahilla.

Onneksi ei tarvinnu yksin olla. Vaikkei tästä olisi palio apua ollu, jos olisin alaha tippunu. Ei piitannu vaikka klapsutin saksia ihan korvan juures. Onneksi ei pala lähteny. Sikaastahan leikkaus on, mutten mitää suajaakaa halunnu käyttää. Mullaku kaikki tuijat on muiren istutusten keskellä. Piti nähärä mihinkä kinttunsa ja tikkahat panoo.

Erellisestä leikkauksesta on pari vuatta ja voi olla etten näitä enää leikkaakkaa. Leikkaus kyllä pitää tuijat kapiempina, mutta meinaa pituus loppua.

Tällä viritelmällä ylettyy just ja just latvahan asti. Pohojoospääryn tuija on jo niin korkia, etten ylety enää latvahan asti ja siksi se saaki kasvaa kuinka tykkää.

Iris 'Katharine Hodgkin'
Uusia kukkijootaki o ilimestyny. Kevätkurijenmiakoosta ensimmääsenä aloottaa tämä vaaliansinikeltaane. Seuraavasta, sinisestä näkyy vasta yhyrestä vähä färiä.

Virvalilja kaaripenkis.
Nämä virvalilijakki o heränny ja miälestäni jopa lisääntyny. Melekee jokaases kohoras o vähintään kaks kukkaa. Tämon hauska, ku kukkii lähes suaraa maastapäi ja on niitä harvoja punervia kukkia mikkä kukkiivat keväällä ensimmääsinä.

Perhosenki näin jo eileen, mutten saanu siitä kuvaa. Tänään mettästin niin kauvan, että osuun ja meinas tästäki keriitä karkaamahan. Joo, krookuksiaki o auennu lisää, mutta niistä toisella kertaa. 

Ny on puutarha siivos, sellaasista kohorista mihinä ei oo lunta. Luntaki o viälä kasoos, tiänreunapenkis ja navetansivulla. Tänää tuli siilonpojojapenkistä näkyvihin ensimmääset kaks reunakiviä. Mutta, täs välis  voi aloottaa joitaki uusia projektia tai jatkaa loppuhun vanhoja keskenerääsiä, niitäki o. 

Oikee aurinkoosta viikonloppua!

36 kommenttia:

 1. Kyllä on mahtavan näköiset nuo sinun tuijat! Ja kokoiset, kun tikkailta pitää leikata. Minä kiersin puutarhassa aamutuimaan, kun hanget kesti kävellä. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne hyvin kasvanu. Istutin ne v.2009 loppukesällä. Olivat ensin terassilla pötis rippijuhulien aijan. Eiköhän teiränki lumet saa näillä lämmööllä kyyttiä. Lämpöasteetahan oli koko maas.

   Poista
 2. Kauniit tuijat, vaivannäkö kannatti. Onneksi on kevätkukkijoita aikaisten perhosten evääksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oon joka vuasi niitä lisänny ja taas kattoon pari paikka krookuksille.

   Poista
 3. Niin on timmi ulkonäkö nyt tuijissa. Tuolleen kolmen ryhmässä ne on kauniit ja hienosti korostavat penkin kasveja sitten kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrityston ainaki. Tykkään kans ryhymistä. Kolomiopenkis on toine kolomen kompo 'Holmstrup' -tuijista.

   Poista
 4. Nuo sun tuijat on ihan majesteetillisen näköset! Niin komiasti sait leikattuakin. Voi nuita sun saksia :) Kyllä ihminen on sitten viisas ja kekseliäs, ainakin puutarhaihminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan ne aika korkeeta. Kait non korkeutta kasvanu ku leveyrestä oon niitä kurittanu. Melekee koko päivä kuuren tuijan kans meni. Pakko jotaki oli keksiä, ettei jäisi hassut tupsut latvoohin :)

   Poista
 5. Tuijasi ovat upean näköiset. Selvästi olet ollut saksien kanssa liikkeellä aiemminkin.
  Ostin muutama vuosi sitten Lidlistä pensassakset, joiden teleskooppivarrella saa aika kivasti säätövaraa ja ulottuvuutta. Tykkään niistä enemmän, kuin vanhoista kotimaisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon niitä saksinu jo monet kerrat. En joka vuasi, ku jätän aina jouluvalot moneksi vuareksi tuijiihin. Silloon ei parane saksia käyttää. Oon joskus niitä samaases kaupas kattonukki, mutta ovat toistaaseksi jääny ostamata. Seuraavasta lähetyksestä vois, jos non kerran sullaki hyvin toiminu.

   Poista
 6. On kyllä tosi hienot tuijat ja puutarha apulainen näyttää tyytyväiseltä. Hyvä keksintö käyttää sähköaidan tolppia jatkovarsina ,niin perin maalaista. Täällä hanget kestää kävellä ja siellä niin kauniita kevät kukkijoita puutarhassa. Viikonloppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tähän asti apulaanen on viihtyny takatarhalla, mutta ny son siirtyny puskan juurelle. Jotaki kevyttä piti keksiä :) Toivottavasti hanget kohta häviäävät. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Leikkaus sai kyllä tuijista hyvin ryhdikkäitä ja kauniita. Tuijat eivät tosiaan poikkeavista leikkausajankohdista välitä ja niitä voi huoletta saksia myös myöhemmin keväällä.
  Mukavaa lauantai-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemuksen ääni puhuu :) Tuijat o tosi sitkeetä, ei ne piänistä välitä. Mukavaa pyhää!

