lauantai 16. heinäkuuta 2022

Tuumasta toimehen

 Erellises postaukses suunnittelin tekeväni siirtoja. 

Täs tilikkutäkin alakuasetelma. Vasemmalla harmittavasti liian likelle rungollista tuhkapensasta istutetut tummat 'Claude Shride' marhanlilijat, sitte keskellä, (mikkei näy, piäniä) o 'Arabian Night' ja 'Guinea White', oikialla punertava 'Manitoba Morning ja valakoonen varijolilija. 
Siirrin ensin pari takimmaasta 'Claude Shridea' oikialle etehen. En kaikkia tohtinu siirtää, jos eivät tykkää. Ja sitte kaaripenkistä kellertävät 'Sunny Morning'-marhanlilijat vasemmalle etehen. Keskellä sinertävät kukat kuuluuvat tähtituikille.
Tähtituikki (Amsonia tabernaemontana var. salicifolia) lähikuvas. Kukkii tänä kesänä erityysen hyvin. Kait runsahien sateeren ansiosta.

Uusiin penkinki. Vanhan kasahan mennehen riihen hirsiistä. Jos löyrän leviempiä hirsiä jalooksi, ei tartte ku yks poikkihirsi istuumeksi.
Innostuun viälä kärräämähän tilikkutäkin reunas menevän hanhikkirivin viärelle ja väliihin kuariketta. Kuvas tummempi on ostoosta ja vaaliampi omasta kellarista. Pikkuusen rouhiaa, mutta ajaa asiansa. Ku meillä loppuu tammikuun lopus lämmitysölijy, isäntä rupes piänimähän parivuatta sitte luhistunutta riihtä. Puilla lämmittäminen onki aika tyäläs laji, muttei ölijyn hintojen nousun myätä taireta sitä enää ostaakkaa. Ja sitäpaitsi, isäntä innostuu tekemähän mettätöitä ja osti klapikoneenki, että puilla lämmitetähän tulevaasuureski. Siivosin kellarin vanhoosta moskista, ennenku uusia klapia ruvetahan heittelemähän sisälle.  Tupaa on joskus, ennen meitä, lämmitetty ennenki puilla.

Mukavaa viikonlopun jatkua!

16 kommenttia:

  1. Minullakin olisi siirtoja tehtävänä, mutta en ole vielä ehtinyt niihin puuhiin. Ei varmaan koskaan onnistu niin, etteikö jotain siirtoja pitäisi tehdä tai ainakin jakaa tuuheaksi kasvaneita kasvustoja. Siinä toisaalta saa kunnostettua paikkoja ja parannettua yleisilmettä.
    Hake näyttää kivalta tuossa. Öljylämmitys ei varmaan oikein houkuta enää ketään sattuneista syistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vaikka muka kuinka hyvin suunnittelis, joskus menöö piälehen, syystä tai toisesta, miäli muuttuu tai kasvi ei muuten kukoosta tai kukoostaa liianki hyvi.
      Siihen sain sen hyvin hävitettyä. Varmasti, jos on vaihtoehtoja, ölijy jää pois.

      Poista
  2. Siirtoja on tehty täälläkin ja vielä pitäisi muutama tehdä, että ehtisivät toipua ennen avoimia. Tähtituikki onkin ihan uusi kasvi minulle. Hieno on ja nimikin vielä hirmuisen kiva.
    Liiterinpohjat ovat ihan käyttökelpoista tavaraa ostokuorikkeen tilalle. Aika äkkiä väri- ja ulkonäköerotkin tasoittuvat taivasalla sateessa ja auringossa. Aika moni taitaa nykyään vaihtaa öljylämmityksen puuhun tai johonkin muuhun uusiutuvaan energialähteeseen.
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun siirrot o ny tehty, mutta muutama taimi pitääs viälä saara. Eivät kylläkää eheri tuuhettua avoomiihin, mutta olisivat eres jonkullaasta täyrennystä. Tähtituikki on aika harvinaane. Ei ainakaa joka taimiston valikoomis oo. Ny ku o satanu, ei färierua enää oo. En olisi ikinä uskonu, että lämmitettääs joskus puilla. Ohan siitä ollu puhetta monta kertaa, mutta ajattelin jäävän puheen tasolle. No, nykku ei oo navettatöitä, isännällä on aikaa trompia mettäs hakkoolla. Mukavaa alakavaa viikkua!

