perjantai 22. heinäkuuta 2022

Viimmeeset muutokset ja pari kysymystä

Aina joku kohta kaipaa kohennusta. 

Tuntematon leimu. Tunnistakko????
Joku on multaki kysyny, "Mitä teet ku puutarha o valamis?" .........Puutarhatöitä!!!
Puutarhas on aina töitä. Kaaripenkinki tiänpualoonen pää, on ollu epämäärääne jo jonku aikaa. Alakuperääsesti siinä oli syyshortessa, mikä kaatuu ja pari tuuhiaa kurijenpolovia, mikkä tais talavi kurittaa piäniksi surkeeksi ruppanooksi. Oikias lairas, kuunlilijan takana olivat tilikkutäkkihin siirretyt marhanlilijat.
Kurijenpolovet pois ja multaa paikalle. Kummasti tuli lisää tilaa.
Syyskukkiviahan ei oo koskaa liikaa, joten hankiin valakoosia syysleimuja 'Rembrant' ja violetin pinkkiä täpläleimuja 'Alpha'. Postipoluun reunas kasvaa kääpiöjaloangervo 'Pumilaa'. Etureunas 'June' kuunlilijaa. Vasemmas ylänurkas isoo puska siperiankurijenmiakka 'Alba', muut o siämentaimia. Isoin o  sinine.
Pihastapäi kuvattuna sama kohta. 'Alpha'n färi o lähes presiis sama ku 'Aljonushka'n. Reunas vasemmalta; jaloangervo 'Fanal', itte siämenistä kasvatetut kirjosalviat ja verikurjenpolvi 'Elke'. Keskellä on uus, jo ennemmi istutettu rungolline likusterisyreeni. Pitkäaikaane haave, minkä sain toteutettua lunastamalla synttärilahajakortin.
Ruippanat kyläkurijenpolovi 'Summer Skies' ja tais siinä olla yks valakoone 'Double Jewel' siirrin penkin keskiosahan tarhakurjenpolovien jatkoksi.  Kukkiva väriilija on sähäkkä 'Tiny Ghost'. Takana Aleksanterin viimmeeset kukat.
Seuraava täyrennys kolomiopenkkihin. Aika färitöntä. 
Keskellä tällääne sormustinkukkavauvojen valtaama ala.
Sori vaan sormustinkukat, mutta teitähän riittää. Tilalle, ensimmääsen kuvan tuntematonta pinkki/valakoosta syysleimua. Soli siis niin ihanaa ja vaikka oonki aina nimien perähän, ostin ku olivat viälä tarijoukseski. Taimistolle oli tullu vääriä pistokkahia/siämeniä, joten ovat nimettömiä. Tuntooko joku????
Sopiivat hyvin tilanjakajiksi valakoosten hortessan ja neilikkaruusun välihin.
Pohojoospäätyhyn istutin joku aika sitte, ruskettuvan mariakuusen tilalle laikkukirjokanukan. Tuaa valoosuutta variohon, jos pysyy hengis. 
Lisää kotieläämiä. Mitä nää o??????  Tarhakalliokialot o pian popsittu. Kaaliperhosiako?

Tänään sataa, ainaki aamupäivän. Eileen oli liki kolomenkymmenen asteen näännyttävä helle. Ku pihalle meni, nii oli ku olis seinähän kävelly. Ihan kauhittaa nua eteläeuroopan helteet. Huh! 
Puutarhan yleesilime kohenoo pikkuhilijaa. Eilee raivasin kinttupoluun. Jasmike, villaheisi ja juhannusruusu olivat taas pöhähtäny. Roikottivat oksiansa, että piti aivan kumaras kulukia ja sehän ei käy.

Rentouttavaa viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä ja oivalliset kohennukset!
    Olen todella huono leimuissa, en ole niihin perehtynyt, kun ennen peurat kävivät popsimassa ne ihan ensimmäisenä, niin ei paremmin huvittanut niille ruokaa istuttaa. Vasta viime vuonna innostuin hankkimaan pari, kun toissa kesä oli ensimmäinen, kun aitani oli riittävän korkea ja tiheä pitämään ne ulkopuolella. Ihanaa, että nyt uskaltaa istuttaa vaikka mitä - vaikka syksyn tullen ne taas tulevat röyhkeämmin vaikka mistä raosta tai hyppäävät edelleen yli jostakin kohdasta.
    Hyvä juttu, että saitte sadetta! Tänne se ei tullutkaan, eikä ensi yöllekään ole luvattu kuin ehkämahdollisesti jotain pientä. Kunpa sataisi! Meillä ei kyllä tuollaiset helteet ole ollenkaan kuin teillä siellä lämpimien maamassojen keskellä. Eilenkin kävi virkistävä tuuli. Jos sattuisi tyyni päivä samaan aikaan kuin helle, niin sitten olisi kuumaa täällläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peuratonta puutarhaas on ollu kyllä hiano seurata. Nii palio kaikellaasta ihimeellistä kukkijaa.
      No, en tiärä, olisko saretta täälä tarvittu. Vettä on tullu tasaasehen tahtihin koko kesä. Tänäki aamuna satoo. Ny taitaa olla pari päivää satamata ennen seuraavaa kertaa. Kasvustot o kyllä tuuheeta verraten erellisvuatehen. Oli monin paikoon ihan ruskeeta, palanehia kohtia. Parempi näi päi, jos valita sais. Hellepäivä oli siitä ihimeelline, että vaikka tuuliki aika rivakasti, sei pahemmin helepottanu, koska tuuli oli melekee kuumaa.

