tiistai 26. heinäkuuta 2022

Kärhöjen tilanne

 Syy, miksi oon orottanu Avoomiihin näi myähäästä ajankohtaa, on kärhöt. Talaven luuli olevan kärhöölle paksun lumipeitteen ansiosta suatuusa, mutta yllättävän moni kuitenki nuuruu. Liäkö siihen sitte vaikuttanu myähääne ja kylymä kevät. Onneksi kärhöt kasvoovat myähääsen heräämisen jäläkehen reippahasti, ainaki suurin osa ja ovat jo aloottanu kukkimisen. Ny voi jo huakaasta helapotuksesta. On kukkia mitä kattella.

Alootetahan eteläpäästä. Riskipenkis kasvaa ja tuuhettuu vuasi vuarelta ihana viinikärhö 'Pernille' Leimupenkis o viinikärhö 'Justa's yks kukka auki, 'Krakowiak'ses ei viälä eres nuppujakaa.
Terassilla purkis tämän kesän ostos jalokärhö 'Cassis'.
Terassipenkis kukkii tarhalyhtykärhö 'Diana' ja valakoone viinikärhö 'Alba Luxuriant'. Jalokärhö 'Jackmannii' päätti taas lakastua ja poistua seurasta.
Hanhikkipenkin jalokärhöt 'Ville de Lyon' ja 'Negus' eivät viälä kuki, mutta kolomiopenkis tiukukärhö 'Arabella' on porskuttanu jo pitemmän aikaa. 'President' o viälä nupulla.
Kolomiopenkin isoommas tornis o viinikärhö 'Jubileinoi' jo aloottanu, ku 'Polish Spirit' viälä miättii.
Kolomannes, uusimmas tornis kukkii iloosesti muutamalla ihanan pinkillä kukalla, tiukukärhö 'Inspiration'. Son jo kahareksan vuatta vanha, mutton asunu varioosas pohojoospäärys härin tuskin hengis. Siirrin sen pari vuatta sitte kolomiopenkkihin ja son selevästi piristyny.
Kaaripenkin jalokärhö 'Apollonia' ei viälä kuki, mutta ihanat jalokärhö 'Hagley Hybrid' ja viinikärhö 'Kommerei' o jo aloottanu. 
Valakoosen tornin tiukukärhö 'White Arabella' kukkii siävästi toisena kesänään. Kellokärhö 'Alba'n juurakosta (siirrin mäntykulumahan) on näköjään jääny pala. Non nuata nuakkuvia kukkia. Punerva jalokärhö 'Margaret Hunt' aukoo ensimmääsiä nuppujansa.
Sinises tornis kukkiivat jo jalokärhö 'Multi Blue' ja helokärhö. Jalokärhö 'Uno Kivistik' o vasta nuppuvaihees.
Tiukukärhö 'Aljonushka' se porskuttaa täyttä häkää. 
Katajakuluman kärhööstä on aloottanu vasta viinikärhö 'Solina'.
Yllättävää, että kinttupoluun puuportin viinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' o jo aloottanu. Se kasvaa nii varijooses paikas, että aloottaa useen viimmeesten joukos.

Joitaki muitaki kärhöjä o viittä vailla kukkia, mutta niistä toisella kertaa. Onneksi ei täysin näkymättömis oo ku viinikärhö 'Julia Correvon'. 

Tänään on taas kostiampien kelien vuaro. Aamusta satoo sen verran, että puutarha on märkä, mutta iltapäivällä ja illalla pitääs tulla taas kunnolla vettä. No, kastella ei tartte, mitään.

Mukavaa viikon jatkua!

17 kommenttia:

  1. Siellä on niin paljon ihania kärhöjä, että ihan jo lukiessa hengästyy. Ja että tuossa ei vielä ollut edes kaikki, huh! Sinulla on melkoinen kärhöparatiisi. Tuota lyhtykärhöä 'Princess Diana' olen koittanut metsästää, vaan vielä sitä ei ole osunut kohdalle. Kärhötarhan teko mökillemme jää varmaan pääosin ensi kesälle, joten jospa ensi kesänä löytyisi Dianakin. Täällä piti sataa tänään aamupäivästä, mutta ilokseni pisaroi vain pienen hetken mitättömän vähän, joten pystyin puuhailemaan mökkipuutarhalla kaikessa rauhassa. Täällä ei illalla pitäisi sataa lainkaan, joten pojan neuvolan ja tytön ratsastuksen jälkeen taidamme suunnata jälleen mökille. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ollu kaikki. Ja ainaki samanverran on hävinny teille tiätymättömille, että yritystä on ollu :) Toivottavasti löyrät Dianan. Yllättävän sitkiä on ollu, vaikka tais olla aikoonansa suasitus II-vyähykkehelle.
      Täälon taas satanu monena päivänä. Tänäänki, melekee koko aamupäivän, vaikkei olisi pitäny. Yäk! Rupiaa jo piisaamahan.

