torstai 24. elokuuta 2023

Kärhöjä - tiätenki

Ny on nii märkää, ettei marijatyät käy. Viälä olis osa mustista viinimarijoosta noukkimata, varelmiaki viälä vois noukkia. Puutarhatöiskää ei huvita ittiänsä kastella. Ei hirveetä kaatosateeta oo ollu, mutta aika ajoon jotaki räpöttää ja aamuusin on ankara kaste. Kameraa sentäs onnistuun ny kuivana kulijettaa, joten muutama kuva etupihan kukinnasta. Munki kärhöt vaan kerkes sittenki kukkia kunnolla, ne mikkä kukkii kunnolla, kaikki ei. Mutta son hyvä se, että kaikki kärhöt o hengis, jopa valakoone jalokärhö 'Apollonia' jaksoo punnertaa pari versoa lecasoran pintahan.  

Paviljonki/kaaripenkkiä vallihauraltapäi
Paviljongis kukkii valakoone jalokärhö 'Forever Friends'. Son rehevöötyny isooksi siniruukkukärhön suajis. Kuvas näkyy niiren eres muutama punertavan viinikärhön 'Avant Garde'n kukka, vaikka soli nii rääpäle istuttaes. Tumman violetti viinikärhö 'Black Prince' näkyy lipputangon vasemmalla pualella paviljongis. Keskellä kuvaa kukkii syyshortessa 'Early Harry'. Nimensä mukaasesti, son jo ruvennu punertamahan. Takaa näkyy sinine kaaripenkin torni ja oikias reunas  punaane jalokärhö 'Kommerei'. Alareunas kukkii jaloangervo 'Rheinland'
Pihastapäi
'Kommerei'n kaverina kukkii jalokärhö 'Hagley Hybrid'  Takaa näkyy, kuinka paviljongin katos on ainaki jo jotaki kukkivaa. Siälon jo muutaman kerran tullu istuttua ja kuviteltua tulevia syyskesiä.
Hortessan eres kukkivat siniset pallot kuuluuvat 'Veitch's Blue'-sinipallo-ohdakkeelle. Eres kukkii kääpiöjaloangervo 'Pumila' ja purppurapunalatva.
Oikias alakulumas näkyy valakoosen tiukukärhön 'White Arabella'n kukkia.
Ny näkyy  'White Arabella'n kans samas tornis kukkiva vaalian punertava jalokärhö 'Margarent Hunt'. Sinises tornis kukkii näyttävimmin jalokärhö 'Multi Blue'. Vasemmalla pualella on ruvennu kukkimahan jalokärhö 'Uno Kivistik'. Puutarhanpualen helokärhö ei täs kuvas näy. Osa penkin etureunas kukkivista punahattu 'Starlight' varsista on laonnu.
Periksi on antamas jo kurijekki, mikkon jo jonku aikaa harijootellu taivahalla muuttokuvioota. Kesä on selevästi taittunu jo kohti syksyä, valitettavasti. Mutta saapahan viälä jonkuaikaa nauttia kärhöjen ja muiren syyskukkijooren kukinnasta. 

Mukavaa loppuviikkua!

18 kommenttia:

  1. Todella kaunisti kukkivat kärhösi. 'Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue' etenkin näyttävät tosi upeilta.
    Mukavaa elokuun jatkoa ja loppuviikkoa myös sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivasti osa kärhööstä kukkii. 'Multi Blue'lla otti monta vuatta kehittyä joka vuasi kukkivaksi. Ny on muutaman vuaren kukkinu hyvin. Kiitos, samoon :)

      Poista
  2. Nyt on niin hienoa kärhökukintaa, että niitä pitää kiertää ahkerasti ihailemassa. Multi Blue tuntuu olevan yksi varmimmista kukkijoista. Hagley Hybridisi pyrkii vielä paremmaksi.
    Tämä ei ainakaan täällä ole ollut mikään kärhöjen loistovuosi, mutta hengissä sentään ovat. Se on tavoite, kukkikoot sitten vaikka ensi vuonna runsaammin.
    Jännä, miten valtavasti erilaisia kärhöjä onkaan. Toisten postauksissa tulee jatkuvasti vastaan uusia nimiä, joihin ei ole aiemmin törmännyt. Veikkasit viime kesänä mysteerikärhöäni Black Princeksi, joksi omani sitten nimesinkin. Sillä on käsittämätön kasvuvoima ja -korkeus. Taivuttelin sen korkeuksissa liiteleviä versoja pois tuijan latvuksista. Olivat aivan puutuneita ja osa tietenkin katkesi. Ensi vuonna on ohjattava sen versoja aiemmin, koska kukatkin avautuvat sinne korkeuksiin. Mukavampi olisi ihailla kukkia "silmästä silmään" eikä pää kenossa kohti taivaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka yleensä syksyä piretähän kukinnan suhtehen vaikiana kautena, nii kärhöjen omistajilla syksy on näyttävää kukintaa, varsinki jos kärhöt o jo vanhempia yksilöötä.
      Ei tämä vuasi paras maharolline oo. Vuasi sitte kasvoovat ja kukkiivat palio tasaasemmin ja paremmin.
      Erilaasia kärhöjä on ihan valtava määrä ja joka vuasi tuarahan uusia markkinoolle ja maahan. Kaikki o hyvän näköösiä, mutta valitettavasti osaa on pakko tyytyä ihaalemahan kuvista ja muiren puutarhoos. Mullaki 'Black Prince' mennä vilistää jo paviljongin toista reunaa alahappäi. Olin varma, että myrskytuuli riapootteloo sen tuusan nuuskaksi, niinku riskipenkin 'Pernille'lle kävi, muttei onneksi. Haluan kans ihaalla kärhöjä sopivalta korkeurelta ja osittain siksi tuet onki aika matalia. No, eipä täälä kärhöt koskaa nii valtaviihin mittoohin yletykkää.

