perjantai 24. helmikuuta 2023

Puutarhakesä 2022

Sain tämän haasteen, haasteen aloottajalta Hiidenkiven puutarhassa -plokin Minnalta, jo kauvan, kauvan sitte. Kiitos haasteesta.  Tämän plokin kirijoottaja on ollu pikkuusen ruastees, mutta eiköhän tämä tästä taas iloksi muutu, näin kevään korvalla.

Keisarinpikarililijan kukinta 17.5.2022. Nupulla uus, kukas vanha sipuli.

 Niin se 2022 kesä tuli ja meni, vaikka se keväällä antooki orotuttaa ittiänsä hermostuttavan kauvan. Ainahan sitä kevättä orottaa innolla ja aina se vois tulla ennemminki, mutta nykku painiin avoomiihin osallistumisen kans, nii olis ollu rauhallisempi miäli varhaasen kevään kans. Se siitä. Kesä kuitenki tuli ja kaikki kasvoo ja kukkiivat suht aijallansa. Ja sitte itte haasteesehen.....

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c
. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Looratarhan kaaliloora 24.7.2022.

 Tai oonhan hyätykasvia vähääses määräs kasvattanu, mutta ny oli ensimmääsen kerran varsiselleriä. Ostin taimet Sundilta. Hyvin kasvoovat ja sain satoa pitkälle syksyhyn. Yhyren nostin pöttihin keittiön klasille ja siitäki sain napsia varsia smootihin kauan aikaa. Varsiselleri pilikistää kuvas vasemmas lairas kaalten keskeltä. Jouruun siirtämähän niitä välijemmille vesille. Varsin vähä oli kuvia hyätytarhasta.

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c
. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

Navetan eruspenkki, hiahosiiven eres 27.6 2022.
Hiahosiiven seinä uusine klasiineen 8.8.2022.

Joka  kesälle on jonkullaaset suuntaviivat miätittynä, mutta harvoonhan ne ihan tarkasti toteutuuvat. Vanhemmite oon antanu sattumille enemmän tilaa ku enne. Aina jotaki jää tekemätä ja jotaki ekstemporee juttuja tuloo tilalle. Onneksi, kuten ny hiahosiiven klasit. Oon vältelly ku ruttoa laittamasta hiahosiiven senästä kuvaa, sattuneesta syystä. Sain ny  tilattua klasit vesivaneerien tilalle ja sain ne jopa paikoollensa ennen avoomia. Pysyyvät ny ehejinä, ku hiahoja ei enää oo seinän toisella pualella. 

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

Joo, enin kasvienhamstrausjakso on takanapäi. Penkit on toistaaseksi täyrentuntuuset, seuraavahan  katotalavehen asti. Uusia tuli vaan ehkä parikymmentä. Mutta kummasti tilaa löytyy viälä kärhöölle (5kpl). Viimmeesin kotiutus, ystävän tuama  tarhaviinikärhö 'Polonez' Sundilta.

4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!

Ny tuli lähinnä yksittääsiä katuamisia. Jostaki pehkosta hävis osa, muttei kokonaasta lajia tainnu hävitä. Lewisiaki oli harvennu. Valakoone o vuoriarho 25.6.2022.

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Ainavaan, on se kasvari puutarhaan, omista vanhoosta klasiista toteutumata.

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019?
a. Sää
b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä?

Uuren isoomman kasvimaan alootus takatarhalle 1.5.2022. Vasemmasta reunasta on lautakasa hävinny ja valtaosa muistaki romuusta, ennenku muistin kuvata. Nii täpinöös tuli oltua.

Viherrystä jo, vähä joka kohoras 20.6.2022. Pari riviä perunoota, takarivis  looria  porkkanoolle, lehtikaaliille ja kesäkurpitsoolle. Varelmat orottaa istutusta ruasteesis looris.

7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Itte puutarhas, tais klapiseinä olla, jos ei suurin nii ainaki näkyvin saavutus.

8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Aikapa tuan näyttää, oliko joku kasvi, esimerkiksi tyrnit 20.6.2022.


9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a.
Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

En ainakaa tunnusta! .....Tai yks kärhö oli jotaki muuta mitä piti, mutta seki pääsi toiselle pihalle.

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Tumma pioni 'Buckeye Belle' kukkii kaaripenkis, het syksyysen istutuksen jäläkihin.