      Poista
  2. Sitten kun puutarha on "valmis", niin sen jälkeen riittää totisesti ylläpitohommia ympäri kasvukauden. Aina on joku kohta huoltoa vailla. Empäs tiedä mitä nuo madot on, mutta tehokkaasti näyttävät syövän.
    Eilen (to) oli kova helle ja yöllä onneksi satoi aika reippaastikin, hyvä niin.
    Hyviä täydennyskasveja olet hankkinut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hualtohommia totisesti riittää, jos meinaa istutukset pitää jonkullaases ruarus. Maroolle ei näytä muut kasvit kelepaavan, eikä oo ensimmäänen kerta tämä, ku tarhakalliokialot katuaavat parempihin suihin. Kuuklettelin äsköö ja löyrinki niille ihan järkehenkäyvän nimen, kalliokielopistiääsen toukkia. Toivottavasti lähtöövät kasvuhun.

      Poista
  3. Näin kovalla helteellä puutarhatyöt on vähän kuin maratoonin juoksisi. Kovasti näyttäisi toukat tulevilta kaaliperhosilta. Ehkä kalliokielo sietää syötäväksi tulemisen.
    Puutarhassa on aina ylläpitotöitä, tulee talvivaurioita tai joku kasvi kituu tai päinvastoin, röyhähtää ennennäkemättömästi. Sitten pitää tehdä siirtoja, hankintoja ja kurittamista. Leimut ovat hyviä aukkopaikkoihin, kiitettävän nopeasti levittävät juuriaan. Lajikkeista en osaa sanoa mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellesää ei kauhiasti houkuta tekemähän yhtää mitää. Tunnistinki marot jo kalliokielopistiäästen toukiksi. Pöheikkö on syäty ennenki, joten eiväkköhän ne tuanki hyäkkäyksen kestä. Onneksi eivät muita kasvia syä.
      Puutarhasta löytyy aina jotaki tekemistä....onneksi. Pitkähäntääsiihin täihinhän sitä muuten tulis. Toivottavasti kaaripenkis riittää tarpeheksi valua leimuulle.

      Poista
  4. Hyvin kohennettu;)
    Oispa aika hurjaa, jos rakas harrastus olis valmis...mitä sitä sitten tosiaan tekis;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainaki yritystä on ollu :)
      Puutarhahörhönä tiätää, ettei valamista päivää näy :D

      Poista
  5. Torstaina muuten olikin oikein tukahduttavan kuuma sää. Meni itseltä suurelta osalta ohi, kun piti käyttää lapsia HopLopissa. Mutta sen mitä ehti olla ulkona, niin oli sen verran kuumankosteaa, että ei tehnyt hirmuisesti mieli puuhailla mitään. Eilen jo sitten satoikin. Ja tänään sitä vastaa sataakin.
    Olet tehnyt hyviä muutoksia ja hankintoja. En osaa leimun lajikkeesta sanoa mitään mutta nätti on. Erilaisia pistiäisen toukkia on ollut tänä kesänä normaalia enemmän. Onneksi sentään muita tuholaisia vähemmän. Pysyy joku tasapaino :D
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HopLopis oliki varmasti tuuletukset kohorillaan. Eileen satoo aamusta ja tämän päivän saret loppuu vasta äsköön, mutta märkää on.
      Tämän kesän ostokset o ny suurimmaksi osaksi tehty, mitä ny viälä punalehtisiä keijunkukkia jos löytääs ja .........
      Meillon aika palio pikkulintuja, joten muita öttiääsiä enoo hoksannu, onneksi. Kiitos, samoon!

      Poista
  6. En osaa nimetä uutta leimuasi. Olen mennyt jo omissakin sekaisin.
    Vieläkö on ihmisiä, jotka ajattelevat puutarhan olevan joskus valmis? Vähintäänkin kitkemistä riittää loputtomiin. Kun yhden pään saa valmiiksi, voiko jo aloittaa alusta. Näillä lämmöillä ja kosteuksilla kaikki kasvaa vauhdilla, myös rikkaruohot. Ja istutusten suhteen mieli muuttuu, samoin kasvit. Loputon projekti, joka ei ainakaan minua haittaa yhtään.
    Laikkukirjokanukka on hieno kasvi. Parissa paikassa olen sellaista ihaillut. Kuin toisi valoa hämäryyteen.
    Samanlaiset toukat söivät minun tarhakalliokieloni hetkessä lehdettömiksi. Niistä oli juttua fb:n puutarharyhmässä. Nimikin löytyi, mutta enpä silloin laittanut muistiin, kun ei vielä ollut omakohtainen riesa. Sen muistan keskustelusta, että noita ilmantuu joinain vuosina. Niistä ei kuitenkaan ole pysyvää haittaa. keväällä Kielot nousevat taas entiseen tapaan. Toivotaan, että on vain tämän vuoden riesa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niitä. Niille puutarha ei ookkaa se tärkiin harrastus. Toivottavasti kanukka tykkääs olla tuas. Tilaa on aika palio ja sitähän vois sitte leikata, jos on mistä leikkaa, jos oikee yltyys kasvamahan.
      Kialot on syäty ennenki ja hyvin ovat seuraavana vuanna kuitenki noussehet.

      Poista
  7. Minulla taitaa olla kotona tuota samaa leimua mutta minä olen huono nimien kanssa.
    Hienot kohennukset ja täydennykset olet tehnyt. Pitää yrittää minunkin vaikka nyt alkaa tuo marjojen satokausi niin kerkiää todella vähän näiden penkkien kanssa.
    Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkää aluus nimistä piitannu tuan taivahallista. Marijojen kans puliaamine viääki palio aikaa.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...