      Poista
  3. Kärhösi kukkivat vallan upeasti, kun näitä kuviasi katsoo. Hyvä, että kaikki ovat hengissä, vaikka ihan jokainen ei ehtinyt parhaaseen loistoon. Minulla oli parin kärhön kanssa sama juttu, ehtivät nousta vain parilla kolmella versiolla niin myöhään ettei kukkia taida tulla.
    Sinulla on kasvamassa sellaisia kärhöjä, etten kaikista ole koskaan kuulutkaan. Kärhöjen suku on mahdottoman laaja.
    Paviljonki on peittynyt niin hyvin kukkiviin kasveihin, ettei sitä paljon enää näy, se varmaan oli tarkoituskin. Kauniilta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osan kukintahan oon tosi tyytyvääne, mutta sitte on niitä mikkä tuskin kukkiivat. No, ei niitäkää oo ku muutama.
      Niiton muutamia, mikkei kovin yleesiä oo.
      Paviljongis on kolome vanhimpaa kärhyä jo hyväs vauhris. Toivottavasti eres joku tänä kesänä kaivetuusta kasvaas jo ens vuanna kunnolla. Ens keväänä kaivan viälä yhyren, sitte paviljongin paikat o täynnä :)

      Poista
  4. Kärhöjen elämä on oikukasta! Jos eivät itse ole nipottajatuulella ja päätä pysytellä vallan maan alla koko kasvukauden, niin sitten riehaantuvat ennen näkemättömään kukintaan! Varmasti niiden kasvuun vaikuttaa myös alkukesän sateet ja lämpö, tai ihan joku muu olosuhde, miksi kasvu ja kukinta on niin ailahtelevaa. Mutta on sinulla kuitenkin siellä varsin kauniit kärhöt ja aika monta sellaista, joiden nimeä en ole ennen kuullutkaan! Toivotaan, että syksy pysyy lämpimänä, jotta kärhöt jaksavat vielä kasvaa ja avata kukkansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osalla torella oikukasta. Huamasin eilee ihimeellisen näyn. Taas mooonen vuaren poisolon jäläkihin 'Valge Daam' kukkii valakoosin kukin. Oon sen jo poistanu kärhölistooltaki menetettynä tapauksena. Osa kärhööstä kukkii uskollisesti joka vuasi, mutta valakoone rouva ei kuulu näköjään siihen sakkihin. Toivottavasti tulis lämmin syksy, mutta isäntä katteli akkuweteriä ja aika heikolta näyttää. Kylymät ja räntäkelit tulis sen mukahan aika aikaasin. Mutta toivotaan parasta.

      Poista
  5. Hyvin alkavat kärhösi peittee paviljongin. Kärhöt ovat kauniit kukkiessaan. Nimiä noilla on semmosia, joita en oo kuullukkaan aiemmin. Taitaa siellä olla hyvät valikoimat kaupoissa ja taimistoilla kärhöistä. Meilläkin on vettä suatu ihan riittävästi! Puimaan pitäs piästä, ohrat ei jatkuvoo märkänä oloa kestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kivalta paviljonki jo näyttää. Kärhövalikoomat ei tääläpäi sen kummemmat oo ku muallakaa, mutta oon joka reissulle, mikkä suuntautuu kauemmas, yrittäny sovittaa taimistokäynnin ja joskus niistä löytyy harvinaasempiaki lajikkeeta. On mulla muutama kärhö Viron reissultaki viälä hengis. Puintikeliä tääläkipäi orotellahan, mutta vesipisarooren kuvia on valitettavasti luvas lähes jokaaselle päivälle.