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

'Prinssi Charles' ja 'Julia Correvon' 13.8.2021.

Punaane viinikärhö 'Julia Correvon' ei suvaannu ilimaantua. Toivottavasti oli väliaikaane tilanne ja tänä kesänä taas ilimestyy. 


12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuu

Kaarikasvarihin, vai onko se rakenne?  On paketis viälä.

13. Mitä opit?

Ainahan sitä jotaki oppii. Tomaatit pitääs kylyvää ennemmi, mutta kuinka saat ne täälä hornantuutis kasvatettua. Nykki mittari näyttää sisälämpötilaksi 14,3 ja vintis o viälä vilapoosempaa. 

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Ihanat Pagodat 23.5.2022. 

Kyllä tämä valakoosuuren lisääntymine herättelöö tällääsen ruasteesolevan/talaviuntanukkuvan puutarhurin, ihan väkisin. Moottori viälä pikkuusen kakoo, mutta kyllä se taas käyntihin lähtöö aijan kans 😍

Haasteen varsinaanen kuuma kausi on jo takanapäi, joten en haasta ketää. Haasteen voi napata tästä vapaasti, jos ei oo viälä sitä saanu.


Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

Mukavia helemikuun viimmeesiä päiviä!

18 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea tämä, kirjoitat niin hauskasti ja elävästi! Kyllähän teillä tapahtui eli sait aikaan monta asiaa viime kauden aikana. Varmaan tuo hyötytarha paikka on oikein sopiva ja saat sinne lisää kasveja tänä vuonna.
    Vieläkin ihastelen tuota klapiseinää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jotaki tapahtuu, vaikka tuntuuki ettei mitää. Kasvimaa vei kyllä leijjonan osan keväästä ja alakukesästä.
      Ja son viäläki pystys. Ei oo kaatunu ja vaikka meillä klapit rupiaa olemahanki kortilla taitaa klapiseinä säästyä :D

      Poista
  2. Todella isoja harppauksia on navetan ikkunat ja uusi kasvimaa, ja tuo klapiseinä, joka on aivan mielettömän hieno. Sitten on kaikkea pienempää projektia aina. Toivottavasti tänä vuonna kärhöt nousevat hyvin ja toivottavasti ei tule kauheaa jäistä kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä oon ihan tyytyvääne. Toivottavasti. Juliaa voin orotella viälä tämän kesän, mutta sitte tairan uusia sen jos ei ala näkyä.

      Poista
  3. Olen samaa mieltä tuo klapi seinä ja navetan ikkunat on ollut kyllä suuri urakka ja todella hienot saavutukset . Tuo levisia on kyllä upea .Olen kasvattanut itse niitä joskus siemenistä meinaatko ottaa siemenet talteen ? Hyötytarhan sijanti näyttää hyvältä ja myöskin sato .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmis oli aika kova sovittelu. Mikään paikka ku ei täälä oo suaras :) Annan lewisian siämentää paikalleen. Se takaa paremmin lewisian olemassolon. Kasvaa uusia alakuja. Kasvimaan sijaanti on paras maharolline, parempaa ei tältä tontilta löyry.

      Poista
  4. Hei, mutta ruostehan on juuri sinun juttusi. Nyt sitä on siis kärhötukien ja ruukkujen lisäksi myös puutarhurissa :D Kunhan lumet alkavat sulaa, niin kai ne liiat ruosteetkin karisevat ja pääset taas kunnolla vauhtiin. Kiva kun vielä palasit tämän haasteen pariin. Hyvinhän tässä ehti, kun vielä odotellaan kevättä.
    Et olekaan tainnut esitellä uutta kasvimaatasi vielä kertaakaan tai sitten on jäänyt tallentumatta omaan muistiin. Paikkana näyttää hyvältä; riittää tilaa ja valoa hyvin kasvatella vaikka minkälaista kasvista. Saako vielä kasteluvedetkin kerättyä vieressä olevan rakennuksen katolta?
    Toivottavasti kärhöt yllättävät iloisesti eivätkä jää nukkumaan turhan päiten.
    Aurinkoista helmikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, osuut naulan kantahan :D
      Ei oo kasvimaasta ollu juttua tämän enempää. Nytkähti se syksyllä vähä etehempäi, mutta tekemistä riittää viälä kovasti tällekki kesää ja kait tulevillekki. Vettä saa kerättyä ja kraanaki o muutaman metrin pääs. Siinon piitkä letku ku pitää hevoosille saara veret. Toivottavasti. Täälä kyllä kerkes olla syksyllä pikkupakkaasia ennen lumentuloa, joten vähä jännittää kärhöjen pualesta. Kiitos, samoon!

