sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Koska kukkii? -haaste

Sain Puutarhan Lumo -plokin Kruunuvuokolta, Hiidenkiven puutarhassa -plokin Minnan aluulle paneman kevääsen haasteen. Kiitos! Haastees yritetähän arvata koska jokin kasvi kukkii. Arvauspeliähän son ihan täysin. Ny on ollu ihan erilaane talavi ku erelline. Vuasi sitte lumi satoo sulahan maahan ja keväällä routaa ei oikee ollukkaa, ny kerkes syksyllä pakastaa ennen lumen tulua. Vaikka lunta ei paliua ookkaa, voi routaane maa hirastaa kevään kukkijoota, joten jännäksi taas kevään tulo menöö. 

Sinivuakko. Tämon vanhin yksilö ja on pysyny hengis jo monia vuasia. Poikasiaki näkyy ympärillä. Vuasi sitte kukkii näin 20.4.2022, nyt 24.4.2023.
Puistolumikello. Tämä kukkii 20.4.2022. Siirrin keväällä tästä palan terassipenkkihin ja arvaanki, että se kukkii palio ennemmi jo 7.4.2023.
Terassipenkin kylymänkukka kukkii näistä aina ensimmääsenä. Vuasi sitte alootteli 3.5.2022, ny jo huhtikuun pualella, 27.4.2023, koska lunta ei oo paliua ja tuaskohtaa aurinko väkisinki lämmittää maan.
Tarhakoiranhammas 'White Beaty'  kuvattuna 22.5.2022. Mun suurin koiranhammas mätäs, on kyllä vanhinkin. Tämon kukkinu siävästi joka kevät ku muutaman vuaren kasvatti ensin lehtiänsä. Kukkii tänä keväänä suurin piirteen samoohin aikoohin eli 20.5.2023.

Haastan mukahan

Säännöt ovat seuraavat: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukintaa saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat oikeasti tehdä. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Laitan postauksen näkyville selainversion sivupalkkiin, niin se on helppo sieltä bongata. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

Aurinkoosta pyhäpäivää!

18 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta! Vastailen siihen vähän tuonnempana. Joka vuosi kevät yllättää, suuntaan tai toiseen.
    Arvaa harmittaako kun sinulta hankkimani sinivuokko on kuolla kupsahtanut :( Se oli niin söötti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Joo, joka kevät on erilaane.
      Jos kulijet tääläpäi, nii mulla niitä riittää. Murkut niitä levittää riasaksi asti. Ei niitä sentäs jokapenkis tarvita.

      Poista
  2. Saisipa omatkin koiranhampaat kasvamaan tuollaisiksi pöheiköiksi.
    Keskellä lumista talvipäivää on toiveikasta katsella tällaisia kevätkuvia. Jännä nähdä, miten itse kunkin veikkaukset osuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvootus mullaki, kuinka hyvin on kasvanu tuas. Aluuksi ei tullu ku muutamia lehtiä, mutta kotoonnuttuaan on kukkinu hyvi. Kukkimisen jäläkihin unohran koko puskan. Sehän katuaa kesän aikana ja hautautuu akankaalin alle.
      Tääläki talavinen pakkaaspäivä, aurinkoonen kylläki, muttei mikää muu viälä kevättä ennusta. Joo, sitei tiärä taas minkälaane kevät tuloo.

      Poista
  3. Toivotaan onnea veikkauksiin. Meinasitko että kylmänkukka kukkii vasta toukokuun lopulla vai livahtiko päivämäärääsi väärä numero? Jos haluat vielä korjata koska onhan tämä nyt vakavamielinen kisa kuitenkin 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hyväku huamasit :D Eksyy painovirhepaholaane. Joku rääpy sitä ny olla pitää, että muka vasta toukokuun lopus.

      Poista
  4. Kiitos haasteesta yritän saada minäkin jotain aikaiseksi . Ihana tuo kylmänkukka . Ota siemeniä talteen ja tehdään johonkin vaihtarit . Minulla on nyt itsellä ripsureunainen lila , valkoinen ja se tavallinen lila . Tai johonkin muuhun mitä haluat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Oon siämenten keruun kans aika noviisi, mutta yritän. Hm, mun miälestä tämä violetti on se "tavallinen", mutta mullon nuata usiempia. Palatahan asiahan.

      Poista
  5. Kiva, että osallistuit! Ajatella, jo reilun kuukauden päästä saatat nähdä ensimmäisiä kukkia! Ihmeesti se talvi on taas kulunut melkein loppuun. On sinulla jo muhkea mätäs koiranhampaita. Ne ovat olleet minulla useamman vuoden hankintalistalla mutta niitä ei ole ollut myymälöissä tarjolla enkä ole netistäkään tullut tilanneeksi. Ehkä joskus koittaa sekin aika. Onnea veikkauksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika menöö nii vauhrilla, että kukintaa on orotettavis, tuas tuakios :D.....tai sitte ei. Tuallaane mätäs tarttoo usiamman vuaren kehittyäkseen. Vaalianpunakukkaasien lehtiä oon ittekki kattellu jo monta vuatta iliman kukkia. Vois niirenki kukkimisen aika pian koittaa. Toivottavasti löyrät pian koiranhampahia. Kiitos :)

      Poista
  6. Luulin tuon kylmänkukan olevan punaisen 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mulla punaanenki, kukkii vaan vähä myähemmi. Vaihran siämenmettästyksen kohoretta :)

      Poista
  7. Aatella, jo ensi kuussa on aika takuuvarmasti jotain kukkijoita omalla pihalla!

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...