torstai 31. elokuuta 2023

Olisko viimmeeset istutukset

Siis joo, nii tämäki kuukausi vilahti aivan yhtä nopiaa ku erellisekki, jos ei ny viäläki nopiempaa. Marijojen kans on tullu asuultua harvasepäivä. Ny onneksi loppusuara häämöttää. Pualukat ja aroniat o tosin viälä keräämätä. Sarettaki o välillä pitäny pirellä. Alaku viikostaki satoo 33mm ja ny on taas räpötelly koko päivän. Mittarihin ei oo kuitenkaa kertyny viälä eres 5mm. Ei oo väliksikää, maa o jo kyllä kostiaa, paikkapaikoo läpimärkää. 

Oon teheny joitaki istutuksia täs ennemmi, mutta viälä yks operaatio vaivas siksipalio, että eileen otin piänes tihkusatees lapion kätehen ja ryhyryyn hommihin. 

Hanhikkipenkin kärhö on 'Ville de Lyon'
Varsinaasena kohteena oli hanhikkipenkki, mutta osansa sai terassipenkkiki.....
......hanhikkipenkis mua enite vaivas penkin keskellä kasvava mesiangervo 'Venusta Magnifica', minkä pelastin tuaho pellonrajapenkin rikkisten seasta muutama vuasi sitte. Son nua ruskianpunertavat töyhröt.
Seku leviää hyvin, mutta nii harvaan, ettei näytä palio miltään. Keväällä keskellä oli palio enemmän mustaa multaa ja kylyvinki penkin keskelle ja reunoohin samettikukkia ja tsinnioota. Erestä on tilaa vallannu peitto/tuaksu kurjenpolovi ja takaa kevätkaihonkukka.
Mulla oli viälä yksi ilimastoontiputkenpala ja sen sisälle aattelin kaivaa mesiangervon. Jos kasvu pysyys tivihempänä.
Piti raivata pikkuusen lisää tilaa tualle renkahalle. Mahtuu siihen sitte ihan hyvin taatankurjenmiakan viärehen. Oikialle pualelle siirrin terassipenkistä nelijä vaalianpunaasen jalokalioosen 'Rosa Juwel'n tainta. Mahtuu just mesiangervojen ja punahattujen välihin, jos kasvaasisivat ny suaras.
Terassipenkis jalokallioone kenas nii surkian näköösenä valua kohti, vaikka sillon muka tuallaane harijateräspallo tukena.
Jalokallioosten paikalle oli jo istutusta orottamas, ystävältä saarut 'Balmy Pink' -punavärimintut. Näitä muistaakseni näin Saalipalstan Sailan postaukses ja ihastuun. Olivat taimistollaki yhtä hianon färisiä. Toivottavasti saavat tarpeheksi aurinkua. Retkota nei ainakaa yhtä pahoon ku jalokalliooset, ku ovat matalempia. 
Oliskohan ny tehtynä tämän kesän viimmeeset istutukset, jos sipulikukkakaivauksia ei lasketa. Uusia kasvia ei oo ny ainakaa suunnitelmis hankkia. Kaikellaasta siistimistyätä o viälä vaikka kuinka palio ja joitaki keskenerääsiä rojektia sais viimmeenki saara tehtyä loppuhun. Aika näyttää, mitä sitte tuloo tehtyä ennen maan jäätymistä. Onko teillä tarkootus viälä myllertää palioki puutarhas?
Lopuksi viälä kuva hanhikkipenkistä. Takana siämenistä kasvatetut punahatut 'Starlight'. Ovat kestänehet hyvin jo viis vuatta. Kaupasta ostetuuren kans enoo pärijänny. Reunas suarakylyvetyt 'Sunbow Purple' -tsinniat ja kellertävät tarhakehäkukat. 'Bronzet Beauty' kehäkukat o jo pikkuusen ohikukkinehet. 

Mukavaa elokuun viimmeesen päivän iltaa!