      Poista
  5. Paljon kaikkea kivaa sait aikaiseksi. Todella upea tuo klapiseinä.
    Blogissani olisi sinua odottamassa haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän palio, ku rupiaa miättimähän. Kiitos :)
      Kiitos haasteesta! Kävinki jo kurkkaamas.

      Poista
  6. Tomaatit kasvavat vilpoisassa mutta hitaammin, viileä on meilläkin, salissa on maksimissaan + 17 astetta. Vaihtelee + 14-17 asteen välillä. idätän siemenet lattialämmityksen päällä, kunhan ovat itäneet niin sietävät viileämpääkin ilmaa. Ihastelin jo kesän kuvista klapiseinää, on se upea. Sinulle on kehkeytymässä hieno uusi kasvimaa, on tilaa. Mitä sinulla kasvaa tuon hiehoseinän raudoitusverkoissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tiätää. Samoos lukemis meiränki huushollin lämpötilat pyärii, vaan hetkittäin ylempänä. Ongelma onki, ku meirän laattialämmityskää ei oo päällä. Oon harkinnu lämpömaton ostua, mutta viälä on kaupas. Nii luulis, mutta tilaa vois olla enemmänki. Suunnitelmat ku tuppaavat paisua kaiken aikaa.
      Siitä on tulos oma postaus. Unelmis oli täysin viheriä seinä, mutta toisin on käyny.

      Poista
  7. Ruosteisuus tässä vaiheessa vuotta on yleistä. Tätä oli tosi kiva lukea ja vielä mukavampi oli katsella kuvia. Taisin saada postauksesta vähän ruosteenpoistoa omaan saamattomuuteeni.
    Kasvimaasta en minäkään muista sinun aiemmin kirjoittaneen/kuvia esitelleen. Varsisellerin kasvattaminen alkoi kiinnostamaan, sillä käytän sitä esimerkiksi salaatissa varsin usein.
    Klapiseinääsi ihailin jo kesällä. On se hieno. Myös hyvä esimerkki visuaalisuudestasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ny oo viälä mikää sesonki päällä, ihan täysin, joten sallittakohon viälä piäni ruasteesuus.
      Joo, ei oo kuvia näkyny, ku tuntuu, että kaikki oli viälä nii sekaasin.
      Varsisellerihin tutustuun ittekki vasta vuasi sitte. Innostuun jopa itte kasvatuksestaki ku tuli taimia vastahan. Ny yritän saara tuatettua taimekki itte.
      Kiitos :)

      Poista
  8. Hei vaan pitkästä aikaa! Postauksen edetessä silmäni tarttuivat tiukasti tuohon klapiseinään. Jopa osaa olla komia ja näyttävä, tilataidetta parhaimmillaan. Tykkään kovasti! Sinulle tuleekin iso uusi alue kasvatella, tuleeko kasvihuone tuohon oikealle, jotenkin sopis tuohon? Tai mistä tiedän mitä siinä jo on, kun hommat ovat kerran edenneet tuostakin. Lavakaulukset on parhaita, ei tarvi maassa kyykkiä koko aikaa.
    Nähdään varmaan muutaman kuukauden kuluttua lisää kuvia kasvimaaltasi. Siirtyykö kasvilavat tai ainakin kasvatettavat etupihalta tuonne ja tilalle kukkia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei! On tosiaanki jääny plokit vähemmälle huamiolle tänä talavena. Pystyski klapiseinä on viälä :) Kasvarin on tarkootus tulla tyrnirivin viärehen, käytävä välihin, pääty hallihinpäi. Siinon ollu pressu, ehkääsemäs rikkaruahojen kasvua. Jourun tekemähän hunajamarijoolle lisää tilaa, joten ainaki yks loora saa siirron. Jotaki syätäviä jätän looratarhahanki, mutta suurin osa siirtyy kasvimaalle. Tilalle tiätty kukkia :)

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...