keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Yksinkertaane pensastuki - harjateräksestä - Pensasruusun kukitusta

Mullahan on kolomiopenkis kolome neilikkaruusua, kaikki on erifärisiä ja kasvaavat eri kulumis. Tummanpunaasen ostin ensi ja sonki parahimmas, eteläkulumas. No, ehän silloon muista färiistä mitää tiännykkää. Valakoosen ostin seuraavaksi ja se sai toiseksi parahimman kuluman ja tiätysti pinkille jäi huanoon, ahtahin ja pimeen kuluma,  tuijien ja kärhöjen puristukses.

Kukinta jäi  kovin surkiaksi, eikä se kovin hyvin kasvanukkaa. Sitte muistin joskus kauvan, kauvan sitte kattomani tanskalaasen puutarhaohojelman, mihinä huippupuutarhuri Claus Dalby näytti ruusujen kukitusniksin. Soli teheny ruusujen ympärille puisen kehikon ku viinimarijapuskille. Sitte ruusupuskan versot taitettihin ulospäi ja sirottihin rimoohin kiinni. Jokaasesta taitetun varren lehtihangosta kasvaa ylähäppäi uus kukkiva verso. Loistavaa!

Vuasi sitte kokeelin taivuttaa niitä muutamaa oksaa, mikkä siinä oli. Siroon latvoohin paksun narun, verin oksan maahanpäi ja kiinnitin narun koukulla maahan. Toimii seki!

Ny  oksia on enemmän, joten halusin siistimmän ratkaasun. Kehikolle ei oo tilaa ja kaupan kaaret oli turhan lyhkääsiä. Mulla oli ylimäärääne parin metrin, 5mm paksuune teräsharijasaloon pätkä. Taitoon ensi jalaat ja ......

.......sitte keskiosan kaarelle. Kaariosa on pitempi ku niis kaupoon viheriis tuis tai ainaki pitempi ku omis. Pitempiki olis voinu olla.

Sitte kaari paikallensa ja taivuttelemahan oksia.

Täs näkyy viimme kesänä taivutettuna ollu oksa.

Taivutin nelijä oksaa ja typistin niitä. Tuahon olis voinu laittaa petooniverkkokaarenki, mutta tuas alla kasvaa verhoangervo 'Lumikki' joka on siirtolistalla. Saan sen myähemmin kaivettua pois kaaren alta, ku oon keksiny sille paremman paikan.

Viälä lähikuvaa. Näin taivutettuna kukinta on runsahampaa ja täs tapaukses puska saa enemmän valua ja kukintaki näkyy paremmi. Voin siirtää tämän myähemmin angervopuskan  paikalle, nii sillä olis enemmän tilaa. Valakoosen ja tummanpunaaset neilikkaruusut leikkasin  n.30cm korkeurelta.  Pysyyvät sopivan kokoosina ja kukkiivat silti alootettuaan lumihin asti.

Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' 18.7.2020.
Näin hianosti pinkki neilikkaruusu kukkii kaharesta taivutetusta oksasta. Suasittelen kokeelemahan joku vuasi.

Onneksi säät o pikkuusen paremmat. Pakkaasta joka yä, muttei lunta enää tupruta, eikä myrskyä, joten eiköhän tämä tästä taas iloksi muutu.

Aurinkoosta loppukuuta!

20 kommenttia:

 1. Kätevä ja kokeilemisen arvoinen idea. Toimiikohan muillakin pensasruusuilla vai onko tämä jollekin lajille (neilikkaruusu) ominainen kyky kehittää uusia oksia?
  Olen kyllä ihan liian arka leikkaamaan pensasruusuja, paitsi Hansa-ruusua. Yleensä nipistän kolmanneksen, vaikka näköjään reilumminkin voisi leikata. Ruusupensaasta riippuen tietenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii varmasti. Dalbynkaa ruusu mikää neilikkaruusu ollu. Kasvithan pyrkiivät kasvamahan valohon/ylähäppäi. Eihän kaikkia tartte leikata joka vuasi. Ei neilikkaruusuakaa, jos on tilaa ympärillä.