      Poista
  6. No nättiä kukintaa onkin! Kärhöt oli hitaalla tänä vuonna, onneks ehtivät kukkia. Mullakin Jacmannii ja Ville de Lyon ovat vasta tulossa parhaaseen kukkaan. On muuten huomattu täälläkin nuo kurkien harjotustalkoot. Haikeutta on ilmassa ja maassa. Samoin ulkona tuoksuu jo alkava / lähestyvä syksy, maan tuoksu, kova kosteus ja pitkään jatkuva kaste. Just kuten kuvailit, kastelee vain itsensä pensaissa ja perennapuskissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa kukkii oikee kivasti. Kärhöjen heräämine oli tänä keväänä nii myähäs, että olin ihan varma, että suurin osa ei kerkiä kukkia. Toisin vaan kävi....onneksi :)
      Kurkiaurat senku suurenoo päivä päivältä ja äänet kovenoo. Syksy on läsnä jo monella tapaa.

      Poista
  7. Eiköhän tässä vielä saada nauttia loppukesän kukinnasta joitain viikkoja. Kurjet huutavat kovasti kokoontumisiaaan, pääskyset taisivat lähteä tällä viikolla. Hienot kärhöt ja kaikki upeassa kukassa. Apollonian pinnistely maan pinnalle on ilouutinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin toivon. Kurkien äänet kuuluuvat kauvas ja kovaa. Meillon viälä ainaki osa pääskyysistä. Yhyrestä pesästäki kuuluu viälä poikaasten ääniä. Joka vuasi on joku Mattimyähäänen, minkä poikaset o turhan myähäs ja tuskin seleviytyyvät ehejin nahoon muuttoreissusta. Joo, oon kovasti tyytyvääne näihin kärhööhin. 'Apollonia'n kohtaa oon aina silloon tällöön käyny lurkkimas. Kokeelin vetää lecasoran pintaa kärellä ja siältä näkyy muutama viheriä versonpää, joten toivua on, että ens kesä olis parempi.....tai sitte ei.

      Poista
  8. Miten sinulla onnistuukin olla noin monta itselle aiemmin tuntematonta kärhöä. Jalokärhöjen kanssa kun on tullut heikosti onnistuttua että yritän olla niistä haaveilematta ja keskityn katselemaan taimikaupoilla paremman onnistumistodennäköisyyden viinikärhöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon keränny niitä jo kohta kakskymmentä vuatta. Oon tarkistanu melekee jokaasen vastahan tulevan taimitarhan kärhötarijonnan ympäri maata. Kuninkuusravia ku kiärrettihin aikansa. Kärhöt kehittyyvät hitahasti komiasti kukkiviksi yksilööksi, varsinki jalokärhöt, ainaki näi pohojooses. Kasvuolosuhteet ei aina oo nii hyviä, mutta ne jokka asettuuvat, ovat aika sitkeetä. Multon kuallu kymmeniä kärhöjä. Pääasias jaloja ja ihan piäninä, siksi mäki suasin nykyysin enemmä viinikärhöjä.

      Poista
  9. Hyvin ehtivät kärhöt teilläkin kukkaan, vaikka alku näytti epätoivoiselta. Jospa ensi vuonna 'Apolloniakin' kukkisi. Kärhöjäsi on aina kiva käydä kurkkimassa, sillä sinulla on paljon sellaisia lajikkeita mitä ei tule vastaan oikein missään muualla. Näistä tämän postauksen kärhöistä oikeastaan vain 'Hagley Hybrid', 'Multi Blue' ja 'Avant Garde' ja 'Margaret Hunt' ovat tulleet useammin muissakin blogeissa vastaan.
    Meillä muutama kärhö on ilmeisesti päättänyt jo lopettaa kukinnan tältä kesältä mutta onneksi suurin osa noista vanhoista kukkii vielä pitkään. Toivottavasti tulisi pitkä, lämmin ja poutainen syksy, niin ei ruskettuisi puutarha ennen aikojaan. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin kerkesivät. Viälon kahares aukiamattomia nuppuja. Ainaki toine kerkiää kukkia ja sitte kolome sellaasta, mikkei meinaakkaa kukkia. Toivottavasti tämä vuasi on 'Apollonia'n pohojanoteeraus ja suunta on ylähäppäi. Sullaki on monta uurempaa kärhyä, mitei tääläpäi oo näkyny. Onneksi kärhövalokooma on nykyysin varsin monipualine. No, ei siltä aina tunnu, ku oon ettiny jo monta vuatta vaalianpunaasta viinikärhyä tuloksetta. Jospa senki viälä löyrän.
      Mulla 'Aljonushka' lopettaa aina ensimmääsenä. Ny jo aika kukaton. Toivottavasti tulis lämmin syksy. Niitähän on monta ollu, mutta pahoon pelekään, että toisin käy. Kiitos, samoon :)

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...