      Poista
  2. Mukava kun kärhösi antavat parastaan avoimiin. Sulla onkin todella monta kärhöä ja hyvännäköisiä ja -värisiä. Mites Jackmannii noin katos? Mä ostin sen ja uuden "Villen" kadonneen tilalle. Niitä edullisia vitosen kärhöjä ihan kokeilumielessä. Tuolla näyttävät availevan just kukkiaan. Julia Correvon hävis täältäkin "yks" talvi.
    Onneks on sadellut nyt useampaan kertaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Kattoon just 10-päivän ennustuksen. Kovaa tuulta avoomien alle luvas. Siitei maharottoman hyvää seuraa. Kerkiää onneksi muuttumahan viälä monta kertaa. Yritin sitä passata, juattaa ja syättää, muttei auttanu. Ens vuanna taas uus yritys. Jackmannii on tosi komia ku o voimissansa. Meillä vois sateet pitää taas muutaman päivän tauon.

      Poista
  3. Ihania kärhöjä sinulla ja hienoa, että ne kukkivat kauniisti etenkin avoimia ajatellen. 'Apollonia' ja 'Hagley Hybrid',... mikä ihana parivaljakko. Upea myös tuo 'Cassis'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hagleyn kaverina on 'Kommerei'. 'Cassis' on kivan erilaanen.

      Poista
  4. Ihanat kärhöt ja kiva kun niitä on monta yhdessä. Näyttää heti runsaammalta ja kukkien värit sointuvat toisiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutan varuuksi ainaki pari samahan telineesehen, niistä ku ei koskaa voi olla varma. Jäis eres toine henkihin.

      Poista
  5. Kyllä kelpaa Avointen puutarhojen vierailijoiden tulla ihailemaan niin kärhöjäsi kuin kaikkea muutakin. Sinulla on monta sellaista kaunista kärhöä, joita en ole täällä nähnyt myytävänä. Minäkin olin ihan vähällä ostaa 'Cassis' jalokärhön, ja sitten kotona harmittelin että en ostanut. Keksin nimittäin vasta kotona sille sopivan paikan. Katsotaan, onko niitä enää jäljellä seuraavalla kaupunkireissulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon ostanukki Etelä-Suamen reissuulta sellaasia kärhöjä, mitei täältä löyry. Osa on Virosta asti. En mäkää 'Cassis'ta ensimmääsellä kiarroksella ostanu, seku o jalokärhö, mutta vaivas nii, että seuraavalla kerralla lähti joukkohon. Oli onneksi sitä mitä piti. Toivottavasti viälä löyrät sen.

      Poista
  6. No johan kukkii jo monta kärhöä sinullakin! Kyllä riittää kävijöillä ihastelemista ja vielä tässä ehtii kukkia aueta lisää vaikka miten paljon. 'Krakowiak' ja 'Polish Spirit' panttaavat täälläkin nuppujaan, samoin 'Ville de Lyon' ja 'Madame Julia Correvon'. Kaikki ovat kasvaneet hyvin mutta ei vain kelpaa nuppuilla, vaikka miten niitä yritän hoputtaa. Haluaisin nähdä kukkia senkin vuoksi, että näen, ovatko varmasti niitä lajikkeita mitä niiden piti olla. Eivät ole nimittäin kukkineet vielä koskaan.
    Tuo 'Kommerei' pitää jostain metsästää. Katsoin, että onpa isot kukat viinikärhöksi, mutta sitten kun aloin tutkimaan netin ihmeellistä maailmaa, niin sehän on ihan loistokärhö. Satutitko tarkoituksella sen 'Hagley Hybridin' kanssa samaan tukeen? Se on nimittäin Hagleyn ja Jubileinyi-70 -lajikkeen jälkeläinen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukinnat onki vasta alakutekijöös. Toivottavasti aukees avoomiihin enemmä kukkia. Mulla 'Polish Spirit' kerkes jo aukaasemahan muutaman kukan. Sun kärhöjen kasvu onki rehevää. Sullon ihanan suajaasa piha, kärhöjäki ajatellen. Kärhölotto onki aina jännittävää. Hävisin taas yhyren pallon. Ostamani 'Comtesse de Bouchaud' oliki Hagley Hybrid. Hain kyllä oikian kukkivana tilalle, eri paikasta tosin.
      'Kommerei' on Virosta, samoon 'Jubileinoi'. Sähän oot oikia kärhöetsivä :) Tarkootuksella ovat samas tornis, vaikken sukulaasuussuhteesta mitää tiännykkää. Olin vaan näkevinäni niis samoja sävyjä.

      Poista
  7. Kyllä on kaunista kukintoo kärhöilläsi jo nyt ja nuppuja runsaasti aukiimaan! Meillä muutamia on kukassa vasta. 'Ville de Lyon' ei noussu ensinkään. Liekkö hävinny kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti olisivat parahimmillansa Avoomis. Ville nousi mullaki tosi myähän, mutta nuppuja siinäki jo näkyy. Toivottavasti ilimestyy kuitenki taas ens kesänä.

      Poista
  8. Ihanan paljon sulla on jo kukkia kärhöissä, ja siis kärhöjäkin on niin monta ihanuutta!
    Täällä ensimmäiset kukkivat, saisivat muutkin jo aloittaa...

    VastaaPoista
  9. Niin ihania kärhöjä ja paljon erilaisia. Se kyllä näyttää upealta, tuo kerroksellisuutta.

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...