      Poista
  3. Tähtituikki on aivan uusi kasvi minulle, mutta onpa kaunis! kauniilta näyttää myös penkki ja sen ympärillä olevat istutukset! Kyllä hirvittää tuleva talvi lämmityksineen. Jos on puuta itsellä, on se varsin käyttökelpoinen vaihtoehto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Son kyllä hianon sinine. Joo, ei kyllä naurata. Ei ittiäkää, ku ajatteloo tulevaa klapisiirtelysavottaa. Saa nähärä koska puunpoltto kiälletähän. Eihän kohta saa mettästä mitää ottaa.

      Poista
  4. Puulämmitys on vaivan väärti, etenkin jos saa puut omilta mailta. Ja onhan sitä sitten talvella puuhaa kun ei ole samoja ulkotöitä kuin kesällä. Meillä menee 40 mottia puuta vuodessa, eli paljon lämmitetään puulla.
    Liiterin muju on hyvää kuorikatetta, se on erinomaista kierrätystä. Marhanliljojen siirto voi olla vaikeaa, minunkin pitäisi siirtää yksi mutta arveluttaa ryhtyä toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhaa siinä kyllä riittää. Ens talavena on ehkä kuitenki helepompaa, ku puut o jo valamihiksi piänittynä. Son kiva saara eres pikkuusen kuarikatetta omastatakaa. Lilijojen siirros varsi helaposti katkee, sipulikku o nii syvällä. Pitää vaan muistaa kuapaasta lapiolla tarpeheksi syvältä ja kukintaki voi jäärä seuraavana vuanna välihin.

      Poista
  5. Tähtituikista oon kuullu. Kaunis on. Siirto ja istutushommia miullakin on ja nyt on sateitakin suatu ja se on hyvä noittenkin hommien suhteen.
    Kyllä monet varmasti luopuu öljystä lämmitykseen, jos on vaihtoehtoja. Oon monesti kyllä luojaani kiittäny, kun talon rakennusaikaan pohittiin maalämpöä ja vielä se toteutettiinkin. Ussein kyllä lämmitetään leivinuuniikin ja leivon ja ruokoo siinä tien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinon hiano sävy. Siirto ja istutushommia löytyy kummasti kaiken aikaa. Eileen tein toistaaseksi viimmeeset istutukset.
      Varmasti kaikki mikkä pystyyvät. Naapuri siirtyy maalämpöhön vuasi sitte ja meilläki asiasta keskusteltihin. Puulämmitysmaharollisuus o kuitenki jo valamihina. Leivinuunista huakuu lämpö varmasti koko tupahan.

      Poista
  6. Siirtoja minunkin pitää tehdä mutta en vielä odotan vielä hetken ja yritän valmistella niille paikkoja ja samalla kitken. Kummallista että siirtoja tulee lähes joka vuosi jotain. Karikkeen levitystä minullakin olisi.
    Monet on siirtynyt myös ilmalämpöpumppu lämmitykseen. Minä rakastan täällä mökillä kun on myös mahdollista puilla lämmittää. Puita meillä on todella paljon jo metrin mittasena pinoissa. Kyllä se tulen lämpö on ihana. Olen tänäkin aamuna polttanut hieman tulta kun on tuntunut niin kostealla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka kuinka päättää, että siirrot riittää, ei mee kuinkaa kauvaa ku taas lapio kummasti heiluu :)
      Ilimalämpöpumpun asennus on tänä päivänä pop. Tykkääsisin ku olis sisätiloos takka, muttaku ei oo. Talavella olis sen kylijes kiva lämmitellä.

      Poista
  7. Hyvin onnistuneita siirtoja! Ja kivan näköinen tuo tähtituikki, en ole koskaan kuullutkaan, mutta mahtuis varmaan meillekin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kaikki kukkiivat ens kesänä. Tuikkia löytyy esimerkiksi Särkältä.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...