13 kommenttia:

 1. Toivotaan että retkottavat kasvit saivat nyt itselleen sopivammat paikat. Omassa pihassa pitäisi vielä syksyn aikana istutella pistokasfarmin tuotokset maahan ja muutamia pionijuurakoita olisi vielä tulossa. Sitten toki perinteiset sipuli-istutukset. Nykyiset kasvit saavat kyllä jäädä suurilta osin paikalleen. Siirtelen sitten ensi tai seuraavana vuonna vasta 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki luulis pysyvän paremmin pystys, ku saavat valua joka suunnalta. Aikalailla loppusuaralla sunki tämän kesän istutukset. Sullahan on niitä riittäny, samoonku muita maisemoontihommia. Siirtelyrulijanssia kummasti riittä joka kesälle :)

   Poista
 2. Siemenestä kasvatetut punahatut ovat useimmiten kestäviä. Tottuvat ja sopeutuvat nuorina taimina paremmin kasvupaikoilleen.
  Täällä on satanut nyt kahtena viime päivänä ja suunnitelmissa olevat työt ovat siksi odottamassa parempaa säätä.
  Mukavaa alkavaa syyskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sen oon huamannu kantapäänkautta. Vois kokeella jonku muunki färisiä kasvattaa. Joku persikan/oranssin färine olis kans kiva.
   Täälei oo meinannu kasvustot keriitä kuivamahan, ku on taas uutta saretta räpötelly lähes joka päivä, eres jonkullaasen kuuron.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Siellä on niin rehevän näköistä, ei taida pahemmin edes uusia kasveja enää mahtua tai tarvita. Meillä on tällä viikolla satanut reippaasti, joten pitää vähän odotella puutarhatöiden kanssa. Perennojen jakamista olisi edessä ja karusellia sen myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vapaat paikat on kortilla. Muttaku jotaki uutta kuitenki teköö aina miäli.....kummakyllä :) Saa nähärä saanko itte pirettyä lapion pois penkiistä, paitsi kanttaustöistä. Vois keskittyä ny muutaman keskenerääsen tyän loppuhunsaattamisehen.

   Poista
 4. Aika on tosiaan mennyt vauhdilla. En ole kesän aikana paljoa kerennyt blogeja lukemaan, kommentoinnista ja oman blogin päivittämisestä puhumattakaan. Pihahommatkin ovat jääneet paljon vähemmälle kuin aioin. Retkottavat kasvit ovat haastavia. Minä pohdin, mitä istuttaisin liljojeni ympärille, jotta niiden varret pysyisivät paremmin pystyssä. Pitäisi olla jotain riittävän korkeaa tukemaan, muttei niin korkeaa, että liljat jäävät niiden taa piiloon. Tai sitten niille on laitettava tuki. Mulla on vielä yhden pionin istutus ja toisen siirto edessä. Mökillä on muutama minttu ja jokunen muu yrtti istuttamatta. Saa nähdä jos jotain tulee vielä hulluuksissaan ostettua. Kukkasipulien suhteen olen kahden vaiheilla. Keväällä harmittaa, jos en nyt osta uusia, mutta aika ja voimavarat ovat rajalliset. Mukavaa syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun aika menöö kyllä ymmärrettävästi ihan muuhun. Puutarhatyät voivat kyllä orottaa tulevia vuasia ja sinä aikana kerkiää kypsytellä puutarhaireoota valamihiksi asti. Retkottavia kasvia oon yrittäny välttää, mutta kovat tuulet ja sateet saavat osan tukevistaki perennoosta lakohon. Mäki oon hilijan istuttanu pari pioonia. Toivottavasti molempien pioonit kukkiisivat jo ens kesänä komiasti.
   Suasittelen istuttamahan eres jonku sipulierän. On kukintaa sitte keväällä nii kiva orotella. Kiitos, samoon :)

   Poista
 5. Pitääpä kokeilla punahattujen siemenkylvöjä, kun ostotaimet ei kovin kauaan meillä menesty.
  Ja eiköhän tämän vuoden istutukset ole aika lailla valmiit, jos en sitten eksy johonkin viimehetken alennusmyynteihin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeele vaan. Kasvatin niitä muistaakseni parina perättääsenä vuanna varuuksi, jos eivät talavehtisikkaa. Hyvin ovat pärijännehet.
   Mä jo lankesin :) Ostin tiikerililijoja euron kappale.

   Poista
 6. Minäkin ostin perennoja ja omenapuita jotka täytyisi pikapuolin istuttaa.
  Mitä teet aroniasta? Meilläkin pari pensasta mutta en ole niitä marjoja käyttänyt.
  Terveisin Eeviregina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei :)
   Viälon hyvin aikaa istuttaa. Useen syksyllä on pitkät pätkät viälä hianua säätä. Pakastan aroniat sellaasenaan. Niitä voi periaattees käyttää samoon ku muitaki marijoja, mutta teen marijapohojaasta smootia lähes joka päivä. Marijoja kuluu ja aroniaa menöö välillä sekahan tai sitte heitän puuron päälle.

   Poista
 7. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...