   Poista
 8. Tänään oli hieno sää. Hienot tuijat, näkee, että niistä on pidetty huolta.

  VastaaPoista
 9. Juuri tuollaisiksi meinaan viime kesänä istutetut tuijat kasvattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistut varmasti. Saksia käytät muutaman vuaren väliin. Anopillon suurin piirteen saman ikääset ja non ihan valtavat sokeritopat. Niitei oo koskaa leikattu. Komeeta ovat, mutta samalla tosi leveetä ja viäävät palio tilaa. Eihän se haittaa jos sitä on...siis tilaa.

   Poista
 10. Sait siistiä jälkeä aikaiseksi ja tuijat näyttävät tosi hyvältä parturoinnin jälkeen. Näppärä viritelmä saksissa ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne tämän kesän pysyyvät hyvin kuasis, voin kuitenki niitä viälä syksyllä pikkuusen parturoora, ku ei tartte palio ottaa, ennen valojen laittua. Jatkopalat oli pakko jostaki taikua :)

   Poista
 11. Upeat tuijat. Minä niin tykkäisin noista tuijista, mutta ne ei tykkää kun uros koirat käyvät nostamassa koipea niille:) meillä ei nouse maasta vielä mitään enkä ole mitään puutarhahommia aloittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koirat ja tuijat eivät taira yhtehen sopia. Ainaki pitääs olla istutettuna jotaki suajapuskaa tuijien ympärille. Jospa teilläki kohta :)

   Poista
 12. Kyllä on komeat tuijat!Ja onneksi niitä voi leikata fiiliksen mukaan, kun eivät nipottajia. On kyllä kumma, miten nihkeitä perhoset ovat tulemaan kuviin, mutta kivan sait.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, eivät kovin helaposti nokkihinsa ota. Mullei oo perhoskuvauksehen hyvin soveltuvaa putkia, ku ei oo zoomia. Pitääs päästä nii likelle, eiväkkä siitä tykkää.

   Poista
 13. Sielläkin on sitten jo täystohina päällä👍 Komeat tuli tuijista ja hymyn sai huulille nuo sinun saksiviritelmäsi😊

  VastaaPoista
 14. Mitkä sakset! Pätevän näköinen viritelmä :D Puutarha-apulainen nauttii niin söpösti auringosta. Sait otettua yllättävän tarkan kuvan nokkosperhosesta, vaikka se lähtikin lentoon. Minäkin kuvasin tänään perhosta, mutta kohde oli paljon rauhallisempi ja poseerasi aika pitkään paikoillaan. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös, hyvin hommansa hoiti :) Vahinko! Mäki kuvasin tiiliseinällä lämmittelevää perhosta, mutta kyllä kukkakuva vei siitä voiton.

   Poista
 15. Hienosti sait tuijat leikattuu. Kivoja väripilkkuja nuo kukkijat! Meilläkin jo muutamia kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onneksi kevätsipulukukkia on jo kerääntyny kivat määrät. Hianua, että siäläki o jo ensimmääset aloottanu.

   Poista
 16. Hienot nuo tuijat, on kannattanut leikata!
  Mää leikkasin ruusutarhan ruusut melko mataliksi, saa ihailla kukkia tänä vuonna paremmalta korkeudelta:) Ja pieni pallotuijista tehty aita sinne pitäsi siistiä, ehkä huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mäki leikkasin osan, osaa harvennin ja osan jätin koskemata. Kevätleikattavia löytyy yllättävän palio.

   Poista
 17. Komeat tuijat minä olen joiltakin leikkanut myös reilusti latvaa poikki. Hyvät viritelmät saksissa sinä se keksit. Eilen mekin käytiin mökillä viemässä vähän tavaraa ja samalla haravoitiin jonkinverran, minä leikkasin myös talventörröttäjät keskuspenkistä . Minulla on kaikki muut hommat vielä aloittamatta. Mutta nyt jäämme viikonlopun jälkeen viikoksi mökille ehkä saan jotain aikaiseksi. Tuo matala iiris on kyllä aivan ihana minulla ei ole ainuttakaan vielä istutettu mutta ehkä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuas tuijis on osasta latva poikki. Latva kuivi silloon surkiana vuanna. Nostin vaan kylymästi säilynehet oksat pystyhyn ja siroon. Siksi latvoosta tuppaa kasvaa aikamooset pehkot. Silloonhan, ku ei korkeutta halua, nii latvahan on katkaastava. Ei kevättöillä viälä kiirusta oo. Kovasti kerkiät viälä. Toivottavasti ei teillä sara lunta, niin saat viikosta kaikki hyäryn irti. Kevätkurijenmiakat o hianoja kevätkukkijoota. Kannattaa istuttaa.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...