   Poista
  2. Vielä taitaisi ehtiä neilikkaruusun leikata? Ruusupuskissa on jo punaisia silmuja, mutta kylmyyden vuoksi kasvu on edelleen varsin hidasta.

   Poista
  3. Mun leikkausaijankohorat on ainaki joskus sinnepäi, eikä neilikkaruusun oo kuinkaa käyny.

   Poista
 2. Vau miten hyvä idea. Minäkin leikkaan neilikkaruusut hyvin alas joka vuosi, jopa 15-20cm korkeuteen. Olen todennut että niin ne pysyvät hyvinä. No jänikset auttavat siinä joka vuosi niin on pakkokin leikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä :) Nii mäki tapaan, melekee joka vuasi. Viimme keväänä en leikannu ja totesin niiren kasvavan turhan suuriksi. Penkki o jo niin täynnä, vaikka sitä jo harvenninki. Leikkauskorkeus pikkuusen vaihteloo.

   Poista
 3. Olen kattellut samantyyppistä ohjelmaa, ja siinä oli jokin englantilainen ruusu, joten toimii muillakin kuin neilikkaruusulla. Perustuu siihen, että vaakatasossa ruusu versoo enemmän kukkasilmuja. Vähän sama ajatus kuin säleikköpuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii varmasti muillaki ruusuulla, ainaki kokeella voi. Tilaa se vaatii tiätysti ympärille, mutta kukkaloisto on taattu.

   Poista
 4. No mutta sinulta tulee vaikka mitä kikkoja. kiitos pitää muistaa tämäkin. Viime yönä oli varmasti reilusti pakkasta kun vesisaavit oli pinnalta jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeella. Täälon ollu joka yä pakkaasella. Munki vesisäiliös oli pualensentin jääkerros.

   Poista
 5. No jopas! Upea tulos tuossa viimeisessä kuvassa eli onnistuit heti! Kaikkea sitä voi keksiäkin ja onnistuit toteuttamaan hyvin jutun itsellesikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melekee kaikki haluaa enemmän kukkia ja kaikki keinot kokeellahan. Piti pikkuusen soveltaa :)

   Poista
 6. Dalbylla on komia puutarha ja tietää niksit. Nyt tiedetään mekin, sinun ansiosta. Kiitos.
  Miten mulla ei satu ikinä olemaan mitään raudotusverkkoja tai muuta tarpeellista? �� Pistää miettimään��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ole hyvä :) Moon käyttäny petooniverkkoja ja harijaterästä nii palio, että "hukkapaloja" on jos minkäki laasia. Paitsi, että nykki pitääs hakia taas ehtaa tavaraa muutamahan projektihin.

   Poista
 7. Pittää miunkin leikata tuo neilikkaruusuni, kerkivääkö se leikkauksen jäläkeen kasvoo niin paljon tänäkesänä, jotta taivuttamaan piäsöö? On viimekesänä ostettu ja ei aikasempoo kokemusta oo neilikkaruususta. Mukava kun näitä vinkkejä laittelet tänne!

  VastaaPoista
 8. Leikkaa vaan, teköö vahavempia versoja. Sullon varmasti hyvä maa, niin kasvaa hyvin. Taivuta vasta ens keväänä, niin kerkiää tänä kesänä viälä juurtua paremmin. Olis mun arvio.

  VastaaPoista
 9. Ihan järkeenkäypä niksi. Eikös sitä hedelmäpuidenkin oksia neuvota taivuttamaan alaspäin juuri sen takia, että tekevät silloin paremmin kukkaversoja? Tämä siis siinä tapauksessa, että oksakulmat ovat avarat, mutta oksat pyrkivät latvoistaan kasvamaan ylöspäin eivätkä siksi kuki. Jos minulla olisi pensasruusuja, niin ihan varmasti kokeilisin niksiä. Nämä muut koristepensaat kukkivat hyvin taivuttamattakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino. Sama periaate siinon takana. Taivutustahan vois kokeella vaikka millä muullaki puskalla.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...